powered by Surfing Waves

Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2018

Κίνδυνοι πλημμύρας και το σχέδιο διαχείρισης κινδύνων πλημμύρας για το Δήμο μας σε ΦΕΚ του 2018


Προκαταρκτική Αξιολόγηση Κινδύνων Πλημμύρας
 

Η συλλογή πληροφοριών για πλημμυρικά φαινόμενα έγινε, σε επίπεδο χώρας, στο πλαίσιο της «Προκαταρκτικής Αξιολόγησης Κινδύνου Πλημμύρας» η οποία έχει ήδη ολοκληρωθεί (22-11-2012). Όλα τα δεδομένα και τα αποτελέσματα της Προκαταρκτικής Αξιολόγησης Κινδύνων Πλημμύρας είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΚΑ.

Η ΕΓΥ προσδιόρισε τον κατάλογο των εμπλεκόμενων φορέων σε όλα τα στάδια διαχείρισης του κινδύνου και των καταστροφών, δηλαδή πρόληψη, ετοιμότητα και αποκατάσταση, και απευθύνθηκε:
στους κεντρικούς φορείς (Υπουργεία, Εκπαιδευτικά Ιδρύματα κλπ), απευθείας, μέσω αλληλογραφίας ή επιτόπου επισκέψεων για τη συλλογή καταγραφών ιστορικών πλημμυρικών γεγονότων
στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και Περιφέρειες για τη συλλογή δεδομένων από τις Περιφερειακές Υπηρεσίες και τους Δήμους εντός των περιοχών αρμοδιότητάς τους.

Αναλυτικά, οι πηγές πληροφορίας ήταν:
Ο Οργανισμός Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ), που παρείχε ποσοτικά στοιχεία αποζημιώσεων λόγω καταστροφών αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής.


Η Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (ΥΑΣ), που παρείχε ποσοτικά στοιχεία αποζημιώσεων λόγω καταστροφής οικιακών συσκευών και υποδομών.


Η Πυροσβεστική Υπηρεσία, που διαθέτει αρχεία καταγραφής πλημμυρικών συμβάντων υψηλής γεωγραφικής διακριτότητας τα οποία αποτελούν ποιοτική ένδειξη της έκτασης των ζημιών από πλημμύρες και χρησιμεύουν για τη διασταύρωση άλλων πηγών.


Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ), με αρχεία για την κήρυξη περιοχών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω πλημμυρών τα οποία χρησιμεύουν για την κατανόηση των αιτίων, των μηχανισμών και των αποτελεσμάτων των πλημμυρών.


Οι κατά τόπους Περιφέρειες, με στοιχεία αλληλογραφίας που άπτονται πολλών παραμέτρων των πλημμυρών, όπως το ιστορικό των φαινομένων, τα κατασκευασμένα έργα άμεσης ανακούφισης των περιοχών και τις απαιτούμενες παρεμβάσεις αποκατάστασης αντιπλημμυρικών έργων. Τα στοιχεία αυτά χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με τα αρχεία της ΓΓΠΠ.


Μελέτες αντιπλημμυρικής προστασίας και λοιπές υδραυλικές και υδρολογικές μελέτες ή σχετικές πανεπιστημιακές εργασίες και δημοσιεύσεις, όπου είναι διαθέσιμες.


Στοιχεία από τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.

Κατά την εκπόνηση της Προκαταρκτικής Αξιολόγησης Κινδύνου Πλημμύρας χρησιμοποιήθηκαν τα παρακάτω κριτήρια για την αξιολόγηση των πλημμυρικών γεγονότων σε όλη την ελληνική επικράτεια:
ύπαρξη ανθρώπινων θυμάτων


ύψος χρηματικής αποζημίωσης, σε τρέχουσες τιμές (όπως καταβλήθηκε στο χρόνο αποζημίωσης) με βάση τα αρχεία ΕΛΓΑ για ζημιές στη γεωργία και ΥΑΣ για ζημιές σε οικισμούς.


μέγεθος κατακλυζόμενης έκτασης, σε στρέμματα, με βάση τις καταγραφές του ΕΛΓΑ

Η κατηγοριοποίηση της σημαντικότητας των ιστορικών πλημμυρών έγινε με βάση τα όρια του ακόλουθου Πίνακα. Ως σημαντικά ιστορικά γεγονότα ορίστηκαν αυτά που εμπίπτουν για οποιοδήποτε από τα τρία κριτήρια στις κατηγορίες «Υψηλή» και «Πολύ Υψηλή».

Σημαντικότητα πλημμύρας Ανθρώπινα θύματα Αποζημίωση (€) Έκταση (στρέμματα)
Χαμηλή  < 50.000  < 2.000
Μέση  50.000-200.000  2.000-5.000
Υψηλή  200.000-500.000  5.000-10.000
Πολύ υψηλή  >=1  > 500.000  >



Η έκθεση της Προκαταρκτικής Αξιολόγησης Κινδύνων Πλημμύρας από τη θάλασσα και της Εκτίμησης της Πιθανής Ανύψωσης της για την Αξιολόγηση της Επικινδυνότητας τους επισυνάπτετε στον ακόλουθο σύνδεσμο:

«Προκαταρκτική Αξιολόγηση Κινδύνων Πλημμύρας από την Θάλασσα και Εκτίμηση της Πιθανής Ανύψωσnς για την Αξιολόγηση της Επικινδυνότητας τους»










Κατάρτιση Χαρτών Κινδύνων Πλημμύρας
 
Οι Χάρτες Κινδύνων Πλημμύρας (flood risk maps) καταρτίστηκαν στις ακόλουθες Ζώνες Δυνητικά Υψηλού Κινδύνου Πλημμύρας, οι οποίες καθορίστηκαν στο πλαίσιο της Προκαταρκτικής Αξιολόγησης Κινδύνων Πλημμύρας (ΥΠΕΚΑ-ΕΓΥ, 2012):
GR07RAK0001 ‘’Κάτω ρους π. Ασωπού, περιοχή Σκάλας Ωρωπού, Αγ. Κωνσταντίνου’’
GR07RAK0002 ‘’Χαμηλή ζώνη περιοχής Αυλώνας λεκάνης π. Ασωπού’’
GR07RAK0003 ‘’Πεδινά ρ. Σαρανταπόταμου, παραλία Αμάρυνθου νήσου Ευβοίας’’
GR07RAK0004 ‘’Μέσος ρους ρ. Σαρανταπόταμος, περιοχή Γυμνόν νήσου Ευβοίας’’
GR07RAK0005 ‘’Κάτω ρους π. Λήδα, παράκτια περιοχή Βασιλικό, Χαλκίδα, Ν. Αρτάκη νήσου Ευβοίας’’
GR07RAK0006 ‘’Χαμηλή ζώνη ρ. Χονδρός νήσου Ευβοίας’’
GR07RAK0007 ‘’Μέσος ρους π. Λήδα, περιοχή Αμφιθέας-Πισσώνα νήσου Ευβοίας’’
GR07RAK0008 ‘’Παραλία περιοχής Στόμιο νήσου Ευβοίας (κατάντη ρους ρ. Χονδρός)
GR07RAK0009 ‘’Χαμηλή ζώνη λεκάνης ρ. Μανικιάτη νήσου Ευβοίας’’
GR07RAK0010 ‘’Άνω ρους ρ. Ψαχνών’’
GR07RAK0011 ‘’Χαμηλή ζώνη λεκάνης ρ. Ψαχνών, Παραλία Πολιτικών νήσου Ευβοίας’’
GR07RAK0012 ‘’Χαμηλή ζώνη μέσου-κάτω ρου λεκάνης Βοιωτικού Κηφισού-Λιμνών Υλίκης-Παραλίμνης-χαμηλής ζώνης περιοχής Σχηματαρίου – Δήλεσι’’
GR07RAK0013 ‘’Περιοχή Αταλάντης ρ. Αλαργινό’’
GR07RAK0014 ‘’Χαμηλή ζώνη άνω ρου Βοιωτικού Κηφισού’’
GR07RAK0015 ‘’Χαμηλή ζώνη λεκάνης ρ. Κηρεύς νήσου Ευβοίας’’
GR07RAK0016 ‘’Παρόχθιες χαμηλές περιοχές π. Σπερχειού-χαμηλή ζώνη ρεμάτων παράκτιας περιοχής Στυλίδας-Καμένων Βούρλων‘’
GR07RAK0017 ‘’Ωραιοί, Ιστιαία, Κανατάδικα νήσου Ευβοίας’’
GR07RAK0018 ‘’Χαμηλή ζώνη άνω ρου π. Ασωπού’’
GR07RAK0019 ‘’Άνω ρους ρ. Αλαργινό’’

Οι Χάρτες Κινδύνων Πλημμύρας παρουσιάζονται σε κλίμακα 1:25.000, για όλα τα πλημμυρικά σενάρια που εξετάζονται, παρουσιάζουν τις δυνητικές αρνητικές συνέπειες στον πληθυσμό, την οικονομική δραστηριότητα, το περιβάλλον και την πολιτισμική κληρονομιά, εντός των περιοχών κατάκλυσης, όπως αυτές προέκυψαν από την υδραυλική ανάλυση για τις εξεταζόμενες περιόδους επαναφοράς (Τ=50, 100, 1000) και παρουσιάζονται στους Χάρτες Επικινδυνότητας Πλημμύρας. Επιπλέον, δίνονται Χάρτες Μέγιστης Πιθανής Επίπτωσης Πλημμύρας για τον πληθυσμό, τις οικονομικές δραστηριότητες, το περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά, της τρωτότητας σε εδαφική διάβρωση, του Βαθμού Επιρροής Πλημμύρας και Αποτίμησης Επιπτώσεων Πλημμύρας από ποτάμιες ροές σε επίπεδο Υδατικού Διαμερίσματος και αφορά τις περιοχές που κατακλύζονται.

