powered by Surfing Waves

Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2018

Αλλαγή της οργάνωσης του οικονομικού συστήματος είπε στους Μαντουδιανούς ο Κουτσούμπας ότι χρειάζεται για να υλοποιηθεί η πρόταση του ΚΚΕ για αντιπλημμυρική, αντιπυρική και αντισεισμική θωράκιση


Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μίλησε σε ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση στο Κλειστό Γυμναστήριο του Μαντουδίου με θέμα τις θέσεις του Κόμματος για την προστασία της ζωής του λαού και την ουσιαστική αποκατάσταση από τις συνέπειες της πλημμύρας.

Η συγκέντρωση ξεκίνησε με ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των νεκρών της πρόσφατης πλημμύρας.


Τη συγκέντρωση άνοιξε ο Διαμαντής Κουτσουφλάκης γραμματέας της ΚΟΒ Μαντουδίου ο οποίος κάλεσε το λαό της περιοχής σε κοινό αγώνα για τη διεκδίκηση υπερώριμων αιτημάτων, για τη ζωή που τους αξίζει να ζουν, και λίγο αργότερα στο βήμα ανέβηκε ο ΓΓ της ΚΕ εν μέσω χειροκροτημάτων και συνθημάτων όπως «Ενας αιώνας αγώνας και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία».

Νωρίτερα, ο Δ. Κουτσούμπας παρουσίασε τις θέσεις του ΚΚΕ για αυτό το ζήτημα σε σύσκεψη με τοπικούς φορείς της περιοχής της Βορειοκεντρικής Εύβοιας, που έγινε στο Δημαρχείο Μαντουδίου.
Στην ομιλία του στην ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ανέφερε τα εξής:
«Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, 50 μέρες μετά την πλημμύρα, που έπληξε με μεγαλύτερη ένταση την περιοχή του Μαντουδίου, με συνέπεια την απώλεια ανθρώπινων ζωών και μεγάλες καταστροφές λαϊκών περιουσιών.
Καταστροφές που δεν περιορίζονται στο Μαντούδι και τα γύρω χωριά, αλλά επεκτείνονται μέχρι τη Λίμνη και την Αιδηψό, μέχρι την Ιστιαία και τα Βασιλικά.
Μιας πλημμύρας που τις συνέπειές της επωμίστηκαν οι κάτοικοι και άλλων περιοχών της χώρας, όπως στη Φθιώτιδα, την Κορινθία, την Αργολίδα, τη Λακωνία και αλλού.
Είμαστε σήμερα εδώ, με τις καταστροφές να αναδεικνύουν το πόσο εκτεθειμένος, ευάλωτος, απροστάτευτος είναι ο λαός απέναντι σε καιρικά φαινόμενα με μεγάλη ένταση, όπως αναμφισβήτητα ήταν και η βροχόπτωση στις 29 και 30 του Σεπτέμβρη.


Η κατάσταση στο Μαντούδι και την ευρύτερη περιοχή δεν αποτελεί μια ιδιαιτερότητα, μια εξαίρεση από τον κανόνα.
Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια επιβεβαιώνεται με πιο συχνές επαναλήψεις και τραγικά αποτελέσματα.
Γιατί δεν μπορούμε να δεχτούμε και να συμβιβαστούμε με τη σημερινή βαρβαρότητα. Τον 21ό αιώνα, το 2018, να χάνονται άνθρωποι και λαϊκές περιουσίες είτε από τις πλημμύρες, όπως εδώ, όπως στη Μάνδρα ένα χρόνο πριν, είτε από τις πυρκαγιές το 2007 και το 2009 στην Εύβοια, ή λίγους μήνες πριν, με τα τραγικά γεγονότα στο Μάτι της Αττικής.
Ταυτόχρονα, με την παρουσία μας στην πολύπαθη περιοχή σας, θέλουμε να εκφράσουμε για ακόμα μια φορά την αλληλεγγύη μας, τη στήριξη στους ανθρώπους που υπέστησαν μεγάλες ζημιές στα πλημμυρισμένα σπίτια, στους αγρότες και κτηνοτρόφους που έχασαν τους κόπους μιας ζωής, που καταστράφηκαν οι καλλιέργειές τους, χάθηκαν τα ζώα τους, καταστράφηκαν τα μηχανήματά τους.
Θέλουμε να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στους μαθητές των σχολείων που επλήγησαν, που βρίσκονται ακόμα χωρίς θέρμανση και τον απαραίτητο τεχνικό εξοπλισμό για τη διδασκαλία των μαθημάτων τους.
Καλούμε για μια ακόμη φορά τα μέλη και τους φίλους του Κόμματος στην περιοχή να δώσουν όλες τους τις δυνάμεις, στην πρώτη γραμμή, όπως το έκαναν από την πρώτη στιγμή.
Για να μη μείνει κανένας αβοήθητος και απροστάτευτος.
Για να συνεχιστεί και να δυναμώσει ακόμη περισσότερο η οργάνωση των κατοίκων, των αγροτών, των κτηνοτρόφων και των επαγγελματιών της περιοχής, η αλληλεγγύη που όλο αυτό το διάστημα εκφράστηκε από τα σωματεία και τις άλλες λαϊκές οργανώσεις.
Και αυτή η αλληλεγγύη, για να πιάσει τόπο, για να έχει προοπτική, πρέπει να πάει χέρι-χέρι με τον αγώνα, τη διεκδίκηση, για να κλείσουν -όσο είναι δυνατόν- οι πληγές, οι κάτοικοι να ξανασταθούν στα πόδια τους και να αντιμετωπιστούν πάνω απ' όλα οι πραγματικές αιτίες της καταστροφής.
Και από αυτόν εδώ το χώρο απαιτούμε τώρα από την κυβέρνηση, αλλά και από την Περιφερειακή και Τοπική Διοίκηση:
Να καταβληθεί έκτακτο επίδομα στους πληγέντες για να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους, να μπορέσουν να κάνουν Χριστούγεννα σαν άνθρωποι.
Γιατί δεν μπορεί να γίνονται "μπαλάκι" από τον έναν κρατικό φορέα στον άλλο, σχετικά με τις απαιτούμενες διαδικασίες που δεν είναι ευθύνη όσων επλήγησαν.
