powered by Surfing Waves

Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012

Eπίσημη αίτηση θέλει ο Ψαρρός για να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την προσέλκυση τουριστικών επενδύσεων στο δήμο

Δυο παγκόσμιες πρωτοτυπίες στο δήμο μας αποκάλυψε η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την Τέταρτη 22 Αυγούστου.

  1. Το απλό επενδυτικό ενδιαφέρον δεν είναι αρκετό για τους κ. Ψαρρό, Καντζούρα και Στεργίου. Χρειάζεται να συνοδεύεται από επίσημο αίτημα του επενδυτή για  να μπορέσει να ανταποκριθεί η δημοτική αρχή.
  2. Η δημοτική αρχή οπως προκύπτει απο τα λεγόμενα εξετάζει μόνο τα αιτήματα συλλόγων και ατόμων τα οποία πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια συμπεριφοράς. Τα αιτήματα και προτάσεις των άλλων συλλογικοτήτων  εκτός  εγκεκριμένης λίστας του δημάρχου, ανεξάρτητα απο την ποιότητα τους, δεν αξιολογούνται και δεν αξιοποιούνται.  H δημοτική αρχή έχει  δυο κατηγορίες δημοτών και συλλογικοτήτων και συμπεριφέρεται ανάλογα. 

Όλα αυτά προέκυψαν στην συζήτηση του ερωτήματος του συλλόγου Κηρέας για τις ενέργειες που έχει κάνει ο δήμος σε σχέση με το ενδιαφέρον Ρώσων επενδυτών για την δημιουργία οικισμού 5.000 κατοικιών στο Προκόπι που δημοσίευσε η εφημερίδα Κέρδος. Καταρχήν, το θέμα (λες και εκδηλώνεται κάθε μέρα ενδιαφέρον για τέτοιες επενδύσεις) κρίθηκε ήσσονος σημασίας από την δημοτική αρχή και υποβαθμίστηκε στην 18η θέση  συζήτησης που ήταν και η τελευταία στην λίστα θεμάτων προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο. Η συζήτηση του θέματος έχει μαγνητοσκοπηθεί από την Ελεύθερη Φωνή από όπου προέρχονται και τα παρακάτω στοιχεία.



Το βίντεο της Ελεύθερης Φωνής


κ. Μπαλαμπάνης, σύλλογος Κηρέας: "Να δημιουργηθούν οι θεσμικές προϋποθέσεις για να μπορέσουν να έρθουν τέτοιες επενδύσεις"


Ο κ. Μπαλαμπάνης πρόεδρος του συλλόγου Κηρέας  εξήγησε στην τοποθέτηση του ότι ο ενδιαφερόμενος επενδυτής βιάζεται και ζητά μεγάλη ρυμοτομημένη έκταση στο δήμο μας η οποία όμως δεν υπάρχει. Παρουσίασε στο δημοτικό συμβούλιο συγκεκριμένες προτάσεις για το πώς ο δήμος μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις να προσελκύσει τέτοιες επενδύσεις στο μέλλον στα πλαίσια  των Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων της περιοχής που εκπονηθήκαν από το δήμο  πριν από δυο μήνες με την δημιουργία ΠΕΡΠΟ και κάποιες fast track διαδικασίες για την καλύτερη αξιοποίηση των δημοτικών εκτάσεων. Κάλεσε την δημοτική αρχή να αξιολογήσει αυτές τις προτάσεις και μετά από διαβούλευση με την τοπική κοινωνία και ενδιαφερομένους επενδυτές να βρεί κατάλληλες εκτάσεις για τέτοιου είδους τουριστικές επενδύσεις.



κ. Καντζούρας: "Δηλαδή γίναμε ξαφνικά τουριστική περιοχή;" .... "Δεν μπορούμε να εξετάσουμε τις προτάσεις γιατί έρχονται απο τον σύλλογο Κηρέας"

Στον κ. Μπαλαμπάνη απάντησε ο κ. Καντζούρας αντιδήμαρχος στην ενότητα Κηρεως που αφού μίλησε απαξιωτικά για τον ενδιαφερόμενο επενδυτή επειδή  «έστησε ένα περίπτερο στην Ρωσία και υπόσχεται οικήματα για τους Ρώσους στην Ελλάδα!» έστρεψε με εμπαθή τρόπο τα πυρά του εναντίον του συλλόγου Κηρεας και της δράσης του. Αυτό προκάλεσε την έκρηξη και αποχώρηση από την αίθουσα των εκπροσώπων του συλλόγου Κηρέας. 

