powered by Surfing Waves

Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2018

Μετά το πόνο των άνεργων, τώρα με το πόνο των πλημμυροπαθών. Τι μέτρα στήριξης θα πρέπει να περιμένουν οι πλημμυροπαθείς;


Χρόνια τώρα τα πολιτικά παράσιτα στο τόπο μας επιβίωναν εκμεταλλευόμενοι το πόνο των ανέργων με ( πολλές φορές ψεύτικές) υποσχέσεις  για προνομιακή μεταχείριση και "κατ' εξαίρεση" προσλήψεις των ψηφοφόρων. Συνεπικουρούμενοι από το διεφθαρμένο κομματικό κράτος που τους χρησιμοποιούσε σαν ψηφοσυλλέκτες ή ανταλλάσσοντας ανομολόγητες "πολιτικές" χάρες σε επιχειρηματικά συμφέροντα με προνόμια για την εκλογική τους πελατεία. Το ίδιο φαίνεται να επιχειρείται και με το πόνο πλημμυροπαθών, και δεν θα μας εντυπωσιάσουν εν μέσω προεκλογικής περιόδου, πιθανές υποσχέσεις για προνομιακή στήριξη  των απελπισμένων πλημμυροπαθών.

Ένα άνευ ουσίας ψήφισμα

Η χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τις καταστροφές που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία έγινε απουσία του κυρίου υπεύθυνου για την διαχείριση της, του Αντιπεριφερειάρχη Ευβοίας.

Το Δημοτικό συμβούλιο όπως αναμενόταν περιείχε την κακό-ανάγνωση μακροσκελούς επίθεσης κατά του δημάρχου από αντιπολιτευόμενο κλακαδόρο γνωστού δικηγόρου και έδωσε την ευκαιρία σε κάποιους βουλευτές του νομού να προβούν σε υποσχέσεις.   Ως αναμενόταν η συνεδρίαση κατέληξε με την έκδοση ψηφίσματος, από αυτά που δεν τα διαβάζει κανένας αρμόδιος φορέας, έτσι για να λέμε ότι κάτι κάνουμε. Το ψήφισμα περιείχε γενικόλογες υποδείξεις στη κεντρική εξουσία στο για αποζημίωση για κατεστραμμένες οικοσυσκευές, αποζημίωση στους αγρότες και χρηματικό βοήθημα.

Η εμπειρία των παλαιότερων ετών με τις πλημμύρες δείχνει ότι τα "ζητούμενα" είναι πλέον κεκτημένα δικαιώματα και αναμενόμενα ούτως ή άλλως.



Το ΕΒ δημοσιεύει τι ίσχυσε πέρυσι για την ενίσχυση των πλημμυροπαθών προς αποφυγή ψηφοθηρικής εκμετάλλευσης αδαών συμπολιτών μας.


Τι ίσχυσε στο παρελθόν για τους πλημμυροπαθείς του 2017  -Επιχειρήσεις και Κατοικίες


Για τους πληγέντες από τις πλημμύρες του 2017 στη Δυτική Αττικής κατοίκους της Μάνδρας και της Νέας Περάμου, δόθηκε επίδομα 5.000 ευρώ για τις κατεστραμμένες κατοικίες και 8.000 ευρώ για τις κατεστραμμένες επιχειρήσεις, σύμφωνα με τα όσα ορίζονται σε κοινή υπουργική απόφαση η οποία εκδόθηκε κατ’ εξουσιοδότηση του άρθρου 4 του ν. 4501/2017.


Βάσει της κοινής υπουργικής απόφασης, οι αιτήσεις έπρεπε να υποβληθούν στη Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Κεντρικής Ελλάδος (Δ.Α.Ε.Φ.Κ.-Κ.Ε.) και να συνοδεύονται με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Οι αιτήσεις υποβάλλονταν σταδιακά (εφόσον είχαν διενεργηθεί αυτοψίες και καταγραφεί οι βλάβες) ανά πληγείσα περιοχή, σύμφωνα με τα αρχικά του επωνύμου των δικαιούχων και μετά από σχετική ανακοίνωση προγράμματος από τη Δ.Α.Ε.Φ.Κ.-Κ.Ε.