Εδώ και τώρα να αποζημιωθούν 100% -χωρίς όρους, προϋποθέσεις, αστερίσκους και χαράτσια στον ΕΛΓΑ- όλοι οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι και άλλοι παραγωγοί που έχουν υποστεί καταστροφή στην παραγωγή, τις αποθήκες, τα εργαλεία και το μηχανολογικό εξοπλισμό, στα ζώα και τις ζωοτροφές, τα μελίσσια, κ.λπ.
Γιατί δεν μπορούν να περιμένουν την άνοιξη του επόμενου χρόνου, όπως λέει η κυβέρνηση. Ούτε όσοι δεν μπορούσαν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΛΓΑ να περιμένουν να αποζημιωθούν από τα περιβόητα ΠΣΕΑ. Στην Κύμη, από το χιονιά του 2016, μόλις τώρα -δυο χρόνια μετά- έχει το θράσος να διαφημίζει η κυβέρνηση ότι αποζημιώνονται οι ελαιοκαλλιεργητές!
Να αποζημιωθούν στο 100% οι καταστροφές που υπάρχουν σε σπίτια (οικοσυσκευές και λοιπό οικιακό εξοπλισμό), μαγαζιά, μικρές επιχειρήσεις, να αποζημιωθούν οι μικρέμποροι που υπέστησαν ολική καταστροφή των υλικών τους που είχαν εκθέσει για το παζάρι των ημερών.
Να αποκατασταθούν άμεσα οι δασικοί δρόμοι, το αγροτικό δίκτυο.
Για να έχουν πρόσβαση οι αγροτοκτηνοτρόφοι σε ό,τι τους απέμεινε, για να μπορούν οι ρητινοκαλλιεργητές να συλλέξουν τη ρητίνη.
Να αποκατασταθεί το δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης. Να πραγματοποιηθεί έλεγχος για την ποιότητα του πόσιμου νερού.
Γιατί δεν μπορούμε να δεχτούμε 40 μέρες μετά να υπάρχουν χωριά χωρίς πόσιμο νερό.
Να υπάρξει άμεσος σχεδιασμός, γενναία χρηματοδότηση και υλοποίηση εκτεταμένων αντιπλημμυρικών έργων με ευθύνη του κράτους (διάνοιξη και εμβάθυνση του Κηρέα, κατασκευή προστατευτικών τοιχίων, καθαρισμός παραποτάμων και ρεμάτων, κ.ά.).
Να γίνουν άμεσα τα αναγκαία αντιδιαβρωτικά έργα και φράγματα ανάσχεσης στους ορεινούς όγκους.
Να καθαριστούν τα αποστραγγιστικά κανάλια στους κάμπους της περιοχής Μαντουδίου. Αντιπλημμυρικά έργα στήριξης των χωραφιών και επιχωμάτωση στα πραγματικά τους όρια των χωραφιών που έχουν παρασυρθεί.
Γιατί ο χειμώνας είναι μπροστά και δεν περιμένει το δήθεν ενδιαφέρον και τις υποσχέσεις χρόνων που παραμένουν μόνο λόγια.
Γιατί ο κίνδυνος για νέες καταστροφές, ακόμα και με μικρότερης έντασης βροχοπτώσεις, είναι υπαρκτός, αφού τα φερτά υλικά στα ποτάμια από την πρόσφατη πλημμύρα δεν έχουν καθαριστεί ακόμα.
Να αντιμετωπιστούν άμεσα οι ζημιές και οι κατολισθήσεις στο οδικό δίκτυο και να υπάρξει συνολική μελέτη για τον εκσυγχρονισμό του. Γιατί δεν μπορεί με μια πλημμύρα να κόβεται ένας ολόκληρος νομός στη μέση, από στεριά και θάλασσα και να παραμένουν ολόκληρες περιοχές, πόλεις, κωμοπόλεις και χωριά αποκλεισμένα.
Να γίνουν άμεσα όλες οι επισκευές που χρειάζεται το κτίριο του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Μαντουδίου, προκειμένου να διασφαλιστεί στο ακέραιο η ασφαλής διαβίωση και υγεία των πυροσβεστών. Να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του κλιμακίου.
Να αποκατασταθούν οι ζημιές και να λειτουργήσουν με όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές τα σχολεία και να γίνεται η διδασκαλία όλων των μαθημάτων στα σχολεία του Μαντουδίου.
Για να μπορούν οι μαθητές στο ΕΠΑΛ και στο Ενιαίο Λύκειο Μαντουδίου να συνεχίσουν απρόσκοπτα τα μαθήματά τους, γιατί σήμερα δεν μπορούν να κάνουν μαθήματα μέσα στο χειμώνα που έχει έρθει, χωρίς θέρμανση. Για να μπορούν να κάνουν τα μαθήματά τους και τα εργαστήριά τους με τον κατάλληλο τεχνικό εξοπλισμό.
Διεκδικούμε πάγωμα των χρεών σε εφορία, ΟΑΕΕ, τράπεζες, χωρίς προσαυξήσεις και τόκους για τους πληγέντες. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατάσχεσης.
Η απαλλαγή να ισχύσει για το διάστημα που θα απαιτηθεί να αποζημιωθούν πλήρως οι πληγέντες και να ανακτήσουν τα χαμένα εισοδήματά τους και όχι μόνο μέχρι το Μάρτη, που προβλέπει η κυβέρνηση.
Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη και τον ΕΝΦΙΑ για τους πληγέντες. Καμιά διακοπή ρεύματος, νερού και τηλεφώνου σε λαϊκές οικογένειες που έχουν χρέη.
Αναστολή πληρωμών των αγροτικών τιμολογίων της ΔΕΗ, μέχρι το τέλος του χρόνου.
Αναστολή πληρωμής του ΕΛΓΑ. Να πληρωθεί μετά την καταβολή των αποζημιώσεων.
Φίλες και φίλοι,
Σήμερα, ενάμιση μήνα μετά, τα φώτα της δημοσιότητας μπορεί να έσβησαν, όμως αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι έφυγαν τα προβλήματα, ο πόνος, η οργή και η αγανάκτηση.
Ίσα-ίσα. Όσο περνάει ο καιρός, τόσο περισσότερο αποκαλύπτεται το μέγεθος των πραγματικών προβλημάτων.
Τόσο περισσότερο αναδεικνύονται οι τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές.
Μέρα με τη μέρα φαίνεται ακόμα περισσότερο η ανεπάρκεια των κυβερνητικών υποσχέσεων για τα μέτρα στήριξης των πληγέντων.
