powered by Surfing Waves

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Χαράτσια και μείωση του αριθμού των συμβασιούχων στο δήμο μας


Στην καθαριοτητα θα υπάρξουν οι μεγάλες περικοπές στον αριθμό των συμβασιούχων προκειμένου να φτάσουν στο 50%, όπως επιτάσσει το μνημόνιο 2.
Η δέσμευση του υπουργείου Εσωτερικών  προς την ΚΕΔΕ  να μη μειωθεί ο αριθμός των αντιδημάρχων δημιούργησε μια τρυπα περίπου 35 εκατ. ευρώ. Ενα ποσό για αυτή την τρύπα θα εξοικονομηθεί απο την μείωση των αμοιβών των αιρετών κατα 10% και ένα ποσό από την περαιτέρω μείωση του αριθμού των συμβασιούχων (πέραν του 50% που προβλέπει το μνημόνιο 2). Η εξάλειψη 550 θέσεων αντιδημάρχων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με ισχύ από το τέλος του Φεβρουαρίου, που προέβλεπε το μνημόνιο 2   θα εξοικονομούσε  τουλάχιστον 30 εκατομμύρια Ευρώ.

και αναδρομικό χαράτσι στους συμβασιούχους  ΟΤΑ  
Έπειτα από καθυστέρηση τριών μηνών, το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να δημοσιοποιήσει άμεσα -πιθανότατα και σήμερα- την κοινή υπουργική απόφαση που υπογράφτηκε και από το υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με την οποία θα παρακρατηθούν οι επιπλέον αμοιβές που λάμβαναν οι συμβασιούχοι με το παλαιό μισθολόγιο από τον περασμένο Νοέμβριο, ενώ αναμένεται να ζητηθούν ως «αχρεωστήτως καταβληθέντα» τα επιπλέον ποσά που έλαβαν από το Νοέμβριο ακόμα και οι υπάλληλοι που έληξαν οι συμβάσεις τους τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο. Δηλαδή, με λίγα λόγια, κάποιοι συμβασιούχοι θα κληθούν να... επιστρέψουν χρήματα!

Οι 8μηνίτες
Παρά το γεγονός ότι στην απόφαση αναφέρεται η εφαρμογή του άρθρου 29 του νόμου 4024, που αναγράφει ότι η μείωση στις αποδοχές θα πραγματοποιηθεί σε ποσοστό έως και 25% τον πρώτο χρόνο και σε ισόποσες δόσεις τα επόμενα δύο χρόνια, στη συγκεκριμένη περίπτωση αφορά στην πλειονότητα 8μηνίτες υπαλλήλους (εκτός των εκπαιδευτικών), οι οποίοι πιθανότατα θα δουν τους μισθούς τους να «εξαφανίζονται» αφού οι συμβάσεις τους λήγουν εντός του έτους και δε θα ανανεωθούν.
Την ίδια στιγμή, σχεδόν οι μισοί δήμοι -σύμφωνα με καταγγελίες εργαζομένων- δεν έχουν ακόμα εφαρμόσει το ενιαίο μισθολόγιο, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο των μηδενικών αποδοχών και περίπου 50.000 υπάλληλοι των ΟΤΑ.
Παρακράτηση του 65% των αποδοχών.  Σημαντικές απώλειες θα καταγράψουν οι συμβασιούχοι στην καθαριότητα των ΟΤΑ, οι οποίοι λαμβάνουν ακόμα το επίδομα κίνησης (260 ευρώ), το επίδομα ειδικής απασχόλησης (170 ευρώ) και το κίνητρο απόδοσης (50 ευρώ).
Εάν ένας άγαμος συμβασιούχος υποχρεωτικής εκπαίδευσης στην Καθαριότητα δήμου έχει υπογράψει από τον Οκτώβριο του 2011 8μηνη σύμβαση που λήγει τον Μάιο του 2012, έχει λάβει μέχρι σήμερα -για τους μήνες Νοέμβριο, Δεκέμβριο και Ιανουάριο- επιπλέον 1.590 ευρώ (530 ευρώ μηνιαίως).
Ο βασικός μισθός που θα λάβει με το νέο μισθολόγιο είναι 858 ευρώ και μέχρι το Μάιο θα πρέπει να λάβει συνολικά 2.574 ευρώ, εκ των οποίων θα παρακρατηθούν τα 1.590 (το 65%) των συνολικών αποδοχών του.

