Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

Ερώτηση της Κ.Ο. του ΚΚΕ για τα Κέντρα Υγείας της Εύβοιας και τα προβλήματα του Νοσοκομείου Χαλκίδας


ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Υγείας

Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας
Θέμα: Για τα σοβαρά προβλήματα του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκίδας και των ΚΥ της Εύβοιας.
Τα προβλήματα του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκίδας, και των Κέντρων Υγείας του Νομού Εύβοιας έχουν χτυπήσει προ πολλού «κόκκινο».

Η πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου και η στρατηγική της Ε.Ε., την οποία υλοποιεί σήμερα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ παίρνοντας τη σκυτάλη από τις κυβερνήσεις ΝΔ- ΠΑΣΟΚ, ενισχύουν την εμπορευματοποίηση της Υγείας και έχουν οδηγήσει σε μεγάλη περικοπή των κρατικών δαπανών και στην υποχρηματοδότηση των μονάδων υγείας του νομού, δημιουργώντας πολλά προβλήματα και το κυριότερο μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό, διοικητικό προσωπικό.
Η κατάσταση αυτή είναι οδυνηρή τόσο για τις λαϊκές οικογένειες της περιοχής όσο και για τους εργαζόμενους στις μονάδες Υγείας που δουλεύουν κάτω από αφόρητες συνθήκες εντατικοποίησης, καταπάτησης των δικαιωμάτων τους.

Στο νομό της Εύβοιας, το Νοσοκομείο της Χαλκίδας, παρά τις μεγάλες προσπάθειες του προσωπικού δεν δύναται να καλύψει στοιχειωδώς τις ανάγκες του λαού της περιοχής, των 250.000 και πάνω κατοίκων. Η κατάσταση επιβαρύνεται από αντίστοιχες ελλείψεις και υποστελέχωση του νοσοκομείου Θήβας, με αποτέλεσμα περιστατικά εργατικών «ατυχημάτων» που γίνονται στη βιομηχανική ζώνη Σχηματαρίου- Οινοφύτων εξυπηρετούνται στη Χαλκίδα.

Η υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση του Νοσοκομείου Χαλκίδας γίνεται ακόμα πιο εμφανής από την αδυναμία να καλυφθούν οι ανάγκες των ξεριζωμένων προσφύγων από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, οι οποίοι διαμένουν στα κέντρα φιλοξενίας της Ριτσώνας και των Οινοφύτων, με την υγειονομική περίθαλψη να έχει ανατεθεί σε ΜΚΟ.

Η κατάσταση γίνεται εκρηκτική τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς ο πληθυσμός της περιοχής πολλαπλασιάζεται λόγω της τουριστικής περιόδου.

Η διατήρηση της κρατικής χρηματοδότησης για το 2017 στα ίδια απαράδεκτα επίπεδα με πέρισυ, έπειτα από τις δραματικές μειώσεις των προηγούμενων ετών που έφτασαν στο 60%, προκαλεί ελλείψεις σε βασικά αναλώσιμα υλικά και προβλήματα στη συντήρηση του υπάρχοντος εξοπλισμού των μονάδων, ενώ δεν γίνεται λόγος για την αντικατάσταση και τον εκσυγχρονισμό τους, που είναι απαραίτητος και αναγκαίος. Η κατάσταση επιδεινώνεται λόγω των απαρχαιωμένων χώρων και υποδομών του Νοσοκομείου της Χαλκίδας.

Η 24ωρη λειτουργία του Νοσοκομείου Χαλκίδας, 365 ημέρες το χρόνο έχει φτάσει στα όρια τους εργαζόμενους, ενώ οι προσλήψεις για τις οποίες πανηγυρίζει η κυβέρνηση δεν καλύπτουν ούτε τις πρόσφατες συνταξιοδοτήσεις, που έφτασαν τις 160 τα τελευταία 5 χρόνια. Την ίδια στιγμή οι τομείς της καθαριότητας και φύλαξης έχουν ανατεθεί σε εργολαβικές εταιρείες. Το αποτέλεσμα είναι αυτή τη στιγμή οι ελλείψεις σε έμψυχο δυναμικό να είναι τεράστιες:

· 175 κενές θέσεις σε νοσηλευτικό προσωπικό.
· 42 κενές θέσεις σε ιατρικό προσωπικό.
· 75 κενές θέσεις σε λοιπό προσωπικό (παρασκευαστές ιατρικών εργαστηρίων, διοικητικοί υπάλληλοι, βοηθητικό προσωπικό).

