powered by Surfing Waves

Πέμπτη 5 Μαΐου 2016

Καταγγελία για υφαρπαγή ψήφου Δημοτικών Συμβούλων και ψήφιση προτάσεων από την πίσω πόρτα

Από τους σχολιαστές μας

Λάβαμε το παρακάτω σχόλιο σε σχέση με το άρθρο  "Δημοτικός Σύμβουλος της παράταξης Στεργίου πρότεινε και ψήφισε στο ΔΣ να διπλασιασθεί ο συντελεστής δόμησης στο χώρο που είναι το μαγαζί του".

Το σχόλιο:


Βρέθηκα στο Δημοτικό Συμβούλιο και σας διαβεβαιώνω ότι:

1. Έγινε υφαρπαγή της ψήφου των δημοτικών συμβούλων με ευθύνη Χατζή και Αλεξίου, προέδρου και γραμματέα του ΔΣ αντιστοίχως.

2. Οι δημοτικοί σύμβουλοι που δεν συμφωνούν πρέπει να ζητήσουν ανάκληση της απόφασης και ορθή επανάληψη.

3. Τα όσα είπε ο κ. Κανελλόπουλος δεν αποτελούν πρόταση που τέθηκε σε ψηφοφορία στο ΔΣ και δεν θα μπορούσε να είναι πρόταση γιατί δεν περιλαμβάνεται στη πρόσκληση με τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, αλλά ούτε και τέθηκε ως έκτακτο επείγον θέμα για να εξετασθεί και ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος ως ξεχωριστό θέμα και να ληφθεί δική του ξεχωριστή απόφαση.

4. Τα ανωτέρω μπορεί να επιβεβαιωθούν απο τα ηχογραφημένα πρακτικά του ΔΣ.

5. Η απόφαση προσβάλλεται στην αποκεντρωμένη





Νέες προτάσεις και όχι τροποποιήσεις της απόφασης εισήγησης της ΕΠΟΙΖΩ


Το θέμα στην ημερήσια διάταξη ήταν η "Εισήγηση Επιτροπής Ποιότητας Ζωής Δήμου Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας επί του Β2 σταδίου της μελέτης «Γενικό Πολεοδομικό σχέδιο(ΓΠΣ) Δήμου Κηρέως Ν. Ευβοίας". Στην απόφαση εισήγησης  της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής Δήμου Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας επί του Β2 σταδίου της μελέτης «Γενικό Πολεοδομικό σχέδιο(ΓΠΣ) Δήμου Κηρέως Ν. Ευβοίας  δεν συμπεριλαμβάνονται  οι προτάσεις (Α) του Ιερού Προσκύνημα «Όσιος Ιωάννης ο Ρώσσος»  και (Β) του κ. Κανελόπουλο. Στα δημοσιευμένα πρακτικά  της συνεδρίασης του δημ. συμβουλίου διατυπώνονται  και ψηφίζονται σαν νέες προτάσεις και όχι τροποποιήσεις της της Εισήγησης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής. Σύμφωνα με το κανονισμό λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου "τυχόν προτάσεις που υποβάλλονται από τους αναφερόμενους δεν επιτρέπεται να συζητηθούν κατά την ίδια συνεδρίαση, εκτός αν χαρακτηρισθούν ως κατεπείγον θέμα από το ίδιο το Δημοτικό Συμβούλιο, οπότε και εφαρμόζονται οι διατάξεις της παρ. 6 του άρθρου 95 του ΚΔΚ και η συζήτηση προηγείται των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης".



 Ψηφίστηκαν σαν προτάσεις όχι τροποποιήσεις της απόφασης της ΕΠΟΙΖΩ






Αποκλίσεις από την διαδικασία που προβλεπει  ο κανονισμός

Τι προβλέπει ο κανονισμός λειτουργίας Δημοτικού Συμβουλίου;