Οι Χάρτες Κινδύνων Πλημμύρας από ποτάμιες ροές/ λίμνες καταρτίζονται για τα ακόλουθα σενάρια:

- πλημμύρες υψηλής πιθανότητας υπέρβασης, περιόδου επαναφοράς Τ =50 ετών

- πλημμύρες μέσης πιθανότητας υπέρβασης, περιόδου επαναφοράς Τ = 100 ετών,

- πλημμύρες χαμηλής πιθανότητας υπέρβασης, περιόδων επαναφοράς Τ = 1000 ετών.

Οι Χάρτες Κινδύνων πλημμύρας καθώς και οι σχετικές τεχνικές εκθέσεις που τους συνοδεύουν παρουσιάζονται στους παρακάτω συνδέσμους:
ΧΑΡΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΩΝ ΠΛΗΜΜΥΡΑΣ
Χάρτης Μέγιστης Πιθανής Επίπτωσης Πλημμύρας
Χάρτης Βαθμού Επιρροής Πλημμύρας
Χάρτης Αποτίμησης Επιπτώσεων Πλημμύρας
Χάρτης Αξιολόγησης Τρωτότητας σε Εδαφική Διάβρωση
Π8- Χάρτες Κινδύνων Πλημμύρας (I_4_P08_GR07.pdf)
Π9- Χάρτες Κινδύνων Πλημμύρας - ΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ (I_4_P09_GR07.pdf)
 
 
 
 
ΧΑΡΤΗΣ ΚΙΝΔΥΝΩΝ ΠΛΗΜΜΥΡΑΣ 
 

Η «Χαμηλή ζώνη λεκάνης ρ. Κηρεύς νήσου Ευβοίας (GR07RAK0015)» , βρίσκεται στο βόρειο ‐ κεντρικό τμήμα της Εύβοιας, έχει έκταση 28,43 km2 και συνίσταται από τις πεδινές εκτάσεις που διαμορφώνονται κατά μήκος των ποταμών Κηρέα, Νηλέα και των παραποτάμων τους, μεταξύ των οικισμών Φαράκλα, Στροφυλιά, Ζωοδόχος Πηγή, Κήρινθος, Κρύα Βρύση από Βορρά και Καλύβια, Σπαθάρι, Μετόχι, Μαντούδι, Φούρνοι, Κυμάσι από Νότο. 






Χάρτης Αποτίμησης Επιπτώσεων Πλημμύρας για Τ=50έτη (GR07_P08_S9_Risk_T50)

  




Χάρτης Τρωτότητας σε Εδαφική Διάβρωση (GR07_P08_S4_Erosion_Map)


 

4.15 Χαμηλή ζώνη λεκάνης ρ. Κηρεύς νήσου Ευβοίας
(GR07RAK0015)
4.15.1 Γενικά
Η χαμηλή ζώνη λεκάνης ρ. Κηρεύς νήσου Ευβοίας βρίσκεται στο βόρειο ‐ κεντρικό τμήμα της Εύβοιας,έχει έκταση 28.45km2 και συνίσταται από τις πεδινές εκτάσεις που διαμορφώνονται κατά μήκος τωνποταμών Κηρέα, Νηλέα και των παραποτάμων τους. Περιφερειακά της ζώνης συναντώνται βαθιές απότομες ρεματιές και χαραδρώσεις που συνδέονται με το πολυσχιδές υδρογραφικό δίκτυο. Τοανάγλυφο της ζώνης χαρακτηρίζεται στο σύνολό του πεδινό με ήπιες και μικρές κλίσεις.
Η αποστράγγιση της ζώνης γίνεται μέσω του υδρογραφικού δικτύου δύο κύριων ρεμάτων εποχιακής
ροής με τους παραχειμάρρους τους οι οποίοι τελικά συμβάλλουν σε έναν, με τελικό αποδέκτη της
αποστράγγισης το Αιγαίο Πέλαγος.
Ο ποταμός Νηλέας, μήκους 25km, πηγάζει από το Ξηρό όρος, εισέρχεται εντός ζώνης (νοτιοδυτικά του οικισμού Φαράκλα) και κατευθύνεται προς τα ανατολικά δια μέσω της πεδιάδας Μαντουδίου. Λίγο πριν την εκβολή του στη θάλασσα ενώνεται με τον ποταμό Κηρέα σχηματίζοντας τον ποταμό
Βουδωρό. Παραχείμαρροι που αποστραγγίζουν τα βορειοδυτικά της ζώνης είναι από τα ανάντη του τα ρέματα Κερασόρεμα, Φτεριά, δύο στην περιοχή Στράφοι, μέχρι το φαράγγι της Μπουλοβίναινας ενώ μετά από αυτό συμβάλουν το ρ. Παστρικού και το ρ. Δοκίμι. Από Βορρά ο Νηλέας ενισχύεται με ένα σημαντικό χείμαρρο, τον Κατουρλά που αρχίζει την διαδρομή του στα βορειοανατολικά της Αγ. Άννας και εντός ζώνης εισέρχεται στα βόρεια της Στροφυλιάς. Από Νότο, πηγάζοντας από τις βορειοδυτικές παρυφές του όρους Καντήλι συμβάλλουν στον Νηλέα το ρέμα Βαθεία Χαράδρα, ανατολικότερα το Αρχαγγελόρρεμα (συμβάλει σε αυτό το Ξυδόνερο), ο Ξυνεμιάς, το ρέμα που διέρχεται από τα Καλύβια, Σπαθάρι (στα ανατολικά του το Μακρύρεμα) και Μετόχι, ανατολικότερα το Παλιουρόρεμα.

Η κυριότερη όμως αποστράγγιση του νότιου τμήματος της ζώνης, νότια από το Μαντούδι, γίνεται απότο υδρογραφικό δίκτυο του Κηρέα ο οποίος πηγάζει στις νοτιανατολικές κλιτύες του όρους Κανδήλι, έχει μήκος περίπου 15Km και συναντά τον ποταμό Νηλέα ανατολικά της Κηρίνθου. Γύρω από την κοίτη του έχει αναπτυχθεί πλούσιο παραποτάμιο οικοσύστημα και τα μικρότερα ρέματα εποχιακήςροής που συμβάλουν στον Κηρέα είναι από ανάντη μέχρι το Προκόπι το Λιβαδόρεμα, η Αλεπότρυπα,το Γερόρεμα (Σπαρτόρεμα, Πλακόρεμα, Χαλοχλατάνα). Μετά το Προκόπι ο Άβουρος και πλέον εντός ζώνης το Κακαβόρεμα.
Από τη συμβολή του Κηρέα από δυτικά και του Νηλέα από νότια ο Βούδωρος ρέοντας με γενική
κατεύθυνση προς τα βορειοανατολικά εκβάλλει στην παραλία της Κρύας Βρύσης. Έχει μήκος περίπου3.5 km και πλάτος, που σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνάει τα 150 μέτρα, έκταση 30 με35 στρέμματα, ενώ πρόκειται για παράκτιο υγρότοπο με γλυκό νερό και μόνιμη παρουσία του νερού.
Στα ανατολικά της ζώνης, στο βορειοδυτικό άκρο της ακτής Κυμάσι εκβάλλει το ομώνυμο ρέμα ή
Κυμασιώτης.
4.15.2 Ιστορικό πλημμυρών
Στη ΖΔΥΚΠ GR07RAK0015, έχουν καταγραφεί συνολικά 4 ιστορικά συμβάντα κατά τα έτη 1990, 2003 και 2009. Κανένα από τα ιστορικά πλημμυρικά γεγονότα δεν χαρακτηρίστηκε ως σημαντικό.

4.15.3 Αίτια και μηχανισμοί πλημμύρας
Τα κύρια αίτια πλημμύρας στη ΖΔΥΚΠ GR07RAK0015 είναι η Υπερχείλιση ποταμού (Α11) και ο
μηχανισμός πλημμύρας είναι η Παρεμπόδιση ροής (Α24).






