powered by Surfing Waves

Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2017

Τι είναι το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της ΟΥΝΕΣΚΟ στο οποίο θέλει να συμμετάσχει ο δήμος μας;


Σε πρόσφατο αίτημα του προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Χατζή ο δήμαρχος ζήτησε να μπει προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο την υποβολή υποψηφιότητας για ένταξη της
περιοχής μας στο πρόγραμμα «Παγκόσμια δίκτυο Γεωπάρκων UNESCO».  
Τα γεωπάρκα αποτελούν το κορυφαίο εργαλείο γεωδιατήρησης που ξεκίνησε σαν δίκτυο συνεργασίας μεταξύ φορέων - διαχειριστών γεωλογικών μνημείων των διαφόρων ευρωπαϊκών περιοχών, με στόχο να συμβάλει στην τοπική ανάπτυξη των περιοχών αυτών μέσω της ανάπτυξης του γεωτουρισμού.


 Στο δίκτυο έχουν ενταχθεί 5  ελληνικές περιοχές.




Γεωπάρκο UNESCO Νήσος Λέσβος

Γεωπάρκο UNESCO Νήσος Λέσβος


Το απολιθωμένο δάσος της Λέσβου : Με το ΠΔ 443/1985 ανακηρύχθηκε διατηρητέο μνημείο της φύσης. Αποτελεί ιδρυτικό μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Γεωπάρκων, ενώ εντάχθηκε και στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων το 2004. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα απολιθωμένα δάση στον κόσμο και αποτελεί ένα απολιθωμένο δασικό οικοσύστημα με εκατοντάδες ιστάμενους και κατακείμενους απολιθωμένους κορμούς δένδρων διάσπαρτους σε μια έκταση 150 τ. χλμ., η οποία περικλείεται από τους οικισμούς Σίγρι, Άντισσα και Ερεσός στη δυτική Λέσβο. Στην περιοχή του απολιθωμένου δάσους συναντώνται εντυπωσιακοί ηφαιστειακοί γεώτοποι, τμήματα κορμών, καρποί και φύλλα δένδρων καθώς και απολιθωμένα οστά ζώων, τα οποία σκεπάσθηκαν από στρώματα ηφαιστειακής στάχτης και απολιθώθηκαν in situ (στη θέση τους) πριν από 20 και πλέον εκατομμύρια χρόνια. Οι διεργασίες της φύσης, που ακολούθησαν, οδήγησαν τελικά στην αντικατάσταση της οργανικής φυσικής ουσίας των δέντρων, ώστε να διατηρούνται αναλλοίωτα μέχρι σήμερα. Λόγω της μοναδικότητας της περιοχής, τα όρια του υπάρχοντος Γεωπάρκου Απολιθωμένου Δάσους επεκτάθηκαν σε ολόκληρο το νησί της Λέσβου και το 2012, το οποίο εντάχθηκε στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων ως «Γεωπάρκο Λέσβου».



Γεωπάρκο  UNESCO Ψηλορείτη
Γεωπάρκο  UNESCO Ψηλορείτη 

Το Φυσικό Πάρκο Ψηλορείτη (Κρήτη): Εντάχθηκε στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων το 2001. Η περιοχή του γεωπάρκου καλύπτει όλο τον ορεινό όγκο του Ψηλορείτη, από τις νότιες παρυφές του στη λεκάνη της Μεσαράς και του Αμαρίου δυτικότερα, μέχρι τη βόρεια ακτή με τον Κουλούκωνα (Τάλαια Όρη) που αποτελεί τη φυσική του συνέχεια. Περικλείει όλα τα στοιχεία του φυσικού περιβάλλοντος του Ψηλορείτη, δηλαδή την πλούσια γεωλογική κληρονομιά του, όπως σπήλαια, μονοπάτια, φαράγγια, το βιοτικό περιβάλλον, όπως πυκνά δάση και σημαντικά είδη χλωρίδας και πανίδας, τον μοναδικό πολιτισμό και την ιστορία των ανθρώπων του. Ενα μεγάλο μέρος του είναι ενταγμένο στο Δίκτυο Natura 2000, ενώ επιμέρους περιοχές του είναι χαρακτηρισμένες ως διατηρητέα μνημεία της φύσης, ως Καταφύγια Άγριας Ζωής, ή ως Περιοχές Ιδιαίτερης Προστασίας για την Ορνιθοπανίδα. Επίσης, μέσα στα όριά του περιλαμβάνονται σημαντικές ιστορικές και αρχαιολογικές θέσεις, όπως η Μονή Αρκαδίου.



