powered by Surfing Waves

Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2015

"Πέρασε" η μετατροπή του Περιφερειακού ΦΟΔΣΑ σε Α.Ε. (video). Η πρόταση είχε καταψηφιστεί από το δήμο μας.



Στην  συνεδρίαση της 12-12-2014 του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου μας απορρίφθηκε η μετατροπή του  Περιφερειακού Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) σε Ανωνύμη Εταιρεία και η διατήρηση του  υπό μορφή Συνδέσμου.

Στα δημοτικά συμβούλια της Στερεάς Ελλάδας, συζηττήθηκε  τον περασμένο μήνα η συγκρότηση Ανώνυμης Εταιρείας στην οποία θα μετέχουν όλοι  οι Δήμοι της Περιφέρειας, με αντικείμενο την διαχείριση των στερεών αποβλήτων.  Στο προτεινόμενο καταστατικό, στους σκοπούς της Α.Ε. προβλέπονται όλες οι διαδικασίες που σήμερα ασκούν οι Δήμοι. Από την καθαριότητα των κοινοχρήστων χώρων μέχρι την αποκομιδή των απορριμμάτων και από την ανακύκλωση μέχρι την υγειονομική ταφή και την ενεργειακή αξιοποίηση (δηλαδή και την καύση). Ο περιφερειακός ΦοΔΣΑ Α.Ε. θα είναι δηλαδή αυτός που θα εκπονεί και θα εφαρμόζει τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων.
Στο δήμο μας

Σύμφωνα με το το lamiastar.gr παρά τις θυελλώδεις συνεδριάσεις όλων των Δημοτικών Συμβουλίων Στερεάς για την μετατροπή του Περιφερειακού Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων σε ΑΕ, η πρόταση τελικά συγκέντρωσε και ξεπέρασε το 60% της απαιτούμενης συμμετοχής Δήμων και οσονούπω θα συνταχθεί το νέο Καταστατικό λειτουργίας του.
Ευχάριστα είναι τα νέα και για το Δήμο Χαλκίδας, που υπογράφει τη σύμβαση επέκτασης του νέου κυττάρου, του εκεί υφιστάμενου ΧΥΤΑ και προχωρά τάχιστα και στην ανανέωση του στόλου αποκομιδής σκουπιδιών.


Νέα για Περιφερειακό ΦΟΔΣΑ και ΧΥΤΑ χαλκίδας by LAMIASTARGR


Διαφορές


Ο Περιφερειακός Σύμβουλος  Βασίλης (ΖούμποςΑριστερή Παρέμβαση στη Στερεά Ελλάδα)  επισήμανε τα παρακάτω ότι η λειτουργία του περιφερειακού ΦοΔΣΑ Α.Ε. προβλέπεται συγκεντρωτική και στη βάση του αντιδημοκρατική. Όλες οι ουσιαστικές αρμοδιότητες θα ασκούνται από Δ.Σ. που θα είναι μόλις 11-μελές (ενώ οι καλλικρατικοί Δήμοι της Περιφέρειας είναι 25), το οποίο εκτός των άλλων θα αποφασίζει και για το κόστος των προαναφερόμενων υπηρεσιών του ΦοΔΣΑ προς τους Δήμους.
Με τη λειτουργία του ΦοΔΣΑ Α.Ε. οι Δήμοι εκχωρούν τις αρμοδιότητές τους για τη διαχείριση των απορριμμάτων, ενώ  εκχωρούν και τη δυνατότητα να κάνουν πολιτική για τα δημοτικά τέλη. Ένα μεγάλο τμήμα των δημοτικών τελών θα αποφασίζονται από το διοικητικό συμβούλιο του ΦοΔΣΑ αφού η καθαριότητα είναι μια ανταποδοτική λειτουργία, δηλαδή όσα δαπανώνται πρέπει να εισπράττονται άμεσα και στο ακέραιο από τους δημότες.
Με βάση τα νέα έργα που έχουν εγκριθεί και όσα εξαγγέλλονται στη Στερεά σχεδιάζονται:
  • 3 εργοστάσια επεξεργασίας σύμμεικτων (ΜΕΑ) σε Θήβα, Χαλκίδα, Λαμία
  • Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμάτων σε Ευρυτανία, Φωκίδα, Εύβοια, Φθιώτιδα (Δ. Λοκρών)
  • Μονάδες κομποστοποίησης σε Δήμους (Δελφών, Λοκρών, Καρύστου)
  • ΧΥΤΑ (επέκταση Λαμίας – Χαλκίδας – ΧΥΤΥ)



