powered by Surfing Waves

Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Ξεμπλοκάρουν οι διαδικασίες για δανεισμό των δήμων απο το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.




Με μία απόφαση- πιλότο, που αφορούσε το Δάφνης – Υμηττού, ξεμπλοκάρουν πλέον οι διαδικασίες για όσους δήμους προσπαθούν να συνάψουν νέες δανειακές συμβάσεις με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Η απόφαση 552/2012 του Ελεγκτικού Συνεδρίου αποτελεί για την Τοπική Αυτοδιοίκηση σημείο σταθμό, καθώς είναι ουσιαστικά η πρώτη φορά που το Ελεγκτικό Συνέδριο δείχνει θετική διάθεση προκειμένου να επιλυθεί ένα μείζoν πρόβλημα και να διευκολυνθούν δήμοι που έχουν «χτυπήσει κόκκινο».

Κατά το πρόσφατο συνέδριο των δημάρχων στην Κομοτηνή είχε συμφωνηθεί παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών, του προέδρου του Ταμείου Παρακαταθηκών και του προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου ότι η απόφαση που θα ληφθεί από την Ολομέλεια σχετικά με τη δανειοδότηση του δήμου Δάφνης-Υμηττού θα μπορεί να αποτελέσει τη βάση ώστε να προχωρήσουν και οι υπόλοιποι δήμοι σε δανεισμό.

Το Δημοτικό Συμβούλιο θα προσδιορίσει πως θα αποπληρωθεί το δάνειο

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στη σχετική απόφαση θεωρείται ότι η σύναψη δανείου με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων είναι μια ενδεικνυόμενη λύση που αποβλέπει στην οικονομική ανάπτυξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Αν δεν πληρωθούν δύο ετήσιες δόσεις είναι απαιτητό το σύνολο

Προβλέπεται επίσης ότι με απόφαση των Δημοτικών Συμβουλίων θα προσδιοριστεί η πηγή των χρημάτων για την αποπληρωμή των δανείων. Συμπληρωματικά Ταμείο Παρακαταθηκών και Δήμος θα πρέπει να συμφωνήσουν για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές ή να γίνει επαναδιαπραγμάτευση εντός έξι μηνών από τη στιγμή που θα τεθεί θέμα μη αποπληρωμής εκ μέρους του δήμου. Διαφορετικά, αν δεν έχουν εξοφληθεί δύο ετήσιες τοκοχρεολυτικές δόσεις και δεν υπάρξει διαπραγμάτευση, τότε είναι ληξιπρόθεσμο και απαιτητό το σύνολο του δανείου.

Τα σημεία “κλειδιά” στις νέες συμβάσεις

Η ανάλυση του σκεπτικού πάνω στο οποίο βασίστηκε το Ελεγκτικό Συνέδριο για να εγκρίνει τη σύναψη του δανείου αποτελεί από τώρα και στο εξής το βασικό πιλότο για όλους τους δήμους. Με βάση τη σχετική απόφαση 552 θα πρέπει οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης να δίνουν δημοσιότητα στη πρόθεσή τους για τη σύναψη δανείου, να συμφωνούν με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για την περίπτωση που θα κριθούν ληξιπρόθεσμες οι οφειλές τους και με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να προσδιορίζουν από πού θα προέρχονται τα χρήματα, τα οποία θα καταβάλουν για την εξόφληση των δόσεων. Αναλυτικότερα τα σημεία αιχμής παρουσιάζονται παρακάτω:
1. Η θέση του Ελεγκτικού για επαρκή δημοσιότητα της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος βασίστηκε στη διαπίστωση ότι η οικονομική κρίση έχει ως συνέπεια τη γενική απροθυμία των τραπεζών να συμβληθούν με τους δήμους και να τους χορηγήσουν δάνεια και ταυτόχρονα το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων αποτελεί αυτόνομο χρηματοπιστωτικό οργανισμό περιφερειακής ανάπτυξης που παρέχει προνομιακά επιτόκια δανεισμού στους ΟΤΑ.
2. Ως προς τις ληξιπρόθεσμες οφειλές υπήρξε αναμόρφωση των όρων και συμπλήρωση από τους δήμους και το Ταμείο Παρακαταθηκών. Συγκεκριμένα: “ο οφειλέτης καθίσταται υπερήμερος, και συνεπώς, το σύνολο του δανείου ληξιπρόθεσμο και απαιτητό, εάν δεν εξοφλήσει εμπρόθεσμα δύο οποιεσδήποτε ετήσιες τοκοχρεωλυτικές δόσεις, εκτός εάν άλλως ήθελε αποφασίσει το Διοικητικό Συμβούλιο του ταμείου, κατόπιν υποβολής σχετικής αίτησης εκ μέρους του δήμου, εντός έξι μηνών από την επόμενη της λήξης της δεύτερης ως άνω δόσης”.

Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου προσδιορίζονται λεπτομερώς οι δημοτικοί πόροι των χρημάτων που θα αξιοποιηθούν για την αποπληρωμή του δανείου. Αναλυτικότερα η απόφαση θα προσδιορίζει πως τα προαναφερόμενα “ίδια χρήματα” συνίστανται α) στο τέλος καθαριότητας και φωτισμού και β) στους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων (ΣΑΤΑ).


Να σημειωθεί πως «ανάσα» στους δήμους δίνει και το άρθρο 2 του ν. 4038/12  («Επείγουσες ρυθμίσεις για την εξυγίανση των δήμων και των περιφερειών και άλλων διατάξεων του υπουργείου Εσωτερικών)του υπουργείου Οικονομικών που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή, όπου στηνπαράγραφο 4 αναφέρεται: «Δανειακές συμβάσεις που έχουν συναφθεί οποτεδήποτε μεταξύ του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και φορέων ΟΤΑ πρώτου και δεύτερου βαθμού και των νομικών τους προσώπων δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου θεωρούνται νομίμως συναφθείσες».

πηγή: localit.gr

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.