powered by Surfing Waves

Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2017

Το ΓΛΚ ζητά επειγόντως και από τους ΟΤΑ στοιχεία πληρωμής ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων



Το αργότερο μέχρι την Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου, οι δήμοι, οι περιφέρειες και τα νομικά τους πρόσωπα, αλλά και γενικώς οι φορείς της κεντρικής και γενικής κυβέρνησης, ενόψει της τρίτης αξιολόγησης της πορείας του προγράμματος εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τρίτους και της εκταμίευσης των επιπλέον 800 εκ. ευρώ για αυτό το σκοπό, θα πρέπει να ενημερώσουν το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για τις πληρωμές ληξιπρόθεσμων προς τρίτους τον Σεπτέμβριο και το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου.

Ειδικότερα το υπουργείο Εσωτερικών με επείγον έγγραφό του καλεί τους δήμους και τις περιφέρειες να υποβάλλουν στη διαδικτυακή βάση δεδομένων οικονομικών στοιχείων του υπουργείου τα εξής στοιχεία:
στοιχεία Ισολογισµού του µηνιαίου δελτίου Σεπτεμβρίου 2017 στα αντίστοιχα πεδία της καρτέλας «ΙΙΙ. ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ» και
στοιχεία εκκρεμών δεσμεύσεων, απλήρωτων υποχρεώσεων και ληξιπρόθεσμων οφειλών και σύνοψη του Μητρώου Δεσμεύσεων του µηνιαίου δελτίου Σεπτεµβρίου 2017
οριστικά στοιχεία αναφορικά με τις πληρωμές ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων μηνός Σεπτεμβρίου από την ειδική χρηματοδότηση

Επίσης το αργότερο μέχρι την Πέµπτη 12 Οκτωβρίου θα πρέπει να τα κάτωθι στοιχεία:
στοιχεία ισολογισµού µε ηµεροµηνία αναφοράς 10 Οκτωβρίου 2017

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τη Σύμβαση Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ΕΜΣ) προβλέπεται η υποχρέωση εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης προς τρίτους, των εκκρεμών επιστροφών φόρου και των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης. Ήδη από τον Ιούνιο του 2016, ξεκίνησε η υλοποίηση προγράμματος εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων της Γενικής Κυβέρνησης προς τρίτους.

Μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup την 15η Ιουνίου 2017, αποφασίστηκε η εκταμίευση από τον ΕΜΣ ποσού ύψους 800 εκατομμυρίων ευρώ για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, ενώ η εκταμίευση επιπλέον ποσού 800 εκατ. ευρώ θα εξεταστεί εφόσον υπάρχει πρόοδος στην εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, σύμφωνα και με τα οριζόμενα στο τεχνικό μνημόνιο κατανόησης (Technical Memorandum of Understanding/TMU).

Δεδομένου ότι οι διαδικασίες αξιολόγησης της πορείας του προγράμματος εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων θα εκκινήσουν άμεσα, οι αρμόδιες αρχές σπεύδουν να μαζέψουν τα στοιχεία πληρωμών για Σεπτέμβρη και αρχές Οκτώβρη, προκειμένου να καταστεί δυνατή η εκταμίευση του επιπλέον ποσού των 800 εκ. ευρώ, pου προορίζονται για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.