powered by Surfing Waves

Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018

Τι λέει η ΤΕΡΝΑ για την διαρροή μαζούτ στο Κυμάσι;

πηγή:efsyn.gr
Συντάκτης: Στέργιος Ζιαμπάκας

Δεν έχουν πόσιμο νερό, αλλά έχουν μαζούτ! Μετρώντας τις πληγές της περιοχής από τον πρόσφατο κυκλώνα, κάτοικοι της περιοχής του Μαντουδίου -με το χωριό να παραμένει χωρίς νερό- βρέθηκαν μπροστά σε μια εκτεταμένη, όπως περιγράφουν, διαρροή πετρελαιοειδών σε μια έκταση που περιβάλλεται από καλλιέργειες.
Το μαζούτ διέρρευσε από δεξαμενές που βρίσκονται δίπλα στην παραλία Κυμασίου. Ανήκουν σήμερα στην «ΤΕΡΝΑ Λευκόλιθοι», θυγατρική του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Η διαρροή διαπιστώθηκε λίγες ημέρες μετά τις πλημμύρες. Αφότου υποχώρησαν τα νερά, κάτοικος προσέγγισε την περιοχή και βρήκε μια έκταση καλυμμένη με μαζούτ.
«Για να πας μέχρι εκεί έπρεπε να έχεις κλείσει τη μύτη σου από την οσμή του πετρελαίου», τόνισε (τα στοιχεία των κατοίκων στη διάθεση της εφημερίδας).
Το καύσιμο, σύμφωνα με τις περιγραφές τους, έχει απλωθεί σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις, στις όχθες του παρακείμενου ποταμού, στη συμβολή του ποταμού με τη θάλασσα, αλλά και μέσα στα νερά του ποταμού, από τον οποίο, επισημαίνουν οι κάτοικοι, το νερό αξιοποιείται για τις παρακείμενες καλλιέργειες, με κηπευτικά και βαμβάκι οι περισσότερες.


Οι κάτοικοι προειδοποιούν ότι ελλοχεύουν σοβαροί κίνδυνοι για τη μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα. Για αυτούς η διαρροή ισοδυναμεί με μια «οικολογική καταστροφή».


«Υπάρχει μια λίμνη από μαζούτ που δεν ξέρουμε πώς μπορεί να μαζευτεί», περιέγραψαν έπειτα από χθεσινή τους νέα επίσκεψη στο σημείο.
Η διαρροή αποδίδεται στην πολύ ισχυρή βροχόπτωση, εξαιτίας της οποίας κάποια ποσότητα από κατάλοιπα πετρελαιοειδών που βρίσκονταν στις υπόγειες εγκαταστάσεις (καθαρισμού μαζούτ) των δεξαμενών και χρονολογούνται από την εποχή που ανήκαν στη βιομηχανία Σκαλιστήρη (πολλά χρόνια πριν) απελευθερώθηκε, αναφέρει η ΤΕΡΝΑ με την οποία επικοινώνησε η «Εφ.Συν.».

Η εταιρεία αντιτείνει ότι αποτέλεσμα της διαρροής ήταν μόνο μια «περιορισμένη εδαφική ρύπανση». Σύμφωνα με την εταιρεία, τα πετρελαιοειδή παρασύρθηκαν σε σχετικά μικρή απόσταση και επικάθισαν στο έδαφος.

«Αμεσα έγινε αυτοψία από το Λιμενικό, το οποίο επιβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει θαλάσσια ρύπανση ή ρύπανση επί της ακτής», μας απάντησε η ΤΕΡΝΑ, διαψεύδοντας κατηγορηματικά από την πλευρά της οποιαδήποτε ρύπανση του ποταμού.

Σύμφωνα με την ΤΕΡΝΑ, έχει ολοκληρωθεί η απορρύπανση των εκτός δεξαμενών σημείων -συμπληρώνει ότι τα πετρελαιοειδή δόθηκαν σε ειδική εταιρεία συλλογής- και η απορρύπανση εντός των εγκαταστάσεων θα ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες.

Από την πλευρά τους οι κάτοικοι επέμεναν μέχρι χθες (9/10) το βράδυ στις αρχικές περιγραφές τους.

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.