powered by Surfing Waves

Πέμπτη 6 Απριλίου 2017

Καλυβιώτης: "εγκληματούν σε βάρος του Δήμου"


Από capital.gr
Σε οικονομικό αδιέξοδο έχει οδηγηθεί ο Δήμος Μαντουδίου- Λίμνης- Αγ. Άννας στην Εύβοια λόγω αδυναμίας ψήφισης προϋπολογισμού για το έτος 2017, γεγονός το οποίο οφείλεται σε "παράνομες πράξεις και παραλήψεις συγκεκριμένων δημοτικών συμβούλων" και σε "παραλήψεις των αρμοδίων στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας- Στερεάς Ελλάδας", όπως κατήγγειλε ο δήμαρχος Χρήστος Καλυβιώτης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι στη Χαλκίδα.

Από σήμερα Τετάρτη σταμάτησε η αποκομιδή των απορριμμάτων λόγω έλλειψης καυσίμων των απορριμματοφόρων και από τους περίπου 12.000 μόνιμους κατοίκους ζητήθηκε να μην βγάζουν τα σκουπίδια στους κοινόχρηστους χώρους μέχρι τη λύση του προβλήματος. Επιπλέον, η κατασκευή τεχνικών έργων έχει "παγώσει", ενώ υπάρχει δυσκολία ακόμα και για αγορά γραφικής ύλης.

Το πρόβλημα δημιουργήθηκε εξαιτίας της έλλειψης εγκεκριμένου προϋπολογισμού, κάτι που θεωρείται πρωτοφανές για τα αυτοδιοικητικά χρονικά. Η αδυναμία ψήφισής του οφείλεται στο ότι η δημοτική αρχή δεν διαθέτει την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο.
Από το σύνολο των 27 εδρών, η πλειοψηφούσα παράταξη είχε τις 16. Εννέα μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους, 11 δημοτικοί σύμβουλοι αποσκίρτησαν, με αποτέλεσμα στο πλευρό του δημάρχου να βρίσκονται μόλις πέντε σύμβουλοι. Αν και το σχέδιο του προϋπολογισμού έτους 2017 έχει εγκριθεί από το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ, στις κρίσιμες ψηφοφορίες οι 10 ανεξάρτητοι (στο μεταξύ ένας απεβίωσε) έδωσαν αρνητική ψήφο.

Ο δήμαρχος του καλλικρατικού Δήμου, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, κατηγόρησε τους ανωτέρω για παράβαση καθήκοντος και ότι "εγκληματούν σε βάρος του Δήμου", ενώ σημείωσε ότι τον λόγο τώρα έχει η δικαιοσύνη.

Εξάλλου, και στη συνέντευξη Τύπου, ο Χρήστος Καλυβιώτη σημείωσε ότι η δεινή θέση στην οποία βρίσκεται ο δήμος οφείλεται "στις παράνομες πράξεις και παραλήψεις συγκεκριμένων δημοτικών συμβούλων και επίσης στις παραλήψεις των αρμοδίων στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας- Στερεάς Ελλάδας, που δεν εφάρμοσαν έγκαιρα τον νόμο και δεν προστάτεψαν τον δήμο από εκείνους τους δημοτικούς συμβούλους που έχουμε καταγγείλει εγγράφως και ονομαστικά".

Ο ίδιος ανέφερε ότι απέστειλε σχετική αναφορά προς τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Χαλκίδας, τον υπουργό Εσωτερικών και τον ασκούντα καθήκοντα γενικού γραμματέα και Ελεγκτή Νομιμότητας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας- Στερεάς Ελλάδας.

Να σημειωθεί ότι με βάση τη νομοθεσία, μετά την πάροδο του πρώτο τριμήνου του επόμενου οικονομικού έτους, δηλαδή από 1η Απριλίου 2017, ο Δήμος απαγορεύεται να προβεί στην οποιαδήποτε δαπάνη εκτός αυτών που αφορούν στις αποδοχές προσωπικού (με τις αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές) και στην καταβολή των προνοιακών επιδομάτων και του επιδόματος ένδειας στους δικαιούχους.

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.