powered by Surfing Waves

Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2015

Στο Σύμφωνο των Δημάρχων ο δήμος μας


Στο Σύμφωνο των Δημάρχων αποφάσισε να συμμετάσχει ο δήμος μας. Στο Σύμφωνο συμμετέχουν 91 Δήμοι της Ελλάδας πού αντιπροσωπεύουν 3,94 εκατ. κατοίκους. Από την Π.Ε. Ευβοίας συμμετέχει μόνο η  Σκύρος και τώρα ο δήμος μας. Σε όλη την Ευρώπη το Σύμφωνο συμμετέχουν 6.150 δήμοι πού εκπροσωπούν 191,6 εκατ. κατοίκους.

Το Σύμφωνο των Δημάρχων είναι η κυριότερη ευρωπαϊκή κίνηση στην οποία συμμετέχουν τοπικές και περιφερειακές αρχές, οι οποίες δεσμεύονται εθελοντικά να αυξήσουν την ενεργειακή απόδοση και τη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις περιοχές τους. Με τη δέσμευσή τους, οι υπογράφοντες το Σύμφωνο σκοπεύουν να επιτύχουν και να υπερβούν το στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μείωση των εκπομπών CO2 κατά 20% έως το 2020.

Το Σύμφωνο με μια ματιά

Μετά την έγκριση, το 2008, της δέσμης μέτρων για το κλίμα και την ενέργεια της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέπτυξε το Σύμφωνο των Δημάρχων προκειμένου να προωθήσει και να υποστηρίξει τις προσπάθειες που καταβάλλονταν από τις τοπικές αρχές για την εφαρμογή πολιτικών σχετικά με τη βιώσιμη ενέργεια. Πράγματι, οι τοπικές κυβερνήσεις παίζουν καθοριστικό ρόλο στο μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, ιδιαίτερα εάν ληφθεί υπόψη ότι το 80% της κατανάλωσης ενέργειας και των εκπομπών CO2 συνδέονται με την αστική δραστηριότητα.
Χάρη στα μοναδικά χαρακτηριστικά του, καθώς πρόκειται για τη μοναδική κίνηση του είδους της που κινητοποιεί τοπικούς και περιφερειακούς φορείς γύρω από την εκπλήρωση των στόχων της ΕΕ, το Σύμφωνο των Δημάρχων παρουσιάζεται από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ως ένα εξαιρετικό μοντέλο πολυεπίπεδης διακυβέρνησης.

Οι δράσεις

Προκειμένου να μετατρέψουν την πολιτική δέσμευσή τους σε συγκεκριμένα μέτρα και έργα, οι υπογράφοντες το Σύμφωνο αναλαμβάνουν κυρίως να συντάξουν μια Βασική Απογραφή Εκπομπών και να υποβάλουν, εντός ενός έτους από την ημερομηνία υπογραφής του Συμφώνου, ένα Σχέδιο Δράσης για τη Βιώσιμη Ενέργεια στο οποίο περιγράφονται οι βασικές δράσεις που σχεδιάζουν να αναλάβουν.
Εκτός από την εξοικονόμηση ενέργειας, τα αποτελέσματα των δράσεων των υπογραφόντων είναι ποικίλα: δημιουργία εξειδικευμένων και σταθερών θέσεων εργασίας που δεν υπόκεινται σε μετεγκατάσταση, υγιέστερο περιβάλλον και ποιότητα ζωής, βελτιωμένη οικονομική ανταγωνιστικότητα και μεγαλύτερη ενεργειακή ανεξαρτησία. Οι δράσεις αυτές λειτουργούν ως παραδείγματα προς μίμηση, κυρίως μέσω της αναφοράς στις «Συγκριτικές Αξιολογήσεις Επιδόσεων Αριστείας», μια βάση δεδομένων βέλτιστων πρακτικών που υποβάλλονται από τους υπογράφοντες το Σύμφωνο. Ο Κατάλογος με τα Σχέδια Δράσης για τη Βιώσιμη Ενέργεια είναι άλλη μια μοναδική πηγή έμπνευσης, καθώς παρουσιάζει συνοπτικά τους φιλόδοξους στόχους που έχουν τεθεί από άλλους υπογράφοντες και τα βασικά μέτρα που έχουν λάβει για να τους επιτύχουν.