 Τι συζητήτηθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου μας


 O Πρόεδρος εισηγούμενος το θέμα διάβασε το αρίθμ. πρωτ. 69/17-11-2014 έγγραφο του Προέδρου Περιφερειακού Συνδέσμου Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, που αναφέρει τα πιο κάτω:
«Η διαχείριση των στερεών αποβλήτων αποτελεί σήμερα ένα από τα πλέον σύνθετα, δύσκολα και δυσεπίλυτα ζητήματα της σύγχρονης κοινωνίας.
Ζήτημα το οποίο βρίσκεται πολλά χρόνια τώρα στο επίκεντρο συζητήσεων, αντιπαραθέσεων, προτάσεων και πολιτικών περιβάλλοντος, αφού συνδέεται άμεσα με την συνεχή αστικοποίηση του πληθυσμού, το επίπεδο ανάπτυξης και τα σύγχρονα καταναλωτικά πρότυπα.
Είναι ένα ζήτημα που δεν απασχολεί μόνο την χώρα μας αλλά όλο σχεδόν τον πλανήτη με διαφορετικές ανάγκες, προσεγγίσεις, πλαίσιο πολιτικής και κοινωνικής αναφοράς. Στην χώρα μας, είναι γεγονός ότι λάθη, αστοχίες, παραλείψεις αλλά και αντιπαραθέσεις, καθυστέρησαν χρονικά τη δρομολόγηση λύσεων, με αποτέλεσμα σήμερα να τρέχουμε πίσω από το πρόβλημα. Η κατάσταση
που έχει διαμορφωθεί, σε πολλές περιπτώσεις είναι εκρηκτική και σε κάποιες άλλες απλά οριακή η ανεκτή.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θεσπίσει μια σειρά αυστηρών κανόνων για την προστασία του περιβάλλοντος, οι οποίοι είναι υποχρεωτικοί για τα κράτη – μέλη της και που έχουν σχέση τόσο με το ανθρωπογενές όσο και το φυσικό περιβάλλον.
Ειδικότερα για την προστασία του περιβάλλοντος και την διαχείριση των απορριμμάτων η Ευρωπαϊκή οδηγία ΕΚ/98/2008 προβλέπει το κλείσιμο των ανεξέλεγκτων χωματερών και την λειτουργία σύγχρονων συστημάτων διαχείρισης, με έμφαση στην ανακύκλωση και ανάκτηση
χρήσιμων υλικών.
Η πρόσφατη και οριστική καταδίκη της χώρας μας για την διατήρηση και μη αποκατάσταση ΧΑΔΑ και η εξειδίκευση – καταλογισμός των προστίμων προς τους Δήμους (ΚΥΑ 34611/2014 ΦΕΚ 2113/Β’/01.08.2014) θα οδηγήσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε πλήρες αδιέξοδο.
Επιβάλλεται λοιπόν να ληφθούν άμεσα μέτρα και μέσα από ένα ολοκληρωμένο σχέδιο να δοθεί οριστική λύση στο μείζον ζήτημα της διαχείρισης των αστικών στερεών αποβλήτων προς όφελος των πολιτών και της προστασίας του περιβάλλοντος.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Περιφερειακού Φο.Δ.Σ.Α., το οποίο συγκροτήθηκε σε εφαρμογή του Ν. 4071/2012 συνεδρίασε στις 6 Νοεμβρίου 2014 και αφού υιοθέτησε την εισήγηση της Εκτελεστικής Επιτροπής, αποφάσισε να εισηγηθεί προς τα Δημοτικά Συμβούλια των 25 Δήμων της
Περιφέρειάς μας, την λήψη απόφασης για μετατροπή του Περιφερειακού Συνδέσμου Φο.Δ.Σ.Α. σε Περιφερειακό Φο.Δ.Σ.Α. με την μορφή της Ανώνυμης Εταιρείας των Ο.Τ.Α., σε εφαρμογή της παραγράφου 6 του άρθρου 16 του Ν. 4071/2012.
Παράλληλα αποφάσισε να υποβάλει προς έγκριση από τα Δημοτικά Συμβούλια το συνημμένο σχέδιο καταστατικού και να καταθέσουν εφόσον το επιθυμούν, παρατηρήσεις επ’ αυτού. Η απόφαση επ’ αυτής της εισήγησης ελήφθη, προκειμένου να διασφαλιστεί η δημόσια χρηματοδότηση και των υπολειπόμενων έργων της Περιφέρειας και να ενισχυθεί η θέση των μικρότερων Δήμων, μέσα από ένα ισχυρό αυτοδιοικητικό σχήμα το οποίο θα επιτύχει καλλίτερο συντονισμό, ορθή διαχείριση των έργων αλλά και οικονομίες κλίμακας προς όφελος των πολιτών.
Πιο συγκεκριμένα:
Η εφαρμογή του Ν. 4071/2012, όπου προβλεπόταν η συγχώνευση όλων των Φο.Δ.Σ.Α. της Περιφέρειάς μας (11 συνολικά) σε έναν Περιφερειακό μέχρι τέλος του 2012 δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί.
Η αδυναμία εφαρμογής του νόμου έγκειται στην υποχρεωτική συγχώνευση των Φο.Δ.Σ.Α. με την μορφή της ανώνυμης εταιρείας των Ο.Τ.Α., χωρίς να έχει προηγηθεί αποτίμηση και εκκαθάριση, όπως προβλέπει τόσο ο Ν. 2190/1920 και η μετέπειτα κωδικοποίησή του όσο και η παράγραφος 8 του άρθρου 265 του Ν. 3463/2006 (ΚΔΚ).
Η ίδια η Πολιτεία με έγγραφο του Υπουργείου Ανάπτυξης, τοΥπουργείου Εσωτερικών αλλά και εισήγηση του Γενικού Γραμματέα Εσωτερικών ζητά νέα νομοθετική ρύθμιση.
Αποτέλεσμα των προαναφερομένων ήταν να δοθούν 2 παρατάσεις εφαρμογής του Ν. 4071/2012, η πρώτη μέχρι 31/12/2013 (άρθρο 6 του Ν.4147/2013) και η δεύτερη μέχρι 31/12/2015 (άρθρο 77 του Ν. 4257/2014).
Το μεσοδιάστημα το ΥΠΕΚΑ και η ΚΕΔΕ επεξεργάσθηκαν σχέδιο νόμου το οποίο τροποποιούσε τον υπάρχοντα Ν. 4071/2012 στην κατεύθυνση της δημιουργίας 2 Περιφερειακών Φο.Δ.Σ.Α. (δηλαδή Σύνδεσμο & Ανώνυμη Εταιρεία των Ο.Τ.Α) συγχωνεύοντας ομοειδείς νομικές μορφές στις
Περιφέρειες που εντοπίζεται το πρόβλημα και υπάρχουν μικτές νομικές μορφές (δηλαδή στις Περιφέρειες Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Κρήτης).
Οι δυο Περιφερειακοί Φο.Δ.Σ.Α. θα είχαν την αρμοδιότητα της λειτουργίας των έργων και εγκαταστάσεων διαχείρισης στερεών αποβλήτων ενώ παράλληλα θα διατηρείτο και ο Περιφερειακός, στον οποίο θα συμμετείχαν όλοι οι Δήμοι και θα είχε την αρμοδιότητα του σχεδιασμού.