Το ποσό των 650.000 ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών και των 200.000 για την αποκατάσταση της ύδρευσης είναι προκλητικά ανεπαρκές για τη στήριξη μιας ολόκληρης περιοχής που έχει τεράστιες καταστροφές.
Ακόμα και αυτά τα ποσά που προβλέπει η κυβέρνηση για το Δήμο Μαντουδίου - Λίμνης - Αγ. Άννας, που κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, έχουν βαλτώσει στον κυκεώνα των διαδικασιών ανάμεσα στην κυβέρνηση και την περιφερειακή και τοπική διοίκηση.
Πολύ περισσότερο που οι εκτιμήσεις υπηρεσιών του δήμου κάνουν λόγο για εξαπλάσιο ποσό που απαιτείται για την αποκατάσταση των ζημιών, για 3,8 εκατ. ευρώ.
Κατά πολύ περισσότερα από τα συνολικά 850.000 ευρώ που προβλέπει η κυβέρνηση. Και μάλιστα, χωρίς να υπολογίζονται τα αναγκαία κονδύλια για την αποκατάσταση των σχολείων και των απαραίτητων ενεργειών καθαρισμού και έργων στα ποτάμια.
Αγαπητοί φίλοι και σύντροφοι,
Σε αντίθεση με όσους λένε ότι τώρα δεν είναι ώρα να συζητάμε για ευθύνες, το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή χαρακτήρισε την καταστροφική πλημμύρα ως το χρονικό ενός προαναγγελθέντος εγκλήματος.
Αυτοί που έχουν συμφέρον να λένε ότι δεν είναι ώρα για απόδοση ευθυνών, είναι αυτοί που έχουν την ευθύνη για την υλοποίηση μιας πολιτικής που δίνει αέρα στα πανιά της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, σε βάρος των απαραίτητων υποδομών και έργων για την προστασία του λαού.
Και οι υπεύθυνοι έχουν ονοματεπώνυμο.
Είναι οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σήμερα, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ παλιότερα. Και από κοντά οι αστικές κρατικές δομές της περιφέρειας και της Τοπικής Διοίκησης με τους εκάστοτε διαχειριστές τους.
Εάν η κυβέρνηση είχε πραγματικά στο επίκεντρο της πολιτικής της την ουσιαστική αποκατάσταση των συνεπειών από την πλημμύρα, θα αρκούσε μια πολιτική απόφαση για την εξασφάλιση τόσο των απαραίτητων κονδυλίων, όσο και για την απλοποίηση και επίσπευση των διαδικασιών για τις αποζημιώσεις των πληγέντων που τώρα παραπέμπονται στις καλένδες.
Θα είχε κινητοποιήσει πολλαπλάσιες δυνάμεις του κρατικού μηχανισμού για τα απαραίτητα έργα που δεν παίρνουν άλλη αναβολή.
Εάν ήταν πραγματικά στην προτεραιότητα της κυβέρνησης η προστασία του λαού, θα έκανε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και κινήσεις, ώστε να εξασφαλίσει και επιπλέον χρηματοδότηση.
Ωστόσο, αυτό που προκύπτει από την απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ερώτηση της ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚΕ για την ενεργοποίηση του λεγόμενου "Ταμείου Αλληλεγγύης" της ΕΕ για την άμεση και πλήρη αποζημίωση των πληγέντων, είναι ότι σχετικό αίτημα δεν έχει καν υποβληθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
Εάν η κυβέρνηση είχε τη βούληση στην πράξη να συμβάλει στη στήριξη όσων έχασαν το βιος τους και υπέστησαν ζημιές από την πλημμύρα, θα ανταποκρίνονταν άμεσα στα σχετικά αιτήματα των πληγέντων και των οργανωμένων φορέων τους για συναντήσεις με τα αρμόδια υπουργεία.
Όπως το υπουργείο Εσωτερικών, με το οποίο πραγματοποιήθηκε τελικά συνάντηση ένα μήνα μετά τις καταστροφές και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης από το οποίο, όπως πληροφορηθήκαμε προηγουμένως, ακόμα περιμένουν ανταπόκριση.
Εάν η περιφερειακή αρχή της ΝΔ, με ολίγον ΠΑΣΟΚ, είχε στον προσανατολισμό της να γίνουν τα απαραίτητα έργα, ολοκληρωμένα και με τις προδιαγραφές που απαιτούνται, δεν θα άφηνε τα μπαλώματα στο οδικό δίκτυο που βλέπει κανείς στο δρόμο προς το Μαντούδι.
Θα είχε ολοκληρώσει το έργο της αποκατάστασης των αγροτικών και δασικών δρόμων και δεν θα απέσυρε τα μηχανήματα, όπως έγινε πριν λίγες μέρες.
Θα ανταποκρίνονταν στα αιτήματα των κατοίκων για κινητοποίηση του μηχανισμού, ώστε να ξεμπαζωθούν αυλές σπιτιών που, αντικειμενικά, δεν μπορούσαν να γίνουν με ίδια μέσα. Εκτός και αν αναγκαζόταν κάποιος, που δεν του έφτανε η ζημιά που έπαθε, να βάλει και το χέρι στην τσέπη.
Εάν είχε αυτό τον προσανατολισμό η περιφερειακή αρχή, μέσα στον άπλετο χρόνο που βρίσκει για την προώθηση επιχειρηματικών σχεδιασμών, με συναντήσεις μέχρι και με Κινέζους επενδυτές, δεν θα έκανε τον "κινέζο", όπως τελικά έγινε, απέναντι στους οργανωμένους φορείς των πληγέντων για συνάντηση μαζί τους και δέσμευση για τα δίκαια αιτήματά τους.
Η επιπλέον χρηματοδότηση που προέβλεψε με διαδικασίες fast-track για το οδικό δίκτυο -αρνούμενη να ικανοποιήσει το αίτημα των κομμουνιστών περιφερειακών συμβούλων για έκτακτη συνεδρίαση για τα μέτρα αποκατάστασης της καταστροφής- δεν προβλέπεται για το 2018, αλλά από το νέο έτος.
Ακόμα και το ποσό που προβλέπεται, είναι πολύ μακριά από την ανάγκη ολοκληρωμένης μελέτης και πλήρους εκσυγχρονισμού του απαρχαιωμένου και επικίνδυνου οδικού δικτύου της Εύβοιας.