2.3.15 Χαμηλή ζώνη λεκάνης ρ. Κηρεύς νήσου Ευβοίας (GR07RAK0015)
2.3.15.1 Σύνοψη αποτελεσμάτων διόδευσης πλημμύρας
Για την περίοδο επαναφοράς Τ=50, η έκταση που κατακλύζεται από πλημμύρες στην ΖΔΥΚΠ
GR07RAK0015 ανέρχεται σε 12.91 km2, για Τ=100 σε 14.84 km2 και για Τ=1000 σε 20.75 km2.
Στο τμήμα του Νηλέα ποταμού μέχρι το Μακρύρεμα, στις περιόδους επαναφοράς Τ=50 και Τ=100 έτη,
προκύπτουν παρόμοια πλημμυρικά φαινόμενα. Στο σημείο συμβολής των δύο κλάδων του ποταμού η
πλημμυρική κατάκλυση έχει μεγαλύτερη έκταση χωρίς όμως να επηρεάζεται κάποιο σημείο
ενδιαφέροντος. Στη συνέχεια, η πλημύρα περιορίζεται εντός της κοίτης μέχρι το ύψος του οικισμού
Φαράκλα και στη συνέχεια η πλημμύρα διαχέεται νότια του ποταμού επηρεάζοντας καλλιεργούμενες
εκτάσεις. Η εικόνα επιδεινώνεται στην περίοδο επαναφοράς Τ=1000 έτη, καθώς εμφανίζονται
μεγαλύτερα βάθη ροής και η πλημμύρα ξεπερνάει τα όρια της κοίτης σε όλη την έκταση του
εξεταζόμενου τμήματος και επηρεάζει καλλιεργούμενες εκτάσεις χωρίς να επηρεάζονται οι οικισμοί
Φαράκλα και Ζωοδόχος Πηγή.
Στο ρέμα Κατουρλάς σε όλες τις περιόδους επαναφοράς προκύπτουν πλημμυρικά φαινόμενα
παρόμοιας έκτασης. Λόγω της έντονης κλίσης της μισγάγγειας του ρέματος, η πλημμύρα ξεπερνάει
μεν τα όρια της κοίτης, είναι όμως περιορισμένης έκτασης σε όλο το μήκος του ρέματος με
αποτέλεσμα να μην επηρεάζεται ο κοντινός οικισμός Στροφυλιά. Στις περιόδους επαναφοράς Τ=100
και Τ=1000 έτη, εμφανίζονται μεγαλύτερα βάθη ροής.
Όσον αφορά το Μακρύρεμα, στις περιόδους επαναφοράς Τ=50 και Τ=100 έτη, δεν προκύπτουν
πλημμυρικά φαινόμενα καθώς η πλημμύρα περιορίζεται εντός της κοίτης λόγω των έντονων
μαιανδρισμών και των μικρών παροχών. Συνεπώς δεν επηρεάζονται οι κοντινοί οικισμοί Μετόχι και
Σπαθάρι. Πιο δυσμενής εικόνα εμφανίζεται στην περίοδο επαναφοράς Τ=1000 έτη, όπου η πλημμύρα
ξεπερνάει τα όρια της κοίτης και επηρεάζει καλλιεργούμενες εκτάσεις εκατέρωθεν του ρέματος.
Στο ρέμα Νηλεύς από το Μακρύρεμα μέχρι το ρέμα Κηρέα, προκύπτουν φαινόμενα πλημμύρας
παρόμοιας έκτασης σε όλες τις περιόδους επαναφοράς. Η κοίτη του ποταμού φαίνεται ότι δεν
επαρκεί λόγω των μεγάλων παροχών με αποτέλεσμα η πλημμύρα να επηρεάζει καλλιεργούμενες
εκτάσεις εκατέρωθεν του ποταμού.

Στο ρέμα Κηρεύς στην περίοδο επαναφοράς Τ=50 έτη, τα πλημμυρικά φαινόμενα δεν είναι τόσο
έντονα όσο στις περιόδους Τ=100 και Τ=1000 έτη. Στην περίοδο Τ=50 έτη, η πλημμύρα γενικά
κυμαίνεται εντός της ευρύτερης πλημμυρικής κοίτης εκτός από το ύψος του οικισμού Μαντουδίου
όπου η πλημμύρα φαίνεται να ξεφεύγει των ορίων της κοίτης με αποτέλεσμα να επηρεάζει σε μικρό
βαθμό τον οικισμό. Η έκταση της πλημμύρας στην περίοδο επαναφοράς Τ=100 είναι μεγαλύτερη, ενώ
στην Τ=1000 έτη, εμφανίζονται μεγαλύτερα βάθη ροής, επηρεάζονται καλλιεργούμενες εκτάσεις και ο
οικισμός του Μαντουδίου. Λόγω της συμβολής με το π. Νηλεύς και των μεγάλων παροχών,
εμφανίζονται έντονα φαινόμενα πλημμύρας στο τμήμα αυτό.
Στο ρέμα Κυμάσι στις περιόδους επαναφοράς Τ=50 και Τ=100 έτη, η πλημμύρα περιορίζεται εντός
της κοίτης του ρέματος. Στην Τ=1000 έτη, η εικόνα είναι πιο δυσμενής, καθώς εμφανίζονται
μεγαλύτερα βάθη ροής και η πλημμύρα διαχέεται στις κοντινές πεδινές εκτάσεις.
2.3.15.2 Χρήσεις γης, οικονομικές δραστηριότητες και υποδομές στις κατακλυσθείσες
περιοχές (Τ50)
Εντός της κατακλυσθείσας περιοχής για την περίοδο επαναφοράς Τ=50 επικρατούν οι ευρείες
γραμμικές καλλιέργειες (36,76%) και ακολουθούν οι πυκνές καλλιέργειες (21,15%) οι καλλιέργειες
σιτηρών (15,81%), δάση με συγκόμωση >80% (8,86%), οι αδιαπέρατες επιφάνειες (8,20%), το γυμνό
έδαφος (3,35%), οι χορτολιβαδικές (3,35%), οι δενδρόκηποι και δενδροκαλλιέργειες (0,82%), δάση με
συγκόμωση 50‐80% (0,70%), δάση με συγκόμωση 10‐50% (0,39%), χωριά και οικισμοί με αραιά
δόμηση (αδιαπέρατες επιφάνειες <40>40%) (0,30%).
Πίνακας 2.98: Χρήσεις γης εντός της κατακλυσθείσας περιοχής (Τ50)
ΧΡΗΣΕΙΣ ΓΗΣ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΚΛΥΣΘΕΙΣΑΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ – T50
Κωδ. Περιγραφή Έκταση (km2) Ποσοστό (%)
770 Αστικές περιοχές με πυκνή δόμηση (αδιαπέρατες επιφάνειες >40%) 0,039 0,30%
720 Χωριά και οικισμοί με αραιά δόμηση (αδιαπέρατες επιφάνειες <40 0="" 690="">80% 1,144 8,86%
665 Δάση με συγκόμωση 50‐80% 0,091 0,70%
630 Δάση με συγκόμωση 10‐50% 0,051 0,39%
600 Δενδρόκηποι ή δενδροκαλλιέργειες 0,106 0,82%
400 Χορτολιβαδικές 0,433 3,35%
330 Πυκνές καλλιέργειες 2,731 21,15%
320 Καλλιέργειες σιτηρών 2,041 15,81%
310 Ευρείες γραμμικές καλλιέργειες 4,746 36,76%
200 Γυμνό έδαφος 0,432 3,35%
100 Αδιαπέρατες επιφάνειες 1,058 8,20%
Σύνολο 12,91 100%