Γενικοί όροι χορήγησης του επιδόματος

Σύμφωνα με την κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Υποδομών και Μεταφορών που εκδόθηκε και δημοσιεύθηκε ήδη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως:

1. Απαραίτητη προϋπόθεση για να χορηγηθεί το επίδομα των 5.000 ή των 8.000 ευρώ είναι να έχει διενεργηθεί αυτοψία στην πληγείσα ιδιοκτησία.

2. Το επίδομα δικαιούνται:

α) οι ένοικοι κατοικιών είτε αυτοί είναι ιδιοκτήτες (με πλήρη ή ψιλή κυριότητα), είτε είναι επικαρπωτές, ή ενοικιαστές ή ένοικοι με δωρεάν παραχώρηση, των οποίων οι χώροι της κατοικίας στην οποία διέμεναν την ημέρα του συμβάντος, συμπεριλαμβανομένων των αποθηκών που εξυπηρετούν την κατοικία, πλημμύρισαν και καταστράφηκε η κινητή περιουσία τους,

β) οι επιχειρήσεις (φυσικά ή νομικά πρόσωπα) που έχουν πληγεί από τις προαναφερόμενες πλημμύρες με την προϋπόθεση ότι η κατοικία ήταν σε χρήση την ημέρα του συμβάντος και η επιχείρηση σε λειτουργία.

3. Η αίτηση (έντυπο της Δ.Α.Ε.Φ.Κ.-Κ.Ε.) πρέπει να υποβληθεί από τον ένοικο (ιδιόκτητη ή ενοικιαστή ή ένοικο με δωρεάν παραχώρηση) στην περίπτωση της κατοικίας και από τον ιδιοκτήτη ή τον νόμιμο ή εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπο της επιχείρησης, ανάλογα με τη νομική υπόσταση της επιχείρησης. Τα στοιχεία της ταυτότητας που αναφέρονται στην αίτηση, όταν πρόκειται για Έλληνες πολίτες, αποδεικνύονται από το δελτίο αστυνομικής ταυτότητας ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας Αρχής ή το διαβατήριο ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας. Η ταυτότητα των αλλοδαπών αποδεικνύεται με φωτοαντίγραφο διαβατηρίου.

4. Η αίτηση πρέπει να απευθύνεται στη Δ.Α.Ε.Φ.Κ.-Κ.Ε. και να υποβληθεί είτε αυτοπροσώπως ή με εξουσιοδοτημένο άτομο (σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο ν. 2690/1999, όπως ισχύει), στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.), ή σε γραφείο της Δ.Α.Ε.Φ.Κ.-Κ.Ε. που λειτουργεί για το σκοπό αυτό στους Δήμους.

5. Οι ιδιοκτήτες δικαιούνται επίδομα τόσο για την κύρια όσο και για τις δευτερεύουσες κατοικίες που χρησιμοποιούν.

6. Οι πληγείσες επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν την έδρα τους ή να ασκούν νόμιμα τη δραστηριότητά τους στην πληγείσα περιοχή.

7. Με απόφαση της Δ.Α.Ε.Φ.Κ.-Κ.Ε. θα καθορίζεται ο δικαιούχος και θα εγκρίνεται το ποσό του επιδόματος το οποίο έχει οριστεί σε 5.000 ευρώ ανά κατοικία και στα 8.000 ευρώ ανά επιχείρηση.

8. Το ποσό θα καταβάλλεται στον δικαιούχο από τη Δ/νση Οικονομικής Διαχείρισης του ΥΠ.Υ.ΜΕ. με την έκδοση τακτικού χρηματικού εντάλματος σε τραπεζικό λογαριασμό ο οποίος γνωστοποιείται στην Υπηρεσία.

