powered by Surfing Waves

Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2018

Τι γίνεται με το γηροκομείο Λίμνης; Τι κάνει ο Δήμος και η Περιφέρεια τόσα χρόνια;

Το γηροκομείο Λίμνης ή  «Θεραπευτήριο Γερόντων – Ο Προφήτης Ηλίας» που θεμελιώθηκε το 2003 αλλά παραμένει ημιτελές ελλείψει χρημάτων και πραγματικής  βούλησης από τους ιδιοκτήτες να ολοκληρωθεί. Μήπως είναι καιρός να επέμβει ο Δήμος και η Περιφέρεια και να εξεταστεί η αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος;
Από τους σχολιαστές μας

Λάβαμε το παρακάτω σχόλιο στα εγκαίνια του Μουσείου Μικρασιατικού Πολιτισμού στο Προκόπι, το όποιο και αναδημοσιεύουμε.
Ο σχολιαστής θέτει και ερωτήματα στο Δημοτικό Συμβούλιο και την Περιφέρεια σχετικά με το ημιτελές γηροκομείο Λίμνης.  Ο σχολιαστής προτείνει ότι " Πριν το έργο αχρηστευτεί  ο δήμος μας θα πρέπει να επιδιώξει αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος και μεταφορά του Γηροκομείο από την Εκκλησία στο Δήμο. Σε πολλούς δήμους της χώρας όπως στο Αργοστόλι, Χανιά, Λάρισα, Κέρκυρα, κλπ. λειτουργούν δημοτικά γηροκομεία."
Καλεί το Δημοτικό Συμβούλιο να θέσει το θέμα προς συζήτηση και να βρει λύσεις για το καλό των ηλικιωμένων.



Το σχόλιο


"Το Μουσείο Μικρασιατικού Πολιτισμού είναι ένας λευκός ελέφαντας και μια πρόκληση για την περιοχή πού έχει πολύ πιο σημαντικότερες ανάγκες ακάλυπτες. Τέτοια μουσεία υπάρχουν πολλά στην χώρα μας και η επισκεψιμότητα τους είναι πολύ χαμηλή για να δικαιολογήσουν την υπέρογκη δαπάνη. Το ιστορικά σημαντικότερο Μουσείο αρχαιοτήτων Βόρειας Εύβοιας στα Καμάρια Ιστιαίας με σημαντικότερα ευρήματα περιμένει από το 2001 για χρηματοδότηση. Αν δείτε τι έχει απομείνει για να ολοκληρωθεί αυτό το έργο θα εξοργιστείτε περισσότερο.

Η προχθεσινή φιέστα στο Πρόκοπι και οι μεγαλομανείς κενοί ουσίας λόγοι αποδεικνύουν δυο πράγματα ότι η εκκλησία και η πολιτική ηγεσία έχει χάσει επαφή με την πραγματικότητα και τις πραγματικές ανάγκες του λαού. Δεύτερον, ακόμη και με οικονομική κρίση και όταν τα χρήματα είναι δυσεύρετα, η Εκκλησία έχει την δύναμη να βρίσκει χρήματα όταν θέλει να προωθήσει ένα έργο.

Βλέποντας αυτή την κατάσταση, το μυαλό μου πήγε στο γηροκομείο Λίμνης. Ένα έργο που εγκαινιάστηκε πριν 15 χρόνια το 2003 και δεν έχει τελειώσει ακόμη. Το έργο έχει σταματήσει γιατί δεν μπορούν να βρεθούν χρήματα για οικιακά σκεύη, εγκατάσταση θέρμανσης, κρεβάτια, έπιπλα, κουρτίνες και άλλα είδη όχι μεγάλης αξίας.