 Οικισμοί – Ενδεικτικός δυνητικά θιγόμενος πληθυσμός
Στην περιοχή κατάκλυσης για περίοδο επαναφοράς Τ=50 έτη, έχουν καταγραφεί τρεις (3) οικισμοί
και ο ενδεικτικός δυνητικά θιγόμενος πληθυσμός ανέρχεται σε 1.902 κατοίκους. Οι οικισμοί αυτοί
είναι οι εξής: Κρύα Βρύση, Καλύβια και Μαντούδι.
 Αγροτικές Περιοχές
Από την περιοχή κατάκλυσης για Τ=50 έτη επηρεάζονται αγροτικές περιοχές με λοιπές καλλιέργειες
έκτασης 7,94 km2 οι οποίες εντοπίζονται σε όλη την επιφάνεια της κατακλυσθείσας περιοχής.
 Σταβλικές εγκαταστάσεις
Εντός των ορίων της κατακλυζόμενης περιοχής εντοπίζεται 1 σταβλική εγκατάσταση με 19 ζώα.
 ΒΙΠΕ – ΒΙΟΠΑ
Εντός της περιοχής κατάκλυσης εντοπίζεται μια (1) Βιομηχανική και Εμπορική Ζώνη στην ΠΕ
Εύβοιας.
 Τουριστικές Ζώνες
Εντός της περιοχής κατάκλυσης για Τ=50 έτη, εντοπίζονται αναπτυσσόμενες τουριστικά περιοχές με
περιθώρια ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού.
 Οδικό δίκτυο
Εντός της περιοχής κατάκλυσης εντοπίζονται τμήματα δευτερεύοντος εθνικού δικτύου, πρωτεύοντος
και δευτερεύοντος επαρχιακού δικτύου, καθώς και τμήματα δικτύου εκκρεμούς/ανεπιβεβαίωτου
χαρακτηρισμού.
Το συνολικό μήκος των τμημάτων του οδικού δικτύου που εντοπίζονται στην περιοχή κατάκλυσης
ανέρχεται σε 2,23 km.
 Εκπαιδευτικά Ιδρύματα
Στην περιοχή κατάκλυσης υπάρχουν δύο (2) εκπαιδευτικά ιδρύματα, ένα δημοτικό σχολείο και ένα
νηπιαγωγείο, στο Δήμο Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννης της ΠΕ Εύβοιας.
 Προστατευόμενες Περιοχές
Εντός της κατακλυσθείσας περιοχής εντοπίζονται οι εξής προστατευόμενες περιοχές των
παραγράφων 1, 3 και 5 του Παραρτήματος V του άρθρου 19 του ΠΔ 51/2007, οι οποίες είναι
ενταγμένες στο ΜΠΠ και παρουσιάζονται στον παρακάτω πίνακα:
Πίνακας 2.99: Προστατευόμενες περιοχές εντός της κατακλυσθείσας περιοχής (Τ50)
Προστατευόμενες Περιοχές Νερών Κολύμβησης (ΠΝΚ)
Α/Α Κωδικός ΠΝΚ Ονομασία ΠΝΚ Κωδικός ΥΣ Ονομασία ΥΣ
1 GRBW079153085 Κρύα Βρύση GR0719C0008N Ανατολικές Ακτές Εύβοιας
 Δομές Πολιτικής Προστασίας
Εντός της περιοχής κατάκλυσης για περίοδο επαναφοράς Τ=50 έτη, εντοπίζεται ένα (1)
πυροσβεστικό κλιμάκιο.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΕΝ/ΕΓΥ
Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας των Λεκανών Απορροής Ποταμών
του Υδατικού Διαμερίσματος Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας (GR07)

Εντός της κατακλυσθείσας περιοχής για την περίοδο επαναφοράς Τ=100 επικρατούν οι ευρείες
γραμμικές καλλιέργειες (36,72%) και ακολουθούν οι πυκνές καλλιέργειες (21,72%), οι καλλιέργειες
σιτηρών (16,26%), δάση με συγκόμωση >80% (8,19%), οι αδιαπέρατες επιφάνειες (7,44%), οι
χορτολιβαδικές (3,58%), το γυμνό έδαφος (3,14%), δάση με συγκόμωση 10‐50% (0,82%), οι
δενδρόκηποι και δενδροκαλλιέργειες (0,78%), δάση με συγκόμωση 50‐80% (0,58%), οι αστικές
περιοχές με πυκνή δόμηση (αδιαπέρατες επιφάνειες >40%) (0,42%) και χωριά και οικισμοί με αραιά
δόμηση (αδιαπέρατες επιφάνειες <40 2.100:="" 770="" km2="" t100="">40%) 0,062 0,42%
720 Χωριά και οικισμοί με αραιά δόμηση (αδιαπέρατες επιφάνειες <40 0="" 690="">80% 1,215 8,19%
665 Δάση με συγκόμωση 50‐80% 0,086 0,58%
630 Δάση με συγκόμωση 10‐50% 0,121 0,82%
600 Δενδρόκηποι ή δενδροκαλλιέργειες 0,115 0,78%
400 Χορτολιβαδικές 0,531 3,58%
330 Πυκνές καλλιέργειες 3,223 21,72%
320 Καλλιέργειες σιτηρών 2,414 16,26%
310 Ευρείες γραμμικές καλλιέργειες 5,450 36,72%
200 Γυμνό έδαφος 0,466 3,14%
100 Αδιαπέρατες επιφάνειες 1,104 7,44%
Σύνολο 14,84 100%
 Οικισμοί – Ενδεικτικός δυνητικά θιγόμενος πληθυσμός
Στην περιοχή κατάκλυσης για περίοδο επαναφοράς Τ=100 έτη, έχουν καταγραφεί τρεις (3) οικισμοί
και ο ενδεικτικός δυνητικά θιγόμενος πληθυσμός ανέρχεται σε 1.902 κατοίκους. Οι οικισμοί αυτοί
είναι οι: Κρύα Βρύση, Καλύβια και Μαντούδι.
 Αγροτικές Περιοχές
Από την περιοχή κατάκλυσης για Τ=100 έτη επηρεάζονται αγροτικές περιοχές με λοιπές καλλιέργειες
έκτασης 9,15 km2 οι οποίες εντοπίζονται σε όλη σχεδόν την επιφάνεια της κατακλυσθείσας περιοχής.
 Σταβλικές εγκαταστάσεις
Εντός των ορίων της κατακλυζόμενης περιοχής εντοπίζεται 1 σταβλική εγκατάσταση με 19 ζώα.
 ΒΙΠΕ – ΒΙΟΠΑ
Εντός της περιοχής κατάκλυσης εντοπίζεται μια (1) Βιομηχανική και Εμπορική Ζώνη στην ΠΕ
Εύβοιας.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΕΝ/ΕΓΥ
Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας των Λεκανών Απορροής Ποταμών
του Υδατικού Διαμερίσματος Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας (GR07)
ΣΤΑΔΙΟ Ι – 4η ΦΑΣΗ Χάρτες Κινδύνων Πλημμύρας
I‐4 Π08.Τ1 ‐ 108
 Τουριστικές Ζώνες
Εντός της περιοχής κατάκλυσης για Τ=100 έτη, εντοπίζονται αναπτυσσόμενες τουριστικά περιοχές με
περιθώρια ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού.
 Οδικό δίκτυο
Εντός της περιοχής κατάκλυσης εντοπίζονται τμήματα δευτερεύοντος εθνικού δικτύου, πρωτεύοντος
και δευτερεύοντος επαρχιακού δικτύου, καθώς και τμήματα δικτύου εκκρεμούς/ανεπιβεβαίωτου
χαρακτηρισμού.
Το συνολικό μήκος των τμημάτων του οδικού δικτύου που εντοπίζονται στην περιοχή κατάκλυσης
ανέρχεται σε 3,28 km.
 Εκπαιδευτικά Ιδρύματα
Στην περιοχή κατάκλυσης υπάρχουν τρία (3) εκπαιδευτικά ιδρύματα πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης,
στο Δ. Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννης.
 Προστατευόμενες Περιοχές
Εντός της κατακλυσθείσας περιοχής εντοπίζονται οι εξής προστατευόμενες περιοχές των
παραγράφων 1, 3 και 5 του Παραρτήματος V του άρθρου 19 του ΠΔ 51/2007, οι οποίες είναι
ενταγμένες στο ΜΠΠ και παρουσιάζονται στον παρακάτω πίνακα:
Πίνακας 2.101: Προστατευόμενες περιοχές εντός της κατακλυσθείσας περιοχής (Τ100)
Προστατευόμενες Περιοχές Νερών Κολύμβησης (ΠΝΚ)
Α/Α Κωδικός ΠΝΚ Ονομασία ΠΝΚ Κωδικός ΥΣ Ονομασία ΥΣ
1 GRBW079153085 Κρύα Βρύση GR0719C0008N Ανατολικές Ακτές Εύβοιας
2.3.15.4 Χρήσεις γης, οικονομικές δραστηριότητες και υποδομές στις κατακλυσθείσες
περιοχές (Τ1000)
Εντός της κατακλυσθείσας περιοχής για την περίοδο επαναφοράς Τ=1000 επικρατούν οι ευρείες
γραμμικές καλλιέργειες (33,65%) και ακολουθούν οι πυκνές καλλιέργειες (20,03%), οι καλλιέργειες
σιτηρών (19,40%), δάση με συγκόμωση >80% (7,92%), οι αδιαπέρατες επιφάνειες (6,24%), οι
χορτολιβαδικές (3,87%), το γυμνό έδαφος (3,64%), δάση με συγκόμωση 10‐50% (2,23%), δάση με
συγκόμωση 50‐80% (1,28%), οι δενδρόκηποι και δενδροκαλλιέργειες (0,81%), οι αστικές περιοχές με
πυκνή δόμηση (αδιαπέρατες επιφάνειες >40%) (0,55%) και χωριά και οικισμοί με αραιά δόμηση
(αδιαπέρατες επιφάνειες <40 2.102:="" 770="" km2="" t1000="">40%) 0,114 0,55%
720 Χωριά και οικισμοί με αραιά δόμηση (αδιαπέρατες επιφάνειες <40 0="" 690="">80% 1,644 7,92%
665 Δάση με συγκόμωση 50‐80% 0,265 1,28%
630 Δάση με συγκόμωση 10‐50% 0,462 2,23%
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΕΝ/ΕΓΥ
Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας των Λεκανών Απορροής Ποταμών
του Υδατικού Διαμερίσματος Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας (GR07)
ΣΤΑΔΙΟ Ι – 4η ΦΑΣΗ Χάρτες Κινδύνων Πλημμύρας
I‐4 Π08.Τ1 ‐ 109
ΧΡΗΣΕΙΣ ΓΗΣ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΚΛΥΣΘΕΙΣΑΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ – T1000
Κωδ. Περιγραφή Έκταση (km2) Ποσοστό (%)
600 Δενδρόκηποι ή δενδροκαλλιέργειες 0,168 0,81%
400 Χορτολιβαδικές 0,804 3,87%
330 Πυκνές καλλιέργειες 4,156 20,03%
320 Καλλιέργειες σιτηρών 4,025 19,40%
310 Ευρείες γραμμικές καλλιέργειες 6,982 33,65%
200 Γυμνό έδαφος 0,755 3,64%
100 Αδιαπέρατες επιφάνειες 1,295 6,24%
Σύνολο 20,75 100%
 Οικισμοί – Ενδεικτικός δυνητικά θιγόμενος πληθυσμός
Στην περιοχή κατάκλυσης για περίοδο επαναφοράς Τ=1000 έτη, έχουν καταγραφεί τρεις (3) οικισμοί
και ο ενδεικτικός δυνητικά θιγόμενος πληθυσμός ανέρχεται σε 1.902 κατοίκους. Οι οικισμοί αυτοί
είναι οι: Κρύα Βρύση, Καλύβια και Μαντούδι.
 Αγροτικές Περιοχές
Από την περιοχή κατάκλυσης για Τ=1000 έτη, επηρεάζονται αγροτικές περιοχές με θερμοκήπια που
αντιστοιχούν σε έκταση μόλις σε 0,001 km2 οι οποίες εντοπίζονται κοντά στον οικισμό Μαντούδι και
αγροτικές περιοχές με λοιπές καλλιέργειες έκτασης 12,23 km2 οι οποίες εντοπίζονται σε όλη σχεδόν
την επιφάνεια της κατακλυσθείσας περιοχής.
 Σταβλικές εγκαταστάσεις
Εντός των ορίων της κατακλυζόμενης έκτασης για Τ=1000 έτη, εντοπίζονται 6 σταβλικές
εγκαταστάσεις με 218 ζώα.
 ΒΙΠΕ – ΒΙΟΠΑ
Εντός της περιοχής κατάκλυσης εντοπίζεται μια (1) Βιομηχανική και Εμπορική Ζώνη στην ΠΕ
Εύβοιας.
 Τουριστικές Ζώνες
Εντός της περιοχής κατάκλυσης για Τ=1000 έτη, εντοπίζονται αναπτυσσόμενες τουριστικά περιοχές
με περιθώρια ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού.
 Οδικό δίκτυο
Εντός της περιοχής κατάκλυσης εντοπίζονται τμήματα δευτερεύοντος εθνικού δικτύου, πρωτεύοντος
και δευτερεύοντος επαρχιακού δικτύου, καθώς και τμήματα δικτύου εκκρεμούς/ανεπιβεβαίωτου
χαρακτηρισμού.
Το συνολικό μήκος των τμημάτων του οδικού δικτύου που εντοπίζονται στην περιοχή κατάκλυσης
ανέρχεται σε 10,51 km.
 Υδρευτικές γεωτρήσεις
Εντός της περιοχής κατάκλυσης εντοπίζεται μια (1) υδρευτική γεώτρηση, στο Δ. Δ. Μαντουδίου –
Λίμνης – Αγίας Άννης.

