powered by Surfing Waves

Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

Στο ΙΚΑ η «Βοήθεια στο Σπίτι»




Στο δήμο μας 210 άτομα, κυρίως ηλικιωμένοι,ωφελούνται απο το προγραμμα "βοήθεια στο σπίτι" που απασχολεί 7 εργαζόμενους. Το προγραμμα δρασης του δήμου για το 2012 προέβλεπε αναβάθμιση του προγράμματος, παρότι η λειτουργία του ειχε παραταθεί για μέχρι τις 30/6/12 αφου κατάφερε και εξασφάλισε την απαραίτητη συγχρηματοδότηση απο το ΕΣΠΑ.

Τώρα, ένα νέο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» αντικαθιστά το προηγούμενο συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα, με τη συγκρότηση μιας μόνιμης δομής παροχής της υπηρεσίας στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, σύμφωνα με τροπολογία που κατέθεσε στον εφαρμοστικό νόμο για την Υγεία ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτρουμάνης

Σύμφωνα με τροπολογία συγκροτείται μια μόνιμη δομή παροχής της υπηρεσίας στη Γενική Διεύθυνση Ασφαλιστικών Υπηρεσιών του ΙΚΑ –ΕΤΑΜ, με τίτλο «Διεύθυνση κατ΄ οίκον Φροντίδας Συνταξιούχων». Η νέα δομή θα είναι υπεύθυνη για την οργάνωση και διαχείριση του «Προγράμματος κατ΄οίκον φροντίδας συνταξιούχων» για λογαριασμό όλων των Ταμείων κύριας ασφάλισης και θα στελεχωθεί με μετατάξεις και εσωτερικές μετακινήσεις του προσωπικού του ΙΚΑ –ΕΤΑ. Κατ΄αυτόν τον τρόπο, σύμφωνα με το υπουργείο, αναβαθμίζονται οι παροχές και εξασφαλίζεται μακροπρόθεσμα η βιωσιμότητα του προγράμματος.

Νέα Κριτήρια επιλογής των ωφελούμενων

Τα κριτήρια επιλογής των ωφελουμένων είναι : η ηλικία, το εισόδημα, η οικογενειακή κατάσταση, η κατάσταση της υγείας και η πρόσκαιρη ή μόνιμη εξάρτηση αποτελούν κυρίως τα κριτήρια επιλογής των ωφελούμενων. Με απόφαση του υπουργού Εργασίας εξειδικεύονται τα κριτήρια επιλογής, η διαδικασία επιλογής των ωφελούμενων και κάθε άλλο αναγκαίο σχετικό θέμα εξειδικεύονται με απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Οι ωφελούμενοι του Προγράμματος δικαιούνται συμπληρωματική ασφαλιστική παροχή – επίδομα- αυξημένης κατ’ οίκον φροντίδας. Η φύση και το ύψος του επιδόματος, οι κατηγορίες των δικαιούχων, οι προϋποθέσεις, οι διαδικασίες χορήγησης και αναστολής καταβολής του, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια θα ρυθμιστούν με απόφαση του υπουργού Εργασίας, μετά γνώμη του Δ.Σ. εκάστου φορέα κύριας ασφάλισης.

Εκτός από τους ασφαλισμένους στο ΙΚΑ, ωφελούμενοι του Προγράμματος μπορεί να είναι και οι δικαιούχοι της σύνταξης ανασφάλιστων υπερηλίκων του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (Ο.Γ.Α), οι δικαιούχοι της σύνταξης του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (Ν.Α.Τ) και του Δημοσίου, καθώς και οι δικαιούχοι προνοιακών επιδομάτων αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης υπό κάποιες προϋποθέσεις.Το Πρόγραμμα δεν καλύπτει συνταξιούχους που διαβιούν σε μονάδες κλειστής φροντίδας κάθε νομικής μορφής ή σε νοσηλευτικές μονάδες του Εθνικού Συστήματος Υγείας ή του Ιδιωτικού Τομέα.