 Γεωπάρκο Χελμού  Βουραϊκού 

 Γεωπάρκο UNESCO Χελμού  Βουραϊκού  

Το Εθνικό Πάρκο Χελμού - Βουραϊκού (Πελοπόννησος): Ιδρύθηκε με την Κοινή Υπουργική Απόφαση 40390/01-10-2009 (ΦΕΚ Δ' 446/02-10-2009) και αποτελεί μέλος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων από το 2009. Περιλαμβάνει ολόκληρη την χερσαία περιοχή του ορεινού όγκου Χελμού , το φαράγγι του Βουραϊκού ποταμού που βρίσκεται σε περιοχές των Δήμων Καλαβρύτων, Λευκασίου, Ακράτας, Διακοφτού, Αιγείρας (Ν. Αχαΐας) και Δήμου Φενεού (Ν. Κορινθίας). Εντός των ορίων του γεωπάρκου βρίσκονται σημαντικοί γεώτοποι, όπως το φαράγγι του Βουραϊκού ποταμού, το σπήλαιο των Λιμνών, οι πηγές του Αροάνιου, οι ορεινές λίμνες Τσιβλού και Δόξας και πολλά ορεινά μονοπάτια. Στην περιοχή απαντώνται επίσης σπάνιοι οικότοποι και είδη χλωρίδας και πανίδας, τα οποία επιδιώκεται να προστατευτούν και να αναδειχθούν μέσω του γεωπάρκου.



Γεωπάρκο UNESCO  Βίκου Αωο

Γεωπάρκο UNESCO  Βίκου Αωου 

Ο Εθνικός Δρυμός Βίκου-Αώου (Ηπειρος) : Ιδρύθηκε ως Εθνικό Πάρκο το 1973 (ΠΔ 213/20.08.1973) και εντάχθηκε στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων το 2010. Βρίσκεται στον νομό Ιωαννίνων, μεταξύ των ορεινών όγκων της Τραπεζίτσας, του Σμόλικα, της Τύμφης και του Μιτσικελίου. Η περιοχή έχει επίσης ενταχθεί στο δίκτυο NATURA 2000 και διακρίνεται για τις έντονες εναλλαγές στο φυσικό τοπίο, για το λόγο αυτό έχει ονομαστεί και «Δρυμός των μεγάλων κορυφών». Περιλαμβάνει το φαράγγι και την χαράδρα του Βίκου, όπου βρίσκεται και ο πυρήνας του δρυμού καθώς και τμήμα της οροσειράς της Τύμφης, την χαράδρα του Αώου, τον ποταμό Βοϊδομάτη, σημαντικά είδη οικοσυστήματος, καθώς και μία σειρά από παραδοσιακά διατηρημένους οικισμού


Γεωπάρκο UNESCO Σητείας

Γεωπάρκο UNESCO Σητείας
Το Γεωπάρκο Σητείας (Κρήτη): Είναι το πιο πρόσφατα αναγνωρισμένο γεωπάρκο της Ελλάδας, καθώς εντάχθηκε στο Δίκτυο Παγκόσμιων Γεωπάρκων το 2015. Βρίσκεται στην Ανατολική Κρήτη και περιλαμβάνει την ευρύτερη περιοχή της Σητείας, που είναι από τις πιο σημαντικές και ιδιαίτερες περιβαλλοντικά περιοχές της Κρήτης. Χαρακτηρίζεται από μοναδικό γεωφυσικό πλούτο που περιλαμβάνει περισσότερους από 100 γεώτοπους με σπήλαια, φαράγγια, σπάνια πετρώματα και απολιθώματα, αλλά και ποικιλία οικοτόπων και οικοσυστημάτων, μερικά από τα οποία, όπως το φοινικόδασος του Βάι, είναι μοναδικά για την περιοχή της Μεσογείου.



Ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει ο  Δήμος Βοιών Λακωνίας και  ο Δήμος Κολυμβαρίου 


 

Τι είναι όμως  το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων  της UNESCO και ποια τα οφέλη;


Σύμφωνα με την UNESCO (1999)ως γεωπάρκα ορίζονται περιοχές ιδιαίτερης γεωλογικής σημασίας, σπανιότητας ή κάλλους, όπου η γεωλογική κληρονομιά προστατεύεται και αναπτύσσεται ταυτοχρόνως.Τα γεωπάρκα είναι περιοχές όπου εκτός από τις διάφορες γεωλογικές εμφανίσεις, μπορούν επίσης να περιλαμβάνουν και άλλα χαρακτηριστικά στοιχεία, όπως αρχαιολογικές, οικολογικές, ιστορικές ή/και πολιτιστικές αξίες και μπορούν να αποτελέσουν το έναυσμα για κοινωνικο-οικονομική ανάπτυξη, ενεργοποιώντας τον τουρισμό με τη μορφή του οικο- ή γεωτουρισμού. Τα γεωπάρκα έχουν καθορισμένη γεωγραφική έκταση και θεματολογία που επιτρέπει την ανάπτυξη οικονομικών/τουριστικών δραστηριοτήτων.

Σύμφωνα με τη διακήρυξη του Ευρωπαϊκού Δικτύου Γεωπάρκων, ως Γεωπάρκο ορίζεται μία περιοχή η οποία:
  • Εχει συγκεκριμένα γεωγραφικά όρια και επαρκή επιφάνεια που επιτρέπει μια πραγματική βιώσιμη ανάπτυξη. Περιλαμβάνει έναν σημαντικό αριθμό θέσεων γεωλογικού ενδιαφέροντος, με κριτήρια την επιστημονική σημασία, τη σπανιότητα, την αισθητική έλξη και την εκπαιδευτική τους αξία. Η πλειοψηφία των θέσεων ενδιαφέροντος στην περιοχή ενός ευρωπαϊκού γεωπάρκου πρέπει να είναι αντιπροσωπευτικές της γεωλογικής της κληρονομιάς, αλλά μπορεί να έχουν επίσης αρχαιολογικό, οικολογικό, ιστορικό ή πολιτιστικό ενδιαφέρον.
  • Οι θέσεις ενδιαφέροντος σε ένα γεωπάρκο πρέπει να συνδέονται μεταξύ τους με ένα οργανωμένο δίκτυο διαδρομών και να υποστηρίζονται από μέτρα προστασίας και διαχείρισης. Σε ένα γεωπάρκο δεν επιτρέπονται πρακτικές που προκαλούν καταστροφή, φθορά ή πώληση γεωλογικών αντικειμένων.
  • Πρέπει να διαθέτει οργανωμένο φορέα διαχείρισης, ο οποίος να είναι σε θέση να επιβάλλει πολιτικές προστασίας, διαχείρισης και ανάδειξης της γεωλογικής κληρονομιάς και βιωσιμότητας στην περιοχή του.
  • Nα συμβάλλει ενεργά στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής του, μέσα από την ανάδειξη της ταυτότητάς του που συνδέεται με τη γεωλογική κληρονομιά και έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη του Γεωτουρισμού. Με τον τρόπο αυτόν επηρεάζει τις συνθήκες ζωής των κατοίκων της περιοχής και του περιβάλλοντος. Στόχος του είναι να δώσει τη δυνατότητα στους κατοίκους να συνειδητοποιήσουν τις αξίες της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς και να συμμετάσχουν ενεργά στην πολιτιστική αναζωογόνηση του συνόλου της περιοχής.
  • Να αναπτύσσει, να εξελίσσει, να πειραματίζεται και να προωθεί μεθόδους για την προστασία και ανάδειξη της γεωλογικής κληρονομιάς.
  • Να υποστηρίζει την περιβαλλοντική εκπαίδευση, την ευρύτερη εκπαιδευτική διαδικασία και ανάπτυξη της επιστημονικής έρευνας σε διάφορους κλάδους των γεωεπιστημών και του περιβάλλοντος, την αναβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος και των πολιτικών βιώσιμης ανάπτυξης.
  • Τέλος πρέπει να εργάζεται στο πλαίσιο του Δικτύου των Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων, ώστε να συμβάλλει στη συνοχή και δυναμική του. Πρέπει να συνεργάζεται με τοπικές επιχειρήσεις ώστε να προωθεί και να υποστηρίζει τη δημιουργία νέων προϊόντων που σχετίζονται με τη γεωλογική κληρονομιά, σε ένα πνεύμα συμπληρωματικότητας με τα άλλα μέλη του Δικτύου.

