powered by Surfing Waves

Τρίτη 31 Μαΐου 2016

Δασαρχείο Λίμνης προς Kireas.org: "οι υλοτομίες ολοκληρώθηκαν το έτος 2015"

από Kireas.org



Με περισπασμό  αντικρούει την καταστροφή του δάσους Κηρίνθου το Δασαρχείο Λίμνης



Παραπέμποντας σε διαφορετική δασική έκταση από αυτή που καταγγέλθηκε και με αρκετές περιττολογίες το Δασαρχείο Λίμνης απάντησε στην καταγγελία για καταστοφή τμήματος του δάσους Κηρίνθου. Στις 5-5-2016 η αντιπρόεδρος του kireas.org συμμετείχε σε αυτοψία του δασαρχείου Λίμνης που αφορούσε όμως ΜΟΝΟ ένα τμήμα της δασικής έκτασης, το Δημοτικό Δάσος στο οποίο γίνονται έργα αντιπυρικής προστασίας. Για λόγους οι οποίοι είναι άγνωστοι η αυτοψία περιορίστηκε ΜΟΝΟ σε αυτό το τμήμα του δάσους και παρά τις αντιρρήσεις της αντιπροέδρου του kireas.org δεν επεκτάθηκε στο επίμαχο τμήμα το οποίο καταγγέλθηκε και φωτογραφήθηκε . Οι φωτογραφίες που τραβήχτηκαν τον Απρίλιο του 2016 δείχνουν ΠΡΟΣΦΑΤΗ ανεξέλεγκτη κοπή δένδρων αδιάκριτα αν αυτά είναι σε νεαρή ηλικία, χλωρά ή ξερά. Επίσης στα φωτογραφηθέντα υλοτομημένα λήμματα του δάσους έχουν διανοιχτεί πολυπληθείς δασόδρομοι Το δασαρχείο χωρίς να τεκμηριώνει αρνείται ότι έχουν διανοιχθεί δασοδρομοι και ότι έχουν γίνει υλοτομήσεις το έτος 2016. Σε απαντητική επιστολή του ο kireas.org ζητά να εξετασθούν οι πραγματικές καταγγελίες και να γίνει αυτοψία στο τμήμα του δάσους από όπου ελήφθησαν οι φωτογραφίες.





Ακολουθεί η απαντητική επιστολή του Δασαρχείου Λίμνης 




ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΈΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ- ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΑΣΩΝ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΈΣΕΩΝ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΑΣΩΝ N. ΕΥΒΟΙΑΣ
ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΛΙΜΝΗΣ
Ταχ. Δ/νση: 340 05 Λίμνη
Πληροφορίες: Ζίγκηρης Σπ.—ΓΙαζάρας Β.
Τηλέφωνο: 2227 0 3Ι2Ι8
2227 0 32160
e-mail: daslimnis@apdthesl.gov.gr
Λίμνη 09- 05 - 2016
Αριθ. πρωτ: 1154/76100


ΘΕMΑ: «Καταγγελία για παράνομη εκμετάλλευση και παράνομη διάνοιξη δασοδρόμων τοι)
δάσους της T.K. του Δήμου Μαντουδίου-Λίμνης-ΑΥίας Αννας»

