powered by Surfing Waves

Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2016

Νέος νόμος για τα αυθαίρετα: Τι προβλέπει για πρόστιμα, δόσεις και πολεοδομίες


αυθαίρετα 11111Μείωση στα πρόστιμα και στα παράβολα, πρόβλεψη έκπτωσης  στα πρόστιμα για τις ευπαθείς κατηγορίες πολιτών και αύξηση των μηνιαίων δόσεων αποπληρωμής σε 80, προβλέπει μεταξύ των άλλων το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για την τακτοποίηση αυθαιρέτων.
Το νομοσχέδιο που τέθηκε από χθες έως και 22 Σεπτεμβρίου σε δημόσια διαβούλευση προβλέπει δύο σημαντικές αλλαγές σε σχέση με τα προηγούμενα ισχύοντα:
Τα έσοδα από τα έσοδα προβλέπεται να μοιραστούν κατά 25% στους δήμους, 25% στις υπηρεσίες ελέγχου και 50% στο Πράσινο Ταμείο 50% για έργα περιβαλλοντικής αναβάθμισης. Ωστόσο με τη ρύθμιση αυτή θα πρέπει να συναινέσουν οι θεσμοί , καθώς σήμερα το 97,5% των προστίμων πηγαίνει στο δημόσιο ταμείο.
Ενεργοποιείται ο θεσμός της μεταφοράς συντελεστή δόμησης για να τακτοποιηθούν αυθαίρετα, μεμονωμένα ή σε διαμορφωμένους οικισμούς.
Θεσμοθετείται η «ταυτότητα» κτιρίου, η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα σε μια πενταετία για τις κατοικίες, σε μια τριετία για τα δημόσια κτίρια και σε οκτώ χρόνια για τις υπόλοιπες κατηγορίες (βιομηχανία, εμπορικά κέντρα κ.λπ.).
Πριν από κάθε μεταβίβαση ακινήτου (αγοραπωλησία, γονική παροχή), ή ενοικιάσεις επαγγελματικών ακινήτων απαιτείται  πλέον υποχρεωτικός έλεγχος από μηχανικό και βεβαίωση για την τήρηση της οικοδομικής άδειας ή την τακτοποίηση της αυθαιρεσίας.
Δημιουργείται το Παρατηρητήριο Δομημένου Περιβάλλοντος, το οποίο θα λειτουργεί  στο υπουργείο Περιβάλλοντος  και θα υπάγεται στη Γενική Γραμματεία Χωρικού Σχεδιασμού. Το Παρατηρητήριο θα είναι εποπτεύων μηχανισμός για τις υπηρεσίες έκδοσης αδειών, οι οποίες θα συνεχίσουν να λειτουργούν με ευθύνη των δήμων, αλλά και των μηχανισμών καταγραφής και κατεδάφισης αυθαιρέτων. Θα διαθέτει περιφερειακές υπηρεσίες, που προβλέπεται να στελεχωθούν με προεδρικό διάταγμα και να χρηματοδοτηθούν από τα πρόστιμα αυθαιρέτων.
Οι περιφερειακές υπηρεσίες θα υποβάλλουν ετήσιες εκθέσεις στο Παρατηρητήριο και θα κάνουν δειγματοληπτικούς ελέγχους. Παράλληλα θα παρακολουθούν τις πολεοδομίες των δήμων, οι οποίες πλέον θα δέχονται αιτήσεις για την έκδοση ή αναθεώρηση οικοδομικών αδειών μόνο μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Από τις βασικές αλλαγές που προβλέπει το νομοσχέδιο είναι οι εκπτώσεις στα πρόστιμα αυθαιρέτων για ειδικές κατηγορίες πληθυσμού (πολύτεκνοι, παλιννοστούντες, άνεργοι, δικαιούχοι κοινωνικών ενισχύσεων, κ.λπ), μειώσεις στο παράβολο από 500 στα 250 ευρώ για παρανομίες με επιφάνεια έως 100 τετραγωνικά. Οι διατάξεις του, ωστόσο, αφορούν μόνον αυθαιρεσίες που έγιναν έως τον Σεπτέμβριο του 2011, οπότε ψηφίστηκε ο πρώτος νόμος για τις διαδικασίες νομιμοποίησης.