Τα γεωπάρκα αποτελούν το κορυφαίο εργαλείο γεωδιατήρησης που ξεκίνησε σαν δίκτυο συνεργασίας μεταξύ φορέων - διαχειριστών γεωλογικών μνημείων των διαφόρων ευρωπαϊκών περιοχών, με στόχο να συμβάλει στην τοπική ανάπτυξη των περιοχών αυτών μέσω της ανάπτυξης του γεωτουρισμού. Οι βασικές αρχές λειτουργίας και τα ποιοτικά πρότυπα που υιοθετήθηκαν, εφαρμόζονται σήμερα σε ολόκληρο τον κόσμο μέσω του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων (GGN) υπό την αιγίδα της UNESCO




Το έργο της UNESCO με τα γεωπάρκα ξεκίνησε το 2001. Το 2004, 17 ευρωπαϊκά και 8 κινεζικά γεωπάρκα συναντήθηκαν στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι για να σχηματίσουν το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων (GGN), για να συμβάλουν και να επωφεληθούν οι εθνικές πρωτοβουλίες γεωλογικής κληρονομιάς, μέσω της συμμετοχής τους σε ένα παγκόσμιο δίκτυο ανταλλαγών και συνεργασίας.


Στις 17 Νοεμβρίου 2015, η 195 κράτη μέλη της UNESCO επικύρωσαν τη δημιουργία μιας νέας ετικέτας, τα Παγκόσμια Γεωπάρκα της UNESCO, κατά τη διάρκεια της 38ης Γενικής Διάσκεψης του Οργανισμού. Αυτό εκφράζει την κυβερνητική αναγνώριση της σημασίας για την διαχείριση των γεωλογικών μνημείων και τοπίων με έναν ολιστικό τρόπο.

Ο Οργανισμός υποστηρίζει τις προσπάθειες των κρατών μελών για τη δημιουργία των Παγκόσμιων Γεωπάρκων της UNESCO σε όλο τον κόσμο, σε στενή συνεργασία με το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων.