Ακόμα και όσοι προβάλουν την ανάγκη στην περιοχή του Μαντουδίου να υπάρχουν αντίστοιχες προβλέψεις και μέτρα, όπως στους πυρόπληκτους στο Μάτι, εκτός του γεγονότος ότι τα συγκεκριμένα μέτρα δεν αντιμετωπίζουν εξ' ολοκλήρου την τεράστια καταστροφή, ο ρυθμός υλοποίησής τους είναι σαν το βάδισμα της χελώνας, όπως πρόσφατα κατήγγειλαν για άλλη μια φορά οι κάτοικοι της Ανατολικής Αττικής.
Γίνεται φανερό, ότι όλες αυτές οι πολιτικές δυνάμεις, από τις θέσεις που κατέχουν είτε στις κυβερνήσεις, είτε στην περιφερειακή και τοπική διοίκηση, έχουν υποβαθμίσει τους τομείς που είναι απαραίτητοι για την προστασία του λαού.
Έχουν διατηρήσει και ενισχύσει την εγκληματική γύμνια του κρατικού μηχανισμού στην πρόληψη, στην αντιμετώπιση έκτακτων και επικίνδυνων καταστάσεων.
Όλοι μαζί, η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως και οι προηγούμενες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, μαζί με τα άλλα κόμματα του συστήματος της εκμετάλλευσης, συμπλέουν στο στόχο της καπιταλιστικής ανάπτυξης που θεό της έχει το κέρδος και δεν υπολογίζει καν την ανθρώπινη ζωή.
Ομονοούν στους στόχους της ΕΕ, που χαρακτηρίζει ως "μη επιλέξιμες" και ως κόστος τις δαπάνες για τα αναγκαία έργα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής και αντισεισμικής προστασίας.
Από εδώ, από την περιοχή σας, προέκυψε για πρώτη φορά από την ΕΕ ο χαρακτηρισμός αυτός των δαπανών ως "μη επιλέξιμες".
Αποτυπώθηκε στην απάντηση που έδωσε η ΕΕ στην Ερώτηση της ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚΕ για άμεση στήριξη της περιοχής από την καταστροφική πυρκαγιά που ξεκίνησε πριν δυο χρόνια, το 2016, από τη Φαράκλα και έφτασε να σβήσει στη θάλασσα της Λίμνης, καίγοντας περισσότερα από 30.000 στρέμματα δάσους, μαζί και περιουσίες, με μεγάλες συνέπειες στους ρητινοκαλλιεργητές και τη σοδειά τους.
Και σε αυτή την πυρκαγιά ήρθαν με τραγικό τρόπο στην επιφάνεια οι τεράστιες ελλείψεις στο Πυροσβεστικό Σώμα σε προσωπικό και μέσα, η έλλειψη κατάλληλων προληπτικών μέτρων για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων.
Δυο χρόνια μετά, με την πρώτη μεγάλη βροχή, η περιοχή αυτή, κάτω από τη Μονή Γαλατάκη, δοκίμασε την ανυπαρξία ουσιαστικής αντιπλημμυρικής προστασίας και αντιδιαβρωτικών μέτρων, καθώς τα όποια έργα έγιναν, αποδείχθηκαν ελλιπή.
Το δημοσίευμα του "Ριζοσπάστη" τον Αύγουστο, λίγες μέρες μετά την πυρκαγιά στο Μάτι, για τη λογική που διαπνέει το πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από την ΕΕ, σχετικά με οδηγίες για τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, είναι αποκαλυπτικό.
Οι οδηγίες της ΕΕ λένε συγκεκριμένα:
Πρώτον: Ότι "είναι οικονομικά αποδοτικότερο να προστατευθούν από την πλημμύρα εκείνοι με τα μεγαλύτερα περιουσιακά στοιχεία (δηλ. εύπορες οικογένειες ή πολύτιμα εργοστάσια) από το να προστατευθούν εκείνοι που είναι φτωχοί και με πενιχρά περιουσιακά στοιχεία".
Όταν λένε "είναι οικονομικά αποδοτικότερο", εννοούν ότι στοιχίζει πιο φτηνά στο κράτος και στις διάφορες ασφαλιστικές εταιρείες να δώσουν κάποια ψίχουλα αποζημίωσης σε φτωχόσπιτα, από τις βίλες και τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, προτιμώντας να κάνουν έργα για να προστατεύουν τις "εύπορες" οικιστικές περιοχές ή μεγάλες επιχειρήσεις, και να αφήσουν στο έλεος των καιρικών φαινόμενων και των καταστροφών τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές, όπου κατοικούν κατά κανόνα εργαζόμενοι, αγρότες, φτωχά λαϊκά στρώματα.
Δεύτερον: Ομολογούν κυνικά ότι "αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αποφάσεις που δεν φαίνονται «δίκαιες», αλλά η δικαιοσύνη δεν είναι μέρος της ανάλυσης κόστους - οφέλους".
Είναι σαφές ότι, πέρα από το τι εννοούν ως "δικαιοσύνη", το ζήτημα είναι ότι ομολογούν ξεκάθαρα πως η λογική του κόστους - οφέλους, δεν χωρά το ζήτημα της προστασίας της ζωής και της περιουσίας των φτωχών εργατικών - λαϊκών οικογενειών.
Τρίτον: Για να αντιμετωπίσουν "αυτή την πιθανή επίδραση της αδικίας", όπως λένε, αναζητούν τρόπους και άθλια επιχειρήματα να πείσουν το λαό ότι αυτή η "αδικία", δηλαδή το ότι τους αφήνουν απροστάτευτους από τη φωτιά, τη βροχή και το σεισμό, μπορεί να είναι και για το ...καλό τους, εκβιάζοντας πως για να γίνουν τέτοια έργα θα αυξηθεί η φορολογία!
Τέτοια αθλιότητα, τέτοια απανθρωπιά!
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ που μεταμφιέστηκε σε ΚΙΝΑΛ, τα κόμματα που πίνουν νερό στο όνομα της ΕΕ, έχουν ευθύνη και πρέπει να απαντήσουν στο λαό της Βορειοκεντρικής Εύβοιας:
Αλήθεια, αυτά τα ίδια άθλια προβλέπουν και για εδώ σε σχέση με τα αντιπλημμυρικά έργα;
Φίλες και φίλοι,
Μας είπαν, επίσης, ότι για την καταστροφή φταίει η κλιματική αλλαγή, τα ακραία καιρικά φαινόμενα.
Μιλάνε για ακραία καιρικά φαινόμενα, λες και ζούμε στο Μεσαίωνα, όπου ο άνθρωπος πρέπει οπωσδήποτε να είναι έρμαιο των ακραίων φυσικών φαινομένων.
