powered by Surfing Waves

Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

Την... γλιτώνει, για την ώρα, το λιμάνι Μαντουδίου - Δείτε ποιά λιμάνια ιδιωτικοποιούνται


Το υπο κατασκευή λιμάνι Μαντουδίου
Το υπουργείο Ναυτιλίας να προκρίνει την ιδιωτικοποίηση περιφερειακών λιμανιών με τουριστικό ενδιαφέρον.Σε αυτη την κατηγορία είναι και το υπο κατασκευή λιμάνι Μαντουδίου που θα συνδέσει την Εύβοια με τις Βόρειες Σποράδες. Μόλις πέρυσι το Σεπτέμβρη του 2011 ο Συμεών Κεδίκογλου ενημέρωσε για την  ένταξη του λιμανιού Μαντουδίου στο σχέδιο δράσης του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας για 151 σημαντικά έργα που θα βοηθήσουν την οικονομική ανάπτυξη και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας. Φέτος ενα χρόνο μετά οι προόπτικες του λιμανιού έχουν αλλάξει. Προς το παρόν το Λιμενικό Ταμείο Λίμνης διαχειρίζεται το λιμάνι Μαντουδίου. Η Χερσαία Ζώνη του Λιμένος (ΦΕΚ1265 Δ/ 4/12/92)   συμπεριλαμβάνει εκτός απο τον χώρο του λιμανιού ολόκληρη την παραλία του Κυμασίου.
Η Χερσαία Ζώνη του Λιμένος  Μαντουδίου (ΦΕΚ1265 Δ/ 4/12/92)  (καφέ γραμμή)  συμπεριλαμβάνει  ολόκληρη την παραλία του Κυμασίου.

Στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) μεταφέρεται, με απόφαση της Διϋπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων, το δικαίωμα παραχώρησης σε τρίτους -μέσω συμβάσεων παραχώρησης- κάθε δικαιώματος χρήσης, διοίκησης, διαχείρισης και εκμετάλλευσης 23 λιμένων και τουριστικών λιμένων, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Πρόκειται για λιμένες και τουριστικούς λιμένες σε:

Ζάκυνθο, Κατάκολο, Τούρλο Μυκόνου, Χίο, Πύλο Μεσσηνίας, Νέα Επίδαυρο, Γλυφάδα, Πόρο, Σκιάθο, Σκύρο, Αγ. Νικόλαο Κρήτης, Ιτέα Φωκίδος, Καλαμαριά (Αρετσού), Κω, Αλιμο, Υδρα, Ρέθυμνο, Ρόδο (Ακαντιά και Μανδράκι), Σούδα και Αργοστόλι.

Μέχρι την ανάληψη των σχετικών υποχρεώσεων από τον ιδιώτη, έχει προβλεφθεί τα δικαιώματα χρήσης, διοίκησης, συνήθους διαχείρισης και εκμετάλλευσης των συγκεκριμένων λιμένων να συνεχίσουν να ασκούνται από τους φορείς που τα ασκούν μέχρι την έναρξη ισχύος της συμβάσεως παραχώρησης.



Αντίθετοι οι δήμαρχοι με την ιδιωτικοποίηση λιμανιών

«Κόκκινο» πανί για τους περισσότερους δημάρχους της χώρας αποτελεί το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης λιμανιών των περιοχών τους, ενώ την ίδια ώρα το θέμα αναμένεται να συζητηθεί και στο έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΕ την προσεχή Πέμπτη. Το θέμα όμως θα απασχολήσει και την αυριανή συνάντηση αντιπροσωπείας της ΚΕΔΕ με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Κ. Μουσουρούλη.

Λόγω της ασάφειας και των χρονοτριβών που έχουν σημειωθεί για την οριστική μεταβίβαση των Λιμενικών Ταμείων στους δήμους, με παράλληλη κατάργηση των προηγούμενων, οι δήμαρχοι ζητούν σαφή νομοθετική ρύθμιση που θα διευκρινίζει ότι τα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία που έχουν συσταθεί με βάση το Ν.2798/99 και τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα, λειτουργούν νομίμως από της συστάσεως τους, ανεξαρτήτως αν έχει εκδοθεί ΠΔ για την κατάργηση των προϋπαρχόντων κρατικών λιμενικών ταμείων.