Ως προς το εθνικό πλαίσιο, δεν υφίστανται ειδικές διατάξεις προστασίας περί γεωτόπων και γεωπάρκων. Με τον Ν. 3937/11 για την "Διατήρηση της βιοποικιλότητας και άλλες διατάξεις" (ο οποίος τροποποίησε τον Ν.1650/86) έγινε ένα θετικό βήμα προς την αποσαφήνιση των γεωπεριβαλλοντικών εννοιών ενώ το μετέπειτα σχέδιο Εθνικής Στρατηγικής για τη Βιοποικιλότητα (έχει έναν χρονικό ορίζοντα μέχρι το 2020) προσέθεσε στις προτάσεις του, σχετικά με την προστασία του τοπίου, την αναγκαιότητα διατήρησης των γεωτόπων και της βιολογικής ποικιλότητας (ΥΠΕΚΑ, 2014). Εντούτοις, η νομική και πραγματική προστασία των γεωτόπων παρά την προσπάθεια που καταβλήθηκε στον Ν. 3937/11 για την εντονότερη προστασία του αβιοτικού περιβάλλοντος, δεν έχει επιτευχθεί. Για να ενεργοποιηθεί οιαδήποτε προστασία είναι αναγκαία η θεσμική κατηγοριοποίηση των γεωτόπων και ο καθορισμός του πλαισίου των επιτρεπόμενων επεμβάσεων και των αναγκαίων μελετών για τη διατήρησή τους. Εξάλλου σχετικά με τα γεωπάρκα της Unesco, οι διαδικασίες τιτλοδότησής τους περιλαμβάνουν πολύ διαφορετικές και απαιτητικές παραμέτρους, δεδομένου ότι πρόκειται για αναπτυξιακές δομές για την αναγνώριση των οποίων είναι αναγκαίο να αιτηθεί κάποιος κρατικός ή ιδιωτικός "φορέας" διαχείρισης. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι έχουν την τιτλοδότηση, αλλά καμία νομική κατοχύρωση περί προστασίας, ενώ παράλληλα δεν διέπονται από σαφείς και καθορισμένους τρόπους λειτουργίας.
Τέλος θα πρέπει να εξεταστεί με ιδιαίτερη προσοχή η κατηγορία των μεταλλευτικών χώρων, και συγκεκριμένα όσων πλέον είναι ανενεργά, και τα οποία κινδυνεύουν από τη μια με κατάρρευση και από την άλλη αποτελούν σημεία έντονης και άνευ ελέγχου εκμετάλλευσης συλλεκτών και εμπόρων σπανίων πετρωμάτων.




Διαδικασία υποβολής αιτήσεων

Η Γραμματεία Παγκόσμιων Γεωπάρκων της UNESCO  συντονίζει τις υποβολές προτάσεων και είναι έτοιμη να παράσχει συμβουλές.
Οι επιτυχείς αιτήσεις στο δίκτυο Παγκόσμιων Γεωπάρκων της UNESCO θα πρέπει να επιδείξουν ότι ήδη κατά τη φάση σχεδιασμού, συζήτησαν και αντάλλαξαν απόψεις  με άλλα Παγκόσμια Γεωπάρκα της UNESCO καθώς και με το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων (αυτό αρχίζει συνήθως αρκετά χρόνια πριν από την πραγματική υποβολή ενός φακέλου).  Κατά τη φάση προετοιμασίας υποβολής αίτησης είναι σημαντικό να ζητήσουν συμβουλές  και να συμμετάσχουν σε διεθνείς ή περιφερειακές συναντήσεις Γεωπάρκων, συνέδρια ή βραχυπρόθεσμα σεμινάρια.

Πριν από οποιαδήποτε επίσημη αίτηση, κάθε υποψήφιο μέλος πρέπει να υποβάλει εκδήλωση ενδιαφέροντος μέσω του επίσημου καναλιού, με τις διαδικασίες πού ορίζονται στο Καταστατικό και τις Επιχειρησιακές Οδηγίες των Παγκόσμιων Γεωπάρκων της UNESCO  Ένας πλήρης και προσεκτικά καταρτισμένος φάκελος αίτησης (που συμπεριλαμβάνει  υποστηρικτικό υλικό που αποδεικνύει ότι η περιοχή έχει ήδη λειτουργήσει ως παγκόσμιο Γεωπάρκο για τουλάχιστον ένα έτος) πρέπει να υποβληθεί με τον ίδιο τρόπο.
Το επίσημο Παγκόσμιο Γεωπάρκο της UNESCO πρέπει να έχει γεωλογική κληρονομιά διεθνούς αξίας και να διαχειρίζεται ένας οργανισμός που έχει νομική ύπαρξη αναγνωρισμένη βάσει της εθνικής νομοθεσίας και διαθέτει ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης που καλύπτει ζητήματα διακυβέρνησης, ανάπτυξης, επικοινωνίας, προστασίας, υποδομής, χρηματοδότησης και εταιρικής σχέσης.
Τα  υποψήφια  παγκόσμια Γεωπάρκα της UNESCO πρέπει να είναι ορατά τόσο στους επισκέπτες όσο και στους ντόπιους μέσω μιας ειδικής ιστοσελίδας, φυλλαδίων και λεπτομερούς χάρτη της περιοχής που συνδέει τους γεωλογικούς και άλλους χώρους της περιοχής. Ένα υποψήφιο  Παγκόσμιο Γεωπάρκο της UNESCO πρέπει επίσης να έχει μια εταιρική ταυτότητα.

