powered by Surfing Waves

Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018

Σκουρλέτης: Χρηματοδότηση έργων ύψους 2 δις ευρώ στην Αυτοδιοίκηση σε βάθος 5ετίας



Οι δήμοι καλούνται να παίξουν έναν νέο δυναμικό ρόλο, και θα είναι πιο αποτελεσματικοί όταν οι αιρετές ηγεσίες τους λειτουργήσουν πιο δημοκρατικά και με λαϊκή συμμετοχή, διαμορφώνοντας πλειοψηφίες, τόνισε αναφερόμενος στην απλή αναλογική ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης από το βήμα του 11ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Κεντρικής Μακεδονίας.

Επίσης ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στη δυνατότητα χρηματοδότησης έργων ύψους δύο δισεκατομμυρίων ευρώ στην Αυτοδιοίκηση σε βάθος πενταετίας, αναφέρθηκε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης.

Ήδη, όπως είπε, το 2018 μπήκε με πολύ καλούς όρους καθώς άρχισαν να υλοποιούνται τα χρηματοδοτικά έργα «Φιλόδημος Ι» και «Φιλόδημος ΙΙ», συνολικού ύψους 740 εκατομμυρίων ευρώ.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο υπουργός, «740 εκατ. είναι μόνο για το 2018. Αυτό είχε να το δει η Αυτοδιοίκηση από την εποχή του προγράμματος Θησέας».

Ειδικότερα κ. Σκουρλέτης σημείωσε ότι η Αυτοδιοίκηση υπέστη σοκ από την εφαρμογή των βίαιων μνημονιακών πολιτικών καθώς υπήρξε μείωση των πόρων άνω του 60% και εξοβέλισε κάθε αναπτυξιακή ιδιότητα. «Καλούμαστε να μπορέσουμε καθώς βαδίζουμε σε μια νέα εποχή να ανατάξουμε την κατάσταση» σημείωσε.
«Όλα δείχνουν ότι τα πράγματα πέρα από τις αντιφάσεις και τα προβλήματα η φορά των πραγμάτων είναι θετική, και πρέπει να μπορέσουμε εγκαταλείποντας αυτό το ακραίο σημείο να ξαναδημιουργήσουμε αναπτυξιακά εργαλεία στην υπηρεσία των δήμων» δήλωσε ο Π. Σκουρλέτης.
Αναφερόμενος στον φετινό προϋπολογισμό είπε ότι υπάρχει αύξηση των πόρων για την Αυτοδιοίκηση κατά 5%, ενώ υπήρξαν έκτακτες χρηματοδοτήσεις για την ενίσχυση των νησιωτικών και των μικρών ορεινών δήμων. Παράλληλα δόθηκαν 32 εκατομμύρια ευρώ ως έκτακτη ενίσχυση για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τις πλημμύρες.