Λες και σήμερα δεν υπάρχει εκείνο το επίπεδο της επιστήμης και της τεχνολογίας για να μπορεί να προλαμβάνει και να καταστέλλει τέτοια φαινόμενα, παίρνοντας μέτρα αντιπλημμυρικής θωράκισης και προστασίας, κάλυψης κενών σε υποδομές και υπηρεσίες κρατικές, σε πυροσβεστικά μέσα και τόσα άλλα.
Αλλά και πάλι, όταν επικαλούνται κατά κόρον τα ακραία καιρικά φαινόμενα, προσπαθώντας να δικαιολογήσουν την αναλγησία τους και μόνο, δεν μας λένε καν τι μέτρα πήραν, έστω για να προσαρμόσουν την αντιπλημμυρική προστασία στα νέα αυτά -ακραία- δεδομένα που επικαλούνται ως δικαιολογία.
Οι πλημμύρες θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν, περιορίζοντας δραστικά τις προκαλούμενες καταστροφές, με την προϋπόθεση ότι θα υπήρχε ένας σχεδιασμός σύγχρονος, σε επιστημονική βάση, που θα έδινε πρώτα και κύρια βάρος στην πρόληψη.
Την πρόληψη βάζουν μπροστά όλοι οι επιστημονικοί αρμόδιοι φορείς, όλοι οι πανεπιστημιακοί, που μελετούν φαινόμενα και προτεινόμενες λύσεις, ως το μόνο αποτελεσματικό μέτρο, την ώρα που τα κυβερνητικά παπαγαλάκια της δημοσιογραφίας του ΣΥΡΙΖΑ εμπαίζουν και ειρωνεύονται όλους αυτούς και το ΚΚΕ, που συνεχώς προειδοποιούν και προτείνουν λύσεις.
Τέτοιες λύσεις που για την περιοχή σας επισημαίνουν ότι έγκαιρα πρέπει να έχουν παρθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διάνοιξη και εμβάθυνση των ποταμών και παραποτάμων, ειδικότερα του Κηρέα που το ύψος του αυτή τη στιγμή είναι στο επίπεδο του εδάφους και σχετικά εύκολα μπορεί να υπερχειλίσει.
Σημαίνει ότι στο μήκος του διαμορφώνονται τα απαραίτητα προστατευτικά τοιχία, ώστε να αντιμετωπίζεται η διάβρωση από πιθανή αυξημένη ροή.
Σημαίνει ότι σε τακτά διαστήματα, ποταμοί και παραπόταμοι καθαρίζονται από τα φερτά υλικά, ώστε αυτά να μην εμποδίζουν το ρου των υδάτων.
Σημαίνει κατάλληλα αντιδιαβρωτικά έργα μεγάλης έκτασης, για να μη ρισκάρεις τη ζωή σου από τις καταπτώσεις βράχων μετά τον Άγιο και στα Ήλια.
Φυσικά, όλα τα παραπάνω, απαιτούν ενίσχυση των αρμόδιων υπηρεσιών με γενναία χρηματοδότηση, προσωπικό, υποδομές, αλλά και σχεδιασμούς για την αντιμετώπιση παρόμοιων περιστατικών.
Και είναι αλήθεια πως, από τύχη, δεν θρηνήσαμε περισσότερα θύματα, καθώς οι μικρέμποροι με τα παιδιά τους 4 - 5 χρονών στα χέρια, κυριολεκτικά κατάφεραν την τελευταία στιγμή, να σωθούν από τους χειμάρρους, που πλημμύρισαν την περιοχή εδώ, έξω από το γήπεδο.
Η πρόληψη περιλαμβάνει και την έγκαιρη ενημέρωση των κατοίκων μιας περιοχής, που αναμένεται να πληγεί από κάποιο ισχυρό καιρικό φαινόμενο.
Αυτό ισχύει και για τα φαινόμενα που έλαβαν χώρα στη Βορειοκεντρική Εύβοια, καθώς ώρες πριν ο κυκλώνας "Ζορμπάς" ξεσπάσει στην περιοχή, ήταν γνωστό από τις αρμόδιες υπηρεσίες το πού κατευθύνεται.
Συνεπώς, υπήρχε και ο κατάλληλος χρόνος προειδοποίησης των κατοίκων, σε συνάρτηση φυσικά με τα απαραίτητα έργα πρόληψης. Ωστόσο, ούτε εδώ, κάτι τέτοιο συνέβη…
Και δεν συνέβη, γιατί δεν υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, που να περιλαμβάνει την οργανωτική προετοιμασία, με οδηγίες, μέσα (μεταφοράς, επικοινωνίας, ατομικής προστασίας, κλπ.), με υποδομές, επάρκεια προσωπικού.
Να περιλαμβάνει κατάλληλη εκπαίδευση όλων των εμπλεκόμενων κρατικών υπηρεσιών και ομάδων έκτακτων αναγκών, αλλά και του συνόλου των εργαζομένων και του πληθυσμού.
Σε αυτή τη βάση, να σχεδιάζονται και να πραγματοποιούνται ασκήσεις ετοιμότητας, σχέδια και μέσα εκκένωσης, εφόσον αυτή χρειαστεί.
Γι' αυτό σας λέμε -και είμαστε απόλυτα σίγουροι για αυτό που λέμε- ότι εντελώς άλλος είναι ο στόχος αυτής της προπαγάνδας περί κλιματικής αλλαγής και ακραίων καιρικών φαινομένων.
Ο πραγματικός στόχος είναι να συμβιβαστεί ο λαός, να μάθει να ζει ματώνοντας και με τις φυσικές καταστροφές.
Υπάρχουν επομένως οι δυνατότητες.
Αυτό που δεν υπάρχει είναι μια πολιτική, ένας δρόμος ανάπτυξης, με έργα υποδομών, μέσα και υπηρεσίες με κριτήριο τις ανάγκες των ανθρώπων, της φύσης, συνολικά της κοινωνίας.
Και όχι με το κριτήριο που επικρατεί σήμερα.
Όπου όλα αυτά θεωρούνται κόστος, το οποίο μάλιστα πρέπει συνεχώς να μειώνεται, για χάρη των ματωμένων πλεονασμάτων, για να περισσεύουν χρήματα για το μεγάλο κεφάλαιο και τις δικές του προτεραιότητες.
