powered by Surfing Waves

Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2018

Εντοπίστηκε ζωντανός ο 27χρονος που αγνοείτο


Σε εξέλιξη οι έρευνες για τους άλλους δύο αγνοούμενους


Εντοπίστηκε σώος ο 27χρονος που αγνοείτο μετά τις πλημμύρες που προκάλεσε το πέρασμα του μεσογειακού κυκλώνα στο Μαντούδι.

Όπως ανακοίνωσε η Πυροσβεστική, ο 27χρονος βρέθηκε σε ποταμό μεταξύ Προκοπίου και Μαντουδίου και διασώθηκε από πυροσβεστικές δυνάμεις.




Ο 27χρονος - αν και εξαντλημένος - είναι καλά στην υγεία του, ενώ διακομίζεται με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Κέντρο Υγείας Μαντουδίου. Ο νεαρός, τα ίχνη του οποίου είχαν χαθεί από τα ξημερώματα της Κυριακής, παρέμεινε για πάνω από 24 ώρες στην άκρη του ποταμού, περιμένοντας να εκτονωθούν τα φαινόμενα και να πέσουν τα ορμητικά νερά. Κάτοικος της περιοχής τον εντόπισε και ειδοποίησε άμεσα την Πυροσβεστική που έσπευσε στο σημείο για να τον απεγκλωβίσει.

Η προσέγγισή του και η μεταφορά του ήταν ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς το σημείο στο οποίο βρέθηκε ήταν νησίδα δέντρων ανάμεσα σε δυο χείμαρρους.

«Ήταν μια δύσκολη επιχείρηση. Ευτυχώς όλα πήγαν καλά. Αυτό που έχει σημασία έχει ότι ο νεαρός είναι ζωντανός» δήλωσε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο περιφερειακός διοικητής Στερεάς Ελλάδας της Πυροσβεστικής, Νίκος Σπαής, που συντόνιζε την επιχείρηση.

Περιγράφοντας τα όσα δραματικά έζησε από τη στιγμή που τον παρέσυραν τα ορμητικά νερά του ποταμού, αναφέρει ότι όλα συνέβησαν σε λίγα δευτερόλεπτα, καθώς το ποτάμι φούσκωσε και βγήκε στο δρόμο, με αποτέλεσμα να παρασύρει το αυτοκίνητό του μέσα στα ορμητικά του νερά. Η σύντροφός του πρόλαβε να βγει από το αυτοκίνητο και ανέβηκε σε ένα δέντρο ενώ ο ίδιος κατάφερε να ανοίξει το παράθυρο του αυτοκινήτου του και να απεγκλωβιστεί από το όχημα, παρασυρόμενος όμως από το ποτάμι.

Για αρκετή ώρα πάλευε με τα ορμητικά νερά του ποταμιού και επιχειρούσε να βγει στην όχθη, κάτι το οποίο τελικά κατάφερε, πιάνοντας ένα ξύλο. Από εκεί άρχισε να περπατάει για αρκετή ώρα, ώσπου βρήκε μία αγροικία στην οποία κατέφυγε. Για καλή του τύχη μέσα σε αυτή βρήκε φαγητό και στεγνά ρούχα και κάποια στιγμή αποκοιμήθηκε. Όπως σημειώνει ο ίδιος, παρέμεινε στην αγροικία, μέχρι να κοπάσει η βροχή και σήμερα, Δευτέρα, βγήκε προς αναζήτηση βοήθειας. «Πέρναγε ένα αυτοκίνητο από εκεί, φώναξα με άκουσε και καλέσανε την πυροσβεστική, ήρθε ελικόπτερο και με βγάλανε μια ώρα μετά» είπε στο Newsit.

Τέλος, υπογράμμισε ότι δεν έχει πάθει ούτε μία γρατζουνιά, αν και φοβήθηκε ότι θα πεθάνει: «Αρχικά πίστεψα ότι όλα έχουν τελειώσει, μετά το ξεπέρασα, λέω δεν ήταν γραφτό να πάμε από ποτάμι. Ήταν μια εμπειρία, μόνο στα έργα τα βλέπει κανείς αυτά».




Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό των άλλων δύο αγνοουμένων. Πρόκειται για ένα ζευγάρι που αγνοείται στην περιοχή μεταξύ Μαντουδίου και Μετοχίου. Στις έρευνες συμμετέχουν στελέχη των Π.Υ. Ιστιαίας, Π.Υ. Χαλκίδας, Π.Κ. Μαντουδίου, Π.Κ. Λίμνης, 1ης και 7ης Ε.Μ.Α.Κ., με τη συνδρομή ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους τύπου πολυκοπτέρου κι ενός ελικοπτέρου Super Puma του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς κι ενός ελικοπτέρου και δυτών του Λιμενικού Σώματος, για έρευνα στην παράκτια περιοχή.

Πλημμύρες, ζημιές και προβλήματα στο οδικό δίκτυο
Το πέρασμα του μεσογειακού κυκλώνα, που συνοδευόταν από πρωτοφανείς βροχοπτώσεις και θυελλώδεις ανέμους, είχε αποτέλεσμα να προκληθούν πλημμύρες και κατολισθήσεις, αλλά και προβλήματα στο οδικό δίκτυο και στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες. Τα σημαντικότερα προβλήματα καταγράφηκαν στην Κορινθία (Κιάτο, Βέλο και Ξυλόκαστρο), την Αργολίδα (Άργος, Νέα Κίος και Κιβέρι) και τη βόρεια Εύβοια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Πυροσβεστική δέχθηκε μέσα σε ένα διήμερο συνολικά 1.800 κλήσεις για παροχή βοήθειας, που αφορούσαν συγκεκριμένα κοπές δένδρων, αντλήσεις υδάτων και απεγκλωβισμούς ατόμων από οικίες και αυτοκίνητα.


Ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, Ιωάννης Ταφύλλης, κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τις Δημοτικές Ενότητες Αταλάντης και Μαλεσίνας - Θεολόγου του Δήμου Λοκρών, της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και τις Δημοτικές Ενότητες Κηρέως και Ελυμνίων του Δήμου Λίμνης – Μαντουδίου – Αγίας Άννας της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΓΓΠΠ, η απόφαση ελήφθη για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από έντονα καιρικά φαινόμενα που εκδηλώθηκαν στις παραπάνω περιοχές και προκάλεσαν πλημμύρες, κατολισθήσεις κ.λπ.

Σήμερα, σύμφωνα με το meteo.gr, βροχές εκδηλώνονται κυρίως στην ανατολική ηπειρωτική χώρα και στο Αιγαίο, καθώς ο «Ξενοφών» στροβιλίζεται ανατολικά των Σποράδων. Τα εντονότερα φαινόμενα εντοπίζονται στην Εύβοια, στο Άγιον Όρος, στις Σποράδες και στη Θράκη.

Από το μεσημέρι, πάντως, αναμένεται σταδιακή εξασθένηση των έντονων καιρικών φαινομένων και βαθμιαία βελτίωση του καιρού από τα δυτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν θυελλώδεις 7-8 μποφόρ στο βόρειο Αιγαίο και βαθμιαία θα εξασθενήσουν.


0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.