powered by Surfing Waves

Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2018

Χειρόγραφη επιστολή των μαθητών της Γ’ Λυκείου Αγίας Άννας προς τον υπουργό Παδείας για την καταργηση των τμημάτων οικονομίας, πληροφορικής και ανθρωπιστικών σπουδών.

Επιστολή των μαθητών μαθητών της Γ’ Λυκείου Αγίας Άννας προς τον υπουργό Παιδείας, οι οποίοι αναγκάζονται να μεταφερθούν σε άλλο σχολείο,αφού δεν λειτουργούν φέτος τμήματα οικονομίας πληροφορικής και ανθρωπιστικών σπουδών.



Περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά τα ολιγομελή τμήματα που θα λειτουργήσουν τη σχολική χρονιά 2018-19 σε ΓΕΛ και ΕΠΑΛ, σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας.


Η ΥΑ 108279/Δ2/01-07-2016 Υ.Α. (Β΄ 2182) θέτει τις προϋποθέσεις λειτουργίας τμημάτων Ομάδων μαθημάτων Προσανατολισμού και μαθημάτων επιλογής στο Γενικό
Λύκειο.
Προϋποθέσεις λειτουργίας τμημάτων Ομάδων Προσανατολισμού στο Γενικό Λύκειο:
1. Όπου η τάξη Γενικού Λυκείου λειτουργεί με ένα τμήμα απαιτούνται για τη δημιουργία τμήματος Ομάδας Προσανατολισμού:
Α. Στις σχολικές μονάδες των κατηγοριών από Α΄-Γ΄ τουλάχιστον έντεκα (11) μαθητές/τριες.
Β. Στις σχολικές μονάδες των κατηγοριών από Δ΄-Ζ΄ καιμε απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης, μετά από εισήγηση του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας
Εκπαίδευσης, δύναται να εγκρίνεται η λειτουργία τμημάτων με τουλάχιστον οκτώ (08)μαθητές/τριες.
Γ. Στις σχολικές μονάδες των κατηγοριών από Η΄-ΙΒ΄ καιμε απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης, μετά από εισήγηση του Διευθυντή ΔευτεροβάθμιαςΕκπαίδευσης, δύναται να εγκρίνεται η λειτουργία τμημάτων με τουλάχιστον έξι (06) μαθητές/τριες.
2. Όπου η τάξη Γενικού Λυκείου λειτουργεί με δύο τμήματα απαιτούνται για τη λειτουργία τμήματος Ομάδας Προσανατολισμού:
Α. Στις σχολικές μονάδες των κατηγοριών από Α΄-Γ΄ τουλάχιστον δεκαπέντε (15) μαθητές/τριες.
Β. Στις σχολικές μονάδες των κατηγοριών από Δ΄-Ζ΄ και με απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης, μετά από εισήγηση του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, δύναται να εγκρίνεται η λειτουργίατμημάτων με τουλάχιστον δεκατρείς (13) μαθητές/τριες.
Γ. Στις σχολικές μονάδες των κατηγοριών από Η΄-ΙΒ΄ και με απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης, μετά από εισήγηση του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, δύναται να εγκρίνεται η λειτουργία τμημάτων με τουλάχιστον δέκα (10) μαθητές/τριες.
3. Όπου η τάξη Γενικού Λυκείου λειτουργεί με τρία ή περισσότερα τμήματα απαιτούνται για τη λειτουργία τμήματος Ομάδας Προσανατολισμού:
Α. Στις σχολικές μονάδες των κατηγοριών από Α΄-Γ΄ τουλάχιστον είκοσι (20) μαθητές/τριες.
Β. Στις σχολικές μονάδες των κατηγοριών από Δ΄-Ζ΄και με απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης, μετά από εισήγηση του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, δύναται να εγκρίνεται η λειτουργία τμημάτων με τουλάχιστον δεκαοκτώ(18) μαθητές/τριες.
Γ. Στις σχολικές μονάδες των κατηγοριών από Η΄-ΙΒ΄και με απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης, μετά από εισήγηση του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, δύναται να εγκρίνεται η λειτουργία τμημάτων με τουλάχιστον δεκαπέντε (15) μαθητές/τριες.
4. Σε απομονωμένα Γενικά Λύκεια της νησιωτικής και ηπειρωτικής χώρας όπου οι σχολικές μονάδες ανήκουν στις κατηγορίες Η΄-ΙΒ΄ και στα οποία η μετακίνηση των μαθητών είναι αντικειμενικά αδύνατη, μπορεί να εγκριθεί η λειτουργία τμήματος Ομάδας Προσανατολισμού ανεξάρτητα από τον αριθμό των φοιτώντων μαθητών μετά από πλήρως αιτιολογημένη εισήγηση του Διευθυντή της Διεύθυνσης Δ/θμιας Εκπ/σης και απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπ/σης υπό την προϋπόθεση ότι υπηρετούν στα σχολεία αυτά ειδικότητες εκπαιδευτικών που μπορούν να καλύψουν τη διδασκαλία των γνωστικών αντικειμένων.


