powered by Surfing Waves

Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

Σήμερα η Γενική Συνέλευση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Στερεάς Ελλάδας: Κατεβάζουν ρολά οι δήμοι της Ηπείρου

Σήμερα 27 Αυγούστου 2012 συνεδριάζει η γενική συνέλευση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Στερεάς Ελλάδας ( ώρα 11:00, Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Λαμιέων, Λεωνίδου 9111) για τα οικονομικά και τις προτάσεις που θα καταθέσουν στο Έκτακτο Συνέδριο της ΚΕΔΕ στις 30 Αυγούστου, μία ημέρα μετά την κρίσιμη συνάντηση των δημάρχων με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. . Με ομαδικές παραιτήσεις απειλούν οι δήμαρχοι και τα δημοτικά συμβούλια όλης της χώρας αν συνεχιστεί η οικονομική αποψίλωση της αυτοδιοίκησης. Στις 30 Αυγούστου έχει προγραμματιστεί το έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΕ όπου και θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις.

 Ένα μεγάλο ποσοστό δήμαρχων καταθέτει την άποψη ότι θα πρέπει να παραιτηθούν, καθώς το επόμενο διάστημα δε θα είναι σε θέση να καταβάλλουν ούτε τους μισθούς των δημοτικών υπαλλήλων.

Βαρύ ήταν το κλίμα για τα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης και για το μέλλον της λειτουργίας δήμων και κοινωνικοπρονοιακών δομών τους, κατά τη διάρκεια τηςσυνεδρίασης της γενικής συνέλευσης της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου, η οποία ολοκληρώθηκε πριν από λίγο και αποφάσισε το κλείσιμο των δήμων στις 30 Αυγούστου, ημέρα της διεξαγωγής του Έκτακτου Συνεδρίου της ΚΕΔΕ. Να σημειωθεί πως στην ίδια απόφαση κατέληξε το απόγευμα και η ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας (εδώ).

«Κόκκινη γραμμή» για τους δημάρχους της Ηπείρου, τρεις δήμοι της οποίας είναι ένα βήμα πριν το λουκέτο είναι τα... προεκλογικά και «νομικά κατοχυρωμένα» 300 εκατ. ευρώ του πρώην υπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη, τα οποία ναι μεν τα υποσχέθηκε, όπως ο προκάτοχός του και νυν μέλος της συγκυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚΕυάγγελος Βενιζέλος, αλλά ακόμη «δεν είδαν» και μάλλον δε θα δουν, με δεδομένη την περαιτέρω μείωση των ΚΑΠ, που θα κατέβει στα... 70 εκατ. ευρώ.

Οι δήμαρχοι της Ηπείρου θα προτείνουν στο Έκτακτο Συνέδριο της ΚΕΔΕ δυναμικότατες κινητοποιήσεις, στην περίπτωση που δεν υπάρχει κάτι το θετικό στη συνάντηση που θα έχουν οι δήμαρχοι με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, στις 29 Αυγούστου, στις 12 το μεσημέρι, στο Μέγαρο Μαξίμου.


Για το αποτέλεσμα της συνεδρίασης της ΠΕΔ Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, εδώ.

Για το αποτέλεσμα της ΠΕΔ Αττικής, εδώ

Για το αποτέλεσμα της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας, όπου υπήρξε παραίτηση δημάρχου, εδώ.

Για το αποτέλεσμα της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας, εδώ.

Για το αποτέλεσμα της ΠΕΔ Ηπείρου, εδώ.

Για το αποτέλεσμα της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, εδώ.

Για το αποτέλεσμα της ΠΕΔ Πελοποννήσου, εδώ.


Το 22% από τους 325 δήμους της χώρας είναι έτοιμο να κηρύξει πτώχευση στις αρχές Σεπτέμβρη.


Σύμφωνα με εκτιμήσεις η κατάσταση θα χειροτερεύει συνεχώς με αποτέλεσμα ένας στους τέσσερις δήμους της χώρας να μην είναι σε θέση να καταβάλει τους μισθούς Σεπτέμβρη, Οκτώβρη και Νοέμβρη. Το πρόβλημα είναι εντονότερο για 70 από αυτούς τους δήμους οι οποίοι ήδη έχουν άδεια ταμεία. “Στεγνά” όμως είναι τα ταμεία στο σύνολο σχεδόν των δήμων, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες το 90% από αυτούς δεν έχει ταμειακό υπόλοιπο, για να καλύψει τους μισθούς των δύο επόμενων μηνών. Αν και η σχετική υποχρέωση προβλέπεται στο άρθρο 24 του ν.1080/’80, η πλειονότητα των δήμων έχει αναγκαστεί, λόγω της οικονομικής κατάρρευσής τους να αδειάσει τα ταμειακά αποθέματα και να προχωρεί σε μεταφορές χρημάτων από άλλους κωδικούς προκειμένου να καλύψει τις τρέχουσες οικονομικές τους υποχρεώσεις. Πολλοί δήμοι υποστηρίζουν ότι έχουν ήδη πτωχεύσει αφού δεν είναι σε θέση να καλύψουν ούτε τις καθημερινές ανάγκες τους.

Οι δήμαρχοι έχουν ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών και προχωρούν στη σύγκληση έκτακτου συνεδρίου τη Πέμπτη 30 Αυγούστου στην Αθήνα. Οι αιρετοί καταβάλλουν προσπάθεια προκειμένου να καταστεί αντιληπτό ότι η οικονομική κατάρρευση της Aυτοδιοίκησης θα συμπαρασύρει σε αδιεξόδου πάνω από 250.000 επωφελούμενους από προγράμματα, όπως το «Βοήθεια στο Σπίτι», τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς και τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων.

Σε αρκετούς δήμους της χώρας έχει ήδη σημειωθεί στάση πληρωμών καθώς έχουν δεσμευτεί οι λογαριασμοί τους λόγω χρεών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο δήμος Έδεσσας, ο οποίος αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα εδώ και καιρό. Χωρίς ρευστό έμεινε και ο δήμος Πρέβεζας καθώς δεσμεύτηκαν τα χρήματα του από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών. Χιλιάδες εργαζόμενοι στους δήμους βρίσκονται σε απόγνωση καθώς το επόμενο διάστημα δε θα είναι σε θέση να εξασφαλίσουν ούτε τα στοιχειώδη για την επιβίωσή τους. Μάλιστα όπως δηλώνει και ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Θ. Μπαλασόπουλος, υπάρχουν συνάδελφοί του που είναι απλήρωτοι εδώ και επτά μήνες. Ενδεικτικό παράδειγμα οι εργαζόμενοι στο “Βοήθεια στο Σπίτι”, οι οποίοι έχουν προκηρύξει σειρά κινητοποιήσεων, ενώ θα συμμετάσχουν στην πορεία διαμαρτυρίας που οργανώνεται στο υπουργείο Εσωτερικών στις 30 Αυγούστου.

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.