Φίλες και φίλοι,
Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Το παραμύθι της δήθεν "δίκαιης" ανάπτυξης, όπου ο πλούτος που παράγεται τάχα θα μοιράζεται δίκαια σε όλους, έχει πια αποκαλυφθεί.
Τα αποτελέσματα αυτής της ανάπτυξής τους, της καπιταλιστικής ανάπτυξης, μπορεί να τα δει κατάματα και ο λαός της Εύβοιας.
Τη στιγμή που ο νομός εξελίσσεται σε ενεργειακό κόμβο, με την άναρχη εγκατάσταση των αιολικών πάρκων σε ολόκληρη τη Νότια Εύβοια, ο λαός δοκιμάζεται από την ενεργειακή φτώχεια, τις διακοπές ρεύματος που παίρνουν έκταση και εδώ, το χειμώνα που δεν μπορεί να βγει, γιατί η τιμή του πετρελαίου είναι στα ύψη.
Τη στιγμή που τα κέρδη των μεγαλοξενοδόχων χτυπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι απασχολούνται με μισθούς καθηλωμένους, ωράριο ήλιο με ήλιο, χωρίς ρεπό και ξεκούραση, σε πολλές περιπτώσεις ανασφάλιστοι.
Τη στιγμή που οι επιδοτήσεις και οι φοροαπαλλαγές για το μεγάλο κεφάλαιο πολλαπλασιάζονται, οι αγροτοκτηνοτρόφοι στενάζουν και ξεκληρίζονται από τη φοροληστεία και τα χαράτσια, οι ρετσινάδες βλέπουν να εξελίσσεται ο σχεδιασμός για μείωση της επιδότησης για την παραγωγή τους.
Τη στιγμή που η κυβέρνηση διαφημίζει την αύξηση του κατώτατου μισθού για λίγα ευρώ, οι εργαζόμενοι στα εργοστάσια της περιοχής είναι αντιμέτωποι με την ανυπαρξία ΣΣΕ, με την εντατικοποίηση, με τις ελλείψεις στα σχολεία, την υποστελέχωση των Κέντρων Υγείας Μαντουδίου και Ιστιαίας.
Με τη σημερινή περιοδεία και συγκέντρωση αναδεικνύουμε στην πράξη ότι το ΚΚΕ παρεμβαίνει και πρωτοστατεί για τα μεγάλα λαϊκά προβλήματα.
Με τους κομμουνιστές, που και οι ίδιοι επλήγησαν, όπως εκατοντάδες άνθρωποι του μόχθου στην περιοχή, να βρίσκονται από την πρώτη στιγμή της πλημμύρας στο πόδι για την αντιμετώπιση των συνεπειών.
Με την οργάνωση της αλληλεγγύης, με στόχο την ενημέρωση και οργάνωση του λαού για να διεκδικήσει όσα του αξίζουν.
Με παρεμβάσεις που κάναμε και κάνουμε σε όλα τα επίπεδα. Στη Βουλή, στην Ευρωβουλή, στην περιφέρεια, στο δήμο. Απαιτώντας τη λήψη άμεσων μέτρων για την προστασία του λαού.
Μέσα από το οργανωμένο λαϊκό κίνημα και τους φορείς του, με μορφές οργάνωσης που γεννιούνται από την ανάγκη να αντιμετωπιστεί η οξύτητα των προβλημάτων.
Έχοντας ξεκάθαρο ότι μόνο η ίδια η πάλη του λαού της περιοχής μπορεί να καταφέρει να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα των πλημμυροπαθών.
Θα συνεχίσουμε με κάθε τρόπο, όσο περνάει από το χέρι μας, να στεκόμαστε αλληλέγγυοι, και όλοι μαζί για να κλιμακωθεί ο αγώνας, να ασκηθεί η μεγαλύτερη δυνατή πίεση, καθώς επείγει με ευθύνη της κυβέρνησης, της περιφέρειας, του δήμου να γίνουν τα απαραίτητα έργα.
Γιατί ο χειμώνας είναι μπροστά και δεν υπάρχει δικαιολογία να ρισκάρονται ανθρώπινες ζωές και το βιος του λαού από φυσικά φαινόμενα, που, παρά την έντασή τους, θα μπορούσαν οι συνέπειές τους να αντιμετωπιστούν με την αξιοποίηση του σημερινού επιπέδου της επιστήμης και της τεχνολογίας.
Το ΚΚΕ έχει ολοκληρωμένη πρόταση συνολικά για την αντιπλημμυρική, αντιπυρική, αντισεισμική θωράκιση.
Μια πρόταση που η υλοποίησή της προϋποθέτει διαφορετική οργάνωση της οικονομίας και της κοινωνίας.
Που στο επίκεντρό της έχει την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και όχι τα κέρδη του κεφαλαίου, που στο κυνήγι τους δεν υπολογίζεται ούτε η ανθρώπινη ζωή.
Απευθύνουμε κάλεσμα αγωνιστικής συμπόρευσης και συστράτευσης με το ΚΚΕ.
Για να οργανωθεί η διεκδίκηση, η πάλη, για να αλλάξει ο συσχετισμός σε όφελος της μεγάλης λαϊκής πλειοψηφίας που στενάζει από την εφαρμοζόμενη πολιτική ενίσχυσης των επιχειρηματικών ομίλων, την οποία προωθούν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ, όλα τα κόμματα του συστήματος.
Τώρα με το ΚΚΕ για την προστασία της ζωής μας, για την αποκατάσταση και πλήρη αποζημίωση από τις συνέπειες της πλημμύρας.
Το ΚΚΕ σας καλεί σε αυτό τον αγώνα, για την ικανοποίηση των πραγματικών και σύγχρονων αναγκών μας.
Για να ανοίξουμε το δρόμο για ένα πιο φωτεινό μέλλον για μας και τα παιδιά μας».







Σε σύσκεψη φορέων στο Δημαρχείο Μαντουδίου συμμετείχε και μίλησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας, επικεφαλής πολυμελούς κλιμακίου του Κόμματος, στο οποίο μετείχαν ακόμα ο Κ. Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ, οι Κ. Μπασδέκης και Κ. Μπάτσικας, μέλη της ΚΕ κ.ά. Τη σύσκεψη άνοιξε ο Μ. Μακρής, Γραμματέας της ΤΕ Εύβοιας του ΚΚΕ. Στη σύσκεψη παραβρέθηκε και μίλησε, αναφερόμενος στις δράσεις της δημοτικής αρχής ως σήμερα για την αποκατάσταση των ζημιών απ' τις πλημμύρες, ο δήμαρχος Μαντουδίου - Λίμνης - Αγ. Άννας Χρ. Καλυβιώτης, ζητώντας τη στήριξη του ΚΚΕ στο αίτημα να υπάρχει έτοιμο σχέδιο δράσης για την περίπτωση φυσικών καταστροφών, που θα τίθεται σε εφαρμογή αμέσως με την εκδήλωσή τους.