II. Προϋποθέσεις λειτουργίας τμημάτων μαθημάτων επιλογής στo Γενικό Λύκειο
Για τη λειτουργία τμημάτων μαθημάτων επιλογής καθώς και των γνωστικών αντικειμένων του μαθήματος επιλογής «Καλλιτεχνική Παιδεία» στο Γενικό Λύκειοισχύουν τα εξής:
1. Αν η τάξη λειτουργεί με ένα τμήμα, απαιτούνται τουλάχιστον οκτώ (08) μαθητές.
2. Αν η τάξη λειτουργεί με δύο τμήματα, απαιτούνται τουλάχιστον δώδεκα (12) μαθητές.
3. Αν η τάξη λειτουργεί με τρία ή περισσότερα τμήματα, απαιτούνται τουλάχιστον δεκαπέντε (15) μαθητές.


Η ισχύς αυτής της απόφασης αρχίζει από το σχολικό έτος 2016-2017. Η με αρ. πρωτ. 116883/Δ2/21-07-2015 Υπουργική απόφαση (ΦΕΚ Β΄ 1589), όπως διορθώθηκε στο ΦΕΚ Β΄ 1798/2015 καταργείται.


Εξαίρεση για το ΓΕΛ Λίμνης

Στη Γενική Εκπαίδευση με απόφαση του Υπουργoύ Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστα Γαβρόγλου εγκρίθηκαν κατά παρέκκλιση 1.492 ολιγομελή τμήματα και στην Επαγγελματική Εκπαίδευση 1.150.

Η απόφαση για την έγκριση λειτουργίας τμημάτων Ομάδων μαθημάτων Προσανατολισμού και μαθημάτων επιλογής στο Γενικό Λύκειο για το σχολικό έτος 2018-2019, κατά παρέκκλιση εκδόθηκε στις 6-8-18 και για τον δήμο μας προβλέπει την λειτουργία  4 ολιγομελών στο ΓΕΛ Λίμνης:
Β Λυκείου- τμήμα Α.Σ. με 7 μαθητές
Γ Λυκείου -τμήμα Α.Σ. με 6 μαθητές
Γ Λυκείου - τμήμα Θ.Σ. με 5 μαθητές
Γ Λυκείου-τμήμα Σ.Ο.Π με 5 μαθητές

Συμπληρωματική απόφαση  για περισσότερες παρεκκλίσεις που δεν αφορούν όμως το δήμο μας βγήκε και στις 20 -9-2018.


Ψήφισμα προς τον υπουργό παιδείας για την κατάργηση των ολιγομελών τμημάτων εστειλαν πρν λίγε μέρες και μαθητές του Λυκείου Μαντουδίου

Το σχολείο μας καθώς και πλήθος άλλων σχολείων πανελλαδικά αντιμετωπίζει το εξής πρόβλημα:λίγες μέρες πρίν την έναρξη του σχολικού έτους 2018-2019 μας έγινε γνωστό ότι το τμήμα των ανθρωπιστικών σπουδών
που απαρτίζεται άπο 2 άτομα καταργείται και οι 2 μαθήτριες μεταφέρονται σε Λύκειο γειτονικού χωριού απόστασης πολλών χιλιομέτρων .Ωστόσο το προηγούμενο σχολικό έτος 2017-2018 το συγκεκριμένο τμήμα που απαρτιζόταν πάλι απο 2 άτομα λειτουργούσε κανονικά χωρίς τέτοιου είδους προβλήματα.Οι 2 συμμαθήτριες μας καλούνται να εγκαταλείψουν την τελευταία σχολική τους χρονιά και σημειωτέον την πιο κρίσιμη και αποφασιστικής σημασίας γι΄αυτές,το οικείο σχολικό περιβάλλον και να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα σ΄έναν παντελώς άγνωστο σχολικό χώρο.Γνωρίζουμε πως κάτι αντίστοιχο δεν συμβαίνει μόνο στο δικό μας σχολειο αλλα αγγίζει και αλλα σχολεία και προβληματίζει εκατοντάδες μαθητές δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα τόσο στους ίδιους που αλλάζουν σχολικό περιβάλλον όσο και στους γονείς τους οι οποίοι επιβαρύνονται οικονομικά με την μετακίνηση τους.Γι’αυτο το λογο ζητάμε να μας στηρίξετε στο παρόν ψήφισμα, «χτίζοντας» μαζί μας έναν πυρήνα πίεσης, προκειμένου να διατηρηθούν τα ολιγομελή τμήματα και να αποκατασταθεί μια άδικη και απρόσμενη απόφαση που επηρεάζει το μέλλον πολλών παιδιών.