 Εκπαιδευτικά Ιδρύματα
Στην περιοχή κατάκλυσης υπάρχουν έξι (6) εκπαιδευτικά ιδρύματα στο Δ. Μαντουδίου – Λίμνης –
Αγίας Άννης, εκ των οποίων τα 5 είναι πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και 1 ΤΕΕ.
 Αθλητικές εγκαταστάσεις
Εντός της περιοχής κατάκλυσης εμπίπτουν (2) αθλητικές εγκαταστάσεις οι οποίες ανήκουν στην ΠΕ
Εύβοιας και αφορούν ένα γήπεδο ποδοσφαίρου και ένα συγκρότημα γηπέδων.
 Προστατευόμενες Περιοχές
Εντός της κατακλυσθείσας περιοχής εντοπίζονται οι εξής προστατευόμενες περιοχές των
παραγράφων 1, 3 και 5 του Παραρτήματος V του άρθρου 19 του ΠΔ 51/2007, οι οποίες είναι
ενταγμένες στο ΜΠΠ και παρουσιάζονται στον παρακάτω πίνακα:
Πίνακας 2.103: Προστατευόμενες περιοχές εντός της κατακλυσθείσας περιοχής (Τ1000)
Προστατευόμενες Περιοχές Νερών Κολύμβησης (ΠΝΚ)
Α/Α Κωδικός ΠΝΚ Ονομασία ΠΝΚ Κωδικός ΥΣ Ονομασία ΥΣ
1 GRBW079153085 Κρύα Βρύση GR0719C0008N Ανατολικές Ακτές Εύβοιας
2 GRBW079153088 Κυμάσι GR0719C0008N Ακτές Εύβοιας
 Δομές Πολιτικής Προστασίας
Εντός της κατακλυζόμενης έκτασης, εντοπίζεται το Πυροσβεστικό κλιμάκιο Μαντουδίου της ΠΕ
Εύβοιας.
 Δομές Υγείας
Εντός της περιοχής κατάκλυσης για περίοδο επαναφοράς Τ=1000 έτη, εντοπίζεται ένα (1) Κέντρο
Υγείας.




3.3.15 Χαμηλή ζώνη λεκάνης ρ. Κηρεύς νήσου Ευβοίας (GR07RAK0015)
Αποτίμηση επιπτώσεων και αξιολόγηση τρωτότητας σε πλημμύρες (Τ1000)
Για περίοδο επαναφοράς Τ=1000 έτη, η κατακλυζόμενη έκταση της ΖΔΥΚΠ GR07RAK0015 είναι 20,75

km2.
Εντός της περιοχής κατάκλυσης για Τ= 1000 έτη εμπεριέχονται συνολικά 183 κελιά (500x500), με τα
7 από αυτά να έχουν μηδενική τρωτότητα (4% επί του συνόλου). Οι τιμές κυμαίνονται από 1.9 έως
1189.6 με τη μέση τιμή να ανέρχεται στα 131.5. Το παρακάτω σχήμα απεικονίζει την κατανομή
συχνότητας των τιμών εντός της ΖΔΥΚΠ.


Ένα ποσοστό 5,42%, της κατακλυζόμενης περιοχής χαρακτηρίζεται από πολύ χαμηλή τρωτότητα.
Αντίστοιχα, το 42,08% χαρακτηρίζεται από χαμηλή, το 38,24% από μέτρια, το 11,30% από υψηλή και
το 2,95% από πολύ υψηλή τρωτότητα. Η υψηλή και πολύ υψηλή τρωτότητα εμφανίζονται κοντά
στους οικισμούς Κήρινθος, Μαντούδι και Μετόχι και στο ρέμα που εντοπίζεται στο ανατολικό άκρο
της Ζώνης. Από την πλημμύρα επηρεάζεται το αστικό κομμάτι των οικισμών Κήρινθος, Μαντούδι και
Μετόχι, τουριστικά αναπτυσσόμενες περιοχές με περιθώρια ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών
τουρισμού, Βιομηχανική και Εμπορική Ζώνη, τμήματα δευτερεύοντος εθνικού δικτύου, πρωτεύοντος
και δευτερεύοντος επαρχιακού δικτύου, καθώς και τμήματα δικτύου εκκρεμούς/ανεπιβεβαίωτου
χαρακτηρισμού, σταβλικές και αθλητικές εγκαταστάσεις, υδρευτικές γεωτρήσεις, δομές υγείας και
πολιτικής προστασίας, περιοχές με καλλιέργειες καθώς και εκπαιδευτικά κτίρια.
Πιο αναλυτικά οι επιμέρους κατηγορίες τρωτότητας παρουσιάζονται παρακάτω για το σύνολο της
περιοχής κατάκλυσης:
 το 94,06% της κατακλυζόμενης επιφάνειας χαρακτηρίζεται από πολύ χαμηλή τρωτότητα
πληθυσμού, το 2,40% από χαμηλή, το 1,56% από μέτρια, το 1,14% από υψηλή και το 0,83%
από πολύ υψηλή. Η υψηλή τρωτότητα πληθυσμού εντοπίζεται κοντά στους οικισμούς
Κήρινθος και Μαντούδι.
 το 5,42% της κατακλυζόμενης ζώνης χαρακτηρίζεται από πολύ χαμηλή οικονομική
τρωτότητα, το 44,21% από χαμηλή, το 39,09% από μέτρια το 10,29% από υψηλή και το
0,98% από πολύ υψηλή.
 το σύνολο (100%) της κατακλυζόμενης ζώνης χαρακτηρίζεται από πολύ χαμηλή
περιβαλλοντική τρωτότητα.
 το σύνολο (100%) της κατακλυζόμενης ζώνης χαρακτηρίζεται από πολύ χαμηλή πολιτιστική
τρωτότητα.