9. Στην περίπτωση περισσοτέρων του ενός δικαιούχων του επιδόματος για μία κατοικία (π.χ. συνιδιοκτήτες που διαμένουν στην πληγείσα κατοικία) το ποσό των 5.000 ευρώ ισομοιράζεται στους δικαιούχους. Η αίτηση πρέπει να έχει υποβληθεί από όλους και να συνοδεύεται από τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, που αναφέρονται παρακάτω, όλων των αιτούντων. Σε διαφορετική περίπτωση θα χορηγείται το μερίδιο του επιδόματος μόνο στον αιτούντα.

10. Οι ιδιοκτήτες κενών (κατά τη φορολογική δήλωση), εγκαταλελειμμένων ή ημιτελών κατοικιών ή επαγγελματικών χώρων, δεν δικαιούνται επιδόματος.

11. Η εκτίμηση ότι έχει πληγεί η κατοικία ή η επιχείρηση θα βασιστεί στις αυτοψίες που διενεργήθηκαν από Μηχανικούς της Δ.Α.Ε.Φ.Κ.Κ.Ε. και της Γ.Γ.Υ. (απογραφικό δελτίο ή έκθεση αυτοψίας) και στις εκθέσεις αυτοψιών υπαλλήλων των Περιφερειών ή των Δήμων.

12. Εάν η υπηρεσία κρίνει απαραίτητο, μπορεί να ζητήσει εγγράφως επιπλέον στοιχεία για την εξέταση της αίτησης χορήγησης του επιδόματος. Υπάλληλοι της Δ.Α.Ε.Φ.Κ.-Κ.Ε. δύναται να διενεργούν αυτοψία για την εξακρίβωση ή επιβεβαίωση απαιτούμενων στοιχείων για τη χορήγηση του επιδόματος.

Τρόπος χορήγησης του επιδόματος

I. Δικαιολογητικά για κατοικίες

Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που θα συνοδεύουν την αίτηση είναι τα παρακάτω:
1. Για τους αιτούντες Έλληνες πολίτες φωτοαντίγραφο δελτίου ταυτότητας ή σχετικής προσωρινής βεβαίωσης της αρμόδιας Αρχής και για τους αλλοδαπούς φωτοαντίγραφο διαβατηρίου και φωτοαντίγραφο άδειας παραμονής.

2. Φωτογραφίες όψεων του πληγέντος κτιρίου και του εσωτερικού της κατοικίας που έχει πληγεί, οι οποίες θα φέρουν το όνομα και την υπογραφή του/της ιδιοκτήτη/τριας ή του/της ενοικιαστή/-τριας. Οι φωτογραφίες θα πρέπει να απεικονίζουν όσο το δυνατό καλύτερα την κατάσταση της κατοικίας μετά την πλημμύρα.