Το σενάριο αυτό, θα δημιουργούσε Φο.Δ.Σ.Α. δύο ταχυτήτων σε βάρος των μικρών Δήμων, θα αδυνατούσε την διεκδίκηση δημόσιας χρηματοδότησης και θα αύξανε το κόστος λειτουργίας σε βάρος των πολιτών. Επίσης η συγχώνευση των ομοειδών νομικών μορφών στη δική μας Περιφέρειας, δημιουργεί μεγάλα προβλήματα χωρικής συνέχειας του φορέα, δημιουργώντας παράλληλα μεγάλα προβλήματα συνεργειών και καθημερινής λειτουργία του (πχ. συνέργειες στα έργα διαχείρισης απορριμμάτων, μεταφόρτωση των απορριμμάτων στις μονάδες επεξεργασίας και διαλογής κτλ), κυρίως στους ΦοΔΣΑ με τη νομική μορφή του ΝΠΔΔ (Σύνδεσμοι & Δήμοι). Συγκεκριμένα, καλούνται με τη πρόταση τροποποίησης του νόμου που προωθείται για νομοθετική ρύθμιση, στη Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, οι υφιστάμενοι πέντε ΦοΔΣΑ που είναι με τη μορφή του Συνδέσμου στην Εύβοια, την Φωκίδα και την Ευρυτανία καθώς και οι δύο ΦοΔΣΑ που
λειτουργούν ως Δήμοι (Δομοκό & Ν. Σκύρο), να ενωθούν έως το τέλος του 2015 σε ένα ΦοΔΣΑ με τη μορφή του Συνδέσμου που όμως δεν θα έχει καμία χωρική συνέχεια. Αντίθετα, έχουν χωρική συνέχεια οι υπόλοιποι υφιστάμενοι τέσσερις ΦοΔΣΑ που λειτουργούν σήμερα με τη μορφή της ΑΕ των ΟΤΑ δηλ. οι ΦοΔΣΑ στη Φθιώτιδα και τη Βοιωτία, οι οποίοι θα ενωθούν έως το τέλος
του 2015, σε ένα ΦοΔΣΑ με τη μορφή της ΑΕ των ΟΤΑ.
Σημειώνεται επίσης όπως αναφέρεται και στην απόφαση του Δ.Σ. του Περιφερειακού Συνδέσμου ΦοΔΣΑ αλλά και στο έγγραφο του ΥΠ.ΕΣ. που μας κοινοποιήθηκε και αναφέρει χαρακτηριστικά ότι οι «…ανώνυμες εταιρείες ΟΤΑ των Δήμων που λειτουργούν ως Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, δεν δύναται να λειτουργούν ως κοινές ανώνυμες εταιρείες του ν.2190/1920 λόγω
του ειδικού σκοπού που επιτελούν και επειδή ασκούν κατ’ εξοχήν αυτοδιοικητική αρμοδιότητα και στο μετοχικό τους κεφάλαιο δεν μπορούν να συμμετέχουν τρίτα φυσικά η νομικά πρόσωπα …». Η προαναφερθείσα διευκρίνιση του ΥΠ.ΕΣ. καθώς και το προτεινόμενο σχέδιο καταστατικού
διασφαλίζει ότι ο Περιφερειακός Φο.Δ.Σ.Α. σε περίπτωση που προχωρήσει η τροποποίηση της νομικής του μορφής σε Ανώνυμη Εταιρεία των ΟΤΑ, θα αποτελέσει μια επιχείρηση στην οποία θα έχουν τον πλήρη και αποκλειστικό έλεγχο οι Δήμοι της Περιφέρειας μας, με αυτοδιοικητικό σκοπό, με κοινωνικό και περιβαλλοντικό ρόλο χωρίς τα στενά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια που προβλέπονται για τις υπόλοιπες κοινές ανώνυμες εταιρείες του ν.2190/1920.
Η δημιουργία ενός ενιαίου Περιφερειακού Φο.Δ.Σ.Α., σύμφωνα με την απόφαση του Περιφερειακού Συνδέσμου ΦοΔΣΑ, με τη μορφή της Ανώνυμης Εταιρείας των ΟΤΑ θα λειτουργήσει θετικά για το σύνολο των Δήμων της Περιφέρειας μας για τους παρακάτω λόγους:
- Ενιαίος σχεδιασμός των έργων & εγκαταστάσεων διαχείρισης στερεών αποβλήτων.
- Αξιοποίηση του συνόλου των έργων & εγκαταστάσεων
- Οικονομίες κλίμακας
- Συνέργειες σε λοιπές κατηγορίες αποβλήτων (λυματολάσπη)
- Αξιοποίηση της υπάρχουσας τεχνογνωσίας
- Κλείσιμο και αποκατάσταση των τελευταίων ενεργών ΧΑΔΑ
Το Δ.Σ. του Περιφερειακού Συνδέσμου ΦοΔΣΑ κρίνοντας ότι οι Δήμοι της Περιφέρειάς μας, δεδομένης, της υποχρέωσης τους για εφαρμογή της νομοθεσίας για την ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων της Περιφέρειας μας, των στόχων και προϋποθέσεων που θέτει η Ευρωπαϊκή
(ΕΚ/99/2008 & ΕΚ/98/2008) και Ελληνική νομοθεσία (ν. 4042/2012), της μετακύλισης των προστίμων για τις ενεργές χωματερές (ΧΑΔΑ) σύμφωνα με τη ΚΥΑ 34611/ (ΦΕΚ 2113/β/01-8-2014), προτείνει στα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας να προχωρήσουν στην πλέον βέλτιστη λύση για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, στην τροποποίηση της νομικής μορφής του Περιφερειακού ΦοΔΣΑ σε Ανώνυμη Εταιρεία των ΟΤΑ του αρ. 265 του ν.3463/2006 σύμφωνα με το αρ. 16 παρ. 6 του ν.4071/2012, και εν συνεχεία στη συγχώνευση των 11 υφιστάμενων Φο.Δ.Σ.Α ανεξαρτήτως νομικής μορφής, στο Περιφερειακό Φο.Δ.Σ.Α..
Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι εάν δεν υλοποιηθεί η πρόταση του Περιφερειακού Συνδέσμου Φο.Δ.Σ.Α. από τα Δημοτικά Συμβούλια για μετατροπή του σε Ανώνυμη Εταιρεία των ΟΤΑ και συγχώνευση των 11 υφιστάμενων Φο.Δ.Σ.Α. της Περιφέρειας μας σε αυτόν, τότε το Υπουργείο,
σύμφωνα και με τη πρόταση της ΚΕΔΕ, θα προωθήσει έως το τέλος του 2015, τη διαδικασία ταυτόχρονης λειτουργίας των τριών Φο.Δ.Σ.Α. που περιγράφονται παραπάνω για την Περιφέρειά μας, ήτοι δύο Φο.Δ.Σ.Α. για την λειτουργία των έργων διαχείρισης απορριμμάτων (1 Σύνδεσμο & 1 Α.Ε. όπου θα συγχωνευθούν οι ομοειδείς υφιστάμενες νομικές μορφές των Φο.Δ.Σ.Α.) και του Περιφερειακού Φο.Δ.Σ.Α. για τον σχεδιασμό των έργων (ΠΕΣΔΑ).
Κλείνοντας να τονίσω ότι το Δημοτικό σας Συμβούλιο θα πρέπει να συνεδριάσει και να λάβει απόφαση μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2014, για τα παρακάτω θέματα:
- Λήψη απόφασης για την μετατροπή Περιφερειακού Συνδέσμου ΦοΔΣΑ σε Ανώνυμη Εταιρεία του αρ. 265 του ν.3463/2006 σύμφωνα με το αρ. 16 παρ.6 του ν.4071/12.
- Έγκριση σχεδίου καταστατικού του Περιφερειακού ΦοΔΣΑ με τη νομική μορφή της Ανώνυμης Εταιρείας του αρ. 265 του ν.3463/2006 και εξουσιοδότηση του Δημάρχου για την υπογραφή του.
- Ορισμός εκπροσώπου του Δήμου στην Γενική Συνέλευση του Περιφερειακού Φο.Δ.Σ.Α».