Αποτίμηση επικινδυνότητας και αξιολόγηση κινδύνου πλημμύρας (Τ50)
Το μέγεθος της περιοχής που κατακλύζεται από πλημμύρα περιόδου επαναφοράς Τ=50 έτη, εντός της
ΖΔΥΚΠ GR07RAK0015, ανέρχεται σε 12.91km2.
Ακολούθως παρουσιάζονται τα ποσοστά της κατακλυζόμενης έκτασης που αντιστοιχούν σε κάθε
κλάση ταχύτητας και βάθους νερού. Επιπλέον, βάσει της συναξιολόγησης του βάθους και της
ταχύτητας ροής παρουσιάζονται τα ποσοστά της κατακλυζόμενης επιφάνειας, όπως προκύπτουν σε
κάθε κλάσης επικινδυνότητας.
Το 70.71% της κατακλυζόμενης έκτασης έχει ταχύτητα v < 0,5 m/s, το 22.19% έχει ταχύτητα 0.5 < v < 2.0, το 6.70% έχει ταχύτητα 2.0 < v < 4.0 και τέλος το 0.40% έχει ταχύτητα v > 4.0. Κατά αντιστοιχία,
το 21.37% της κατακλυζόμενης έκτασης έχει βάθος d < 0.2 m, το 21.98% έχει βάθος 0.2 < d < 0.5, το 23.56% έχει βάθος 0.5 < d < 1, το 10.52% έχει βάθος 1 < d < 1.5, το 7.77% έχει βάθος 1.5 < d < 2 και το 14.80% έχει βάθος d > 2 m.
Οι περιοχές με το μεγαλύτερο βάθος νερού (>1 m) εντοπίζονται κατά μήκος της ροής των ρεμάτων
Κηρεύς και Νηλεύς και σε μικρότερα ρέματα που εμπεριέχονται στη ΖΔΥΚΠ, εκατέρωθεν αυτών κοντά
στους οικισμούς Μαντούδι, Μετόχι και Κρύα Βρύση και σε σημεία στο βορειοανατολικό άκρο της
ΖΔΥΚΠ. Ταχύτητες ροής άνω των 2 m/s, παρατηρούνται κατά μήκος της ροής των ρεμάτων Κηρεύς
και Νηλεύς και σε μικρότερα ρέματα που εμπεριέχονται στη ΖΔΥΚΠ.
Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε αναγωγή των ανωτέρω αποτελεσμάτων της επικινδυνότητας, από
κελιά 20x20 m σε κελιά μεγέθους 500x500 m και προέκυψε, ότι η επικινδυνότητα λαμβάνει τιμές 0,2 ‐
0,4 στο 26,49% της κατακλυζόμενης έκτασης, τιμές 0,4 ‐ 0,6 για το 46,79% αυτής, τιμές 0,6 ‐ 0,8 για το
21,07% και τιμές 0,8 ‐ 1,0 για το υπόλοιπο 5,65%.
Ακολούθως, συνυπολογίζοντας τα αποτελέσματα της τρωτότητας, εκτιμήθηκε ο κίνδυνος πλημμύρας
σε κελιά μεγέθους 500x500 m.
Εντός της περιοχής κατάκλυσης για Τ=50 έτη, εμπεριέχονται συνολικά 158 κελιά (500x500) με τα 4
από αυτά να έχουν μηδενικό κίνδυνο. Οι τιμές κυμαίνονται από 1.36 έως 651.25 με τη μέση τιμή να
ανέρχεται στα 77.63. Το παρακάτω σχήμα απεικονίζει την κατανομή συχνότητας των τιμών εντός της
ΖΔΥΚΠ.

