powered by Surfing Waves

Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018

Εχει «θαφτεί» το Μαντούδι και το Προκόπι. Τρεις αγνοούμενοι

εξοχικό κέντρο Μαντουδίου
Γυμναστήριο Μαντουδίου

Ποταμός Κηρέας

Μαντούδι

Γέφυρα Μαντουδίου

Γέφυρα Μαντουδίου

Γέφυρα Μαντουδίου

Μαντούδι


Προκόπι
Λίμνη


Λίμνη

 πηγή: protothema.gr

Εχει «θαφτεί» το Μαντούδι και το Προκόπι - Δεκάδες πλημμυρισμένα σπίτια και αγωνία για την τύχη των αγνοουμένων - Μεγάλες οι καταστροφές σε Κορινθία και Αργολίδα
Αγωνία επικρατεί για την τύχη τριών αγνοουμένων στην Εύβοια, η οποία τις τελευταίες ώρες βρίσκεται στη δίνη του κυκλώνα «Ζορμπά». Όπως είπε στο protothema.gr ο δήμαρχος Μαντουδίου, η Πυροσβεστική αναζητά ένα ζευγάρι ηλικιωμένων 65 ετών που αγνοείται στην περιοχή ανάμεσα στο Μαντούδι και το Μετόχι.

Σύμφωνα με το lamianow.gr την ώρα που χάθηκαν βρίσκονταν με το αυτοκίνητό τους στην περιοχή Μετόχι αλλά από τότε δεν έδωσαν σημείο ζωής. Κάτοικοι της περιοχής μαζί με τα σωστικά συνεργεία τους αναζητούν μέσα σε έντονη βροχόπτωση και πλημμυρισμένα τοπία.

Επισης, αναζητούνται τα ίχνη και ενός τρίτου νεαρού ατόμου, τα στοιχεία του οποίου δεν έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής.

Σε έκτακτη ανακοίνωση προς το κοινό, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Ταφύλλης επιβεβαίωσε ότι διεξάγονται έρευνες για τον εντοπισμό τριών ατόμων στο Μαντούδι και ανακοίνωσε ότι οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από τον κυκλώνα (Κορινθία - Αργολίδα - Βόρεια Έύβοια) κηρύσσονται άμεσα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Ο κ. Ταφύλλης επισήμανε ότι ο κρατικός μηχανισμός παραμένει σε επιφυλακή για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από την κακοκαιρία και κάλεσε τους πολίτες να είναι προσεκτικοί, να τηρούν τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και κυρίως να να μη διασχίζουν δρόμους που διασταυρώνονται με ρέματα και χειμάρρους, αφού έτσι προκαλούνται τα περισσότερα ατυχήματα.

Απελπιστική η κατάσταση στο Μαντούδι

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κήρυξε τους δήμους Λοκρών στη Φθιώτιδα και Λίμνης-Μαντουδίου στην Εύβοια ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης. Όπως ο ίδιος δηλώνει στο ΑΠΕ από το Μαντούδι όπου μετέβη, "για μια ακόμη φορά ζούμε μια κόλαση. Οι ζημιές τόσο στο δήμο Λίμνης-Μαντουδίου όσο και στο Δήμο Λοκρών είναι μεγάλες. Πήραμε απόφαση να κηρύξουν αυτούς τους δύο δήμους σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για να μπορέσουμε να προλάβουμε τα χειρότερα αλλά και για να αποκαταστήσουμε ότι μπορούμε. Όλη τη νύχτα στις κρίσιμες αυτές περιοχές δώσαμε μια μεγάλη μάχη και συνεχίζουμε να παλεύουμε με νερά και λάσπες" υπογράμμισε ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας.

Εξάλλου έγινε γνωστό ότι νωρίς το πρωί είχε επικοινωνία με τον περιφερειάρχη Κώστα Μπακογιάννη ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας ο οποίος και ζήτησε να πληροφορηθεί τι ακριβώς συμβαίνει στις πληγείσες περιοχές κατά τη διάρκεια της νύχτας.

"Ολόκληρη η περιοχή της Αταλάντης έχει δεχθεί ένα βαρύ πλήγμα. Έχουν φουσκώσει όλα τα ρέματα και έχουν παρασύρει ότι ήταν μπροστά τους. Από χθες το βράδυ προσπαθούμε να σώσουμε ανθρώπους και περιουσίες» υπογραμμίζει ο δήμαρχος των Λοκρών Νίκος Λιόλιος που περιγράφει ως ιδιαίτερα εφιαλτικές τις εικόνες στην περιοχή του Θεολόγου. "Έχουν πλημμυρίσει καταστήματα, έχουν πλημμυρίσει σπίτια έχουν χαθεί περιουσίες και σε κάποιες περιπτώσεις το νερό έφτασε και τα 4 μέτρα» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Λιόλιος ωστόσο όμως υπογραμμίζει με έμφαση πως «Είμαστε τυχεροί που δεν έχουμε αγνοούμενους ή ανθρώπινα θύματα. Αν δεν είχαμε κόψει έγκαιρα τη συγκοινωνία από τη Μαλεσίνα προς το Θεολόγο θα θρηνούσαμε θύματα σήμερα και θα μιλούσαμε για νέα Μάντρα» όπως δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Λιόλιος.



Στο Μαντούδι, μετά τις δύο το πρωί τα πράγματα έγιναν πολύ δύσκολα για τους κατοίκους καθώς ο ποταμός Κηρέας κατέβασε περισσότερα νερό, δημιουργώντας λίμνη στο χώρο που παραδοσιακά γίνεται το παζάρι και βρίσκεται το γυμναστήριο.

Σπίτια στο Μαντούδι πλημμύρησαν και οι άνθρωποι ανέβηκαν στις ταράτσες τους για να προστατευθούν. Η κυκλοφορία μεταξύ Μαντουδίου και Προκοπίου έχει κοπεί, ενώ μέσα στη νύχτα πλημμύρισε ακόμη και το τοπικό κλιμάκιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Μετά το Μαντούδι, πλημμύρισε και το Προκόπι. Το ποτάμι πέρασε μέσα από τους δρόμους και τα σπίτια. Ο ποταμός Κηρέας με διαθέσεις απειλητικές δεν άφηνε τίποτα στο πέρασμά του.

«Έχουμε ένα μέτρο νερό, ακόμα και στο δρόμο που συνδέει τη Χαλκίδα με το δήμο μας και την Αιδηψό. Πολλοί αναγκάστηκαν να ανέβουν στην ταράτσα των σπιτιών τους γιατί φοβήθηκαν. Πάρα πολλά σπίτια έχουν πλημμυρίσει. Το Μαντούδι θέλει μεγάλη βοήθεια», δήλωσε στον ΘΕΜΑ 104,6 και την εκπομπή της Μαρίας Κατσή και Νικήτα Κορωνάκη ο δήμαρχος Μαντουδίου Χρήστος Καλυβιώτης. «Μεγάλες ζημιές έχει υποστεί η Λίμνη, έχουν έρθει φερτά υλικά που έφραξαν τους δρόμους και πλημμύρισαν σπίτια. Αυτοκίνητα ''χώθηκαν'' στη λάσπη. Ο παραλιακός δρόμος από τη Λίμνη προς το Μοναστήρι Αγ. Νικολάου έχει κλείσει από τα ορμητικά νερά. Τεράστια ζημιά έχει πάθει ξενοδοχείο στα Κατούνια», πρόσθεσε.

Συνέντευξη Καλυβιώτη




Βίντεο




Μαντούδι











Λίμνη

-->

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.