Ερώτηση του ΚΚΕ για την κατάργηση ολιγομελών τμημάτων στα ΕΠΑΛ


Προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων



Θέμα: Να μην κλείσει κανένα τμήμα, τομέας ή ειδικότητα ΕΠΑΛ.



Τα κυβερνητικά συνθήματα για αναβάθμιση των ΕΠΑΛ «καταρρέουν» για χιλιάδες παιδιά λαϊκών οικογενειών, που επέλεξαν τομείς και ειδικότητες που καταργήθηκαν στο πλαίσιο της πολιτικής των περικοπών και του «εξορθολογισμού». Το βιώνουν οι 300 περίπου μαθητές των λεγόμενων «ολιγομελών» 65 τμημάτων που έκλεισαν στην Κεντρική Μακεδονία, οι μαθητές του ΕΠΑΛ Τρίπολης που θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα ταξιδεύουν καθημερινά 80 χιλιόμετρα, για να παρακολουθήσουν την καταργημένη ειδικότητα στην Κόρινθο, ή θα αλλάξουν ειδικότητα, οι μαθητές του ΕΠΑΛ Άστρους, της Αγιάς Λάρισας, της Πάρου που πληροφορήθηκαν το κλείσιμο της ειδικότητας που παρακολουθούν όπως και οι συμμαθητές τους σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας, που βρίσκονται αντιμέτωποι με αντίστοιχα διλήμματα.

Επιπλέον το Υπουργείο Παιδείας, με την υπ’ αριθμ. 139101/ΓΔ4 Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 3674/28-08-2018), θέτει απαράδεκτα εμπόδια στην εγγραφή των ανήλικων μαθητών στα Εσπερινά Γυμνάσια – Λύκεια (ΓΕΛ-ΕΠΑΛ) και ανοίγει τον δρόμο της εγκατάλειψης του σχολείου.

Παράλληλα, τα ΕΠΑΛ υποδέχονται μεγάλο αριθμό προσφύγων–μεταναστών μαθητών, χωρίς να έχουν διαμορφωθεί οι απαραίτητες δομές (τμήματα ένταξης), χωρίς να μειώνεται το ανώτατο όριο μαθητών ανά τμήμα (ακόμη κι όπου υπάρχουν μαθητές με προβλήματα στη γνώση της ελληνικής γλώσσας) και χωρίς να έχουν προσληφθεί οι αναγκαίοι εκπαιδευτικοί για το σκοπό αυτό. Κι αυτά επαναλαμβάνονται παρά την εμπειρία που υπάρχει, όπως πχ. ότι 20 πρόσφυγες μαθητές σε ΕΠΑΛ του Πειραιά που πέρσι δεν είχαν τμήμα ένταξης και καθηγητή σταμάτησαν φέτος. Είναι χαρακτηριστικό ότι φέτος πρόσφυγες μαθητές μετακινούνται καθημερινά με λεωφορείο από την Κόρινθο όπου διαμένουν για να παρακολουθούν σε κεντρικό ΕΠΑΛ της Αθήνας!!!

Αποκορύφωμα σε αυτή την αναλγησία είναι ότι στις 12/9 εστάλη ανυπόγραφη οδηγία από το Υπουργείο Παιδείας στα ΕΠΑΛ όλης της χώρας να προχωρήσουν στη μετακίνηση – εκδίωξη των μαθητών από τα τμήματα που δεν εγκρίνονται. Παρά τη δέσμευση που δόθηκε στη συνέχεια ότι θα επανεξεταστεί η έγκριση των τμημάτων, το θέμα «εκκρεμεί» ενώ δεν αναιρείται η κατεύθυνση των διαρκών περικοπών τμημάτων και της μετακίνησης μαθητών – εκπαιδευτικών.



ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει ώστε:

Να εγκριθεί το σύνολο των λεγόμενων «ολιγομελών» τμημάτων και να σταματήσει η καταστρατήγηση της γεωγραφικής κατανομής των μαθητών και η περιπλάνησή τους.
Να αρθούν τα εμπόδια (π.χ. μετακινήσεις χιλιομέτρων) για την απρόσκοπτη φοίτηση των μαθητών και να μην μείνει κανένας μαθητής των ΕΠΑΛ και των εσπερινών ΕΠΑΛ εκτός σχολείου.
Να στελεχωθούν άμεσα τάξεις ένταξης στα ΕΠΑΛ και να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα (πχ. μείωση ανώτατου ορίου μαθητών στα τμήματα) για τους πρόσφυγες και μετανάστες μαθητές.


Ο βουλευτής
Γιάννης Δελής



0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.