Τα χρονοδιαγράμματα για τις προτάσεις και τη διαδικασία αξιολόγησης του Global Geopark της UNESCO είναι:

Το υποψήφιο μέλος  καταθέτει επιστολή προθέσεων, ιδανικά μέχρι την 1η Ιουλίου
Υποβολή αιτήσεων μεταξύ της 1ης Οκτωβρίου και της 30ής Νοεμβρίου
Έλεγχος και επαλήθευση της πληρότητας των εγγράφων μετά την 1η Δεκεμβρίου
Αξιολόγηση  αίτησης  έως τις 30 Απριλίου
Επιτόπια  αξιολόγησης περιοχής από την 1η Μαΐου
Γνωμοδότηση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Γεωπάρκων της UNESCO τον Σεπτέμβριο
Απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής της UNESCO κατά την εαρινή συνεδρίασή της

Σχετικά έγγραφα
Καταστατικών και επιχειρησιακών κατευθυντήριων γραμμών των παγκόσμιων γεωπάρκων της UNESCO

Φάκελος αίτησης (PDF)

Γεωγραφικό και γεωγραφικό πρότυπο σύνοψης 1 σελίδας (doc)

Φόρμα αυτοαξιολόγησης




----

Δημιουργία γεωπάρκου στην Κερασιά Εύβοιας


Δημοσίευση: 05 Αυγούστου 2017 15:09

Η παλαιοντολογική σκαπάνη έχει φέρει στο φως ευρήματα από ύαινες, ρινόκερους, προβοσκιδωτά, καμηλοπαρδάλεις, αντιλόπες, γαζέλες, πιθήκους, και μαχαιρόδοντες που ζούσαν πριν από 7 εκ. χρόνια στην ορεινή περιοχή της Κερασιάς

Στη δημιουργία ενός γεωπάρκου στην Κερασιά της βόρειας Εύβοιας που θα αναδεικνύει την πλούσια ιστορία της ευρύτερης περιοχής προχωρούν οι αρμόδιες αρχές. Ήδη, η παλαιοντολογική σκαπάνη έχει φέρει στο φως ευρήματα από μια μικρή «ζούγκλα» με ύαινες, ρινόκερους, προβοσκιδωτά, καμηλοπαρδάλεις, αντιλόπες, γαζέλες, πιθήκους, ιππάρια (συγγενικές προγονικές μορφές των αλόγων), αλλά και μαχαιρόδοντες (ένας είδος παρόμοιο του λιονταριού) που ζούσαν πριν από 7 εκ. χρόνια στην ορεινή περιοχή της Κερασιάς.

Όπως δηλώνει ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης «η δημιουργία του γεωπάρκου είναι μια εξαιρετική πρωτοβουλία, την οποία αναλαμβάνουμε σε συνεργασία με τον δήμο».
Ο δήμαρχος Μαντουδίου- Ελυμνίων- Αγίας Άννας, Χρήστος Καλυβιώτης από την πολευρά του τόνισε ότι «στις προθέσεις της σημερινής δημοτικής αρχής ήταν να αναδείξουμε τα σπουδαία και μοναδικά παγκοσμίως, παλαιοντολογικά ευρήματα από σπονδυλωτά που υπάρχουν στην περιοχή Κερασιάς της δημοτικής ενότητας Νηλέως όπου έχουν βρεθεί απολιθωμένα οστά, ενώ υπάρχει στον ίδιο χώρο και απολιθωμένο δάσος.