Χαρακτηριστικά είναι τα αποσπάσματα από την τοποθέτηση του κ. Καντζούρα που αντικατοπτρίζουν την αρνητική προδιάθεση του με μια δόση απέχθειας προς την προοπτική για τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

Καντζούρας: «…  τι γίνεται εδώ;.. ξαφνικά γινόμαστε τουριστική περιοχή; ....»

Εν ολίγοις δηλώνει ότι δεν μπορεί να δεχτεί την πρόταση γιατί έρχεται από τον σύλλογο Κηρέας «ωραία να γίνει δεχτό.. Εδώ ήρθαμε να έχουμε προτάσεις.. από προτάσεις δεχόμαστε πάρα πολλές; αλλά ποιος τις κάνει;»

Οκ. Καντζούρας συνεχίζει να απαξιώνει την πρόταση γιατί έρχεται από τον συγκεκριμένο σύλλογο:  «Εδώ βλέπω προτάσεις. Να πάμε να τον βρούμε να τον πιάσουμε [τον επενδυτή].  Τι είναι αυτά  ρε παιδιά; … είμαστε σοβαροί;»


Για την ιστορία ως γνωστόν το όνομα του κ. Καντζούρα έχει στενά συνδεθεί με την επιλογή βιομηχανικών επενδυτών όπως η εταιρεία Ξυλομοντάζ στο Κυμάσι Μαντουδίου, η Water for People and Peace  στο Παρασκεύορεμα, τα ναυπηγεία Λάμδα Ναύς ΑΕ  και πρόσφατα με την προώθηση των επενδυτικών σχεδίων του ομίλου ΤΕΡΝΑ. Οι δυο πρώτες εταιρείες μυστηριωδώς έφυγαν από την περιοχή, ή δε τρίτη  εταιρεία από τον παραπάνω κατάλογο  χαίρει αδικαιολόγητης  ασυλίας από την δημοτική αρχή  και δεν πληρώνει ενοίκια στο δήμο για 2 χρόνια τώρα.



Η αντιπολίτευση: "να αξιολογηθούν και να εξεταστούν οι προτάσεις του συλλόγου". 

Στις τοποθετήσεις τους οι κύριοι Περήφανος και Λιαγκάκης από την αντιπολίτευση ζήτησαν να αφεθούν κατά μέρους οι επιθέσεις  εναντίον του συλλόγου και να εξεταστούν οι συγκεκριμένες του προτάσεις και αν είναι υλοποιήσιμες να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις που θα προσελκύσουν στην περιοχή τέτοιες  τουριστικές επενδύσεις. Ο κ. Λιαγκάκης διαχώρισε την θέση του λέγοντας ότι δεν πιστεύει ότι τέτοιες δραστηριότητες όπως ο οικισμός 5.000 διαμερισμάτων θα φέρουν ανάπτυξη στην περιοχή  αλλα ότι θα πρέπει να εξεταστούν οι προτάσεις του Κηρέας και  άλλες προτάσεις και το αν μπορούν να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για τέτοιες επενδύσεις.



 κ. Στεργίου: "να έρθει εδώ η εταιρεία .. να υποβάλει ένα αίτημα στο δήμο"

Ο αντιδήμαρχος Ελυμνίων κ. Στεργίου έκανε λόγο για δημιουργία ψεύτικων εντυπώσεων και υιοθέτησε την παθητική στάση ενός τυπικού γραφειοκράτη αναφέροντας ότι  «Αυτή η εταιρεία …δεν ήρθε ποτέ στο δήμο στην δημοτική αρχή … Ναι μεν μπορεί  να υπάρχει ενδιαφέρον …. Αν υπάρχει κάτι οφείλει η εταιρεία ..να έρθει εδώ να υποβάλει ένα αίτημα στο δήμο».