Τη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στον κ. Δήμαρχο, ο οποίος είπε:
« Σας ζητώ να αποφασίσετε χωρίς καμία διάκριση,με ελευθερία σκέψης και υπευθυνότητα.
Θέλω να έχετε υπόψη την σημερινή κατάσταση του ΧΥΤΑ .Ξοδεύουμε για την ανακύκλωση (ως ΧΥΤΑ) το ποσό των 120.000€.Είναι τα έξοδα για την πληρωμή του προσωπικού και των καυσίμων ,χωρίς την απόσβεση των μηχανημάτων και εισπράττουμε με σύμβαση που έκανε ο φορέας, το ποσό
των 20.000€. Δηλαδή ζημιά 100.000€. Ποιος ευθύνεται γι αυτή την κατάσταση ;Κάθε χρόνο ζημιά 100.000€.
Η συνένωση είναι μεγάλο πράγμα, είτε είναι Σύνδεσμος είτε Ανώνυμος Εταιρεία . Είναι μεγάλη ανάγκη. Μακάρι να μπορούσαμε να γίνουμε σύνδεσμος, με ότι κακά συμπεριλαμβάνονται τα τελευταία χρόνια ,για να τον βελτιώσουμε εμείς που ξεκινάμε μια νέα περίοδο. Όπως είναι η γεωγραφική κατανομή θα απομονωθούμε πλήρως.
Θυμηθείτε το διάγραμμα με τις κίτρινες και πράσινες ενότητες. Σαν παράδειγμα σας αναφέρω πέρα από γνωστό «η ισχύς εν τη ενώσει» την συνένωση των Λιμενικών Ταμείων από τον Οργανισμό Λιμένων Νομού Εύβοιας (ΟΛΝΕ), πόσο θετικά αποτελέσματα έχει φέρει στο Δήμο μας και
αναλογισθείτε στο παρελθόν τι γινόταν.
Με αυτή την αντίληψη θα έχουμε ως Δήμος πολύ μεγαλύτερα οφέλη. Και τα οφέλη μας θα είναι από τα όποια κέρδη προκύψουν από την Ανώνυμη Εταιρεία, θα είναι κέρδη που θα επιστρέφονται στον δημότη, τον πολίτη και θα μειώνεται το κόστος των απορριμμάτων. Αυτό ευελπιστούμε ως όφελος των δημοτών μας και των εργαζομένων.
Ακούσαμε από κάθε πλευρά τις απόψεις που άλλες ταυτίζονται κι άλλες είναι αντίθετες.
Θα παρακαλέσω το σώμα με την πληροφόρηση που έχει και με κρίση αυξημένη για ένα τόσο σοβαρό θέμα να πάρει την θέση του,
Αν αυτή τη στιγμή ύστερα από τόση μεγάλη πληροφόρηση κάποιος νομίζει ότι δεν είμαστε σε θέση να αποφασίσουμε αλλά θέλει να τα αφομοιώσει ,να μελετήσει το καταστατικό ,θα παρακαλούσα στα πλαίσια της δημοκρατικής απόφασης που πρέπει να ληφθεί να μας το γνωρίσει.