» Το γεωπάρκο που σκεφτόμαστε να δημιουργηθεί, για το οποίο έχουμε έρθει σε επικοινωνία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Unesco, θα περιλαμβάνει ως πυρήνα του, την περιοχή Κερασιάς (τα ευρήματα αυτής της περιοχής), ενώ θα επεκτείνεται και σε όλον τον δήμο αλλά και στον όμορο δήμο Ιστιαίας - Αιδηψού».

Για σημαντική προσπάθεια έκανε λόγο ο εκπρόσωπος της UNESCO, Γιάννης Μανώλης, ο οποίος υποστήριξε ότι «θα δώσει προστιθέμενη αξία στην ευρύτερη περιοχή και θα αποτελέσει ένα πλαίσιο, μέσο ανάπτυξης με σεβασμό στο περιβάλλον. Πιστεύω ότι θα δημιουργήσει αρκετές βιώσιμες θέσεις εργασίας».

Δίκτυο δήμων με παλαιοντολογικό ενδιαφέρον
Αναφερόμενος στη δημιουργία του γεωπάρκου στην Κερασιά ο καθηγητής Παλαιοντολογίας - Στρωματογραφίας Γεώργιος Θεοδώρου μίλησε για προηγούμενες ανασκαφές που έχουν γίνει από το 1992 ως το 2001, το 2006 και τέλος το 2015.

«Συλλέξαμε στο παρελθόν, τον Acerhorinus neleus - Aκερόρινο του Νηλέα, δηλαδή το κρανίο και την κάτω γνάθο ενός ρινόκερου τα οποία εκτίθενται στο Μουσείο Απολιθωμάτων Θηλαστικών στην Κερασιά. Πρόκειται για ένα νέο είδος για την επιστήμη, που αποτελεί το σημαντικότερο εύρημα του τοπικού μουσείου. Είναι ένας «ολότυπος», δηλαδή το πρώτο και μοναδικό δείγμα στο κόσμο που μελέτησε η επιστημονική μας ομάδα» δήλωσε.

Ο ίδιος, υπογράμμισε ότι στην περιοχή είχαν προγραμματιστεί να γίνουν ανασκαφές και το Μάιο του 2017 «κι ενώ υπήρχαν οι σχετικές αποφάσεις του Μαντουδίου - Λίμνης - Αγ. Άννας, είχε εγκριθεί η χρηματοδότησή τους κι είχαν αναρτηθεί στη Διάυγεια, για άγνωστο λόγο δεν υλοποιήθηκαν. Όσον αφορά το γεωπάρκο η πρόταση ήταν να γίνει σε ένα μεγάλο κομμάτι κι όχι μόνο στην Κερασιά διότι για τα γεωπάρκα προτιμώνται οι μεγάλες εκτάσεις.

Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται μια μελέτη, να ετοιμαστεί ένας φάκελος για να υποβληθεί επίσημα στις αρμόδιες υπηρεσίες. Αν πάντως θέλουμε να καλύψουμε τις περιοχές όπου έχουμε απολιθώματα είτε φυτικά, δηλαδή στοιχεία απολιθωμένου δάσους, είτε παλαιοντολογικά, πρέπει να είναι μεγάλο σε έκταση. Μάλιστα, στοιχεία απολιθωμένου δάσους βρέθηκαν εκτός από την Κερασιά και σε άλλα σημεία στη βόρεια Εύβοια, τα οποία προφανώς πρέπει να ενταχθούν στη μελέτη. Και παλαιοντολογικά ευρήματα δεν περιορίζονται μόνο στην Κερασιά, καθώς έχουν εντοπιστεί και στις Ροβιές από παλιές ανασκαφές, στο Προκόπι, στην Αγία Άννα και στο Αχλάδι. Για αυτό και θα πρέπει να γίνει κάτι μεγαλύτερο.