Από 1.9.2012 θεσμοθετείται ειδική εισφορά ασφαλισμένων σε φορείς κύριας ασφάλισης αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας για τη χρηματοδότηση της παροχής κατ’ οίκον φροντίδας των ασφαλισμένων που θα συνταξιοδοτηθούν μετά την 1.1.2015 και πληρούν τις προϋποθέσεις λήψης των σχετικών παροχών.

Στους φορείς υλοποίησης του προγράμματος και οι Κοινωφελεις Επιχειρήσεις των Δήμων

Το ΙΚΑ – ΕΤΑΜ συνάπτει ειδικές συμβάσεις με παρόχους με τις οποίες αυτοί αναλαμβάνουν, έναντι καθορισμένης αμοιβής ανά ωφελούμενο, να παρέχουν υπηρεσίες κατ’ οίκον βοήθειας στους λήπτες του «επιδόματος αυξημένης κατ’ οίκον φροντίδας». 

"Βοήθεια Στο Σπίτι" στο Δήμο μας

Στον Δήμο Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Άννας λειτουργούν τρεις (3) μονάδες Βοήθεια Στο Σπίτι.

Η πρώτη Μονάδα εδρεύει στο Μαντούδι και στεγάζεται στο κτήριο της Δημοτικής Ενότητας Κηρέως του Δήμου Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Άννας. Στην μονάδα απασχολούνται τέσσερα άτομα: Ένας (1) κοινωνικός λειτουργός, μία (1) νοσηλεύτρια και δύο (2) οικογενειακές βοηθοί. Σήμερα, η Μονάδα εξυπηρετεί 100 περίπου άτομα.
Η δεύτερη μονάδα εδρεύει στην Λίμνη και στεγάζεται στο κτίριο όπου παλιότερα ήταν το γυμνάσιο Λίμνης. Στην μονάδα απασχολούνται τρία άτομα: Ένας (1) κοινωνικός λειτουργός, μία (1) νοσηλεύτρια και μία (1) οικογενειακή βοηθός. Σήμερα, η Μονάδα εξυπηρετεί 70 περίπου άτομα

Η Τρίτη Μονάδα εδρεύει στην Αγία Άννα και στεγάζεται στο κτίριο Δημοτικής Ενότητας Νηλέως. Στην μονάδα απασχολούνται τέσσερα άτομα: Ένας (1) κοινωνικός λειτουργός, μία (1) νοσηλεύτρια και δύο (2) οικογενειακές βοηθοί. Σήμερα, η Μονάδα εξυπηρετεί 50 περίπου άτομα

Οι κοινωνικοί λειτουργοί που έχουν τη συνολική εποπτεία των ωφελούμενων, αξιολογώντας τα περιστατικά, παρέχοντας κοινωνική υποστήριξη, ερχόμενοι σε επαφή με συναρμόδιους φορείς και παραπέμποντας περιστατικά που δεν άπτονται των υπηρεσιών του προγράμματος.
Οι νοσηλευτές/τριες που προσφέρουν πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας και οι οποίες αφορούν σε κατ' οίκον επισκέψεις για τη μέτρηση και καταγραφή των ζωτικών σημείων, τη συνταγογράφηση των φαρμάκων καθώς και συνοδεία σε νοσοκομεία για τις προγραμματισμένες εξετάσεις τους.
Οι οικιακοί βοηθοί που αναλαμβάνουν τη διεκπεραίωση εξωτερικών εργασιών, την προμήθεια των ηλικιωμένων με είδη άμεσης ανάγκης, καθώς και την καθαριότητα του σπιτιού τους. Μια επιπλέον αρμοδιότητα των οικογενειακών βοηθών, ίσως η πλέον σημαντική για τους ανθρώπους αυτούς, είναι η συντροφιά που προσφέρουν αποδεικνύοντας έμπρακτα τον κοινωνικό χαρακτήρα του προγράμματος.

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.