Ένα έργο που θα κάλυπτε ουσιαστικές ανάγκες των δημοτών και θα έπρεπε να είναι στις πρώτες προτεραιότητες της Μητρόπολης (με βάση την ηλικιακή σύνθεση του δήμου μας και την αύξηση των υπέργηρων συμπολιτών μας). Η ολοκλήρωση του μπορεί να γίνει με λιγότερα από 1,2 εκατομμύρια ευρώ για το Μουσείο που τόσο επίμονα διεκδίκησε και κέρδισε η Μητρόπολη από την πολιτική ηγεσία.
 Θα θυμάστε τις πύρινες παρεμβάσεις του τότε βουλευτή Συμεών Κεδίκογλου όταν καθυστέρησε η χρηματοδότηση για το Μουσείο ή την έντονη επιστολή του ο Μητροπολίτη Χαλκίδας στις 29/8/2014 που κατάγγελλε την Περιφέρεια ότι "Η Ιερά Μητρόπολις Χαλκίδος, με εξώδικο πρόσκληση και διαμαρτυρία της προς τους συναρμόδιους φορείς (Οικονομική Επιτροπή Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος και Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Π.Ε. Ευβοίας), επεσήμανε τους ως άνω κινδύνους (ακύρωσης του διαγωνισμού), καθώς και το νομικά άτοπο για τη λήψη μιας τέτοιας απόφασης. Προειδοποίησε δε, με λόγο ευθύ και καθαρό, ότι, σε περίπτωση που χαθεί το έργο, θα ζητήσει ευθύνες δια της δικαστικής οδού."

Γιατί δεν έχουμε τέτοιο ενδιαφέρον από την Μητρόπολη για το γηροκομείο Λίμνης γιατί δεν έχει επιδιωχθεί χρηματοδότηση από την Περιφέρεια; γιατί δεν το χρηματοδοτεί το πλούσιο Ευαγές Ίδρυμα Οσίου Ιωάννη του Ρώσου που προεδρεύεται από τον Μητροπολίτη και εδρεύει στην Χαλκίδα; Το «Νέο Ιωακειμείο Γηροκομείο» της Ιεράς Μητρόπολης Αλεξανδρούπολης εξασφάλισε 8,7 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ. Το γηροκομείο Λεωνιδίου εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ (2,6 εκατ. Ευρώ) με πρωτοβουλία της Ιεράς Μητροπόλεως Μαντινείας και Κυνουρίας.


Το γηροκομείο Λίμνης κτίστηκε σε έκταση της Δασικής Υπηρεσίας Ευβοίας που παραχωρήθηκε στην εκκλησία και με χρήματα ιδιώτη ευεργέτη του κ. Κεχριώτη. Η εκκλησία δεν έχει πληρώσει τίποτα και παρόλα αυτά έχει ιδιοκτησία και διαχείριση του ιδρύματος.

Η Εκκλησία δεν δείχνει για πολλά χρόνια το ζήλο που θα έπρεπε για την ολοκλήρωση του και δεν είναι διατιθέμενη να βρει τους απαραίτητους πόρους. Πριν το έργο αχρηστευτεί  ο δήμος μας θα πρέπει να επιδιώξει αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος και μεταφορά του Γηροκομείο από την Εκκλησία στο Δήμο. Σε πολλούς δήμους της χώρας όπως στο Αργοστόλι, Χανιά, Λάρισα, Κέρκυρα, κλπ. λειτουργούν δημοτικά γηροκομεία.

Είναι καιρός ο Δήμος μας να κάνει κάτι για την φροντίδα των ταλαιπωρημένων ηλικιωμένων αυτού του δήμου. Μπορεί να έρθει σε συμφωνία με την Μητρόπολη ή να προχωρήσει σε απαλλοτρίωση του κτιρίου για κοινωνικούς σκοπούς. Θα μπορούσε να παρέμβει και η Περιφέρεια.

Φέτος, η περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης χρηματοδότησε 1,5 εκατ. Ευρώ την ανακαίνιση του γηροκομείου Κομοτηνής. Το νέο Δημοτικό Γηροκομείο Αργοστολίου πήρε 5,1 εκατ. Ευρώ από Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας βρήκε χρήματα ΕΣΠΑ για το Σελίβειο Γηροκομείο Μεσολογγίου. Το ίδιο θα μπορούσε να γίνει και από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για το γηροκομείο Λίμνης.

Είναι άξιο απορίας που το θέμα του γηροκομείο δεν έχει έρθει προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο ακόμη. Τόση αδιαφορία ή φόβος μην ενοχληθεί η Εκκλησία;"


Διαβάστε επίσης



"Ιστός της Πηνελόπης" το γηροκομείο Λίμνης. 13 χρόνια μετά την θεμελίωση του (φωτογραφίες)


0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.