Πολυδιάστατη υποστήριξη

Στις χώρες των υπογραφόντων
Ενώ ολοένα και περισσότεροι δήμοι δείχνουν την πολιτική θέληση να ενταχθούν στο Σύμφωνο, δεν διαθέτουν πάντοτε τους οικονομικούς και τεχνικούς πόρους για να ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις τους. Για το λόγο αυτό, δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του Συμφώνου ένα ειδικό καθεστώς για τις δημόσιες διοικήσεις και τα δίκτυα τα οποία είναι σε θέση να βοηθήσουν τους υπογράφοντες να εκπληρώσουν τους φιλόδοξους στόχους τους.
Οι Συντονιστές του Συμφώνου, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται επαρχίες, περιφέρειες και τοπικές αρχές, παρέχουν στρατηγική καθοδήγηση, οικονομική και τεχνική υποστήριξη στους υπογράφοντες.
Ένα δίκτυο τοπικών αρχών, οι «Υποστηρικτές του Συμφώνου», δεσμεύονται να μεγιστοποιήσουν τον αντίκτυπο της πρωτοβουλίας μέσω δραστηριοτήτων προώθησης, διασύνδεσης με τα μέλη τους και πλατφόρμων ανταλλαγής εμπειριών.
Από το Γραφείο Συμφώνου των Δημάρχων
Σε καθημερινή βάση παρέχεται βοήθεια σε θέματα προώθησης, καθώς επίσης τεχνική και διοικητική βοήθεια, στους υπογράφοντες το Σύμφωνο και στους διαμεσολαβητές από το Γραφείο Συμφώνου των Δημάρχων (CoMO) το οποίο διαχειρίζεται μια κοινοπραξία δικτύων που εκπροσωπούν τις τοπικές και περιφερειακές αρχές.
Από το Κοινό Κέντρο Ερευνών
Σε συνεργασία με το Γραφείο Συμφώνου των Δημάρχων, το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βοηθά τους υπογράφοντες απαντώντας σε ερωτήσεις επιστημονικής και τεχνικής φύσης, κυρίως σε σχέση με τις απογραφές των εκπομπών και τα σχέδια δράσης.
Οι υπογράφοντες λαμβάνουν καθοδήγηση σε όλα τα στάδια της διαδικασίας χάρη σε έναν αριθμό εργαλείων και μεθοδολογιών που έχουν αναπτυχθεί σε συντονισμό με το Γραφείο Συμφώνου των Δημάρχων.
Από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ
Πέρα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Σύμφωνο απολαμβάνει πλήρη θεσμική υποστήριξη, όπως από την Επιτροπή των Περιφερειών, η οποία υποστήριξε την πρωτοβουλία εξ αρχής, από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όπου πραγματοποιήθηκαν οι δύο πρώτες τελετές υπογραφής και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία βοηθά τις τοπικές αρχές να αξιοποιήσουν τις επενδυτικές προοπτικές τους.


 

