powered by Surfing Waves

Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

Σαμαράς: €438 εκ. από Οκτώβριο στους δήμους και μείωση επιτοκίου και επιμήκυνση αποπληρωμής των δανείων







Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά θα έχει το διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, στο Μέγαρο Μαξίμου, αμέσως μετάτη συνάντηση της «εσωτερικής» τρόικα. Η συνάντηση γίνεται μετά από αίτημα της ΚΕΔΕ προκειμένου να ενημερώσει τον Πρωθυπουργό για τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι και τον κίνδυνο κατάρρευσής τους εξαιτίας των συνεχών περικοπών, οι οποίες τους έχουν οδηγήσει σε οικονομικό αδιέξοδο.

Τα αποτελέσματα της συνάντησης θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης του διοικητικού συμβουλίου, το οποίο θα συνέλθει στις 15.00. Οι τελικές αποφάσεις για την περαιτέρω στάση της Αυτοδιοίκησης θα ληφθούν την Πέμπτη 30 Αυγούστου, στο Έκτακτο Συνέδριο που συγκαλεί η ΚΕΔΕ. Οι εργασίες του Συνεδρίου, το οποίο θα γίνει στην Αθήνα (ξενοδοχείο Intercontinental) θα ξεκινήσουν στις 9.30 το πρωί, με αποκλειστικό θέμα την δεινή οικονομική κατάσταση των δήμων.
Την ικανοποίηση σταδιακά ενός μεγάλου μέρους από τις 15 προτάσεις που αφορούν τη μείωση των εσόδων και την αύξηση των εσόδων των δήμων, ιδιαίτερα αυτές που αφορούν το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (περίοδος αποπληρωμής και επιτόκιο δανείων) θα προτάξει, σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρωθυπουργός κατά τη συνάντηση με τους δημάρχους ελλείψει χρημάτων εδώ και τώρα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών επικαλούμενο έλλειψη ρευστού στα ταμεία:

1) Δε φαίνεται να συζητεί για τα επιπλέον 300 εκατ. ευρώ που, σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, από λάθος δεν είχα εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2012. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ότι η δόση των ΚΑΠ για Αύγουστο και του Σεπτεμβρίου θα είναι παρόμοια με αυτή του Ιουλίου, δηλαδή, περίπου 140.000 ευρώ στο δήμο μας.

2) Προτίθεται να δώσει τα 224 εκατ. ευρώ της ΣΑΤΑ που ανακοίνωσε χθες 28/8/12 το ΥΠΕΣ και τα 213,8 των ΠΟΕ μετά τον Οκτώβριο, δηλαδή αφού δοθεί η δόση των 31 δισ. ευρώ από την τρόικα.

Η ΣΑΤΑ ( ΑΔΑ: Β4ΓΣΝ-4ΧΖ ) θα διατεθεί:
153.114.000 ευρώ για τη χρηματοδότηση έργων και επενδυτικών δραστηριοτήτων των δήμων καθώς και την κάλυψη των αντισταθμιστικών οφελών.
14.250.000 ευρώ για την επισκευή και συντήρηση σχολικών κτηρίων.
375.000 ευρώ για την κάλυψη δαπανών εκτός έδρας κίνησης και οδοιπορικών εξόδων του τεχνικού προσωπικού των Τεχνικών Υπηρεσιών των δήμων στις έδρες των νομών, όπως προβλέπεται από την παράγραφο 2 του άρθρου 95 του ν. 3852/2010.
56.062.500 ευρώ για τη χρηματοδότηση του προγράμματος «ΘΗΣΕΑΣ».
448.500 ευρώ στο Ταμείο Αλληλοβοηθείας Υπαλλήλων του υπουργείου Εσωτερικών, σύμφωνα με το άρθρο 18 του ν.3345/2005.

3) Για την άμεση ελάφρυνση των δήμων, προτίθεται να ικανοποιήσει άμεσα τα αιτήματα για την μείωση του επιτοκίου και την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων με τουλάχιστον ένα χρόνο περίοδο χάριτος από το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων. Παράλληλα, θα δεσμευθεί ότι όταν ληφθεί η δόση, θα δοθεί κατά προτεραιότητα το 1 δισ. ευρώ των για εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των δήμων. Ο δημος μας πρόσφατα αναδιάρθρωσε και επιμήκυνε το χρέος του (3,5 εκατ. ευρώ) μέχρι το 2033 με επιτόκιο δανεισμού 6,02%

813 εκατ. ζητούν οι δήμαρχοι

Οι δήμαρχοι ζητούν συνολικά 813 εκατ. ευρώ δηλαδή:

-Την 4η δόση από τα Οφειλόμενα Παρελθόντων Οικονομικών Ετών (ΠΟΕ) που ανέρχεται σε 213,85 εκατ. ευρώ, είναι εγγεγραμμένη στον προϋπολογισμό του 2012 -ΚΑΕ 6813 (07-120)- με τίτλο: «Εξόφληση Οφειλών του Ελληνικού Δημοσίου προς ΟΤΑ Α΄Βαθμού» και εφόσον δεν δοθεί μέχρι το τέλος του έτους, με βάση τα σημερινά δεδομένα χάνεται.

-Τη ΣΑΤΑ (Συλλογική Απόφαση Τοπικής Αυτοδιοίκησης), ύψους 299 εκατ. ευρώ, καθώς η σχετική ΚΥΑ (28871/19.7.12 (ΦΕΚ 2168 Β΄) έχει υπογραφεί από τους υπουργούς Εσωτερικών, Ανάπτυξης και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών από τις 19 Ιουλίου ( 4,5 εκατ, ευρώ αναλογούν στους δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα της Εύβοιας ΑΔΑ: Β4ΓΠΝ-ΕΩ9).) αλλά οι δήμοι δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ, καθώς δεν έχουν εκταμιευθεί τα σχετικά κονδύλια από το υπουργείο Ανάπτυξης.

Να σημειωθεί ότι τα κονδύλια της ΣΑΤΑ αφορούν επενδυτικές δαπάνες, ωστόσο με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για λειτουργικές, εφόσον υπάρχουν έκτακτες ανάγκες, όπως στην παρούσα συγκυρία.

-Τα περίφημα 300 εκατ. ευρώ που, σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, από λάθος δεν είχαν εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2012, με αποτέλεσμα τα 2,7 δισ. ευρώ που επρόκειτο να δοθούν στους δήμους να γίνουν 2,4 εκατ. ευρώ.

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.