powered by Surfing Waves

Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015

Ο δήμος προχωρά στην αγορά του αρχοντικού Τομπάζη στις Κεχριές






Να υποβάλει πρόταση στο «ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ»» για χρηματοδότηση της  αγοράς του αρχοντικού Τομπάζη στις Κεχριές αποφάσισε ο δήμος.  Για το αρχοντικό είχαν διατεθεί  το 2006 από το δήμο Ελυμνίων 80.000 ευρώ για την απαλλοτρίωση του.   Η Οικονομική Επιτροπή όρισε δικηγόρο για την αγορά του.  Ο δήμος σκέπτεται να το μετατρέψει  σε πολιτιστικό κέντρο ανοιχτό σε εκδηλώσεις για τους κατοίκους του Δήμου ήλαογραφικό μουσείο.


Από τα πρακτικά της Συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου της 29/12/2014

 Αρβανίτη Παναγιώτη: Το «ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ» του ΥΠΕΚΑ την 10η Νοεμβρίου 2014 με την πρόσκληση αρ.πρωτ. 4212/10-11-2014 κωδικός ΚΧ1/2014 καλεί τους Δήμους της χώρας για την υποβολή προτάσεων ,προκειμένου να ενταχθούν και να χρηματοδοτηθούν από το Πρόγραμμα «Απόκτηση και διαμόρφωσηελευθέρων κοινοχρήστων χώρων και Διατηρητέων Κτιρίων στις πόλεις 2014» Ειδικότερα με την Πρόσκληση χρηματοδοτείται η απόκτηση διατηρητέων κτιρίων μέχρι το ποσό της αντικειμενικής τους αξίας και όχι πέραν του ποσού των 500.00€
Η διαδικασία αγοράς του ακινήτου ,ιδιοκτησίας κληρονόμων Τομπάζη στις Κεχριές θα χρηματοδοτηθεί εξ’ ολοκλήρου από το χρηματοδοτικό πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου: «ΑΠΟΚΤΗΣΗ & ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ στις ΠΟΛΕΙΣ 2014», Άξονας Προτεραιότητας 4: « Απόκτηση διατηρητέων κτιρίων», στο οποίο και θα υποβάλλουμε πρόταση και εφόσον αυτή εγκριθεί.
Η αναγκαιότητα της απόκτησης του ακινήτου αυτού με Εμβαδόν οικοπέδου = 25.000,00μ2 (βάσει της υπ’ αρ. 4179/1991 δήλωσης αποδοχής
κληρονομιάς) και εμβαδόν υπερυψωμένου υπογείου=343,98μ2 & εμβαδόν ισογείου=344,44μ2, βάσει νεότερης μέτρησης, έγκειται στο γεγονός ότι:
α. συνδέεται ιστορικά με τους κατοίκους του οικισμού Κεχριών και της ευρύτερης περιοχής.
Μετά την Εθνεγερσία του 1821 και την απελευθέρωση της Ελλάδας από την τουρκική κατοχή, οι Τούρκοι ιδιοκτήτες των εδαφών της Εύβοιας έθεσαν ως όρο την αποζημίωσή τους για τις εκτάσεις που κατείχαν, ώστε να τις παραδώσουν στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος. Ο Ιωάννης Καποδίστριας με διάταγμά του ζήτησε από Έλληνες και ξένους να αγοράσουν τα εδάφη αυτά, για να προσαρτηθεί η Εύβοια στο νέο κράτος όσο το δυνατόν ταχύτερα.
Μια τέτοια έκταση βρισκόταν στις Κεχριές του Δήμου Ελυμνίων (Αιγαίων τότε) και η οποία μετά την απελευθέρωση ανήκε στην οικογένεια Τομπάζη. Το κτήμα των Κεχριών βρίσκεται στη νότια πλευρά του χωριού.
β. έχει κηρυχθεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο λόγω της αρχιτεκτονικής του αξίας (ΦΕΚ 621Β’/26-09-1986), καθώς αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της εξέλιξης της αρχιτεκτονικής στην περιοχή στα τέλη του 19ου αιώνα.
Το κτίσμα σχήματος Π, είναι λιθόκτιστο με υπερυψωμένο υπόγειο και ισόγειο και χαρακτηρίζεται από συμμετρία και λιτότητα στη διαμόρφωση των όψεων όπως τα λίθινα πλαίσια των ανοιγμάτων που φέρουν σφυρήλατες σιδεριές, η λίθινη ταινία στο τελείωμα της στέγης και άλλα. Τέλος, σχεδόν όλοι οι χώροι ήταν διακοσμημένοι με οροφογραφίες.
γ. μπορεί να προσδώσει πολιτιστική αξία στην περιοχή με τη μετατροπή του σε πολιτιστικό κέντρο ανοιχτό σε εκδηλώσεις για τους κατοίκους του Δήμου, λαογραφικό μουσείο με την ιστορία του οικισμού κ.α.
Το δημοτικό συμβούλιο ύστερα από διαλογική συζήτηση κι ανταλλαγή απόψεων κι αφού έλαβε υπόψη τα ανωτέρω
ΟΜΟΦΩΝΑ Α π ο φ α σ ί ζ ε ι
1. Να υποβληθεί στο «ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ» -Πρόσκληση με κωδικό ΚΧ1/2014 «Απόκτηση και διαμόρφωση ελευθέρων κοινοχρήστων χώρων και Διατηρητέων Κτιρίων στις πόλεις 2014» για χρηματοδότηση της απευθείας αγοράς του ακινήτου ,ιδιοκτησίας κληρονόμων Τομπάζη στις Κεχριές, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 186 και 191 του Ν. 3463/2006 όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 20,παρ.12 του Ν. 3731/2008.
2. Να διαβιβαστεί η υπόθεση σε πιστοποιημένο εκτιμητή ,σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 17 του Ν. 2539/97,όπως αυτές τροποποιήθηκαν με τις διατάξεις του άρθρου 9 του Ν. 2623/98 και του άρθρου 72 του Ν. 3852/2010,προκειμένου να προβεί στην εκτίμηση της αξίας του εν λόγω ακινήτου.
3. Εξουσιοδοτεί τον κ. Δήμαρχο ,προκειμένου να υπογράψει το σχετικό προσύμφωνο και ότι άλλο απαιτείται για την υποβολή της πρότασης, καθώς και τα σχετικά συμβόλαια αγοράς, εφ΄ όσον εγκριθεί η χρηματοδότηση.
4. Τα έξοδα μεταβίβασης του ακινήτου, καθώς και τυχόν διαφορά πλέον της χρηματοδότηση του Προγράμματος, βαρύνουν τον αγοραστή, δηλαδή των Δήμο Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας












Βανδαλισμοί από ρεπορτάζ της Ελεύθερης Φωνής το 2011

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.