Είναι ένα θέμα που πρέπει οριστεί από μια ομάδα εργασίας που θα κάνει αυτήν την έρευνα και θα περιλαμβάνει και παλαιοντολόγους, και γεωλόγους, κι άλλους επιστήμονες. Ένα γεωπάρκο είναι μια οντότητα και θα πρέπει να περιληφθούν κι άλλα στοιχεία, να προβληθούν, έτσι ώστε να περάσει μια τέτοια πρόταση».

Όραμα και στόχος πάντως του καθηγητή Παλαιοντολογίας είναι, να δημιουργηθεί και να λειτουργήσει ένα σύγχρονο τοπικό μουσείο στο οποίο θα αναδειχθεί από κοινού η έκθεση των ευρημάτων των απολιθωμάτων θηλαστικών, αλλά και του απολιθωμένου δάσους που βρίσκεται στην Κερασιά και που «θα επιτρέπει στους επισκέπτες να γνωρίσουν τις εντυπωσιακές αλλαγές του γεωπεριβάλλοντος που πραγματοποιήθηκαν μέσα στα τελευταία 7.000.000 χρόνια, όταν το Αιγαίο δεν ήταν θάλασσα και να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες και οι μαθητές των σχολείων μέσα από κατάλληλες διαδραστικές δράσεις σε θέματα μεταβολής της βιοποικιλότητας και των μεταβολών του παγκοσμίου κλίματος».

Με βάση αυτό το σκεπτικό ήδη προωθείται η δημιουργία ενός δικτύου δήμων Ραφήνας, Πικερμίου, Μαντουδίου - Λίμνης - Αγ. Άννας, Μεγαλόπολης, Αγ. Αναργύρων, Ρεθύμνου και Τήλου. «Προοπτική μας είναι μεγαλώσει αυτό το δίκτυο και να ενταχθούν και άλλοι δήμοι κι από βόρεια Ελλάδα. Σε αυτό το δίκτυο θα υπάρχει ένας κοινός στόχος, κοινή προβολή, κάποιες κοινές δράσεις και κοινή διεκδίκηση πόρων. Σε όλους αυτούς τους δήμους έχουν γίνει ανασκαφές κι έχουν να επιδείξουν σημαντικό παλαιοντολογικό ενδιαφέρον και σημασία» συμπληρώνει ο κ. Θεοδώρου.

Τα φυτικά απολιθώματα της Εύβοιας μοναδικά στον κόσμο

Σχολιάζοντας την πρωτοβουλία για δημιουργία γεωπάρκου στην Κερασιά Εύβοιας και ο καθηγητής Παλαιοβοτανικής - Παλαιοντολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευάγγελος Βελιτζέλος, τόνισε ότι «έγινε μια καλή προσπάθεια. Η Εύβοια από το 1800 είναι ο πρώτος γεώτοπος με απολιθωμένα δάση, φύλλα πρωτότυπα για την εποχή. Υπάρχουν οι μονογραφίες του 1800, μοναδικές στον κόσμο. Εγώ όλα τα χρόνια της καριέρας μου δουλεύω στην Εύβοια, γεμίσαμε αρκετά μουσεία, αλλά η πολιτεία δυστυχώς δεν ενδιαφέρθηκε στο επίπεδο που έπρεπε, ώστε να γίνει ένα τεράστιο μουσείο.

» Δεν υπάρχει μουσείο στο εξωτερικό που να μην έχει φυτικά απολιθώματα από την Εύβοια. Τα φυτικά απολιθώματα είναι φύλλα επάνω σε πέτρες κι είναι μοναδικά στον κόσμο. Βέβαια, στην βόρεια Εύβοια έχουμε μεμονωμένους απολιθωμένους κορμούς τους οποίους έχουμε μελετήσει. Είναι δέντρα περίπου 20 εκατομμύριων χρόνων. Έχουμε μεγάλες συλλογές αλλά δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν βρέθηκε ο κατάλληλος χώρος να αξιοποιηθούν. Είναι πάντως ντροπή, διότι στην Εύβοια από το 1800 υπήρξαν μοναδικές μονογραφίες που κυκλοφόρησαν από διάσημους καθηγητές».

Πηγή: ΑΜΠΕ

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.