Οι ελλείψεις αυτές δημιουργούν καθημερινά δίωρη και τρίωρη αναμονή στα έκτακτα εξωτερικά ιατρεία, αναμονή έως και 6 μηνών σε χειρουργεία όπως των οφθαλμιάτρων, κλινικές όπως η παθολογική με 52 ασθενείς να έχει 2 νοσηλευτές.

Το γεγονός ότι το νοσοκομείο δεν διαθέτει μονάδα εντατικής θεραπείας και μονάδα αυξημένης φροντίδας καθιστά το νοσοκομείο διαμετακομιστικό κέντρο στα νοσοκομεία των Αθηνών, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία ασθενών που χρήζουν άμεσης υποστήριξης από αυτές τις μονάδες.

Πάνω από μια επταετία δεν υπάρχει καθόλου νευρολόγος, δερματολόγος και το τελευταίο διάστημα αιματολόγος, πράγμα που αναγκάζει το λαό να στρέφεται στα ιδιωτικά θεραπευτήρια. Αντίστοιχα, δεν υπάρχει ογκολόγος, θέση που θα επέτρεπε στο Νοσοκομείο να αξιοποιήσει κληροδότημα που προορίζεται για τη δημιουργία ογκολογικής κλινικής.

Υποστελεχωμένες εδώ και δέκα χρόνια, χωρίς να καλύπτουν όλες τις εφημερίες του μήνα, είναι οι κλινικές οφθαλμολογική, ουρολογική, ΩΡΛ, ορθοπεδική.

Την κατάσταση επιβαρύνει και η υποστελέχωση των Κ.Υ. του νομού που και εκεί οι ελλείψεις είναι τεράστιες, όπως και στα αγροτικά ιατρεία. Για παράδειγμα, το Κέντρο Υγείας Ιστιαίας έχει 20 κενές θέσεις, του Μαντουδίου 19, του Αλιβερίου 30, συνολικά σε προσωπικό. Δέκα έξι (16) κενές θέσεις υπάρχουν σε αγροτικούς γιατρούς. Μεγάλες είναι οι ελλείψεις και στα Νοσοκομεία Κύμης και Καρύστου.

Η διοίκηση του νοσοκομείου, στα ημίμετρα που παίρνει, είναι να αποδυναμώνει τα Κέντρα Υγείας π.χ. παίρνοντας ειδικευμένους γιατρούς γενικής ιατρικής από τα Ψαχνά και το Αλιβέρι για να καλύψουν πάγιες ανάγκες του νοσοκομείου όπως ορθοπεδικοί, παθολόγοι, καρδιολόγοι. Οι μετακινήσεις γιατρών από τα Κέντρα Υγείας του Νομού προς το Νοσοκομείο της Χαλκίδας όχι μόνο δεν λύνουν το πρόβλημα των εφημεριών άλλα δημιουργούν πρόσθετα στα ίδια τα ΚΥ.

Από τα παραπάνω στοιχεία που αναδεικνύουν την τραγική κατάσταση του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκίδας και των Κέντρων Υγείας του νομού, είναι πασιφανές ότι απαιτούνται άμεσα μέτρα ενίσχυσής τους, πριν θρηνήσουμε θύματα στο βωμό μιας πολιτικής που απαξιώνει τις πραγματικές ανάγκες για την υγεία του λαού και υποβαθμίζει τις δημόσιες μονάδες Υγείας.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για:

· Την πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου υγειονομικού προσωπικού πλήρους απασχόλησης όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, για να υπάρξει πλήρης στελέχωση του Νοσοκομείου Χαλκίδας και των Κέντρων Υγείας του Νομού Ευβοίας.
· Την προμήθεια επαρκών ποσοτήτων αναλώσιμων υλικών.
· Τη συντήρηση, τον εκσυγχρονισμό και την ανανέωση του εξοπλισμού τους.
· Την ολοκλήρωση της κατασκευής του νέου νοσοκομείου στη Χαλκίδα και την πλήρη στελέχωσή του.

Οι βουλευτές
Θανάσης Παφίλης
Χρήστος Κατσώτης
Γιώργος Λαμπρούλης


9 Σχόλια:

ΤΕΛΙΚΑ ΤΟΝ ΟΚΤΟΒΡΙΟ ΤΟΥ 2018 ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΛΥΒΙΩΤΗ ΛΙΓΑ ΨΩΜΙΑ ΣΟΥ

Ρε φουκαρά 8.57μ.μ.
Τόσο πολύ σου έχει κοστίσει που έχουμε ένα δήμαρχο διαφορετικό από σένα.
Ένα δήμαρχο που δεν κλέβει και δεν σας αφήνει να κλέβετε το δήμο.
Σας έχει γίνει εφιάλτης και η έλλειψη εξουσίας σας τρελαίνει σαν τους ναρκομανείς η στέρηση της δόσης.
Αν γίνουν εκλογές τον Οκτώβριο του 2018 με νέο νόμο ή κανονικά τον Μάϊο του 2019 ποια η διαφορά ;;; Η αναφορά σου εδώ δείχνει τον πανικό και το άγχος σου
που σε οδηγούν σε παραλήρημα. Από ότι γνωρίζω, μετά από τα όσα κάνετε, ο Καλυβιώτης δεν θα αφήσει τον τόπο στα χέρια σας να τον καταστρέψετε και πάλι. Άντε τώρα καλό ύπνο και στο όνειρό σου ΔΗΜΑΡΧΟΣ.