Οι συμβασιούχοι στο δήμο μας

Στο δήμο μας απασχολούνται 19 υπάλληλοι ΙΔΑΧ (αοριστου χρόνου), 17 υπάλληλοι ΙΔΟΧ (8μηνης διάρκειας) και έχουν προγραμματιστεί 35 προσλήψεις ΙΔΟΧ για το 2012 (2μηνης διαρκειας). Το σύνολο των συμβασιούχων απασχολείται στο Γραφείο Καθαριότητας.

Στο επιχειρησιακό πρόγραμμα του δήμου αναφέρεται οτι οι 19 θέσεις ΙΔΑΧ  κατανέμονται  ως εξης:
ΔΕ 1 Διοικητικού 1 θέση
ΔΕ 28 Χειριστών Μηχανημάτων Έργου 1 θέση 
ΥΕ 1 Κλητήρων 1 θέση 
ΥΕ 16 Εργατών Καθαριότητας 2 θέσεις 
ΥΕ 16 Καθαριστριών Σχολικών Κτιρίων πλήρους απασχόλησης 8 θέσεις 
ΥΕ 16 Καθαριστριών Σχολικών Κτιρίων μερικής απασχόλησης 6 θέσεις

Το κόστος των συμβασιούχων στην καθαριότητα είχε προϋπολογισθεί (πριν το μνημόνιο )για το 2012 στα 410.000 Ευρώ και κατανέμονται ως εξής:
Αποδοχές τακτικών υπάλληλων με σύμβαση αορίστου χρόνου ΙΔΑΧ ((περιλαμβάνονται βασικός μισθός,δώρα εορτών, γενικά και ειδικά τακτικά επιδόματα)) 40.000,0 Ευρώ
Αποδοχές επί σύμβαση εκτάκτων υπαλλήλων, ημερομισθίων ωρομισθίωνκλπ ΙΔΟΧ (περιλαμβάνονται βασικός μισθός,δώρα εορτών, γενικά και ειδικά τακτικά επιδόματα))270.000,00
Εργοδοτικές εισφορές υπαλλήλων με σύμβαση αορίστου χρόνου 15.000,00 Ευρώ
Εργοδοτικές εισφορές έκτακτου προσωπικού 85.000,00 Ευρώ


Οι συμβασιούχοι ΟΤΑ σε όλη την χώρα
Στους δήμους υπηρετούν σήμερα περί τους 20.000 συμβασιούχους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή έργου. Από αυτούς κανονικά θα έπρεπε να απομακρυνθούν 10.000. Ωστόσο, μετά τη συμφωνία του υφυπουργού Εσωτερικών Πάρη Κουκουλόπουλου με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη, περίπου 3.000 από τους εργαζομένους στα προγράμματα κοινωφελούς απασχόλησης να μετακινηθούν στους δήμους και κυρίως στην καθαριότητα, ο αριθμός πέφτει στις 7.000.

Δηλαδή, το υπουργείο Εσωτερικών, σε συνεργασία με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, καλείται να αντλήσει από τη «δεξαμενή» των 20.000 συμβασιούχων τους 7.000 που θα απομακρυνθούν.

Η «δεξαμενή» των 20.000 συμβασιούχων
Σε ποιους τομείς εργάζονται οι περίπου 20.000 συμβασιούχοι των δήμων:

- 10.000 στην καθαριότητα

- 3.000 στους παιδικούς σταθμούς, με συμβάσεις 10-11 μηνών

- 1.600 στους παιδικούς σταθμούς μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ

- 1.700 στα δημοτικά ωδεία, και

3.700 σε «λοιπές ειδικότητες» όπως μηχανικοί ασφαλείας, γιατροί εργασίας, ναυαγοσώστες, υπάλληλοι ΚΕΠ, λογιστές κ.λπ.

Η μεγάλη «δεξαμενή» είναι οι συμβασιούχοι στην Καθαριότητα, και αφετέρου οι υπόλοιποι καλύπτουν ανελαστικές ανάγκες, ο «κλήρος» πέφτει, κυρίως, στους πρώτους.

http://www.aftodioikisi.gr

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.