Το δημοτικό συμβούλιο ύστερα από διαλογική συζήτηση κι ανταλλαγή απόψεων και αφού έλαβε υπόψη του:
1. Το αρίθμ. πρωτ. 69/17-11-2014 έγγραφο του Προέδρου Περιφερειακού Συνδέσμου Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας
2. Την πρόταση του Συλλόγου εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Ευβοίας (Έγγραφο αρίθμ. πρωτ. 6/12/2014)
3. Την πρόταση του Σωματείου Εργατοϋπαλλήλων Δήμων Βόρειας Εύβοιας (Έγγραφο αρίθμ. πρωτ. 6/11-12-2014)
4. Τις απόψεις των πιο κάτω δημοτικών συμβούλων, που είναι :

Στεργίου Γιάννης: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα ξεκινήσω με μία ουσιαστική παρατήρηση για την λειτουργία του θεσμού της τοπικής αυτοδιοίκησης, η οποία έχει να κάνει με την λήψη της αριθ. 3/2014 απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Περιφερειακού Συνδέσμου Φορέων
Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) Στερεάς Ελλάδας, όπου οι εκπρόσωποί του Δήμου μας στο Δ.Σ. ενέκριναν την μετατροπή του Περιφερειακού ΦοΔΣΑ σε Ανώνυμη Εταιρεία, χωρίς να έχει γίνει καμία συζήτηση και χωρίς να έχει ληφθεί σχετική απόφαση από το δημοτικό μας
συμβούλιο.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η διαχείριση των απορριμμάτων είναι ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά προβλήματα στην χώρα μας, και πρέπει κατά προτεραιότητα να απασχολεί την κάθε δημοτική αρχή. Μια δημοτική αρχή που επιβάλλεται όμως να έχει τον σχεδιασμό, την ευθύνη και την επίβλεψη της διαχείρισης τους.
Σήμερα λειτουργούν στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έντεκα νομικά πρόσωπα εκ των οποίων επτά είναι Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) και τέσσερα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) με την μορφή Ανωνύμων Εταιρειών (ΑΕ). Όπως αντιλαμβάνεστε οι Α.Ε. δεν είναι
δυνατόν να δεχτούν την συμμετοχή τους σε ένα ενιαίο σύνδεσμο που θα έχει την μορφή του ΝΠΔΔ. Και τους είναι δύσκολο γιατί θα απολέσουν τα προνόμια και την ευελιξία των εκτός ελέγχου κινήσεων τους, που τους παρέχει το πλαίσιο λειτουργίας των ανωνύμων εταιρειών. Σε καμία δε των
περιπτώσεων δεν το θέλουν και δεν το επιθυμούν να μπουν σε διαδικασίες προληπτικού ελέγχου, εγκρίσεων των αποφάσεων τους καθώς και στους λοιπούς ελέγχους που υπόκεινται τα ΝΠΔΔ.
Καλούμαστε λοιπόν σήμερα να αποφασίσουμε για το αν θα εγκρίνουμε την πρόταση της Εκτελεστικής Επιτροπής για μετατροπή του περιφερειακού ΦοΔΣΑ σε Α.Ε. καθώς και την έγκριση του καταστατικού λειτουργίας της Α.Ε.
Ένα καταστατικό από το οποίο απουσιάζουν σχεδόν τα 2/3 των Δήμων της Περιφέρειας (αποκλείεται η συμμετοχή τους), τα δε δημοτικά συμβούλια δεν υπάρχουν πουθενά.
Σύμφωνα με το υπό έγκριση καταστατικό η Α.Ε.:
Διοικείται από ενδεκαμελές διοικητικό συμβούλιο που εκλέγεται από τα μέλη των δήμων μετόχων.
Παρέχεται μια υπερεξουσία στο Δ.Σ. σε αντίθεση με την Γενική Συνέλευση που έχει ελάχιστες ευθύνες και περιορισμένες αρμοδιότητες.
Η τιμολογιακή πολιτική καθορίζεται από αποφάσεις του Δ.Σ. ερήμην των καθ’ύλην αρμοδίων οργάνων που είναι τα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων της Περιφέρειας μας.
Ο σχεδιασμός των έργων και οι αναθέσεις αυτών είναι επίσης στις αρμοδιότητες του Δ.Σ. και μόνον αυτού.
Η είσπραξη των ανταποδοτικών τελών από τους Δήμους που γίνεται με βάση το δημόσιο λογιστικό, θα αποδίδονται στην Α.Ε. τα οποία θα διαχειρίζεται σύμφωνα με το καθεστώς των ιδιωτικών επιχειρήσεων.
Επίσης υπάρχουν πολλά και κρίσιμα ερωτήματα τα οποία δεν αποσαφηνίζονται όπως:
1. Αν υπάρχει εξασφαλισμένη δημόσια χρηματοδότηση για έργα και υποδομές στην Α.Ε. και αν όχι από πού θα βρεθούν οι αναγκαίοι πόροι;
2. Σε περίπτωση που η Α.Ε. παρουσιάσει ζημίες ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο;
3. Ποιο θα είναι το μέλλον των εργαζομένων στην καθαριότητα των Δήμων;
Μήπως κάποιοι Δήμαρχοι επιλέξουν τον εύκολο δρόμο της ανάθεσης της αποκομιδής και της μεταφοράς στην Α.Ε. αντί της πίεσης προς την κεντρική εξουσία για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού προς κάλυψη των πάγιων και διαρκών αναγκών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης;

4. Θα υπάρξει διαφορετική τιμολογιακή πολιτική για τους απομακρυσμένους Δήμους από τους χώρους εναπόθεσης των απορριμμάτων;

Όλα αυτά είναι ερωτήματα τα οποία απαιτούν άμεσες και δεσμευτικές απαντήσεις. Η ιδιωτικοποίηση των απορριμμάτων που σήμερα επιχειρείται είναι ο προάγγελος ιδιωτικοποίησης της ίδιας της τοπικής αυτοδιοίκησης. Για εμάς η διαχείριση των απορριμμάτων θα πρέπει να έχει δημόσιο
χαρακτήρα. Η καθαριότητα και η διαχείριση των απορριμμάτων είναι μια λειτουργία που πρέπει να είναι και να παραμείνει αποκλειστικά δημοτική και να ασκείται με την συμμετοχή και τον έλεγχο των πολιτών. Είμαστε υπέρ ενός συστήματος διαχείρισης που θα δίνει έμφαση στην διαλογή στην πηγή και θα στοχεύει στην ανακύκλωση του μεγαλύτερου μέρους των απορριμμάτων, γιατί
έτσι θα επιτευχθεί:
Χαμηλό κόστος για τους δημότες.
Ελάχιστη επιβάρυνση του περιβάλλοντος.
Δημιουργία θέσεων εργασίας.
Τασσόμαστε υπέρ της δημιουργίας και λειτουργίας ενός Συνδέσμου με την μορφή του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), και το ίδιο καλούμε να πράξουν και οι δημοτικοί σύμβουλοι των άλλων παρατάξεων. Κατά συνέπεια καταψηφίζουμε την πρόταση για μετατροπή του
Περιφερειακού ΦοΔΣΑ σε Ανώνυμη Εταιρεία