Από τα πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου στις 29/12/14

Ο κ. Δήμαρχος « Το σύμφωνο των Δημάρχων είναι η πρώτη φιλόδοξη πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με στόχο την τοπική αυτοδιοίκηση και τους πολίτες να αναλάβουν ηγετικό ρόλο στον αγώνα κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Οι υπογράφοντες το σύμφωνο των Δημάρχων αναλαμβάνουν την μονομερή Δέσμευση να προχωρήσουν στην μείωση των εκπομπών του CO2.
Οι υπογράφοντες το Σύμφωνο των Δημάρχων αναλαμβάνουν τηνυποχρέωση για την μείωση των εκπομπών C02 κατά περισσότερο από 20% έως το 2020 μέσω της ενεργειακής απόδοσης και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Για να επιτευχθεί ο στόχος οι τοπικές αρχές δεσμεύονται για:
Α. Να ετοιμάσουν μια βασική απογραφή εκπομπών
Β. Να υποβάλουν σχέδιο δράσης για την βιώσιμη ενέργεια. ( SEAP ) εντός του έτους που έπεται της επίσημης υπογραφής του συμφώνου των
Δημάρχων.
Γ. Να κινητοποιήσουν την κοινωνά των πολιτών μέσα στα γεωγραφικά όρια των περιοχών τους προκειμένου αυτή να συμμετάσχει στην εφαρμογή του σχεδίου δράσης.
Δ. Να υποβάλουν έκθεση αξιολόγησης τοιχιστούν ανά διετία μετά την υποβολή του σχεδίου δράσης για τη βιώσιμη ενέργεια για αξιολόγηση, παρακολούθηση και εξακρίβωση.
Ε. Να μοιράζονται την εμπειρία και την τεχνογνωσία με άλλες εδαφικές ενότητες.
ΣΤ. Να διοργανώνουν Ημέρες Ενεργείας η Ημέρες Συμφώνου των πόλεων.
Ζ. Να συμμετέχουν και να συμβάλουν στην ετήσια διάσκεψη των δημάρχων της Ε.Ε για μια << Ενεργειακά Βιώσιμη Ευρώπη>>
Το Σύμφωνο των Δημάρχων είναι ανοιχτό σε όλες τις τοπικές αρχές, ανεξάρτητα από το μέγεθος και ανεξάρτητα από το στάδιο της υλοποίησης των ενεργειακών τους η τις κλιματικές πολιτικές τους.
Δεδομένου ότι η πρωτοβουλία απαιτεί σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης για την βιώσιμη ενέργεια οι υπογράφοντες πρέπει να έχουν τις αντίστοιχες αρμοδιότητες και πόρους.
Αν ενός Δήμος στερείται αρμοδιοτήτων η πόρους για να ετοιμάσει το σχέδιο δράσης θα πρέπει να υποστηρίζεται από τις διοικήσεις με τέτοιες ικανότητες. Δηλ. Δομές Στήριξης.
Ως Δομή στήριξης ορίζονται οι φορείς που είναι σε θέση να παρέχουν στρατηγική καθοδήγηση, τεχνική η οικονομικοί σε Δήμους που έχουν την πολιτική βούληση να υπογράψουν το Σύμφωνο των Δημάρχων αλλά δεν διαθέτουν τις δεξιότητες και πόρους για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων
τους δηλ. την προετοιμασία και την εφαρμογή του σχεδίου δράσης για την βιώσιμη ενέργεια.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζει 2 τύπους δομών στήριξης.
1. Περιφερειακές Αρχές.
2. Ενώσεις η δίκτυα των τοπικών και περιφερειακών αρχών.
Το Σύμφωνο των Δημάρχων μπορεί να χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα Ευφυής Ενέργεια και από το χρηματοδοτικό εργαλείο ΕΛΕΝΑ που δημιούργησαν από κοινού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Παρακαλώ όπως συζητήσουμε το θέμα κι εκφράσετε τις απόψεις σας.
Το δημοτικό συμβούλιο ύστερα από διαλογική συζήτηση κι ανταλλαγή  απόψεων κι αφού έλαβε υπόψη και την άποψη του δημοτικού συμβούλου κ.
Στεργίου Ιωάννη : Το πρόγραμμα έχει δεσμεύσεις. Αν διαβάσουμε τα άρθρα προκύπτει δαπάνη .Στην εκτέλεση έργων επιβαρύνεται ο Δήμος. Να κάνουμε οικονομοτεχνική ανάλυση τι θέλουμε να κάνουμε για να διαπιστώσουμε το κόστος. Έχουμε συμβατικούς όρους που πρέπει να υλοποιήσουμε. Υπάρχουν υποχρεώσεις συγκεκριμένες που πρέπει να αναλάβουμε.
ΟΜΟΦΩΝΑ Α π ο φ α σ ί ζ ε ι
Εγκρίνει το σχέδιο δράσης «Πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με στόχο την τοπική αυτοδιοίκηση και τους πολίτες να αναλάβουν ηγετικό ρόλο στον αγώνα κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη» στα πλαίσια της συμμετοχής του Δήμου Μαντουδίου –Λίμνης-Αγ. Άννας στο Σύμφωνο Δημάρχων (Covenant of Mayors) .
Εντέλει το Δήμαρχο Μαντουδίου –Λίμνης-Αγ. Άννας κ. Χρήστο Καλυβιώτη και τα αρμόδια τμήματα του Δήμου για τις περαιτέρω ενέργειες σύμφωνα με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το Σύμφωνο των Δημάρχων.
Εξουσιοδοτεί τον κ. Δήμαρχο, σύμφωνα με το Νόμο να υπογράψει το Σύμφωνο των Δημάρχων

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.