 κ. Ψαρρός: "Δεν μπορεί ο δήμος  ...να τρέχει σε ένα εργολάβο"

Το λόγο πήρε ο  δήμαρχος κ. Ψαρρός.  Για την εταιρεία που εκδήλωσε δημόσια το επενδυτικό της ενδιαφέρον μέσω της εφημερίδας Κέρδος έβγαλε το αβίαστο συμπέρασμα,  χωρίς  να δείχνει ότι έχει διερευνήσει το θέμα, ότι «Είναι εργολάβος οικοδομών.. παίζει τα δικά του επικοινωνιακά παιχνίδια …με διάφορους τρόπους  … είναι γνωστό πως παίζουν αυτοί οι επιχειρηματίες… Όσον αφορά τους Ρώσους έχουμε κάνει επαφές και κουβέντες, ….έχουν ενδιαφέρον για το προσκύνημα  επισήμως όμως δεν έχουν τίποτα»

Και αυτός σαν γνήσιος γραφειοκράτης ξεχνώντας την οικονομική κατάσταση της χώρας και πόσο δύσκολο είναι το  επενδυτικό κλίμα  είπε ότι ..«Δεν μπορεί ο δήμος από ένα δημοσίευμα ...να τρέχει σε ένα εργολάβο»



Το τρέχον οικονομικό και επενδυτικό κλίμα δεν δίνουν την πολυτέλεια για τέτοιου είδους αδράνεια,  παθητικότητα και ράθυμες γραφειοκρατικές νοοτροπίες από τον δήμο. Ο δήμαρχος και οι αντιδήμαρχοι θα πρέπει να βγουν από τα γραφεία τους, να αναζητήσουν τους επενδυτές, να αξιοποιήσουν όλες τις δυνατότητες δημιουργίας προϋποθέσεων ανάπτυξης, να διαβουλευτούν εποικοδομητικά με την τοπική κοινωνία και όλες τις συλλογικότητες.

Ο σύλλογος Κηρέας από την πλευρά του  έβγαλε την παρακάτω ανακοίνωση που εξηγεί τι προσδοκούσε από την δημοτική αρχή, παραθέτει τις προτάσεις που έκανε και ασκεί την κριτική του.





Kireas.org : Αδιαφορία της Δημοτικής Αρχής για την επένδυση των 5.000 διαμερισμάτων. Τι μπορεί να γίνει; 

Χθες 22/8/12 συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο το ερώτημα του Kireas.org για τις ενέργειες που έχει κάνει η Δημοτική Αρχή Μαντουδίου Λίμνης και Αγίας Άννας να προωθήσει την δημιουργία οικισμού 5.000 διαμερισμάτων για την οποία ενδιαφέρθηκαν Ρώσοι επενδυτές. Το Ρώσικο ενδιαφέρον εκδηλώθηκε μέσω της κατασκευαστικής εταιρείας Μπατιστάτος για την περιοχή μας σε μια περίοδο που άλλοι δήμαρχοι της χώρας τρέχουν ανά τον κόσμο σε χώρες όπως η Κίνα και η Ρωσία να βρουν και να προσελκύσουν επενδυτές και τουρισμό. 

Η αναμενόμενη απάντηση θα ήταν ότι η Δημοτική αρχή αξιολόγησε την πρόταση, στάθμισε τα υπέρ και τα κατά, κάλεσε τον επενδυτή στην περιοχή, αξιολόγησε τις ανάγκες του και προσπάθησε να δώσει λύσεις για να ξεπεραστούν τα συγκεκριμένα εμπόδια υλοποίησης της και να δοθούν διασφαλίσεις στις τυχόν ανησυχίες του επενδυτή. Όμως στο Δημοτικό Συμβούλιο της 22/8/12 έγινε γρήγορα αντιληπτό ότι η δημοτική αρχή δεν έχει κάνει απολύτως καμία ενέργεια, αλλά ούτε και προτίθεται να κάνει. 

Ο Kireas.org επικοινώνησε με τον επενδυτή και ενημερώθηκε ότι επενδυτικό ενδιαφέρον υπάρχει άλλα αναζητεί γη που είναι ρυμοτομημένη για την δημιουργία τέτοιων οικισμών. Τέτοιες εκτάσεις δεν υπάρχουν σε αυτό το μέγεθος στο δήμος μας και το ερώτημα είναι αν θα μπορούσαν να δημιουργηθούν για να εξασφαλισθούν οι προϋποθέσεις για αυτή και τέτοιου είδους επενδύσεις τώρα και στο μέλλον. Ο δήμος Μαντουδίου, Λίμνης και Αγίας Άννας έχει ένα μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα στην ανάπτυξη τέτοιου είδους παραθεριστικού τουρισμού λογω του ιδιαιτερου φυσικού περιβάλλοντος, κάτι βέβαια που επιβεβαιώνεται και στο 5ετές επιχειρησιακό του σχέδιο. 