Αλεξίου Δημήτρης: κ. Σύμβουλοι το σημερινό θέμα συζήτησης είναι να πάρουμε απόφαση υπέρ ενός φορέα διαχείρισης απορριμάτων που να έχει χαρακτήρα Α. Ε .Ι. Δ ή να προκρίνουμε σύνδεσμο των ΔΗΜΩΝ της Περιφέρειάς που να διέπεται από καθεστώς Δημοσίου Δικαίου.
Κάτω από την απειλή επιβολής προστίμων από την Ε. Ε με την έναρξη του νέου έτους, ερχόμαστε να αποφασίσουμε υπό πίεση και με εκφρασμένη τη θέληση κ. Δημάρχου υπέρ Α. Ε .Ι. Δ.
Αγαπητοί φίλοι ,δεν είμαι εχθρός της ιδιωτικής πρωτοβουλίας! Δεν διακατέχομαι από καμιά ιδεοληψία του είδους: Οτιδήποτε δημόσιο είναι καλό και οτιδήποτε ιδιωτικό είναι κακό. Πιστεύω όμως, πως υπάρχουν δραστηριότητες που είναι αποκλειστικό προνόμιο της πολιτείας , σύμφωνα με
το σύνταγμα και τους νόμους της Πατρίδας μας.
Τουλάχιστον αυτά ίσχυαν μέχρι πρόσφατα, μέχρι πριν γίνουμε οικονομική αποικία χρέους. Αλλά να γνωρίζετε ,αν δεν ασκούμε τα δικαιώματα αυτά που μας απέμειναν, αν δεν τα διεκδικούμε συνεχώς θα χάνουμε και άλλα…!!
Υπάρχουνε λοιπόν υπηρεσίες όπως παιδεία , ασφάλεια ,πρόνοια, δημόσιοι χώροι ,ελεύθερη πρόσβαση για όλους στις παραλίες ,πρόσβαση ελεύθερη στο φυσικό αγαθό που λέγεται νερό κ. λ. π που είναι αρμοδιότητες της πολιτείας και δεν εκχωρούνται, διότι πρέπει να τα απολαμβάνουν όλοι
και όχι όποιοι έχουν οικονομική δύναμη..
Φυσικά υπάρχουν ένα σωρό άλλοι τομείς ,όπου μπορεί να δράσει η ελεύθερα ιδιωτική πρωτοβουλία σύμφωνα με τους νόμους και το σύνταγμα. Σήμερα που ενέσκηψε ανθρωπιστική κρίση στο τόπο μας, ας επενδύσει η ιδιωτική πρωτοβουλία για παράδειγμα στο επισιτισμό! ¨ Ιδού πεδίο δόξης λαμπρό ¨. Να σώσει δυστυχείς συνανθρώπου μας. Προτιμάει όμως τα σκουπίδια ,διότι το κέρδος είναι βέβαιο και πολύ μεγάλο.
Εμείς ως συνδυασμός τοποθετηθήκαμε στις πρόσφατες εκλογές ανοιχτά για το θέμα της διαχείρισης των σκουπιδιών και δεν σκοπεύουμε νααλλάξουμε θέση για τη διαχείριση τους : Από την αποκομιδή - τονδιαχωρισμό στην πηγή - την ανακύκλωση- την μεταφορά, μέχρι την υγειονομική ταφή .
Όλη αυτή η δραστηριότητα των σκουπιδιών πιστεύουμε ότι πρέπει να ασκείται από το Δήμο( Σύνδεσμο Δήμων για τη περιφέρειά μας) . Ο δήμος δεν πρέπει να απεμπολήσει την αρμοδιότητα αυτή.
Με το ίδιο σκεπτικό δεν εκχωρεί το ενδιαφέρον του και για την προστασία του περιβάλλοντος, για την διαχείριση του νερού , δεν εκχωρεί επίσης σε τρίτους τις υπηρεσίες πρόνοιας , τους δημοτικούς και ελεύθερους χώρους. Δεν συμμετέχει στην συρρίκνωση θέσεων εργασίας του προσωπικού.
Πράγματα που ενδέχεται να αντιμετωπίσουμε σε λίγο .Ας είμαστε ψυλλιασμένοι.
Όλα αυτά πρέπει να παραμείνουν στην αρμοδιότητα του Δήμου για να τα απολαμβάνουν όλοι.
Εξάλλου, αν όλα αυτά εκχωρηθούν σε ιδιώτες ,τι απομένει άραγε να κάνει ο Δήμαρχος εκτός του να εκδίδει πιστοποιητικά γέννησης και θανάτου;

