powered by Surfing Waves

Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Καλέμης: Όλοι "Ιστιαιώτες" απο το Προκόπι και πάνω

Ο κ. Καλέμης μας λέει οτι απο την αρχαιότητα ακόμη η Ιστιαία εξουσιάζε τον  Δήμο Μαντουδίου, Λίμνης και Αγίας Άννας οπότε τα σύμβολα και η ταύτοτητα της Ιστιαίας σας καλύπτουν. Οτι μεσολάβησε για 25 αιώνες  ιστορίας απο τότε δεν είναι αρκετό για να διαμορφώσουν μια άλλη διαφορετική ταυτότητα για το Δήμο Μαντουδίου-Λίμνης- Αγίας Άννας πέρα απο τον αστερισμό της Ιστιαίας και της νύμφης Ιστιαίας. Ολα αυτά σε οσο αναφορά το θέμα που αποκάλυψε το Ελεύθερο Βήμα οτι η μορφή που έδωσε το όνομα της στην Ιστιαία, η "νύμφη Ιστιαία", είναι πλέον το νέο σήμα του δήμου Μαντουδίου, Λίμνης και Αγίας Άννας.

Το παρακάτω κείμενο αναδημοσιεύετε απο την  Ελεύθερη Φωνή των Πολιτών. Είναι μια επιστολή
του Α. Καλέμη που εν ολιγοίς προσωμοιάζει την "Ιστίαια" σαν την Κωνσταντινούπολη της Β. Εύβοιας κατά την αρχαιότητα και την "νύμφη Ιστιαία" με το "δικέφαλο αετό". Παραβλέπει βέβαια το γεγονός οτι και η Αρχαία Κήρινθος και η Ιστιαία ήταν Αβάντιδες πόλεις και ονοματίζονται και οι δυο σαν ισότιμες απο τον Όμηρο. Ο Όμηρος ανεφερε στην Ιλιάδα στιχ. 536-542 «Οι δ' Εύβοιαν έχον μένεα πνείοντες Άβαντες, Χαλκίδα τ' Ερέτριάν τε πολυστάφυλον θ' Ιστιαίαν Κήρινθον τ' έφαλον Δίον τ' αιπύ πτολίεθρον", Τωρα βέβαια ο κ. Καλεμης βγάζει λάθος τον Όμηρο και μας λεει οτι θα έπρεπε να λέει "Κήρινθον τ' Ιστιαίας". Ο κ. Καλέμης ισχυρίζεται οτι  " Είναι σχεδόν βέβαιο πως πόλη με το όνομα «Ιστιαία» δεν υπήρχε" και οτι "με τον όρο «Ιστιαία» κατά την αρχαία εποχή υποδήλωναν μία ευρύτερη περιοχή που σχεδόν περιλάμβανε ολόκληρη τη Βόρεια Εύβοια".


Ολα αυτά για να δικαιολογηθεί το νεο σήμα του Δήμου Μαντουδίου-Λίμνης- Αγίας Άννας που εχει στο κέντρο του την νύμφη Ιστιαία . Το νομισμα με την νύμφη Ιστιαια χρησιμοποιήθηκε από το 313 π.χ.  ως το 146 π.χ.. Η Αρχαία Κήρινθος καταστράφηκε γύρω στο 506 π.χ. Με την ίδια λογική Καλέμη θα μπορούσαμε να αλλάξουμε και το όνομα μας σε Ιστιαία. Τα συμπεράσματα δικά σας.



