powered by Surfing Waves

Τετάρτη 25 Μαΐου 2016

Την κοπή 5 δέντρων ύψους 10-12 μέτρων στο κλειστό Δημοτικο Σχολείο Αχλαδίου ζητά εκπολιτιστικός σύλλογος





Από τα πρακτικά της συνεδρίασης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου  στις 16 Μαϊου του έτους 2016




Μετά τη διαπίστωση της απαρτίας ο Πρόεδρος κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης αυτής και εισηγήθηκε το 30 Θέμα της ημερήσιας διάταξης και ανέφερε τα εξής :


Κυρίες και Κύριοι Σύμβουλοι,
Στις 23/2/2016 ο Εκπολιτιστικός Επιμορφωτικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Αχλαδίου υπέβαλλε αίτηση η οποία έλαβε αριθμ. πρωτ. 1668/23/2/2016 και με την οποία ζητά την κοπή πέντε (5) δένδρων (ακακίες) τα οποία βρίσκονται στον αύλειο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Αχλαδίου, το οποίο δεν λειτουργεί.


Κατόπιν της ανωτέρω αιτήσεως γνωμοδότησε το Τοπικό Συμβούλιο Αχλαδίου και έλαβε την αριθμ. 3/2016 απόφαση με την οποία μας γνωστοποιεί ότι συμφωνεί στην κοπή των δένδρων και την αντικατάσταση τους με νέα οπωροφόρα.
Ο Προϊστάμενος του Τμήματος Οικονομικής Ανάπτυξης του Δήμου κος Αρβανίτης Νικόλαος πραγματοποίησε αυτοψία στις 21/4/2016 την οποία και μας απέστειλε και έχει ως εξής
ΤΜΗΜΑ ΤΟΠΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Γραφείο Αγροτικής Παραγωγής & Αλιείας
ΕΚΘΕΣΗ Α ΥΤΟΨΙΑΣ
Λίμνη 21 -4-2016
Θέμα: Κοπή δέντρων στο δημοτικό σχολείο Αχλαδίου
Ο Εκπολιτιστικός Επιμορφωτικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Αχλαδίου, με αίτησή του με εισερχόμενο αριθ. πρωτ. 1668/2-10-2016, ζητά την κοπή πέντε δέντρων (ακακιών) που βρίσκονται στο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Αχλαδίου και την αντικατάστασή τους με οπωροφόρα δέντρα, αναλαμβάνοντας με δικά του έξοδα, τη φύτευση και συντήρηση αυτών.

Το Τοπικό Συμβούλιο της Τ.Κ. Αχλαδίου με την υπ' αριθμ. 3/2016 απόφασή του, γνωμοδοτεί ομόφωνα, ότι συμφωνεί με το αίτημα του συλλόγου.

Στις 20-4-2016 επισκέφτηκα τον αναφερόμενο χώρο, παρουσία του προέδρου του συλλόγου και του προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου και από την αυτοψία που διενέργησα ιαπίστωσα τα εξής:

Έμπροσθεν του προαυλίου χώρου του Δημοτικού σχολείου Αχλαδίου, υπάρχουν διάσπαρτα περίπου 20 δέντρα (ακακίες, πεύκα, πλάτανος, λιγούστρα κ.α.), καθώς και κάποια οπωροφόρα που έχουν φυτευτεί πρόσφατα.

Συγκεκριμένα όσον αφορά τις ακακίες, κάποιες από αυτές είναι ψηλά δέντρα, με ύψος 10-12 μέτρα και παρουσιάζουν διάσπαρτα ξερά κλαδιά.

Μία από αυτές με ύψος μεγαλύτερο των 10 μέτρων παρουσιάζει ξηράνσεις κλάδων καιαπλώνεται πάνω από τη στέγη του σχολείου. Σε περίπτωση ακραίων καιρικών φαινομένων μπορεί να καταστεί επικίνδυνη για τους επισκέπτες ή και να προκαλέσει ζημιές στη στέγη του σχολείου (αριθμ. 2 στο συνημμένο απόσπασμα ορθοφωτοχάρτη).

Επίσης ένας μεγάλος κλώνος μιας δεύτερης ακακίας εκτείνεται πάνω από τον προαύλιο χώρο και παρουσιάζει ξερά κλαδιά, που μπορεί η πτώση τους να αποτελέσει αιτία ατυχήματος (αριθμ. 7 στο συνημμένο απόσπασμα ορθοφωτοχάρτη).

Για τις υπόλοιπες ακακίες προτείνεται το κόψιμο πρωτογενών και δευτερογενών κλάδων αυτών, με σκοπό τον περιορισμό και τον έλεγχο του ύψους, την βελτίωση της υγείας και της σφριγηλότητας καθώς και της αισθητικής των δέντρων.

Στον ίδιο χώρο μου υποδείχθηκε από του παρόντες προέδρους, ένα πεύκο το οποίο προξενεί ζημιές στις κτηριακές υποδομές (αριθμ. 1 στο συνημμένο απόσπασμα ορθοφωτοχάρτη).

Πράγματι το δένδρο έχει γείρει προς την πλευρά του σχολείου και έχει ήδη προκαλέσει φθορές στο κιγκλίδωμα και στο σκυροδετη μένο δάπεδο της αυλής.

Επισημαίνουμε ότι το Δημοτικό Σχολείο Αχλαδίου είναι κλειστό και το κτήριο χρησιμοποιείται από τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο.

Τέλος θα πρέπει να σημειώσουμε ότι για την διατήρηση του ισοζυγίου πρασίνου στο χώρο έχουν φυτευτεί ήδη διάφορα οπωροφόρα δέντρα.

Ο ενεργήσας την αυτοψία


Ως Πρόεδρος της Επιτροπής έχοντας υπόψη τα ανωτέρω προτείνω:

Να επιστραφεί πίσω η έκθεση αυτοψίας η οποία δεν απαντάει επί του περιεχομένου της αιτήσεως, είναι γενική και για τα πέντε δένδρα δεν υπάρχουν σαφείς προτάσεις που να εκφράζουν την άποψη της υπηρεσίας, και την επιστημονική άποψη για το τι πρέπει να γίνει.

Η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, αφού άκουσε την εισήγηση του κ. Προέδρου και μετά από τη διαλογική συζήτηση, αφού έλαβε υπόψη

1. Τις διατάξεις του Ν. 3463/2006.
2. τις διατάξεις του N. 3852/2010.
3. Την από 21/4/2016 έκθεση αυτοψίας της αρμόδιας υπηρεσίας του Δήμου.
4. Το σχετικό φάκελο.
ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΟΜΟΦΩΝΑ
Κάνει δεκτή την εισήγηση του Προέδρου της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, για επιστροφή του φακέλου έτσι ώστε υπάρχουν σαφείς προτάσεις που να εκφράζουν την άποψη της υπηρεσίας και την επιστημονική άποψη επί των συγκεκριμένων πέντε δένδρων (ακακίες), προτείνοντας ακριβώς τι πρέπει να ακολουθηθεί ώστε να εξασφαλισθεί η ασφάλεια των διερχομένων, η ασφάλεια του
κτιρίου, του περιβάλλοντος χώρου και η προστασία του περιβάλλοντος .

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.