 
Άρθρο 9
Λειτουργία Δημοτικού Συμβουλίου

Το Δημοτικό Συμβούλιο συνέρχεται σε δημόσια συνεδρίαση τη συγκεκριμένη ώρα και ημέρα που ορίζεται στην πρόσκληση.
Ο Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου κατά την έναρξη της συνεδρίασης εκφωνεί τον κατάλογο των παρόντων, καταγράφει τους απόντες από τη συνεδρίαση και σημειώνει εάν είναι δικαιολογημένοι ή όχι. Αφού διαπιστωθεί απαρτία, ο Πρόεδρος κηρύσσει την έναρξη της συνεδρίασης και διευθύνει τη συζήτηση.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο Γραμματέας σημειώνει τους υποψήφιους ομιλητές, την ψήφο των συμβούλων και καταγράφει όσους συμβούλους αποχωρούν από τη συνεδρίαση.
Μετά την έναρξη της συνεδρίασης ο Πρόεδρος ανακοινώνει στο σώμα κάθε έγγραφο που απευθύνεται στο συμβούλιο.
Στη συνέχεια ο Δήμαρχος μπορεί να προβεί σε οποιαδήποτε ανακοίνωση, ενημέρωση ή πρόταση προς το Δημοτικό Συμβούλιο.
Μετά το Δήμαρχο, οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων της μειοψηφίας, κατά τη σειρά της δύναμής τους, και στην συνέχεια οι λοιποί Δημοτικοί Σύμβουλοι και οι τυχόν συμμετέχοντες Πρόεδροι των Τοπικών Συμβουλίων μπορούν να προβούν σε ανακοινώσεις προς το Δημοτικό Συμβούλιο ή να απευθύνουν ερωτήσεις προς το Δήμαρχο ή τον αρμόδιο, ανάλογα με το θέμα, Αντιδήμαρχο.
Ακολουθεί η διαδικασία των απαντήσεων, χωρίς διάλογο.
Τυχόν προτάσεις που υποβάλλονται από τους αναφερόμενους δεν επιτρέπεται να συζητηθούν κατά την ίδια συνεδρίαση, εκτός αν χαρακτηρισθούν ως κατεπείγον θέμα από το ίδιο το Δημοτικό Συμβούλιο, οπότε και εφαρμόζονται οι διατάξεις της παρ. 6 του άρθρου 95 του ΚΔΚ και η συζήτηση προηγείται των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης.
Ο χρόνος για τη συζήτηση των εκτός ημερήσιας διάταξης θεμάτων δεν μπορεί να ξεπερνά τη μία ώρα.
Ακολουθεί η συζήτηση επί των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης.

Ακολουθεί η συζήτηση επί των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης.

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου δίνει το λόγο κάθε φορά στο Δήμαρχο ή Αντιδήμαρχο που θα εισηγηθεί το θέμα και αυτοί με τη σειρά τους μπορούν να υποδείξουν κάποιον Δημοτικό Σύμβουλο ή υπηρεσιακό παράγοντα, που θα αναλύσει το θέμα. Ανάλογα με το θέμα που συζητείται, ο Πρόεδρος έχει το δικαίωμα να καλεί στη συνεδρίαση δημοτικούς υπαλλήλους, εκπροσώπους φορέων ή ιδιώτες, προκειμένου να συμβάλουν με τις τοποθετήσεις τους στην καλύτερη διαμόρφωση της απόφασης. Η εισήγηση σε κάθε θέμα δεν μπορεί χρονικά να ξεπερνά τα δέκα (10) λεπτά της ώρας.

Μετά το πέρας της εισήγησης, καταρτίζεται από τον Γραμματέα κατάλογος ομιλητών και ο λόγος δίνεται σ’ αυτούς κατά τη σειρά εγγραφής, προηγουμένων των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων κατά τη σειρά της δύναμης κάθε δημοτικής παράταξης.

Η διάρκεια της πρωτομιλίας δεν ξεπερνά τα επτά (7) λεπτά της ώρας για τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων και πέντε (5) για τους λοιπούς Δημοτικούς Συμβούλους.
Τυχόν διευκρινιστικές ερωτήσεις έπονται της εισήγησης και προηγούνται των τοποθετήσεων των ομιλητών.
Αφού εξαντληθεί ο κατάλογος των ομιλητών με τις πρωτομιλίες, ο Πρόεδρος διατυπώνει την οριστική πρόταση προς ψήφιση του θέματος, όπως διαμορφώθηκε με τις τροπολογίες που πιθανόν έχουν επέλθει.
 
Επί της τελικής αυτής πρότασης, έχουν δικαίωμα να δευτερολογήσουν όσοι ομίλησαν, χωρίς να ξεπεράσουν τα τρία (3) λεπτά της ώρας.

Σε κάθε περίπτωση, ο Δήμαρχος κατά τη διάρκεια της συζήτησης μπορεί να λαμβάνει το λόγο κατά προτεραιότητα απέναντι σε κάθε άλλον και να εκφράζει τις απόψεις του.
Ο εισηγητής, εφόσον κρίνει απαραίτητο, δευτερολογεί για πέντε λεπτά της ώρας.
Τέλος, μετά την εξάντληση του θέματος, ο Πρόεδρος επαναλαμβάνει την πρόταση ή τις προτάσεις και γίνεται ψηφοφορία.


0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.