«Λάδι» στη φωτιά πάντως, έρχονται ναι ρίξουν και οι πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για «πρόθεση» του υπουργείου Ναυτιλίας να προκρίνει την ιδιωτικοποίηση περιφερειακών λιμανιών με τουριστικό ενδιαφέρον.

Υπό το φως των εξελίξεων και με καταγεγραμμένες τις αντιδράσεις των δημάρχων πραγματοποιείται σήμερα, Δευτέρα, στο Ηράκλειο ευρεία σύσκεψη για το θέμα της ιδιωτικοποίησης λιμανιών της Κρήτης, παρουσία του γενικού γραμματέα Λιμενικής Πολιτικής του υπουργείου Ναυτιλίας, ενώ στη συνάντηση που γίνεται στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, μετέχουν ο γενικός γραμματέας, εκπρόσωποι των δήμων Ηρακλείου, Ρεθύμνου, Χανίων και Αγίου Νικολάου, καθώς και οι διοικήσεις των Λιμενικών Ταμείων και των Οργανισμών Λιμένων.

Να σημειωθεί ότι ήδη ο Δήμαρχος Χανίων Μανώλης Σκουλάκης έχει αποστείλει επιστολή στους συναρμόδιους Υπουργούς Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη και Ναυτιλίας Κωστή Μουσουρούλη με την οποία εκφράζει την κατηγορηματική αντίθεση τόσο του ίδιου όσο και της Δημοτικής Αρχής στην πρόθεση ιδιωτικοποίησης του Λιμανιού της Σούδας και ζητεί την υπαγωγή του στην αρμοδιότητα του Δήμου, μέσω της μεταβίβασης των αρμοδιοτήτων του Λιμενικού Ταμείου του Νομού Χανίων στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο.

Παράλληλα, στην Καλαμάτα οδηγείται προς αξιοποίηση μέσω ΣΔΙΤ το λιμάνι, όπως έκανε γνωστό ο δήμαρχος Παν. Νίκας, μετά την συνάντησή του με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, με τον οποίο συζήτησαν τη διοίκηση και την ανάπτυξη του λιμένα της Καλαμάτας. Όπως είπε ο κ. Νίκας, ως προς την αξιοποίηση του λιμανιού υπάρχει σκέψη για λειτουργία μαρίνας στην ανατολική πλευρά του. Αναφερόμενος δε στη λειτουργία Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, είπε ότι η διαδικασία προχωρεί σύμφωνα με αυτά που διαλαμβάνονται στο θεσμικό πλαίσιο.

Υπενθυμίζεται πως τα Λιμενικά Ταμεία «πέρασαν» στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με το νόμο 2798/1999 που προέβλεπε πως με ΠΔ οι αρμοδιότητες μπορούν να μεταφερθούν στα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία που θα συσταθούν ως ΝΠΔΔ. Ταυτόχρονα έπρεπε να προωθηθούν και ΠΔ με τα οποία θα καταργούνταν τα υφιστάμενα λιμενικά ταμεία, διαδικασία που προσέκρουσε στην «απροθυμία» του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας. Με δεδομένο ότι οι δήμοι προχώρησαν στην προβλεπόμενη από το νόμο σύσταση Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων, όπως ήταν φυσικό, δημιουργήθηκε πρόβλημα και «σύγχυση» αναφορικά με τα κτίρια, τις εγκαταστάσεις και τη μεταφορά προσωπικού.

Λύση δόθηκε εν μέρει με γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που το 2005 έκρινε πως εφόσον τα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία έχουν συσταθεί με ΠΔ, μπορούν να λειτουργούν και χωρίς να προηγηθεί το ΠΔ για την κατάργηση των προηγούμενων.

Ωστόσο, και με δεδομένη τη «χαώδη» εικόνα που διαμορφωνόταν, το υπουργείο Εσωτερικών και η πρώην αναπληρωτής υπουργός Φ. Γεννηματά αποδέχθηκε τη γνωμοδότηση (365) του ΝΣΚ ώστε να μπορούν να συσταθούν Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία χωρίς να έχει προηγηθεί ΠΔ κατάργησης των Κρατικών Λιμενικών Ταμείων. Ακολούθησε ο νόμος 4071/2012 που προβλέπει την σύσταση των νέων Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων και τη συγκρότηση διοικητικών συμβουλίων, δίνοντας έτσι λύση και για τα περίπου 15 Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία, που δεν είχαν μέχρι τότε συσταθεί.

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.