ΦΙΛΑΡΑΚΟ 8.57 μ.μ.
ΜΗΠΩΣ ΕΝΝΟΕΙΣ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΤΟΥ 2022 ΑΝΤΙ ΤΟΥ 2018.
ΜΗΝ ΑΝΗΣΥΧΕΙΣ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΠΕΡΝΑΕΙ ΓΡΗΓΟΡΑ, ΛΙΓΗ ΥΠΟΜΟΝΗ.

Ρε παλιομαλάκα 8.57μ.μ. εμείς πεθαίνουμε κάθε μέρα και σένα οι εκλογές σε μαράνανε, κόπανε.

8:57
Βρε μ----- αρχίζεις και ξυπνάς λίγο...αν αν αν γινει καινούργιος νόμος θα ισχύει για τις επόμενες εκλογες.
Όποτε 2019 λήγει η σημερινή δημαρχία και 4 χρόνια ή 5 η επόμενη ,αν θέλει ο Καλυβιωτης το μέχρι το 2023-24 μπορείς να κοιμάστε ξένοιαστα.

ΕΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΟΛΟΙ
ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ ΠΡΩΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΑ
ΜΕ ΠΟΙΟΝ ΑΛΛΟΝ ...ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ
Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΟΣΟ ΠΕΡΝΑΝΕ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ...ΜΩΡΑΙΝΕΙ
ΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΑΛΛΑΞΕΙΣ ΕΣΥ ΒΡΕ ΑΧΡΗΣΤΕ
ΕΦΟΣΟΝ ΤΟ ΨΗΦΙΑΣΑΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΤΕΙΝΑΜΕ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ?
ΠΟΙΟΣ ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ ΒΡΕ ΚΩΛΟΓΕΡΕ?
ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΤΟ ΑΛΛΑΞΕΙΣ ΠΕΣ ΤΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΟΥ ΜΕΣ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΘΑ ΤΗΝ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ?
ΑΝ ΝΑΙ ΤΟΤΕ ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΟ.
ΠΟΥΝΑΙ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΟΥ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΕΣΑΙ ΑΛΗΤΗ?
ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ?
ΚΑΙ ΧΤΕΣ ΠΑΛΙ ΜΕ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΔΥΝΑΜΙΤΙΣΕΣ ΤΟ ΚΛΙΜΑ
ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΠΑΝΙΣΕΣ.
ΕΤΣΙ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΣΟΥΠΙΕΣ .ΡΙΧΝΟΥΝ ΜΕΛΑΝΙ ΚΑΙ ΑΦΑΝΤΕΣ
ΚΑΤΣΕ ΜΕΣΑ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ.
ΑΛΛΑ ΜΕ ΤΙ ΛΟΓΟ.
ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΕΧΕΙΣ ΜΑΘΕΙ ΣΤΑ ΓΗΠΕΔΑ?
ΜΑΛΛΟΝ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΜΕΤΑΞΥ ΣΑΣ ΟΙ ΑΠΟΣΤΑΤΕΣ
ΝΤΡΟΠΗ ΣΟΥ ΝΤΡΟΠΗ ΣΟΥ ΝΤΡΟΠΗ ΣΟΥ

ΤΩΡΑ ΡΗΜΑΞΑΝΕ ΟΛΑ ΤΟΝ ...ΜΠΟΥ.. ΘΑ ΠΑΡΕΙ Ο ΚΑΛΥΒΙΩΤΗΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΕΜΕΙΝΕ

ΚΑΙ ΤΟ 2038 ΝΑ ΓΊΝΟΥΝ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ Ο ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΣ ΘΑ ΒΛΕΠΕΙ ΤΑ ΡΑΔΙΚΙΑ ΑΝΑΠΟΔΑ ΟΠΟΤΕ ΑΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΚΑΙ 20 ΧΡΟΝΙΑ ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ

ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΝ ΟΚΤΟΒΡΙΟ ΤΟΥ 2018 ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΤΑΣΗ

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.