3. Φωτοαντίγραφο πρόσφατου λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης, τηλεφώνου κ.λπ. για την ταυτοποίηση της διεύθυνσης της πληγείσας κατοικίας.
4. Υπεύθυνη δήλωση του αιτούντος (με βεβαιωμένο το γνήσιο της υπογραφής) στην οποία θα δηλώνεται ότι:
- Διαμένω, ως ιδιοκτήτης /ενοικιαστής/με δωρεάν παραχώρηση (διαγράφεται ότι δεν ισχύει) στην κατοικία που βρίσκεται στον ………………………….. (ισόγειο/όροφο/υπόγειο) του κτιρίου επί της οδού (ή θέση)
………………………………………............ αρ. ……….. στην Τοπική /Δημοτική Κοινότητα ………………… του Δήμου ………………………… της Περιφερειακής Ενότητας ……………………….. και έχει πληγεί από τις πλημμύρες της …………………………… το/ο
…………………………….. (ισόγειο/υπόγειο/όροφος). Τα ανωτέρω προκύπτουν και από τη φορολογική δήλωση (Ε1)
• Μαζί μου στην πληγείσα κατοικία διαμένει και ο/η…….…....................…. (Ονοματεπώνυμο συνοικούντος)
…………………………………………………………. (Α.Φ.Μ.) ο/η οποίος/-α έχει εμπράγματο δικαίωμα επί του ακινήτου (επικαρπωτής, συνιδιοκτήτης κ.λπ.)
• Συναινώ / δεν συναινώ (διαγράφεται ότι δεν δηλώνεται) να δοθούν από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων στη Δ.Α.Ε.Φ.Κ.-Κ.Ε., οποιαδήποτε στοιχεία απαιτηθούν προκειμένου να μου χορηγηθεί το επίδομα βάσει του άρθρου 4 του ν. 4501/2017 (Α΄ 178).
• Ο λογαριασμός στον οποίο επιθυμώ να κατατεθεί το επίδομα είναι ο λογαριασμός που τηρώ στην
............................................(Τράπεζα) με IBAN.............................
.............................................................................................................,
φωτοτυπία του οποίου σας προσκομίζω με την αίτησή μου. Ο Α.Φ.Μ. μου είναι: ......................................................................

5. Προαιρετικά σε όλες τις περιπτώσεις αλλά και υποχρεωτικά στην περίπτωση που δεν συναινεί ο/η αιτών/ούσα για τη λήψη στοιχείων από την Α.Α.Δ.Ε. υποβάλλονται:
Τα έντυπα Ε1 του φορολογικού έτους 2016 (για εισοδήματα που αποκτήθηκαν από 01.01.2016 έως και 31.12.2016), Ε2 του φορολογικού έτους 2016 και πράξη προσδιορισμού φόρου ΕΝ.Φ.Ι.Α. 2017 ή εκτύπωση περιουσιακής κατάστασης 2018 για περιπτώσεις ακινήτων που αποκτήθηκαν το 2017, τόσο του αιτούντος όσο και των ατόμων που συνοικούν μαζί του, εφόσον υποχρεούνται από το νόμο στην υποβολή φορολογικής δήλωσης και τα οποία έχουν εμπράγματο δικαίωμα επί του ακινήτου. Οι ανωτέρω εκτυπώσεις θα συνοδεύονται από υπεύθυνη δήλωση (με βεβαιωμένο το γνήσιο της υπογραφής) στην οποία θα δηλώνεται ότι δεν υπάρχει μεταβολή.

II. Δικαιολογητικά για επιχειρήσεις

Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που θα συνοδεύουν την αίτηση είναι τα παρακάτω:
1. Για τους αιτούντες Έλληνες πολίτες φωτοαντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας ή σχετικής προσωρινής βεβαίωσης της αρμόδιας Αρχής και για τους αλλοδαπούς φωτοαντίγραφο διαβατηρίου και φωτοαντίγραφο άδειας παραμονής.

2. Φωτογραφίες όψεων του πληγέντος κτιρίου και του εσωτερικού του επαγγελματικού χώρου που έχει πληγεί οι οποίες θα φέρουν το όνομα και την υπογραφή του/ της ιδιοκτήτη/-τριας της επιχείρησης. Οι φωτογραφίες θα πρέπει να απεικονίζουν όσο το δυνατό καλύτερα την κατάσταση του επαγγελματικού χώρου μετά την πλημμύρα.

3. Φωτοαντίγραφο πρόσφατου λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης, τηλεφώνου κ.λπ. για την ταυτοποίηση της διεύθυνσης της πληγείσας επιχείρησης.