Κε Δήμαρχε σας άκουσα να λέτε ότι δεν έχει μέσα και πόρους ο σημερινός σύνδεσμος, ούτε καν μόνιμους εργατοτεχνίτες . Τα θεωρείται άραγε τυχαία όλα αυτά; Πώς φθάσαμε σε αυτό το σημείο ;
Ξαφνικά προέκυψαν αυτά ή υπήρξαν προϊόντα ενός μακροχρόνιου σχεδιασμού απαξίωσης και συνειδητής υποβάθμισης, ώστε να περάσουν στον ιδιώτη τα απορρίμματα με σκοπό την καύση και την παραγωγή ενέργειας, κάτω και από τη πίεση της Ε. Ε και με την απειλή προστίμων για συμμόρφωση!
Άκουσα με πολύ προσοχή την ανάλυση του εκπροσώπου της Α Ε Ι Δ και τα επιχειρήματα που πρόβαλε υπέρ ιδιωτικού φορέα αν και ο ίδιος ( λέει ! ) είναι δημοτικός υπάλληλος. Κρύφτηκαν επιμελώς στην παρουσίαση στοιχεία όπως : ο χαρακτήρας , η σύνθεση του Δ.Σ., οι αρμοδιότητες του , ή έλλειψη αντικειμενικού ελέγχου από τη μειοψηφία των μετόχων - εκπροσώπων της Τ .Α, κρύφθηκε η διαμόρφωση του τιμολογίου τελών καθαριότητας από την Α Ε Ι Δ με δυνατότητα απευθείας είσπραξη από αυτή , η χρηματοδότηση από την πολιτεία κ. α . Μεγάλοι οικονομικοί παράγοντες , εργολάβοι δημοσίων έργων ακούσαμε να λέει ο εισηγητής ότι είναι μέτοχοι.
Όλα αυτά οδηγούν στην απώλεια του δικαιώματος της Τ. Α να ασκεί οικονομική πολιτική και μέριμνα υπέρ των αδυνάτων ( πρόνοια) .
Κύριοι σύμβουλοι αρκετά εκχωρήθηκαν σε ιδιώτες στην Πατρίδα μας. Ας μην συμβάλλουμε και εμείς με την ψήφο μας να χάσει ο Δήμος αρμοδιότητες που του ανήκουνε .
Σε επίπεδο συμβολισμού αν θέλετε, ας μην κάνουμε και εμείς αυτό που κάνει το πολιτικό προσωπικό της χώρας εκχωρώντας αρμοδιότητες στους ιδιώτες επιχειρηματίες ,που ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την ανθρωπιστική κρίση που βιώνουμε .
Ιδιαίτερα σήμερα που διαφαίνονται προοπτικές αισιόδοξες ,αναστροφής της πορείας της χώρας και ελπίδας, ότι σε λίγο θα έχουμε στην χώρα μας ένα άλλο χάρτη Τ. Α με αρμοδιότητες αυτοτέλεια και οικονομική αυτοδυναμία, ας μην εκχωρήσουμε καμία αρμοδιότητα του ΔΗΜΟΥ.
ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ υπέρ της δημιουργίας ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ Δ. Δ .

Παζάρας Βασίλειος: Η πραγματικότητα που ισχύει για τα σκουπίδια μας οδηγεί να πάρουμε αποφάσεις γι΄αυτήν χωρίς να σκεφθούμε ποιοι είναι οι υπεύθυνοι. Είναι αυτοί που χαράσσουν πολιτική. Εδώ και καιρό με τις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις φάνηκε καθαρά ότι χρηματοδοτούνται μόνο φορείς.
Έρχεται ο Καλλικράτης και ενοποιεί όλους αυτούς τους φορείς και φτιάχνει ένα νόμο και ξανά νόμους, τη μια μπορεί να είναι σύνδεσμος, την άλλη ανώνυμος εταιρεία. Έρχεται τώρα και μας λέει ότι απόφαση και να πάρετε ,αν η απόφαση αυτή δεν εξασφαλίζει το 60% όλων των δημοτικών συμβουλίων εμείς θα φτιάξουμε ανώνυμη εταιρεία .Άρα η στόχευση είναι συγκεκριμένη. Δεν αλλάζει .Εκεί είναι η κατεύθυνση .Θέλουν να μπει ο επιχειρηματίας στα σκουπίδια γιατί έχει
πολύ κέρδος. Όλοι αυτοί οι νόμοι και οι απαγορεύσεις είναι η κερκόπορτα που θα ανοίξει για να μπει ο επιχειρηματίας.
Προσωπικά θεωρώ ότι η διαχείριση των απορριμμάτων πρέπει να είναι αποκλειστικά δημόσια λειτουργία που θα ασκείται και θα ελέγχεται από τους πολίτες. Και δεν θέλω να χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι η σημερινή κατάσταση, γιατί είναι ένα ψέμα διατρητό με αλήθειες κι αν δεν είχε αλήθειες δεν θα γινόταν πιστευτό.
Προσπαθούν να μας πουν ότι το δημόσιο απέτυχε και προχωράμε με ιδιωτικό τομέα.
Με τις ερωτήσεις μου στον κ. Τσοκανή παρουσίασα την πρόταση του φορέα διαχείρισης της Θήβας,σε προκηρύξεις διαγωνισμών ,πρακτικές να αναθέσουν την καύση στον Μπόμπολα, σε συνεννόηση με την Περιφέρεια.
Τίποτε στο μέλλον δεν πρόκειται να αποτρέψει στο να προχωρήσουμε σ΄αυτή την κατάσταση.
Γι΄αυτό είμαι κατά της μετατροπής του φορέα σε Ανώνυμη Εταιρεία.