Όπως παρατηρείται στην περιοχή κατάκλυσης το 41,63% αυτής χαρακτηρίζεται από πολύ χαμηλό
κίνδυνο, το 51,.53% από χαμηλό, το 3,03% από μέτριο, το 2,69% από υψηλό και τέλος το 1,13% από
πολύ υψηλό. Ο χαμηλός και πολύ χαμηλός κίνδυνος πλημμύρας εντοπίζονται στα περισσότερα
τμήματα της κατακλυζόμενης έκτασης. Ο μέτριος και υψηλός κίνδυνος εντοπίζονται κατά μήκος του
Νηλέα ποταμού στα τμήματά του κοντά στους οικισμούς Μετόχι και Κήρινθος, κατά μήκος του Κηρέα
ποταμού στα τμήματά του ανάντη και κατάντη του οικισμού Μαντούδι και κατά μήκος του ρέματος
που εντοπίζεται στο ανατολικό άκρο της Ζώνης. Τέλος, ο πολύ υψηλός κίνδυνος εντοπίζεται στο
τμήμα της κατακλυζόμενης έκτασης κοντά στον οικισμό Μαντούδι, εξαιτίας της πολύ υψηλής
τρωτότητας όπου ακόμη και σε συνδυασμό με τη χαμηλή επικινδυνότητα ο κίνδυνος παραμένει πολύ
υψηλός.
Αποτίμηση επικινδυνότητας και αξιολόγηση κινδύνου πλημμύρας (Τ100)
Το μέγεθος της περιοχής που κατακλύζεται από πλημμύρα περιόδου επαναφοράς Τ=100 έτη, εντός
της ΖΔΥΚΠ GR07RAK0015, ανέρχεται σε 14.84km2.
Ακολούθως παρουσιάζονται τα ποσοστά της κατακλυζόμενης έκτασης που αντιστοιχούν σε κάθε
κλάση ταχύτητας και βάθους νερού. Επιπλέον, βάσει της συναξιολόγησης του βάθους και της
ταχύτητας ροής παρουσιάζονται τα ποσοστά της κατακλυζόμενης επιφάνειας, όπως προκύπτουν σε
κάθε κλάσης επικινδυνότητας.
Εντός της κατακλυζόμενης έκτασης, το 65.80% της κατακλυζόμενης έκτασης έχει ταχύτητα v < 0,5 m/s, το 27.69% έχει ταχύτητα 0.5 < v < 2.0, το 6.11% έχει ταχύτητα 2.0 < v < 4.0 και τέλος το 0.40% έχει ταχύτητα v > 4.0. Τα βάθη κατανέμονται ως εξής στις αντίστοιχες κλάσεις, το 17.41% της
κατακλυζόμενης έκτασης έχει d < 0.2m, το 20.94% έχει 0.2 < d < 0.5, το 24.62% έχει βάθος 0.5 < d < 1, το 12.79% έχει 1 < d < 1.5, το 8.68% έχει βάθος 1.5 < d < 2 και τέλος το 15.55% έχει βάθος d > 2m.
Όσον αφορά τα μέγιστα βάθη και ταχύτητες ροής, για Τ=100 έτη παρατηρείται παρόμοια εικόνα με
την αντίστοιχη για Τ=50 έτη. Βάθη νερού άνω του 1 m, εντοπίζονται κατά μήκος της ροής των
ρεμάτων Κηρεύς και Νηλεύς και σε μικρότερα ρέματα που εμπεριέχονται στη ΖΔΥΚΠ, εκατέρωθεν
αυτών κοντά στους οικισμούς Μαντούδι, Μετόχι και Κρύα Βρύση και σε σημεία στο βορειοανατολικό
άκρο της ΖΔΥΚΠ. Ταχύτητες ροής άνω των 2 m/s, παρατηρούνται κατά μήκος της ροής των ρεμάτων
Κηρεύς και Νηλεύς και σε μικρότερα ρέματα που εμπεριέχονται στη ΖΔΥΚΠ.
Πραγματοποιήθηκε αναγωγή των αποτελεσμάτων της επικινδυνότητας, από κελιά 20x20 m σε κελιά
μεγέθους 500x500 m και προέκυψε, ότι η επικινδυνότητα λαμβάνει τιμές 0,2 ‐ 0,4 στο 21,55% της
κατακλυζόμενης έκτασης, τιμές 0,4 ‐ 0,6 για το 45,30% αυτής, τιμές 0,6 – 0,8 για το 25,81% και τιμές
0,8 ‐ 1,0 για το υπόλοιπο 7,34%.
Ακολούθως, συνυπολογίζοντας τα αποτελέσματα της τρωτότητας, εκτιμήθηκε ο κίνδυνος πλημμύρας
σε κελιά μεγέθους 500x500 m.
Εντός της περιοχής κατάκλυσης για Τ= 100 έτη, εμπεριέχονται συνολικά 164 κελιά (500x500) με τα 5
από αυτά να έχουν μηδενικό κίνδυνο. Οι τιμές κυμαίνονται από 1.97 έως 684.11 με τη μέση τιμή να
ανέρχεται στα 81.82. Το παρακάτω σχήμα απεικονίζει την κατανομή συχνότητας των τιμών εντός της
ΖΔΥΚΠ
Όπως παρατηρείται στην περιοχή κατάκλυσης το 34,93% αυτής χαρακτηρίζεται από πολύ χαμηλό
κίνδυνο, το 57,30% από χαμηλό, το 4,25% από μέτριο, το 2,44% από υψηλό και τέλος το 1,08% από
πολύ υψηλό. Ο χαμηλός και πολύ χαμηλός κίνδυνος πλημμύρας εντοπίζονται στα περισσότερα
τμήματα της κατακλυζόμενης έκτασης. Ο μέτριος και υψηλός κίνδυνος εντοπίζονται κατά μήκος του
Νηλέα ποταμού στα τμήματά του κοντά στους οικισμούς Μετόχι και Κήρινθος, κατά μήκος του Κηρέα
ποταμού στα τμήματά του ανάντη και κατάντη του οικισμού Μαντούδι και κατά μήκος του ρέματος
που εντοπίζεται στο ανατολικό άκρο της Ζώνης. Τέλος, ο πολύ υψηλός κίνδυνος εντοπίζεται στο
τμήμα της κατακλυζόμενης έκτασης κοντά στον οικισμό Μαντούδι, εξαιτίας της πολύ υψηλής
τρωτότητας όπου ακόμη και σε συνδυασμό με τη χαμηλή επικινδυνότητα ο κίνδυνος παραμένει πολύ
υψηλός.
Αποτίμηση επικινδυνότητας και αξιολόγηση κινδύνου πλημμύρας (Τ1000)
Για περίοδο επαναφοράς Τ=1000 έτη η κατακλυζόμενη έκταση της ΖΔΥΚΠ GR07RAK0015 είναι
20.78km2.
Ακολούθως παρουσιάζονται τα ποσοστά της κατακλυζόμενης έκτασης που αντιστοιχούν σε κάθε
κλάση ταχύτητας, βάθους νερού αλλά και του συνδυασμού τους. Επιπλέον, βάσει της συναξιολόγησης
του βάθους και της ταχύτητας ροής παρουσιάζονται τα ποσοστά της κατακλυζόμενης επιφάνειας,
όπως προκύπτουν σε κάθε κλάσης επικινδυνότητας.
Συγκεκριμένα, το 41.31% της κατακλυζόμενης έκτασης έχει ταχύτητα v < 0,5 m/s, το 52.61% έχει ταχύτητα 0.5 < v < 2.0, το 4.72% έχει ταχύτητα 2.0 < v < 4.0 και τέλος το 1.35% έχει ταχύτητα v > 4.0.
Αντίστοιχα, το 7.33% της έκτασης που κατακλύζεται για Τ=1000 έτη έχει βάθος d < 0.2 m, το 9.05% της έκτασης, έχει βάθος 0.2 < d < 0.5, το 17.65% έχει βάθος 0.5 < d < 1, το 17.70% έχει βάθος 1 < d < 1.5, το 14.95% έχει βάθος 1.5 < d < 2 και τέλος το 33.32% έχει βάθος ροής d > 2 m.
Για περίοδο επαναφοράς Τ=1000 έτη, οι περιοχές που εντοπίζονται βάθη νερού άνω του 1 m,
εντοπίζονται κατά μήκος της ροής των ρεμάτων Κηρεύς και Νηλεύς και σε μικρότερα ρέματα που
εμπεριέχονται στη ΖΔΥΚΠ, εκατέρωθεν αυτών κοντά στους οικισμούς Μαντούδι, Κήρινθος, Μετόχι
και Κρύα Βρύση και σε σημεία στο βόρειο και βορειοανατολικό άκρο της ΖΔΥΚΠ. Ταχύτητες ροής άνω
των 2 m/s, παρατηρούνται κατά μήκος της ροής των ρεμάτων Κηρεύς και Νηλεύς και σε μικρότερα
ρέματα που εμπεριέχονται στη ΖΔΥΚΠ.
Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε αναγωγή των ανωτέρω αποτελεσμάτων της επικινδυνότητας, από
κελιά 20x20 m σε κελιά μεγέθους 500x500 m και προέκυψε, ότι η επικινδυνότητα λαμβάνει τιμές 0,2 ‐
0,4 στο 4,60% της έκτασης που κατακλύζεται, τις τιμές 0,4 ‐ 0,6 για το 26,97% αυτής, τιμές 0,6‐0,8 για
το 36,87% και τέλος τιμές 0,8 ‐ 1,0 για το υπόλοιπο 31,56%.
Ακολούθως, συνυπολογίζοντας τα αποτελέσματα της τρωτότητας, εκτιμήθηκε ο κίνδυνος πλημμύρας
σε κελιά μεγέθους 500x500 m.
Εντός της περιοχής κατάκλυσης για Τ= 1000 έτη, εμπεριέχονται συνολικά 183 κελιά (500x500) με τα
7 από αυτά να έχουν μηδενικό κίνδυνο. Οι τιμές κυμαίνονται από 0.57 έως 1004.05 με τη μέση τιμή να
ανέρχεται στα 85.18. Το παρακάτω σχήμα απεικονίζει την κατανομή συχνότητας των τιμών εντός της
ΖΔΥΚΠ.
Όπως παρατηρείται στην περιοχή κατάκλυσης το 13,59% αυτής χαρακτηρίζεται από πολύ χαμηλό
κίνδυνο, το 67,25% από χαμηλό, το 14,86% από μέτριο, το 3,47% από υψηλό και τέλος το 0,83% από
πολύ υψηλό. Ο χαμηλός και πολύ χαμηλός κίνδυνος πλημμύρας εντοπίζονται στα περισσότερα
τμήματα της κατακλυζόμενης έκτασης. Ο μέτριος και υψηλός κίνδυνος εντοπίζονται κατά μήκος του
Νηλέα ποταμού στα τμήματά του κοντά στους οικισμούς Μετόχι και Κήρινθος, κατά μήκος του Κηρέα
ποταμού στα τμήματά του ανάντη και κατάντη του οικισμού Μαντούδι και κατά μήκος του ρέματος
που εντοπίζεται στο ανατολικό άκρο της Ζώνης. Τέλος, ο πολύ υψηλός κίνδυνος εντοπίζεται στο
τμήμα της κατακλυζόμενης έκτασης κοντά στον οικισμό Μαντούδι, εξαιτίας της πολύ υψηλής
τρωτότητας όπου σε συνδυασμό με τη πολύ υψηλή επικινδυνότητα ο κίνδυνος προκύπτει πολύ
υψηλός.


4.4.16 Χαμηλή ζώνη λεκάνης ρ. Κηρεύς νήσου Ευβοίας (GR07RAK015)
Όπως προκύπτει από την παραγόμενη πληροφορία από την εφαρμογή του μοντέλου RUSLE που

απεικονίζεται στον χάρτη I‐4 Π08‐ Χ61 «Χάρτης Τρωτότητας σε Εδαφική Διάβρωση», το μεγαλύτερο
μέρος της επιφάνειας της ΖΔΥΚΠ δεν παρουσιάζει ιδιαίτερα προβλήματα διάβρωσης. Η εδαφική
απώλεια χαρακτηρίζεται σε μεγάλη έκταση ως πολύ χαμηλή.