4. Υπεύθυνη δήλωση του αιτούντος (με βεβαιωμένο το γνήσιο της υπογραφής) στην οποία θα δηλώνεται ότι:
• Είμαι ιδιοκτήτης /ενοικιαστής/νόμιμος εκπρόσωπος (διαγράφεται ότι δεν ισχύει) της επιχείρησης που βρίσκεται στο ………………………….. (ισόγειο/ όροφο/υπόγειο) του κτιρίου επί της οδού (ή θέση)
……………………………………….. αρ. ………..... στην Τοπική /Δημοτική Κοινότητα …………….…… του Δήμου ………………………… της Περιφερειακής Ενότητας ……………………….. και η οποία έχει πληγεί από τις πλημμύρες της ………………………………… Τα ανωτέρω προκύπτουν και από τα δηλωθέντα στην
Εφορία στοιχεία.
• Συναινώ / δεν συναινώ (διαγράφεται ότι δεν δηλώνεται) να δοθούν από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων στη Δ.Α.Ε.Φ.Κ.-Κ.Ε., οποιαδήποτε στοιχεία απαιτηθούν προκειμένου να μου χορηγηθεί το επίδομα βάσει του άρθρου 4 του ν. 4501/2017 (Α΄ 178).

• Ο λογαριασμός στον οποίο θα κατατεθεί το επίδομα είναι ........................................................................ (Τράπεζα) με IBAN.............................................................................................., φωτοτυπία του οποίου σας προσκομίζω με την αίτησή μου. Ο Α.Φ.Μ. της επιχείρησης είναι: ..........................................

6. Προαιρετικά σε όλες τις περιπτώσεις αλλά και υποχρεωτικά στην περίπτωση που δεν συναινεί ο/η αιτών/-ούσα για τη λήψη στοιχείων από την Α.Α.Δ.Ε. υποβάλλονται:
• Τα έντυπα Ε1 ή Ε3 ή Ν ανάλογα με μορφή (ατομική ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα) της επιχείρησης του φορολογικού έτους 2016, ή προσωποποιημένη πληροφόρηση.
• Όλα τα απαιτούμενα νομιμοποιημένα στοιχεία εκπροσώπησης και νομιμότητας της επιχείρησης.





Επίδομα πλημμυροπαθών


Προϋποθέσεις για την ενίσχυση

Για να λάβουν οι πληγέντες το επίδομα απαιτείται:

Αίτηση του πληγέντος από τις πλημμύρες στο Δήμο.
Βεβαίωση Πυροσβεστικής, έκθεση αρμόδιας υπηρεσίας του Δήμου ότι η κατοικία επλήγη από το συγκεκριμένο γεγονός.
Αίτημα του Δήμου προς το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας για το συνολικό εκτιμώμενο ποσό που θα απαιτηθεί (βάσει των αιτήσεων και των καταγραφών που πραγματοποιούνται) για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση.
Η καταβολή του συνόλου της προβλεπόμενης ενίσχυσης σε κάθε δικαιούχο εφόσον πληρούνται όλες οι λοιπές προϋποθέσεις.

Τα κριτήρια για την καταβολή του βοηθήματος των 1174 ευρώ έως 5.869 ευρώ, είναι:

Ο αριθμός μελών οικογένειας
Ο βαθμός ζημιών (Α, Β, Γ κατηγορία ζημιών)
Μέγεθος κατοικίας (μικρότερο των 50 τ.μ., 50-80 τ.μ., μεγαλύτερο των 80 τ.μ.)
Η ενίσχυση αυτή χορηγείται στους πληγέντες ανεξάρτητα αν η κατοικία είναι ιδιόκτητη ή παραχωρημένη.


Στην περίπτωση όμως της ενοικιαζόμενης ή παραχωρημένης κατοικίας το 25% της αποζημίωσης που αφορά την επισκευή της κατοικίας αποδίδεται στον μισθωτή μόνο με την συναίνεση του ιδιοκτήτη για να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για την επισκευή της κατοικίας.

Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την καταβολή της αποζημίωσης, είναι η εξής:

Αίτηση του πληγέντος από τις πλημμύρες στο Δήμο.
Εξέταση των αιτημάτων από την τριμελή επιτροπή που συγκροτεί ο Δήμος
Αίτημα του Δήμου προς το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας για το συνολικό εκτιμώμενο ποσό που θα απαιτηθεί (βάσει των αιτήσεων και των καταγραφών που πραγματοποιούνται) για την οικονομική ενίσχυση, την αποκατάσταση κατοικιών και οικοσκευής.
Καταβολή του συνόλου της προβλεπόμενης ενίσχυσης σε κάθε δικαιούχο με βάση την απόφαση της τριμελούς επιτροπής εφόσον πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις.


Για τους Αγρότες


Κάθε κάτοχος (ιδιοκτήτης ή μισθωτής) που η γεωργοκτηνοτροφική του εκμετάλλευση ζημιώθηκε από αίτιο που περιλαμβάνεται στον πίνακα με τις επιλέξιμες αναγγελίες, υποβάλει ο ίδιος ή με τρίτο πρόσωπο, μία αίτηση (φάκελος με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, που υποχρεούται να προσκομίσει και τα οποία καθορίζονται αναλυτικότερα παρακάτω), για το σύνολο των ζημιωθεισών εκμεταλλεύσεων του στον ίδιο Δήμο, έστω και αν έχει εκμεταλλεύσεις σε περισσότερες της μίας Δημοτικές ή Τοπικές Κοινότητες στον συγκεκριμένο Δήμο. Αν υπάρχουν ζημιωθείσες εκμεταλλεύσεις, του ιδίου παραγωγού και σε άλλον Δήμο της χώρας, τότε πρέπει να υποβληθεί και άλλη (νέα) αίτηση (στον Δήμο που ανήκουν), χωρίς την υποβολή πλήρους φακέλου, με την προϋπόθεση ότι θα επισημαίνεται ο Δήμος στον οποίο υποβλήθηκε ο πλήρης φάκελος και ότι τα δικαιολογητικά θα καλύπτουν το σύνολο των εκμεταλλεύσεών του σε όλους τους Δήμους.

Η αίτηση υποβάλλεται σε ηλεκτρονική μορφή, από τον εξουσιοδοτημένο ανταποκριτή του ΕΛ.Γ.Α, μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής του ΕΛΓΑ. Η ηλεκτρονική αίτηση καθίσταται έγκυρη, εφόσον η συμπληρωμένη εκτυπωμένη μορφή της, υπογραφεί από τον αιτούντα.

Η αίτηση υποβάλλεται ατελώς.– Εκπρόθεσμες αιτήσεις χορήγησης ενίσχυσης δεν γίνονται δεκτές.

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ

Με την υποβολή της αίτησης χορήγησης ενίσχυσης και προκειμένου για φυσικά πρόσωπα θα επισυνάπτονται και τα εξής δικαιολογητικά:

1. Φωτοαντίγραφο των δύο όψεων της αστυνομικής ταυτότητας ή φωτοαντίγραφο του διαβατηρίου.

2. Φωτοαντίγραφο της πρώτης σελίδας του τραπεζικού βιβλιαρίου, όπου θα φαίνεται ευκρινώς το όνομα του αιτούντα, το IBAN και ο αριθμός λογαριασμού.

3. Φωτοαντίγραφο βεβαίωσης Ασφαλιστικής Ενημερότητας ή βεβαίωσης Ασφάλισης από τον ΟΓΑ για το έτος ζημιάς (2016).

4. Φωτοαντίγραφο βεβαίωσης Μητρώου Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων-Μ.Α.Α.Ε, (εφόσον υπάρχει), όπου αποδεικνύεται ότι ο ενδιαφερόμενος είναι ενταγμένος στο μητρώο ως επαγγελματίας αγρότης, το έτος ζημιάς (2016).

5. Φωτοαντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (έντυπο Ε1) του φορολογικού έτους 2015 (εισοδήματα που αποκτήθηκαν το έτος 2015), φωτοαντίγραφο του αντίστοιχου εκκαθαριστικού σημειώματος, και φωτοαντίγραφο της αντίστοιχης κατάστασης οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα (έντυπο Ε3), εφόσον υπάρχει.