Το κειμενο του κ. Καλέμη απο την  Ελεύθερη Φωνή των Πολιτών.:
  Σε συνέχεια όσων είπαμε στο ραδιοφωνικό σταθμό της Ιστιαίας για το θέμα του εμβλήματος του Δήμου Μαντουδίου-Λίμνης- Αγίας Άννας θα ήθελα να σε ενημερώσω τα εξής:
Όπως πολύ καλά εντοπίσατε τόσο εσύ όσο και η αγαπητή συνεργάτιδά σου Γιώτα Περηφάνου, η μορφή του συμβόλου είναι πράγματι η Νύμφη Ιστιαία και εικονίζεται σε αρχαία νομίσματα της Ιστιαίας τόσο σε αυτά που κυκλοφόρησαν κατά τη διάρκεια της Μακεδονικής κυριαρχίας, όσο και πολύ παλαιότερα. Και όταν λέγω παλαιότερα εννοώ την εποχή που η Κήρινθος δεν είχε ακόμη καταστραφεί και υπαγόταν στο αρχαίο κρατίδιο της Ιστιαίας.
Θα πρέπει στο σημείο αυτό να σας υπενθυμίσω, πως με τον όρο «Ιστιαία» κατά την αρχαία εποχή υποδήλωναν μία ευρύτερη περιοχή που σχεδόν περιλάμβανε ολόκληρη τη Βόρεια Εύβοια. Είναι σχεδόν βέβαιο πως πόλη με το όνομα «Ιστιαία» δεν υπήρχε. Σπουδαιότερη και μεγαλύτερη πόλη της περιοχής ήταν τότε η λαμπρή Ωρεός περιτριγυρισμένη από 22 μικρούς και μεγάλους οικισμούς. Στην επιρροή της Ιστιαίας (ευρύτερης περιοχής) υπάγονταν η Αιδηψός, το Ελύμνιο και άλλες πόλεις μεταξύ των οποίων και η Κήρινθος πριν την καταστροφή της. Από το λιμάνι της Κηρίνθου διεξάγονταν το εμπόριο και η επικοινωνία της Ιστιαίας με τα ασιατικά, συριακά και κυπριακά παράλια. Πολλά νομίσματα που απεικονίζουν τη Νύμφη Ιστιαία έχουν βρεθεί τόσο στον αρχαιολογικό χώρο της Κηρίνθου, όσο και στα ασιατικά παράλια. Προσωπικά έχω δει τέτοιο νόμισμα στο αρχαιολογικό μουσείο της πόλης Fasilis (Ν. Τουρκία).


Συνεπώς η Νύμφη Ιστιαία ως έμβλημα μπορούμε να πούμε πως εκπροσωπεί ολόκληρη την Βόρεια Εύβοια, από το Προκόπι και πάνω. Όπως δηλαδή ο δικέφαλος αετός συμβολίζει το Βυζάντιο και χρησιμοποιείται από δεκάδες σύγχρονους προσφυγικούς συλλόγους (μεταξύ των οποίων και οι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι ΠΑΟΚ και ΑΕΚ), έτσι και η Νύμφη Ιστιαία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως σύμβολο από οποιαδήποτε πόλη της Βόρειας Εύβοιας. Συνεπώς νομιμοποιούνται και οι δύο δήμοι που σήμερα αποτελούν την Βόρεια Εύ-βοια να χρησιμοποιήσουν στα εμβλήματά τους την περί ης ο λόγος μορφή.
Ας μην συγχέουμε βέβαια την αρχαία περιοχή της Ιστιαίας με τη σύγχρονη πόλη της Ιστιαίας, που πήρε το όνομά της το 1912 σε μετονομασία του Ξηροχωρίου όπως ονομαζόταν μέχρι εκείνη την χρονολογία. Οι σύγχρονες ονομασίες δεν πρέπει να μας μπερδεύουν και να μας δημιουργούν διλλήματα και αντιπαραθέσεις όπως αυτή με το εν λόγω έμβλημα. Ας πάρετε για παράδειγμα τη σύγχρονη Κήρινθο (μετονομασία της Σκυλόγιαννης). Ως τοποθεσία δεν έχει ουδεμία σχέση με την αρχαία Κήρινθο. Κάτι παραμφερές (όχι όμως το ίδιο κραυγαλέο) συμβαίνει και με τη σημερινή Ιστιαία (Ξηροχώρι). Πήρε δικαιολογημένα το όνομα της αρχαίας περιοχής γιατί βρίσκεται στο κέντρο της
Συμπερασματικά σήμερα τόσο ο Δήμος Ιστιαίας-Αιδηψού, όσο και ο Δήμος Μαντουδίου-Λίμνης- Αγίας Άννας έχουν όλο το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν στα εμβλήματά τους την Νύμφη Ιστιαία. Και μάλιστα πολύ καλά θα κάνουν να καθιερώσουν από κοινού στα σήματά τους την ναυτική μορφή της Νύμφης προβάλλοντας το κοινό πολιτιστικό παρελθόν τους και προοιωνίζοντας μία λογικότατη μελλοντική τους ένωση.
Σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας και συγχαρητήρια για τη εξαιρετική δουλειά σας.
Με όλη μου την αγάπη
Αλέξανδρος Καλέμης
Ερευνητής-Συγγραφέας
Πρόεδρος Τ.Τ. Ιστιαίας Εταιρείας Ευβοϊκών Σπουδών

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.