Στη σύσκεψη - συζήτηση συμμετείχαν επίσης ο αντιδήμαρχος Δημοτικής Ενότητας Μαντουδίου, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Μαντουδίου και εκπρόσωποι από: Εμπορικό Σύλλογο Μαντουδίου, Εμπορικό Σύλλογο Λίμνης, Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Δήμων Β. Εύβοιας, Σωματείο Ρητινοπαραγωγών - Δασεργατών Εύβοιας, Αγροτικό Σύλλογο Μαντουδίου - Λίμνης - Αγ. Άννας, Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Μαντουδίου, Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Πηλίου, Πολιτιστικό Σύλλογο Ροδιών, Δασικό Συνεταιρισμό Πηλίου, Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ (παράρτημα Μαντουδίου), Λαϊκή Επιτροπή Κηρίνθου, Σύλλογο Αλιέων Μαντουδίου, Σύλλογο Σαρακατσαναίων Μαντουδίου, Λαϊκή Επιτροπή Αγώνα Κατοίκων Β. Εύβοιας - Αλόννησου - Σκιάθου - Σκοπέλου «Όχι στην καταστροφή του Αιγαίου» και ο Χριστιανικός Σύλλογος Μαντουδίου.
Πρώτος το λόγο πήρε ο Στ. Λιαγκάκης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Μαντουδίου - Αγίας Αννας - Λίμνης, ο οποίος σημείωσε ότι οι αγρότες έπαθαν καθολική ζημιά σε καλλιέργειες, σε ζωικό πληθυσμό και σε αλλοίωση χωραφιών, ενώ οι συνέπειες της πλημμύρας θα φαίνονται για αρκετά χρόνια στο ανάγλυφο της γης. Πρόσθεσε ότι η αντιμετώπιση απ' την κυβέρνηση ήταν η αναμενόμενη, οι αγρότες κλήθηκαν να πληρώσουν το χαράτσι του ενός ευρώ για να ξεκινήσει η διαδικασία της εκτίμησης, αγρότες που αδυνατούν να πληρώσουν τον ΕΛΓΑ εξαιρέθηκαν από την όποια αποζημίωση οριστεί, ενώ οι πληρωμές στους υπόλοιπους καθυστερούν και παραπέμπονται για την άνοιξη. Ταυτόχρονα, στα ποτάμια της περιοχής έχουν γίνει μικρές μόνο παρεμβάσεις, τίποτα ουσιαστικό για την προστασία από μια επόμενη πλημμύρα, οι αγροτικοί δρόμοι είναι σε άθλια κατάσταση, ενώ δύο χωριά δεν έχουν ακόμα πόσιμο νερό. Στα πλαίσια αυτά, ο Αγροτικός Σύλλογος, όπως τόνισε, πήρε την πρωτοβουλία και κάλεσε τον κόσμο να κινητοποιηθεί, φτιάχτηκε η επιτροπή των πλημμυροπαθών και χάρη και στην πίεση του ΚΚΕ, έγινε εφικτή μία συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών και αναμένεται μία ακόμα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Απ' τον Εμπορικό Σύλλογο, ο Κ. Αλατζάς αναφέρθηκε στις μεγάλες ζημιές που υπέστησαν οι επαγγελματίες και στην ανάγκη να υπάρξει μέριμνα και γι' αυτούς, ιδίως σε ό,τι αφορά χρέη προς δημόσιο και τράπεζες.
Απ' τον Αλλιευτικό Σύλλογο, ο Γ. Αλαφάκης μίλησε για τις καταστροφές σκαφών αλιέων, αλλά και του καταφυγίου, σημειώνοντας ότι μπορεί να μην αποτελεί προτεραιότητα, ωστόσο η αποκατάστασή του είναι ζωτικής σημασίας για τους αλιείς.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων Δημοτικού Σχολείου Πηλίου Ν. Τσιμιλιώτης τόνισε την απουσία αντιπλημμυρικών έργων, καθώς χρόνια είχε να μπει μπουλντόζα για τον καθαρισμό των ποταμιών. «Όλοι το ρίχνουν στον κακό καιρό, τον κακό τους τον καιρό αυτών που δεν κάνουν τίποτα, καταστράφηκαν περιουσίες», σημείωσε. Στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όσοι επλήγησαν απ' την πλημμύρα, πρόσθεσε και το χρόνιο πρόβλημα οικογενειών του χωριού Βλαχιά και αφορά στη μεταφορά των παιδιών τους στο πλησιέστερο σχολείο, ευθύνη που βαραίνει τις πλάτες των γονιών, πολλοί απ' τους οποίους είναι άνεργοι και δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στην ανάγκη μεταφοράς των παιδιών τους στο σχολείο, ενώ οι αρμόδιες αρχές κωφεύουν.
Ο πρόεδρος του Σωματείου Ρητινεργατών Εύβοιας Β. Γεωργαντζής μίλησε για τα προβλήματα 1.500 οικογενειών που ασχολούνται με τη ρητινοκαλλιέργεια και παράγουν το 95% της ρητίνης στην Ελλάδα, στα οποία ήρθε να προστεθεί η καταστροφή που υπέστησαν οι δασικοί δρόμοι, με συνέπεια να αποκλείονται απ' την παραγωγή τους. Υπογράμμισε την ανάγκη οι κάτοικοι της περιοχής να μην εφησυχάσουν, καθώς πρόσφατη είναι η εμπειρία της πυρκαγιάς στη Λίμνη απ' την οποία καταστράφηκαν χιλιάδες στρέμματα χαλεπίου πεύκης, με αποτέλεσμα να καταστραφούν πολλοί ρητινοκαλλιεργητές. Όπως ανέφερε, οι υποσχέσεις περίσσεψαν, οι περατζάδες αρμοδίων, τα μεγάλα λόγια, αλλά όλα ξεχάστηκαν όταν έσβησαν τα φώτα της δημοσιότητας. «Αν δεν φωνάξουμε ούτε αποζημιώσεις θα υπάρξουν.... αν δεν βάλουμε τα στήθη μας μπροστά, είμαστε χαμένοι από χέρι» σημείωσε, ευχαριστώντας το ΚΚΕ για τη συμπαράσταση που διαχρονικά δείχνει στους αγώνες και τις διεκδικήσεις τους.
