powered by Surfing Waves

Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

25% μείωση στις απολαβές των υπαλλήλων του δήμου και αναδρομική αφαίμαξη

Σύμφωνα με τον εφαρμοστικό νόμο (άρθρο 3, παρ. 1), έως τον Απρίλιο θα πρέπει να ενταχθούν στο νέο μισθολόγιο και οι υπόλοιποι δημόσιοι υπάλληλοι (υπολογίζονται σε 50.000 κυρίως σε ΟΤΑ και ΝΠΔΔ) που οι υπηρεσίες διοικητικού των οργανισμών τους δεν έχουν προσαρμόσει τις μισθολογικές απολαβές με το νέο βαθμολόγιο-μισθολόγιο.

Από την εφαρμογή του νέου μισθολογίου, θα έχουν απώλειες μέχρι και 25% σε σχέση με τις απολαβές που είχαν το 2010 -όπως προβλέπει ο νόμος 4024/2011 για το πρώτο έτος εφαρμογής των νέων μισθών στο Δημόσιο- και θα πρέπει να υπολογιστούν τα επιπλέον χρήματα που λάμβαναν από τον Νοέμβριο του 2011. ΝΑ σημειωσθει οτι οι μειώσεις των μισθών των αιρετών ειναι 10% απο τις 1.1.12.


Για παράδειγμα, ένας υπάλληλος σε ΟΤΑ με 28 χρόνια προϋπηρεσία είχε μηνιαίες μεικτές αποδοχές 1.777 ευρώ με το παλαιό μισθολόγιο. Με το νέο μισθολόγιο θα λαμβάνει 1.509 ευρώ (μεικτές αποδοχές). Εάν ενταχθεί στο νέο μισθολόγιο από τον Μάρτιο, τότε θα χάσει 268 ευρώ από την εφαρμογή των νέων αποδοχών, ενώ θα πρέπει να αποδώσει και 1.072 ευρώ (268 ευρώ για 4 μήνες) που έλαβε επιπλέον από τον Νοέμβριο έως το Φεβρουάριο. Οι μεικτές αποδοχές που θα λάβει τους μήνες από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούνιο θα είναι 1.115 ευρώ μεικτά (-357 ευρώ κάθε μήνα).


Κινδυνεύουν να μην πληρωθούν δύο μήνες

Τον κίνδυνο να μείνουν απλήρωτοι για τους επόμενους 1 ή 2 μήνες αντιμετωπίζουν περίπου 64.000 υπάλληλοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, στους οποίους περιλαμβάνονται οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, οι συμβασιούχοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στο υπόλοιπο Δημόσιο.

Σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση, που υπογράφηκε από τα υπουργεία Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, οι αποδοχές των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου ευθυγραμμίζονται με το νέο μισθολόγιο αλλά αναδρομικά από την 1η Νοεμβρίου του 2011.

Σύμφωνα με την απόφαση, θα παρακρατηθούν οι επιπλέον αμοιβές που λάμβαναν οι συμβασιούχοι με το παλαιό μισθολόγιο από τον περασμένο Νοέμβριο, ενώ αναμένεται να ζητηθούν ως «αχρεωστήτως καταβληθέντα» τα ποσά που έλαβαν από τον Νοέμβριο ακόμα και οι υπάλληλοι που έληξαν οι συμβάσεις τους τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι όλοι οι συμβασιούχοι που έχουν αποζημιωθεί με περισσότερα χρήματα από αυτά που προβλέπει το νέο μισθολόγιο, ακόμα και αν έχουν λήξει οι συμβάσεις τους, θα αναζητηθούν προκειμένου να επιστρέψουν τα επιπλέον ποσά που έλαβαν.

Παρά το γεγονός ότι στην απόφαση αναφέρεται η εφαρμογή του άρθρου 29 του νόμου 4024, που αναγράφει ότι η μείωση στις αποδοχές θα πραγματοποιηθεί σε ποσοστό έως και 25% τον πρώτο χρόνο και σε ισόποσες δόσεις τα επόμενα δύο χρόνια, στη συγκεκριμένη περίπτωση αφορά στην πλειονότητα 8μηνίτες υπαλλήλους, οι οποίοι πιθανότατα θα δουν τους μισθούς τους να «εξαφανίζονται», αφού οι συμβάσεις τους λήγουν εντός του έτους και δεν θα ανανεωθούν.


http://www.aftodioikisi.gr

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.