6. Φωτοαντίγραφα αποδεικτικών κατοχής της εκμετάλλευσης και συγκεκριμένα:

1. Νόμιμους τίτλους ιδιοκτησίας – σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του αστικού κώδικα, που έχουν μεταγραφεί νόμιμα- συνοδευμένοι από πρόσφατο αντίγραφο μερίδας από το Υποθηκοφυλακείο, ή/και

2. φωτοαντίγραφο της Δήλωσης Στοιχείων Ακινήτων (έντυπο Ε9) του έτους 2015

3. ιδιωτικά συμφωνητικά μίσθωσης, ή/και

4. χρησιδάνειο, μόνο μεταξύ γονέων –τέκνων.

7. Φωτοαντίγραφο της απόφασης ένταξης, για τους νέους αγρότες.

8. Φωτοαντίγραφο του μητρώου εκμετάλλευσης, για τους κτηνοτρόφους που υποβάλουν αίτηση για ζημιά που υπέστη η κτηνοτροφική τους μονάδα ή οι αποθηκευμένες ζωοτροφές.

9. Φωτοαντίγραφο της Δήλωσης Αμπελοκαλλιέργειας και όπου χρειάζεται βεβαίωση από την αρμόδια Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ότι υποβάλλουν Δήλωση εσοδείας (Δηλώσεις συγκομιδής του έτους ζημιάς), παραγωγής κλπ σύμφωνα με το άρθρο 2 του ΚΑΝ.(ΕΚ)1282/2001, για τους παραγωγούς που υποβάλουν αίτηση για ζημιά που υπέστη ο αμπελώνας τους.

10. Φωτοαντίγραφα των σχετικών αδειών, κατά περίπτωση, για τους παραγωγούς που υποβάλουν αίτηση για ζημιά που υπέστησαν σε πάγιο κεφάλαιο (πχ αδειών εγκατάστασης κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, οικοδομική, έγκρισης τύπου για τα θερμοκήπια, εγγύησης κατασκευαστή κλπ).

11. Φωτοαντίγραφο ασφαλιστήριου συμβολαίου, για όσες γεωργοκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις δεν εμπίπτουν στο καθεστώς υποχρεωτικής ασφάλισης από τον ΕΛ.Γ.Α, που να καλύπτει κύρια στοιχεία της εκμετάλλευσης τους κατά τη χρονική περίοδο που ζημιώθηκε η εκμετάλλευση.

12. Υπεύθυνη δήλωση, για ζημιά σε αποθηκευμένα εξ’ αγοράς προϊόντα, με την οποία θα συνυποβάλλονται τα παραστατικά αγοράς (τιμολόγια, δελτία αποστολής κλπ), με τις ποσότητες των προϊόντων, το είδος αυτών και με ημερομηνία αγοράς προγενέστερης της ζημιάς. Αγοραπωλησίες μεταξύ συζύγων και συγγενών 1ου και 2ου βαθμού δεν λαμβάνονται υπόψη.

ΙΙΙ. ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ

Όλα τα προαναφερόμενα δικαιολογητικά φυσικών και νομικών προσώπων υποβάλλονται συνοδευόμενα από Υπεύθυνη Δήλωση του Ν. 1599/86, θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής με την οποία θα βεβαιώνεται ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις ενίσχυσης. (υπόδειγμα με το περιεχόμενο της Υπεύθυνης Δήλωσης, έχει αποσταλεί στους Δήμους)

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ

Οι χορηγούμενες ενισχύσεις διακρίνονται σε:

* Ενίσχυση για ανασύσταση φυτικού κεφαλαίου καθώς και συμπληρωματική ενίσχυση για απώλεια εισοδήματος λόγω της ανασύστασης του φυτικού κεφαλαίου.