ΘΕΜΑ: «Καταγγελία για παράνομη εκμετάλλευση και παράνομη διάνοιξη δασοδρόμων τουδάσους της T.K. του Δήμου Μαντουδίου-Λίμνης-ΑΥίας Αννας»
Σχετ.: α) Η από 18-04-2016 καταγγελία του Συλλόγου Περιβάλλον & Πολιτισμός kireas.org
β) Το αριθμ. 2214/72978/27-04-2ΟΙ6 έγγραφο της Δ/νσης Συντονισμού & Επιθεώρησης Δασών «Διερεύνηση καταγγελίας».
Σε απάντηση της ανωτέρω (α) σχετικής καταγγελίας σας, που αναφέρεται στην παράνομη εκμετάλλευση και παράνομη διάνοιξη δασοδρόμων του δάσους της T.K. Κηρίνθου του Δήμου Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας, σας γνωρίζουμε τα εξής:
1. Το δάσος Κηρίνθου έχει αναγνωριστεί ως ιδιωτικό με την αριθμ. 74333/1329/31-05-1988 απόφαση του Υφυπουργού Γεωργίας. Σύμφωνα με την αριθ. Ι 26780/0Ι-Ι I -1946 άδεια κατάτμησης του Υπ. Γεωργίας το δάσος διαιρέθηκε στα τμήματα Α και Β. Το τμήμα B, έκτασης 1.802,201 στρ. παραχωρήθηκε στην κοινότητα Κηρίνθου με το αριθμ. 13612/1989 δωρητήριο συμβόλαιο και με τους όρους που αναφέρονται σε αυτό.
2. Με την αριθμ. 8023/24] 003/18-12-2013 απόφαση της Γενικής Γραμματέως Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας έχει εγκριθεί διαχειριστική μελέτη του ιδιωτικού δάσους Κηρίνθου για την χρονική περίοδο 2013-2022.
3. Με την αριθμ. 175338/3810/21-09-20Ι2 (ΑΔΑ: Β4ΤΜΟ-ΝΩΛ) απόφαση του Ειδικού Γραμματέα Δασών του πρώην Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής έγινε ένταξη της πράξης «Αντιπυρική προστασία Δημοτικών δασών Δήμου Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας» στο Μέτρο 226 Δράση Ι «Βελτίωση των συνθηκών πρόληψης για την αντιπυρική προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων και αποκατάσταση δασών και δασικών εκτάσεων που έχουν υποστεί καταστροφές κυρίως από τις πυρκαγιές του Προγράμματος Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2007-20]3» (Π.Α.Α.) Κωδικός πράξης (ΟΠΣΑΑ): Ι 76674 - Δικαιούχος: Δήμος Μαντουδίου-Λίμνης- Αγίας Άννας.
4. Στο φυσικό αντικείμενο της ανωτέρω απόφασης του Ειδικού Γραμματέα Δασών περιλαμβάνονται εργασίες αντιπυρικής προστασίας και για το δημοτικό δάσος Κηρίνθου, ήτοι:
- κατασκευή μιας (1) υδατοδεξαμενής 100 m 3 στη θέση 'Σταυρός'.
- συντήρηση υπαρχουσών αντιπυρικών ζωνών
- απομάκρυνση υπορόφου εκατέρωθεν των κύριων δασικών δρόμων που διέρχονται εντός του δάσους, με σκοπό τη δημιουργία στεγασμένων αντιπυρικών ζωνών, που θα συμβάλλουν στην καλύτερη αντιπυρική προστασία του δάσους.
- τοποθέτηση ενός (l) ξύλινου στέγαστρου το οποίο θα λειτουργεί ως παρατηρητήριο, με σκοπό την επιτήρηση του δάσους (ανίχνευση, εντοπισμός και παρακολούθηση δασικών πυρκαγιών).
- σήμανση των κεντρικότερων δασικών δρόμων, η οποία θα βοηθήσει τόσο στον αντιπυρικό σχεδιασμό όσο και στην καλύτερη επικοινωνία των εμπλεκόμενων φορέων, αφού οι πινακίδες (που θα φέρουν την ονομασία του δρόμου-θέση στην οποία οδηγούν και τη χιλιομετρική απόσταση) θα αποτελέσουν σημείο αναφοράς, επικοινωνίας και καθοδήγησης.
Οι ανωτέρω εργασίες περιλαμβάνονται στις εγκεκριμένες μελέτες με αριθμ. (a) 42935/3413/02-09-2011 (ΑΔΑ: 4ΑΧΧΟΡΙΟ-ΥΩΨ) απόφαση της Δ/νσης Δασών N. Ευβοίας
«Έγκριση μελέτης αντιπυρικής προστασίας Δημοτικών δασών Δήμου Μαντουδίου)-Λίμνης-ΑγίαςΆννας» και (β) 546/24-02-2004 απόφαση της Δ/νσης Δασών Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας
— Βελτίωση διαχείρισης του Δημοτικού δάσους Κηρίνθου περιοχής Δασαρχείου «Προστασία Λίμνης».
5. Το έργο δημοπρατήθηκε από το Δήμο Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας και εκτελείται.
6. Σε αυτοψία που διενεργήθηκε στις 05-05-2016 από τους Δασολόγους κ. Ζίγκηρη Σπύρο και κ. Παζάρα Βασίλειο, παρουσία και της κ. Τσιπτσή, Αντιπροέδρου του Συλλόγου Περιβάλλον & Πολιτισμός kireas.org, του αναδόχου του έργου κ. Μαναρίτσα Ευάγγελου και τοι) επιβλέποντα του έργου από το Δήμο Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας κ. Μπενετή Ανδρέα, διαπιστώσαμε τα εξής:
(α) Σε καμία συστάδα του Δημοτικού δάσους Κηρίνθου δεν έγιναν υλοτομίες μέχρι σήμερα.
(β) Εφαρμόζεται η εγκεκριμένη μελέτη αντιπυρικής προστασίας. Έχει συντηρηθεί η αντιπυρική ζώνη, κατασκευάστηκε η υδατοδεξαμενή και το ξύλινο στέγαστρο και γίνεται καθαρισμός της υποβλάστησης στους κεντρικούς δασικούς δρόμους. Δεν εντοπίστηκαν κομμένα δέντρα, διανοίξεις νέων δρόμων και τα υπολείμματα των καθαρισμών ένθεν και ένθεν των δασικών δρόμων έχουν θρυμματιστεί στο μεγαλύτερο μέρος τους. Σύμφωνα με την εγκεκριμένη μελέτη στους καθαρισμούς δεν γίνεται προσήμανση του υπορόφου που θα απομακρυνθεί ούτε των φυτών που θα κλαδευτούν.
Οι εργασίες των καθαρισμών περιλαμβάνουν εργασίες κλαδέματος, αραίωσης, θάμνευσης συστάδας κωνοφόρων, νεοφυτείας, πυκνοφυτείας, κορμιδίων, λεπτών κορμών και αείφυλλων πλατύφυλλων, απομάκρυνση υποβλάστησης και θρυμματισμό των υλικών καθαρισμού με μηχάνημα θρυμματισμού συνδεδεμένο με ελκυστήρα.
(γ) Όσον αφορά το παρακείμενο του Δημοτικού δάσους, Ιδιωτικό δάσος Αβέρωφ, δεν διανοίχθηκαν δασικοί δρόμοι, οι υλοτομίες ολοκληρώθηκαν το έτος 2015 και η τελική επιθεώρησή τους έγινε στις 17-03-2006.
Ευχαριστούμε το Σύλλογο Περιβάλλον & Πολιτισμός kireas.org για το ενδιαφέρον του για την προστασία του περιβάλλοντος και είμαστε στη διάθεσή του για περαιτέρω διευκρινήσεις για την προστασία και ανάπτυξη του δασικού πλούτου της περιοχής μας.

ΔΑΣΑΡΧΗΣ ΛΙΜΝΗΣ

ΖΩΗ ΚΟΤΡΩΝΗ


Διαβάστε επίσης

Καταστροφή του δάσους Κηρίνθου εντός αρχαιολογικού χώρου

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.