Περιοχές μικρής έκτασης με μέτρια και υψηλή εδαφική απώλεια εντοπίζονται στη ΖΔΥΚΠ, κατά μήκος
του ρ. Κατουρλάς και στην περιοχή μεταξύ των οικισμών Μετόχι και Σπαθάρι.
Από τους επιμέρους συντελεστές προκύπτει ότι σε αυτές τις περιοχές σημαντικότερη βαρύτητα έχει ο
Τοπογραφικός Συντελεστής (LS), αυξάνεται η εδαφική απώλεια όπου η τιμή του είναι μεγαλύτερη
από 2, όπου γεωλογικά είναι αυτό δυνατόν. Εξαιτίας των ελάχιστων τιμών του Τοπογραφικού
Συντελεστή στη μεγαλύτερη έκτασης της ζώνης, το υπολογιστικό αποτέλεσμα της εδαφικής απώλειας
παίρνει τελικά πολύ χαμηλές τιμές.
Εντός της ΖΔΥΚΠ ο Συντελεστής Διαβρωσιμότητας του Εδάφους (Kst) λαμβάνει τιμές που
κυμαίνονται από 0,016 – 0,038 t ha h/ha MJ mm, γεωλογικά εντοπίζονται αλλούβια Τεταρτογενούς
ηλικίας. Υψηλές τιμές (0,30) λαμβάνει ο Συντελεστής Κάλυψης & Διαχείρισης Γης (C) στη μεγαλύτερη
έκταση της ζώνης. Πρακτικές ενίσχυσης των αγρών έναντι της διάβρωσης χρησιμοποιούνται,
εσκεμμένα ή μη, σε μικρές εκτάσεις διάσπαρτες χωρικά (μικρή συγκέντρωση εντοπίζεται στο Μετόχι),
επιφέροντας μείωση της εδαφικής απώλειας τοπικά μέχρι και κατά 40%. Οι τιμές του Συντελεστή
Διαβρωσιμότητας της Βροχόπτωσης (R) εντός της ΖΔΥΚΠ κυμαίνονται περί τα 350 MJ mm / ha h yr,
με υψηλότερες τιμές στα δυτικότερα της ζώνης.
Οι ανάντη λεκάνες απορροής (ΛΑΠ) που απορρέουν εντός ΖΔΥΚΠ (όπως ορίστηκαν στο Παραδοτέο Ι)
είναι 14 και συγκεκριμένα οι ΛΑΠ GR0719FR00005, GR0719FR00007, GR0719FR00195,
GR0719FR00197, GR0718FR00018, GR0719FR00199, GR0719FR00247, GR0719FR00249,
GR0719FR00321, GR0719FR00323, GR0719FR00325, GR0719FR00327, GR0718FR00048 και
GR0718FR00054. Σε αυτές, η μεγαλύτερη έκταση δεν παρουσιάζει προβλήματα διάβρωσης. Μικρής
έκτασης περιοχές με μέτριο ποσοστό εδαφικής απώλειας εντοπίζεται στις παρυφές του ορ. Ξηρό
(μεταξύ των οικισμών Κουρκουλοί, Σκεπαστή και Κεχριές, ΒΔ της Κερασιάς, δυτικά στους Αμέλαντες),
στα ανατολικά του ορ. Καντήλι (2km νότια του οικισμού Δαφνούσσα).
Έτσι, για τη συγκεκριμένη ΖΔΥΚΠ και στις επιμέρους 14 ανάντη ΛΑΠ που απορρέουν σε αυτή
υπολογίστηκε η ετήσια εδαφική απώλεια ανά περιοχή – ΛΑΠ (δίδεται στα ψηφιακά αρχεία του
Γεωγραφικού Συστήματος Πληροφοριών), ενώ στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζουμε τις
συνολικές τιμές ετήσιας εδαφικής απώλειας ανά περιοχή.
Πίνακας 4.18: Ετήσια εδαφική απώλεια στην ΖΔΥΚΠ και στις ΛΑΠ που απορρέουν σε αυτήν.
ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΤΗΣΙΑ ΕΔΑΦΙΚΗ ΑΠΩΛΕΙΑ (t)
ΖΔΥΚΠ 5.704,93
ΛΑΠ ΠΟΥ ΑΠΟΡΡΕΟΥΝ ΣΤΗΝ ΖΔΥΚΠ 57.522,12
Από τα άνω δεδομένα εδαφικής απώλειας και αξιολογώντας το υδρογραφικό δίκτυο (ως μέσο
μεταφοράς της εδαφικής απώλειας) και το ανάγλυφο (ρυθμιστικός παράγοντας απόθεσης εδαφικής
απώλειας), είναι δυνατόν να επισημανθούν περιοχές εντός ΖΔΥΚΠ όπου υπάρχει το ενδεχόμενο
πλημμυρών με αυξημένο ποσοστό μεταφερόμενων ιζημάτων ή ροή λάσπης. Μεγαλύτερο ποσοστό
μεταφερόμενων ιζημάτων αναμένεται στα δυτικά της ΖΔΥΚΠ, εκατέρωθεν της κοίτης του π. Νηλέα
και στην περιοχή των χειμάρρων που συμβάλλουν από βορρά σε αυτόν, μιας και η περιοχή βόρεια της
ΖΔΥΚΠ παρουσιάζει περιοχές με εδαφική απώλεια. Οι περιοχές αυτές δίδονται και σε ψηφιακό αρχείο



Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας (ΣΔΚΠ)



Σε κάθε Υδατικό Διαμέρισμα και για τις ζώνες δυνητικά υψηλού κινδύνου πλημμύρας καταρτίζονται τα ΣΔΚΠ (Άρθρο 6) με βάση τους χάρτες επικινδυνότητας και κινδύνων πλημμύρας. Καταρτίζεται ένα (1) μόνο ΣΔΚΠ ανά ΥΔ ή μια δέσμη σχεδίων διαχείρισης που αναφέρονται σε επιμέρους λεκάνες απορροής, τα οποία συντονίζονται σε επίπεδο ΥΔ.

Σε περίπτωση διεθνούς περιοχής λεκάνης απορροής ποταμού που βρίσκεται εξ ολοκλήρου εντός της Ελληνικής Επικράτειας και της επικράτειας άλλου ή άλλων κράτους μέλους/ κρατών μελών καταρτίζεται 1 μόνο διεθνές ΣΔΚΠ ή 1 δέσμη ΣΔΚΠ σε επίπεδο διεθνούς περιοχής λεκάνης απορροής (Άρθρο 7). Σε περίπτωση που αυτό δεν καταστεί δυνατό καταρτίζονται ΣΔΚΠ που καλύπτουν τουλάχιστον τα μέρη της διεθνούς περιοχής λεκάνης απορροής ποταμού που ανήκουν στα ελληνικά διοικητικά όρια. Εάν η διεθνής περιοχή λεκάνης απορροής ποταμού βρίσκεται πέραν των ορίων της Ευρωπαϊκής Κοινότητας η Εθνική Επιτροπή Υδάτων μεριμνά για την εκπόνηση ενός μόνον διεθνούς ΣΔΚΠ ή μίας δέσμης ΣΔΚΠ. Σε περίπτωση που αυτό δεν είναι εφικτό, καταρτίζονται ΣΔΚΠ που καλύπτουν τουλάχιστον τα μέρη της διεθνούς περιοχής λεκάνης απορροής ποταμού που ανήκουν στα ελληνικά διοικητικά όρια.

Τα ΣΔΚΠ περιλαμβάνουν:

α) τους βασικούς στόχους για τη διαχείριση των κινδύνων πλημμύρας με έμφαση ι) στη μείωση των δυνητικών αρνητικών συνεπειών που οι πλημμύρες έχουν για την ανθρώπινη υγεία, το περιβάλλον, την πολιτιστική κληρονομιά και την οικονομική δραστηριότητα, και ιι) εφόσον κρίνεται σκόπιμο, σε πρωτοβουλίες που δεν αφορούν σε κατασκευαστικά έργα και δράσεις για τη διαχείριση των κινδύνων πλημμύρας ή/και στη μείωση των πιθανοτήτων επέλευσης πλημμύρας.

β) τα αναγκαία μέτρα και τις προτεραιότητες για την επίτευξη των ανωτέρω στόχων και

γ) τα πορίσματα της ΠΑΚΠ υπό μορφή χάρτη με τις ζώνες δυνητικά υψηλού κινδύνου πλημμύρας και τους χάρτες επικινδυνότητας πλημμύρας και κινδύνου πλημμύρας.

Τα ΣΔΚΠ λαμβάνουν υπόψη συναφείς παραμέτρους, όπως το κόστος και τα οφέλη, την έκταση και τις οδούς αποστράγγισης της πλημμύρας, τις ζώνες με δυνατότητα συγκράτησης των πλημμυρών (όπως φυσικά πλημμυρικά πεδία), τους περιβαλλοντικούς στόχους του άρθρου 4 του Π.Δ. 51/2007, τη διαχείριση του εδάφους και των υδάτων, σύμφωνα με το Ν.3199/2003 και το Π.Δ.51/2007, τον χωροταξικό σχεδιασμό και τις χρήσεις γης, και ειδικότερα, τα Περιφερειακά Πλαίσια Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης που συντάσσονται με βάση το Ν. 2742/1999, τις ανάγκες προστασίας και διατήρησης της φύσης και ειδικά των προστατευόμενων περιοχών και τη διαφύλαξη της ναυσιπλοΐας και των λιμενικών υποδομών.

Τα ΣΔΚΠ λαμβάνουν υπόψη τα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης λεκάνης ή υπολεκάνης απορροής και καλύπτουν όλες τις πτυχές της διαχείρισης, συμπεριλαμβανομένων της πρόγνωσης πλημμυρών και των συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης, με έμφαση στην πρόληψη, την προστασία και την ετοιμότητα. Τα σχέδια διαχείρισης των κινδύνων πλημμύρας μπορούν επίσης να περιλαμβάνουν την προώθηση βιώσιμων πρακτικών χρήσης γης, τη βελτίωση της ανάσχεσης της πλημμυρικής απορροής καθώς και την ελεγχόμενη κατάκλυση ορισμένων περιοχών σε περίπτωση πλημμύρας.

Για την ολοκλήρωση της διαδικασίας έγκρισης των ΣΔΚΠ απαιτείται η εκπόνηση των αντίστοιχων Στρατηγικών Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων / ΣΜΠΕ (ΚΥΑ οικ. 107017/05.09.2006, Οδηγία 2001/42/ΕΚ).








Τι προβλέπει το Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας για το Δήμο μας


Εγκεκριμένο Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας Υδατικού Διαμερίσματος Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας (EL 07) ΦΕΚ 2682 Β / 6.07.2018 : [ΦΕΚ 2682 06072018.pdf]



 


0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.