«Το 2017 είχαμε πει ότι θα είναι η τελευταία χρονιά μείωσης των πόρων προς την τοπική αυτοδιοίκηση, και έγινε πράξη. Το 2018 υπάρχει αύξηση κατά 5% των πόρων, ενώ καθ’ όλο το έτος μπορέσαμε και κάναμε πράξη μια σειρά έκτακτες χρηματοδοτήσεις με ξεχωριστής σημασίας την ενίσχυση των νησιωτικών και μικρών ορεινών δήμων» ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Σκουρλέτης, ενώ αναφέρθηκε στο πρόγραμμα που εφαρμόστηκε για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των δήμων.
Για το 2018 υπάρχει χρηματοδότηση των ΟΤΑ ενός δισεκατομμυρίου ευρώ μέσω των προγραμμάτων Φιλόδημος 1 (500 εκατομμύρια), Φιλόδημος 2 (245 εκατομμύρια), για του παιδικούς σταθμούς (140 εκατομμύρια) και με λοιπές δράσεις (115 εκατομμύρια).
Ο υπουργός αναφέρθηκε σε στοχευμένες χρηματοδοτήσεις σε έργα υποδομής μικρής κλίμακας τα οποία δρουν πολλαπλασιαστικά και διαχέεται η επίδραση τους στην τοπική κοινωνία με απόλυτα θετικό τρόπο.
Σε ό,τι αφορά το προσωπικό των δήμων έκανε λόγο για υποστελέχωση, που είναι πιο έντονη στους τομείς που μπορούν να παίξουν έναν καθοριστικό ρόλο στην αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων. Σημείωσε, δε, ότι γίνονται προσπάθειες από την κυβέρνηση στον τομέα των προσλήψεων και γνωστοποίησε ότι οδεύουν στο ΑΣΕΠ οι διαδικασίες για τις 118 προσλήψεις προσωπικού για μικρούς ορεινούς δήμους. Τόνισε, ακόμη, ότι καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να δημιουργηθεί ένα δίκτυο υποστήριξης για την εκπόνηση συγκεκριμένων μελετών μέσα από την αξιοποίηση άλλων εργαλείων, όπως η ΜΟΔ, η ΕΕΤΤΑ και τα εργαλεία του υπουργείου Υποδομών.

«Δεν μπορεί να ακούμε από αυτούς που βαυκαλίζονται ότι θα είναι οι αυριανοί πρωθυπουργοί, ή κυβέρνηση, να λένε ότι θέλουν να επανέλθει η αναλογία προσλήψεων και αποχωρήσεων στον δημόσιο τομέα και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα στο ένα προς πέντε» είπε ο κ. Σκουρλέτης για τη Νέα Δημοκρατία.

«Υπόσχεση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι υποστελέχωση στο διηνεκές. Ο κ. Μητσοτάκης, όπου σταθεί και όπου βρεθεί, λέει: εγώ θα μειώσω όσους αυτή τη στιγμή, ανθρώπους με συμβάσεις, βρίσκονται στο δημόσιο τομέα και στους δήμους -όχι για να λύσει το εργασιακό τους ζήτημα, όπως εμείς θέλουμε και προσπαθούμε με κάθε τρόπο να απαντήσουμε- και ταυτόχρονα (λέει) θα επιδεινώσω και τη σχέση προσλήψεων και απολύσεων. Τα συμπεράσματα είναι δικά σας» πρόσθεσε.

Σε θεσμικό επίπεδο, ο υπουργός αναφέρθηκε στην απλή αναλογική λέγοντας: «Πρέπει να στοχεύουμε σε ευρύτερες συναινέσεις σε τοπικό επίπεδο που θα αντανακλώνται και στις πλειοψηφίες μέσα στα τοπικά και περιφερειακά συμβούλια».

Επιπλέον υπογράμμισε ότι γίνεται ένας διάλογος με θεσμικούς φορείς της Αυτοδιοίκησης ώστε να βρεθεί ένας νέος αλγόριθμος για την πιο δίκαιη κατανομή των ΚΑΠ και προανήγγειλε τη συγκρότηση ενός διαρκούς μεταρρυθμιστικού οργάνου ελέγχου των αρμοδιοτήτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ένα όργανο διυπουργικής συγκρότησης και με τη συμμετοχή των φορέων της Αυτοδιοίκησης, που θα ελέγχει κάθε νομοθέτημα και την αντανάκλαση στους δήμους και τις περιφέρειες.

Παράλληλα αναφέρθηκε στην μεγάλη αλλαγή η οποία σχετίζεται με την συγκρότηση του ελεγκτή νομιμότητας, κάτι που θα ψηφιστεί και θα στελεχωθεί κυρίως από νομικούς. «Πρέπει ο έλεγχος να γίνεται με έναν σύγχρονο τρόπο στους τομείς που είναι αναγκαίος, και να μην είναι τροχοπέδη στην υλοποίηση των έργων και την λήψη των αποφάσεων» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σκουρλέτης.

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.