powered by Surfing Waves

Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018

Αποστόλου: Αποσύρεται από τη διαβούλευση το ν/σ για τα ζώα συντροφιάς



Αποσύρεται προς το παρόν από τη διαβούλευση, το νομοσχέδιο για τα Δεσποζόμενα και Αδέσποτα Ζώα Συντροφιάς, προκειμένου να επανεξεταστούν ζητήματα που αναδείχθηκαν από την ως τώρα διαδικασία. Αυτό δήλωσε πριν από λίγο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, συμπληρώνοντας ότι το σχέδιο νόμου θα επανέλθει όταν επαναδιαμορφωθούν οι σχετικές διατάξεις.

Αποσύρεται προς το παρόν από τη διαβούλευση, το νομοσχέδιο για τα Δεσποζόμενα και Αδέσποτα Ζώα Συντροφιάς, προκειμένου να επανεξεταστούν ζητήματα που αναδείχθηκαν από την ως τώρα διαδικασία. Αυτό δήλωσε πριν από λίγο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, συμπληρώνοντας ότι το σχέδιο νόμου θα επανέλθει όταν επαναδιαμορφωθούν οι σχετικές διατάξεις.

Να σημειωθεί ότι ήδη από χθες και μετά τις σφοδρές αντιδράσεις των φιλοζωικών ομοσπονδιών για το νομοσχέδιο, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι το κείμενο που τέθηκε σε διαβούλευση αποτελεί ένα πρώτο σχέδιο, στο οποίο δεν έχουν συμπεριληφθεί πολλές από τις παρατηρήσεις που κατατέθηκαν κατά την κατάρτισή του και ότι το Μέγαρο Μαξίμου θα ζητούσε την επανεξέταση όλων των κρίσιμων διατάξεων.

Μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Τσιρώνης, δήλωσε ότι βασικός στόχος του νομοσχεδίου ήταν να ελεγχθεί ο αριθμός των αδέσποτων ζώων και ότι όλα τα υπόλοιπα κομμάτια και οι τεχνικές τους λεπτομέρειες έχουν τεθεί στο δημόσιο διάλογο ώστε να υπάρξουν βελτιώσεις όπου μπορούν να γίνουν.

Υπενθυνμίζεται ότι φιλοζωικές ενώσεις αντέδρασαν σημειώνοντας ότι, το νομοσχέδιο καθιστά παράνομα φιλοζωικά σωματεία που λειτουργούν εδώ και δεκαετίες και είναι αυτά που πρωτίστως, προστατεύουν τα ζώα, καθώς είναι ελάχιστοι οι δήμοι που έχουν τις υποδομές και τρέχουν το πρόγραμμα προστασίας των ζώων. Τα σωματεία υποστήριξαν ότι με το επίμαχο νομοσχέδιο επιχειρείται με πλάγιο τρόπο να περάσουν διάφορους τρόπους ευθανασίας, καθώς έχει ξεφύγει από την πολιτεία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση ο έλεγχος του πληθυσμού των ζώων εδώ και δεκαετίες.

Αντιδράσεις προκάλεσε το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου και στις τάξεις των Οικολόγων Πράσινων, οι οποίοι σε ανακοίνωση τους υπογράμμισαν κατέγραψαν 14 «μελανά σημεία» του νομοσχεδίου και κάλεσαν τον Γ. Τσιρώνει να το αποσύρει και να προχωρήσει σε διαβούλευση με «αυτούς που ασχολούνται καθημερινά με την προστασία των ζώων, τους ίδιους τους φιλοζωικούς φορείς».

Ο δήμος Αθηναίων σχολιάζοντας την απόσυρση του σχεδίου νόμου αναφέρει τα εξής:

Η κυβέρνηση κάτω από τη γενική κατακραυγή υποχρεώθηκε σε άτακτη υποχώρηση, αποσύροντας το νομοσχέδιο για τα κατοικίδια ζώα. Το νομοσχέδιο ως μνημείο συγκεντρωτισμού, άγνοιας του ζητήματος και προχειρότητας δεν γινόταν παρά να αποσυρθεί. Η φροντίδα των ζώων είναι μία πολύ σοβαρή υπόθεση, που απαιτεί τη συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τις αναγνωρισμένες φιλοζωικές οργανώσεις και όλους τους ευαισθητοποιημένους πολίτες.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης με ανάρτησή του στο twitter σχολιάζει σχετικά:

Το ν/σ για τα ζώα συντροφιάς είναι σε λάθος κατεύθυνση και δε λύνει προβλήματα. Η απόσυρση του ήταν μονόδρομος. Απαιτούνται αλλαγές με βάση την προστασία των ζώων, το συμφέρον των τοπικών κοινωνιών και τις προτάσεις των φιλοζωικών οργανώσεων.

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.