powered by Surfing Waves

Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2018

ΦιλόΔημος: 520 εκ. ευρώ σε δήμους και περιφέρειες έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και κατασκευή δημοτικών και σχολικών κτιρίων


Αύξηση των χρηματοδοτήσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μέσω του προγράμματος «ΦιλόΔημος», κατά 520 εκατ. ευρώ, με δύο νέες προσκλήσεις, οι οποίες για πρώτη φορά απευθύνονται και στις περιφέρειες, ανακοίνωσαν την Πέμπτη, ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης και ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στάθης Γιαννακίδης.

Η πρώτη πρόσκληση αφορά υποδομές αντιπλημμυρικής προστασίας και αποκατάστασης ζημιών από φυσικές καταστροφές, συνολικού προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ. Μέσω της πρόσκλησης δίνεται η δυνατότητα χρηματοδότησης σε περιφέρειες, δήμους και ΔΕΥΑ έργων όπως οριοθέτηση ποταμών, κατασκευή αντιπλημμυρικών αναχωμάτων, λιμνών κατακράτησης και φραγμάτων ανάσχεσης, συμπλήρωση δικτύων αποχέτευσης ομβρίων υδάτων κ.λπ.

Η δεύτερη πρόσκληση έχει συνολικό προϋπολογισμό 320 εκατ. ευρώ και αφορά χρηματοδότηση για επανακατασκευή-ανακαίνιση δημοτικών κτιρίων ιδιαίτερης πολιτιστικής αξίας και πολιτιστικού ενδιαφέροντος, (150 εκατ. ευρώ), κατασκευή-ανέγερση νέων δημαρχιακών κτιρίων ή και επέκταση υφιστάμενων (50 εκατ. ευρώ), καθώς και ανέγερση ή επέκταση σχολικών κτιρίων προσχολικής, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (120 εκατ. ευρώ).

Με αυτές τις νέες προσκλήσεις ο προϋπολογισμός του «ΦιλόΔημου» διαμορφώνεται στο 1,575 δισ. ευρώ και ο κ. Χαρίτσης ανέφερε ότι έως το τέλος του έτους το ποσό θα έχει αυξηθεί στο 1,7 δισ. ευρώ, ενώ λόγω της μεγάλης ανταπόκρισης που έχει το πρόγραμμα από τους ΟΤΑ (ιδιαίτερα από μικρούς νησιωτικούς και ορεινούς δήμους) εκτιμάται ότι το συνολικό ποσό των 2,3 δισ. ευρώ -που είναι εξασφαλισμένα έως το 2023- θα καλυφθεί πολύ νωρίτερα, με αποτέλεσμα να εξετάζεται η δυνατότητα επέκτασής του.

Ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι από τις 15 Ιουνίου 2018 έως σήμερα έχουν ενταχθεί έργα προϋπολογισμού 243 εκατ. ευρώ στον τομέα της αποχέτευσης, 240 εκατ. ευρώ στην ύδρευση, 23 εκατ. ευρώ για έργα αγροτικής οδοποιίας, 70 εκατ. ευρώ για κατασκευή παιδικών χαρών, 60 εκατ. ευρώ για προμήθεια μηχανημάτων έργου και 50 εκατ. ευρώ για τη συντήρηση σχολικών κτιρίων και αύλειων χώρων. Ο κ. Χαρίτσης πρόσθεσε ότι εντάσσονται κάθε μέρα, κατά μέσο όρο, δύο έργα με προϋπολογισμό 5 εκατ. ευρώ, τονίζοντας ότι «με τον ΦιλόΔημο πήγε πόσιμο νερό σε περιοχές της χώρας που ακόμα και σήμερα δεν είχαν δίκτυο ύδρευσης, όπως είναι οι οικισμοί του Δήμου Ζηρού στην Ήπειρο, ενώ κατασκευάζονται έργα αποχέτευσης σε περιοχές με ιδιαίτερη περιβαλλοντική σημασία όπως είναι η διαχείριση των υδάτων στη Λίμνη Πλαστήρα, από την οποία υδρεύεται η Καρδίτσα».
Ο κ. Γιαννακίδης, από την πλευρά του, ανέφερε ότι το επενδυτικό πρόγραμμα «ΦιλόΔημος» καλύπτει ανάγκες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που δεν εντάσσονται στο ΕΣΠΑ, από το οποίο, όπως σημείωσε, έχουν διατεθεί προς τους δήμους 1 δισ. ευρώ για υποστήριξη κοινωνικών δομών, 422 εκατ. ευρώ για τα προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα, 600 εκατ. ευρώ για φιλοξενία παιδιών σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και 200 εκατ. ευρώ για έργα βιώσιμης ανάπτυξης.

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.