Επίσης, μειώσεις 20% προβλέπονται σε όσους θα υποβάλουν δηλώσεις μέσα στο πρώτο εξάμηνο από την ψήφιση του νόμου και 10% για το επόμενο εξάμηνο, ενώ ενεργοποιείται ο θεσμός της μεταφοράς του συντελεστή δόμησης και αξιοποιείται για νομιμοποίηση αυθαιρέτων.
Επιπλέον, για πρώτη φορά υποχρεώνονται να νομιμοποιηθούν πολεοδομικές αυθαιρεσίες και σε δημόσια κτίρια (σχολεία, κ.λπ.), χιονοδρομικά κέντρα και κτίρια για κεραίες.
Από τις πολεοδομίες θα εκδίδονται οι οικοδομικές άδειες για ναούς και λατρευτικούς χώρους.
Τα βασικά σημεία του νέου νόμου για τα αυθαίρετα: 
  • Εξόφληση των προστίμων σε έως 80 δόσεις
  • Σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επομένου μηνός της ημερομηνίας υπαγωγής παρέχεται έκπτωση (είκοσι) 20% επί του συνολικού ποσού του προστίμου
  • Σε περίπτωση καταβολής ποσοστού 30% του συνολικού ποσού του προστίμου, έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επομένου μηνός της ημερομηνίας υπαγωγής παρέχεται έκπτωση 10% επί του συνολικού ποσού του προστίμου
Το ενιαίο ειδικό πρόστιμο μειώνεται (περαιτέρω):
α) κατά 20%, εφόσον η αυθαίρετη κατασκευή/ χρήση υπαχθεί στις διατάξεις του παρόντος έως την 08/02/2017.
β) κατά 10%, εφόσον η αυθαίρετη κατασκευή/ χρήση υπαχθεί στις διατάξεις του παρόντος από την 09/02/2017 έως την 08/08/2017.
Αντίθετα, το ενιαίο ειδικό πρόστιμο αυξάνεται:
α) κατά 10%, εφόσον η αυθαίρετη κατασκευή/ χρήση υπαχθεί στις διατάξεις του παρόντος από την 09/08/2017 έως την 08/02/2018.
β) κατά 20%, εφόσον η αυθαίρετη κατασκευή/ χρήση υπαχθεί στις διατάξεις του παρόντος μετά την 09/02/2018.
  • Νομιμοποίηση με 500 ευρώ όλων των αυθαιρέτων σε οικισμούς κάτω των 500 κατοίκων
  • Καμία νομιμοποίηση για κτίσματα που κατασκευάστηκαν μετά τις 28 Ιουλίου 2011
  • Διενέργεια υποχρεωτικού ελέγχου από μηχανικό, η οποία επεκτείνεται για κάθε νέα μίσθωση ή αποδοχή κληρονομιάς
  • Νομιμοποίηση εξ αδιαιρέτου αυθαιρέτων χωρίς τη συμφωνία όλων των συνδικαιούχων
  • Μείωση κατά 40% των προστίμων σε αυθαίρετα που βρίσκονται σε περιοχές που μπαίνουν στο σχέδιο
  • Μείωση του προστίμου κατά 70% για όσα ακίνητα χρειάζονται στατική ενίσχυση
  • Μείωση κατά 40% (από 20%) του προστίμου για κτίσματα που αποπερατώθηκαν από το 1983 έως το 1993
  • «Πάγωμα» για δύο χρόνια των δόσεων για τους ανέργους-δικαιούχους κοινωνικού επιδόματος, οι οποίοι θα πληρώνουν μόνο το παράβολο
  • Επιπρόσθετη έκπτωση για όσους σπεύσουν να τακτοποιήσουν τα αυθαίρετα το α’ εξάμηνο (10%) και το β’ εξάμηνο (20%)
  • Αύξηση του προστίμου κατά 10% και 20% για όσους ενταχθούν στη ρύθμιση στο τρίτο και τέταρτο εξάμηνο
Διαβάστε το νομοσχέδιο





    0 Σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
    Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
    ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.