* Ενίσχυση για απώλεια φυτικής παραγωγής.

* Ενίσχυση για αποκατάσταση ζημιών παγίου κεφαλαίου (θερμοκήπια, κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, γεωργικές αποθήκες, γεωργικά υπόστεγα).

* Ενίσχυση για αποκατάσταση ζημιών εξοπλισμού θερμοκηπίων και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, αρδευτικών συστημάτων και υποστύλωσης πολυετών καλλιεργειών.

* Ενίσχυση για καταστροφή αποθηκευμένων γεωργικών προϊόντων και ζωοτροφών.

Βασική προϋπόθεση για την καταβολή των ενισχύσεων είναι το επίπεδο των ζημιών, να φθάνει ένα κατώτατο όριο, το οποίο καθορίζεται στο 30% των ομοειδών ειδών σε επίπεδο παραγωγού.

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ

1. Δικαιούχοι των ανωτέρω ενισχύσεων μπορεί να κριθούν φυσικά πρόσωπα που:

> Δεν έχουν υπερβεί το 70ό έτος της ηλικίας τους.

> Είναι νόμιμοι κάτοχοι της εκμετάλλευσης τη στιγμή που συνέβη το ζημιογόνο αίτιο.

> Παρουσιάζουν γεωργικό εισόδημα, το οποίο δηλώνουν αρμοδίως.

> Έχουν δηλώσει τις ζημειωθείσες εκμεταλλεύσεις στο έντυπο της Δήλωσης Καλλιέργειας/Εκτροφής (εφόσον εντάσσονται στην υποχρεωτική ασφάλιση του ΕΛ.Γ.Α) του έτους ζημιάς 2016 και έχουν εκπληρώσει πλήρως τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις στον ΕΛ.Γ.Α για το έτος αυτό.

> Είναι μόνιμοι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής της εκμετάλλευσης (έως 150 χλμ.) με εξαίρεση τους μετακινούμενους κτηνοτρόφους και μελισσοτρόφους και τους κατόχους γεωργικών εκμεταλλεύσεων εντατικής μορφής.

> Δεν έχουν καμία υποχρέωση επιστροφής χρημάτων από άλλη ενίσχυση, η οποία έχει κριθεί ασυμβίβαστη.

> Είναι γεωργοί, δηλαδή ανήκουν σε μία από τις παρακάτω περιπτώσεις:

* Επαγγελματίας αγρότης, ο ενήλικας κάτοχος γεωργικής εκμετάλλευσης, ο οποίος έχει κύριο ταμείο ασφάλισης τον ΟΓΑ και λαμβάνει τουλάχιστον το 50% του ατομικού του εισοδήματος από την απασχόληση του σε αγροτική δραστηριότητα ή ο εγγεγραμμένος στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων, ως επαγγελματίας αγρότης, για το αντίστοιχο έτος ζημιάς ή

* Νέος αγρότης, εφόσον η ένταξη έγινε πριν την επέλευση του ζημιογόνου αιτίου, τούτου αποδεικνυόμενου με την υποβολή της σχετικής απόφασης ένταξης ή

* Γεωργός μη κατά κύρια απασχόληση, ο ενήλικας που ανεξαρτήτως ασφαλιστικού φορέα είναι κάτοχος γεωργικής εκμετάλλευσης, ασκεί γεωργική δραστηριότητα και το ατομικό του εξωαγροτικό εισόδημα είναι μικρότερο από το ½ του εισοδήματος αναφοράς (δηλ. 7.500 €).

> Το συνολικό οικογενειακό τους εισόδημα (γεωργικό και εξωγεωργικό) δεν ξεπερνά το τριπλάσιο του εισοδήματος αναφοράς (45.000 €), εκτός των περιπτώσεων που το γεωργικό οικογενειακό τους εισόδημα είναι μεγαλύτερο του εξωγεωργικού οικογενεικού εισοδήματος.

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.