Από τη Λαϊκή Επιτροπή Κηρύνθου, η Χ. Γάγγαρη μίλησε για τις πλημμύρες και τη μειονεκτική θέση του οικισμού στην Κρύα Βρύση, όπου καταλήγουν τα δύο ποτάμια της περιοχής, αλλά κανείς δεν έχει ενδιαφερθεί για τη φροντίδα της κοίτης τους και των εκβολών τους, με συνέπεια η περιοχή στην παραλία να γίνεται λίμνη. Πέρα απ' τα πλημμυρικά φαινόμενα, σημείωσε ότι ο τόπος αντιμετωπίζει και πολλά άλλα προβλήματα, όπως η ανεργία, η υποστελέχωση των κέντρων Υγείας, ενώ ειδικά στην Κήρυνθο μεγάλο είναι το πρόβλημα με το νερό, καθώς έχει κριθεί ακατάλληλο προς πόση.
Απ' τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ροβιών, η Κ. Μαμούχα μίλησε για την εγκατάλειψη της περιοχής, την έλλειψη υποδομών, την απουσία πολιτιστικής δραστηριότητας. «Χωρίς γυμναστήρια, χωρίς γήπεδα, χωρίς γυμναστές, σχολεία υποστελεχωμένα, περιμένουμε ως τα Χριστούγεννα να συμπληρωθούν οι θέσεις, ή έναν γυμναστή τον μοιράζονται τρία και τέσσερα σχολεία και έτσι κυλάει η ζωή, μίζερα κυλάει η ζωή εδώ», σημείωσε.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Μαντουδίου Κ. Αποστόλου αναφέρθηκε στα προβλήματα στις σχολικές εγκαταστάσεις μετά την πλημμύρα. Δύο σχεδόν μήνες μετά, η θέρμανση δεν έχει αποκατασταθεί και η υγρασία είναι αφόρητη στο δημοτικό και στο λύκειο.
Ο Β. Καραγιώργος, απ' τη Λαϊκή Επιτροπή Αγώνα ενάντια στην καταστροφή του Αιγαίου, τόνισε την ανάγκη ελέγχου του υπεδάφους και της ρύπανσης λόγω των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων στην περιοχή, εκφράζοντας ανησυχία για την απουσία ελέγχου επενδυτικών δραστηριοτήτων.
Από τη Λαϊκή Επιτροπή Κηρύνθου, ο Γ. Τσουκαλάς σημείωσε ότι τα προβλήματα της περιοχής είναι κοινά με αυτά των κατοίκων σε όλη τη χώρα και πως η λύση τους προϋποθέτει την ανατροπή του σάπιου συστήματος.
Ο Ν. Γεραλής, απ' το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Δήμων Βόρειας Εύβοιας, ανέδειξε την έλλειψη βασικών υποδομών στην περιοχή που συμβάλουν στην εκδήλωση τέτοιων τραγικών συνεπειών από καιρικά φαινόμενα. Μίλησε πιο συγκεκριμένα για τον κεντρικό οδικό άξονα, τον μοναδικό που συνδέει την περιοχή με τα αστικά κέντρα, ο οποίος κόπηκε για δύο κρίσιμα 24ωρα στη διάρκεια της πλημμύρας, κάτι που θα μπορούσε να έχει τραγικές συνέπειες αν χρειαζόταν διακομιδή ασθενούς σε νοσοκομείο. Μίλησε ακόμα για τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού στους δήμους και τον απαρχαιωμένο στόλο μηχανημάτων με μεγάλες επιπτώσεις στην ασφάλεια και των ίδιων των εργαζομένων, πέρα απ' την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Αναφέρθηκε, μάλιστα, στους πολλούς νεκρούς που θρηνεί ο κλάδος λόγω των ελλείψεων σε μέτρα ασφάλειας κατά τη διάρκεια της εργασίας τους. «Κάνουμε προσπάθεια να ανεβάσουμε τη φωνή τους, να διεκδικήσουμε λύσεις, αν δεν αγωνιστούμε δεν πρόκειται να δούμε καλύτερες μέρες», υπογράμμισε, ενώ κλείνοντας, επεσήμανε ότι η επίσκεψη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο Μαντούδι είναι η πρώτη δραστηριότητά του στο έμπα του δεύτερου αιώνα του Κόμματος.
Τέλος, ο πρόεδρος του Δασικού Συνεταιρισμού Πηλίου Γ. Τσούλος αναφέρθηκε και αυτός στις καταστροφές και στον ελλειπή καθαρισμό των ποταμιών.
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, κλείνοντας τη σύσκεψη, σημείωσε ότι ο λαός της περιοχής, με το ΚΚΕ στο πλάι του, πρέπει με τον αγώνα του να ασκήσει τη μεγαλύτερη δυνατή πίεση για αποκατάσταση των ζημιών, για αποζημιώσεις και λήψη μέτρων αποτροπής τέτοιας καταστροφής στο μέλλον. Υπογράμμισε ότι ταυτόχρονα δεν είναι πολυτέλεια η Παιδεία, η Υγεία, ο Αθλητισμός και ο Πολιτισμός, αντίθετα πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα, καθώς είναι κρίσιμα για τη ζωή του λαού. Δεν είναι μόνο η πλημμύρα, οι ζημιές, οι θάνατοι, είναι και ο μισθός, η ζωή των εργαζομένων που χάνεται γιατί δεν παίρνονται επαρκή μέτρα ασφάλειας. Συμπεριφέρονται στους εργαζόμενους λες και είναι ζώα, όλα αυτά έχουν την πηγή τους σε ένα πρόβλημα, ποιος έχει την εξουσία: «Ο εργάτης, ο λαός βρίσκεται στην εξουσία; Υπάρχει τέτοια κοινωνική οργάνωση της παραγωγής, της οικονομίας που να καλύπτει τα συμφέροντα λαού ή είναι κοινωνική οργάνωση και οικονομία μόνο για τα συμφέροντα μιας χούφτας παρασίτων;», σημείωσε και προέτρεψε σε συνέχιση των κινητοποιήσεων για την άσκηση πίεσης σε όλους τους αρμόδιους.
902.gr

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.