Λιαγκάκης Ευστάθιος: Θα αναφερθώ στο συνέδριο της Ρόδου που τότε η κα Παπανδρέου Βάσω είχε πει ότι η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να δουλέψει υπό μορφή ανώνυμη εταιρίας. Αυτό σιγά σιγά αρχίζει να εφαρμόζεται με τον Καλλικράτη. Και τα κόμματα έχουν τεράστιες ευθύνες που το στηρίζουν. Ακούστηκε ότι η Ανώνυμη Εταιρία θα μπορεί να παίρνει εργαζόμενους, όταν όμως είναι δημοσίου δικαίου δεν θα μπορεί να παίρνει εργαζόμενους. Υπάρχει περιορισμός .
Είναι αυτονόητο ότι σ΄ ένα πολιτισμένο κράτος κάποια πράγματα είναι δεδομένα. Η υπόθεση των σκουπιδιών θα έπρεπε να είχε λυθεί από χρόνια. Γιατί δεν λύθηκε και φθάσαμε στο παρα πέντε; Γιατί υπάρχει αυτή η κατεύθυνση;
Τα σκουπίδια σήμερα είναι η πλέον επικερδής επιχείρηση. Πρώτη ύλη δωρεάν κι επιδοτούμενη ,κέρδος από την ανακύκλωση και κέρδος από την καύση και την πώληση στη ΔΕΗ.
Ένα από τα φιλέτα που προσδοκούν να πάρουν οι ιδιώτες .Υπάρχει εγγύηση ότι και αυτοί οι οργανισμοί δεν θα διαλυθούνε; Δεν δημιουργήθηκαν οι εταιρίες μέσα στην τοπική αυτοδιοίκηση που δούλεψαν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια ; Ποια είναι η πρακτική όλα αυτά τα χρόνια;
Κόψιμο της χρηματοδότηση από την κεντρική εξουσία, αύξηση ανταποδοτικών τελών, δάνεια γιατί ο προϋπολογισμός ήταν μέσα. Σήμερα γίνεται συζήτηση για να δοθούν τα νερά σε ιδιώτες στις μεγάλες
πόλεις. Δεν αποτράπηκε την τελευταία στιγμή την προηγούμενη τετραετία με την Ιστιαία και μάλιστα ήθελε να παραχωρήσει και τμηματικά γιατί ο ιδιώτης θέλει αποκλειστικά τα φιλέτα;
Αυτή η κίνηση ανοίγει το παράθυρο στους ιδιώτες να μπούνε μέσα και να καρπωθούν όλο το κέρδος.

Υπάρχει πληροφόρηση μονόπλευρη προς μία κατεύθυνση και από την άλλη η κατάντια που δημιουργήθηκε γιατί δεν υπήρχε η πολιτική βούληση κι έρχεται σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση να μας κουνήσει το χέρι για το περιβάλλον. Αυτοί που ρημάζουν το περιβάλλον θάβουν και πυρηνικά
απόβλητα έρχονται να μας πουν πώς να διαχειριστούμε τα σκουπίδια. Δεν τους έχουμε ανάγκη μπορούμε από μόνοι μας σαν κράτος και σαν τοπική αυτοδιοίκηση.
Η θέση η δική μας και σας καλώ όλους σήμερα να υπερασπιστούμε το συμφέρον των συμπολιτών μας. Γιατί η δημιουργία Ανώνυμης Εταιρίας θα επιβαρύνει κι άλλο τους συμπολίτες μας που δεν αντέχουν πλέον άλλο.


Κουτσουράς Σταύρος: Η άποψη του ΦοΔΣΑ ΝΠΔΔ έρχεται να καταρρίψει τα πλεονεκτήματα που χειρίζεται η άποψη του ΦοΔΣΑ Α.Ε και αντίστροφα. Δυσκολεύτηκα πολύ για την απόφαση που πήρα και δεν απορρέει από όσα άκουσα την σημερινή μέρα αλλά απορρέει από μια σειρά προσπαθειών των τελευταίων τεσσάρων ή πέντε μηνών.
Θα κάνω μια μικρή αναφορά στο παρελθόν .Το έτος 1989 ψηφίστηκε ένας νόμος για τους συνδέσμους, γεωγραφικές ενότητες ,Αναπτυξιακούς Συνδέσμους ,από τότε άρχισε να ξεδιπλώνεται όλη αυτή η ιστορία ,έγιναν οι πρώτοι σύνδεσμοι, για να κάνουμε ΧΥΤΑ ,ΒΙΟΚΑ. Έγιναν ΒΙΟΚΑ, τα βυτία τα αδειάζαμε στα ρέματα, μετά στο Βιολογικό. Μάλωναν οι Δήμοι ,οι κοινότητες δεν ήθελαν το ΧΥΤΑ.
Είμαι περίεργος ποια θα ήταν η θέση της μείζονος Αντιπολίτευσης αν δεν ήταν στη θέση που είναι αλλά διατελούσε ως συμπολίτευση. Όταν γινόταν το Επιχειρησιακό σχέδιο στην Περιφέρεια, αυτό που μας παρουσίασε σήμερα ο κ. Τσοκανής ,ο οποίο δεν ευοδώθηκε ,είχαμε το αποτέλεσμα αυτό που βλέπουμε στους χάρτες, άλλοι να έχουν ΧΥΤΑ ,άλλοι να μην έχουν τίποτε. Υπάρχουν περιοχές που είναι ακόμη στους ΧΑΔΑ.
Είχαν ένα φοβερό εργαλείο στα χέρια τους ,το οποίο δεν αξιοποιήθηκε. Τα λέω όλα αυτά για να υποστηρίξω για ποιο λόγο λέω ναι στην Ανώνυμη Εταιρία. Όλα τα μοντέλα απέτυχαν πρέπει να αλλάζουμε. Να μην μας φοβίζει το καινούργιο κι επίσης το κέρδος το έχουμε δαιμονοποιήσει . Ποιος
λειτουργεί σήμερα χωρίς κέρδος. Όσο αφορά το θέμα της αγάπης για το περιβάλλον μάλλον το εννοούμε στα λόγια ,στην πράξη δεν κάνουμε πολλά πράγματα.
Πιστεύω ότι την διακομιδή δεν θα την αγγίξουν, δεν τους συμφέρει να την αγγίξουν και κατά συνέπεια οι υπάλληλοι δεν πρόκειται να πληγούν από αυτό.


ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ (Είκοσι τέσσερες -24-ψήφοι κατά ,τρεις -3-ψήφοι υπέρ )
Α π ο φ α σ ί ζ ο υ ν
Την λειτουργία του περιφερειακού ΦοΔΣΑ Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας υπό μορφή Συνδέσμου.
Μειοψηφούντων των δημοτικών συμβούλων κ.κ. Γιαννιού Κων/νου (με την προϋπόθεση ότι δεν θίγονται τα συμφέροντα των εργαζομένων)-Κουτσουρά Σταύρου και Παληού Ευστρατίου.



0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.