Για να μπορέσει ο δήμος να προσελκύσει και να κρατήσει επενδύσεις σαν και αυτή που έδειξαν ενδιαφέρον οι Ρώσοι θα πρέπει να τους εξασφαλίσει την θεσμική δυνατότητα πολεοδόμησης κατάλληλων εκτάσεων. Μετά από διερεύνηση του θέματος από πολεοδομική και χωροταξική άποψη ο Kireas.org κατέληξε ότι αυτό μπορεί να γίνει με δυο τρόπους: 

1. Δημιουργία των Περιοχών Ειδικά Ρυθμιζόμενης Πολεοδόμησης (Π.Ε.Ρ.Π.Ο.) του Ν 2508/1997. Συγκεκριμένα για την Εύβοια ειδικά δίνονται κατευθύνσεις για την δημιουργία ΠΕΡΠΟ στα ΦΕΚ 1026 Δ/05.12.2001 και ΦΕΚ 1370 Δ/16.12.2003. Δεδομένου ότι αυτή την περίοδο εκπονούνται τα ΓΠΣ για τις δημοτικές ενότητες Κηρέως και Ελυμνίων και το ΣΧΟΑΠ Νηλέως, ο δήμος μας θα μπορούσε να ζητήσει από τους μελετητές να συμπεριλάβουν ΠΕΡΠΟ σε ελκυστικές για τους επενδυτές περιοχές, μετά από διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες, εφόσον μάλιστα οι αναθέσεις των παραπάνω χωροταξικών μελετών έχουν γίνει πρόσφατα. 

και 

2. Αξιοποίηση εκτάσεων που ανήκουν στο δήμο με αλλαγή της ταυτότητας τους σε "Δημόσια Ακίνητα Τουριστικού Προορισμού" του Ν. 3986/2011 με την διαδικασία του μηχανισμού των Ειδικών Σχεδίων Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίων Ακίνητων ( Ε.Σ.Χ.Α.Δ.Α.) (αρ.12 του 3986/2011) με αίτηση στην Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών. Αυτός είναι ένας εναλλακτικός τρόπος υλοποίησης της επένδυσης και θα μπορούσε ίσως να δελεάσει τους ενδιαφερομένους επενδυτές για τον οικισμό των 5.000 διαμερισμάτων. 

Ο Kireas.org παρουσίασε τα παραπάνω στοιχεία στο δημοτικό συμβούλιο στις 22/8/12. Τέτοιες επενδυτικές περιπτώσεις ή προοπτικές που βασίζονται στην οικιστική-τουριστική ανάπτυξη χρειάζονται την υποστήριξη όλων των εκφράσεων της κοινωνίας. Δυστυχώς όμως και πάλι δια στόματος του αντιδημάρχου κ. Καντζούρα και αργότερα του δήμαρχου κ. Ψαρρού, αντί απάντησης και δημιουργικού προβληματισμού πάνω σε αυτό το συγκεκριμένο θέμα, ο σύλλογος δέχτηκε μια ακόμη ακατανόητη επίθεση αμφισβήτησης της οντότητας του ως να ήταν αυτό το συζητούμενο θέμα. Επιβεβαιώθηκε έτσι ότι η δημοτική αρχή όχι μόνο δεν έχει κάνει τίποτα για να προσελκύσει αυτή την επένδυση άλλα και ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον για να αξιοποιηθούν τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από το σύλλογο για το μέλλον. Για να αποφευχθεί περαιτέρω όξυνση της ατμόσφαιρας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις προσβολές, ο πρόεδρος και η αντιπρόεδρος του συλλόγου αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν από την συνεδρίαση. 

Ευχή όλων σε αυτή την δύσκολη οικονομική συγκυρία που έχουμε περιέλθει είναι να ενεργοποιηθούν τα αντανακλαστικά της τοπικής κοινωνίας και να δημιουργηθούν οι συνθήκες για την προσέλκυση υγιών τουριστικών επενδύσεων στην περιοχή πέρα από την στενόμυαλη μικροπολιτική και στείρα αντιπαράθεση.  

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.