powered by Surfing Waves

Τρίτη 9 Αυγούστου 2016

Προτεραιότητα ο πολιτισμός στο νέο αναπτυξιακό σχέδιο


Χαρίτσης

Ολοκληρωμένο σχεδιασμό πολιτιστικής ανάπτυξης ζήτησε ο υφυπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης κατά την διήμερη επίσκεψή του στη Λευκάδα.
Ο υφυπουργός, συμμετείχε ως κεντρικός ομιλητής στη διημερίδα «Ο πολιτισμός ως μοχλός ανάπτυξης» που διοργάνωσε ο δήμος Λευκάδας στις 5 και 6 Αυγούστου. Το θέμα της ομιλίας του υφυπουργού ήταν: «Η σημασία του πολιτισμού στο σχέδιο για μια βιώσιμη ανάπτυξη – Η νέα αντίληψη στο ΕΣΠΑ 2014-2020».
Ο κ. Χαρίτσης τόνισε ότι ο πολιτισμός κατέχει καίρια θέση στον κυβερνητικό σχεδιασμό για μια δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη και ανέπτυξε τους τρεις άξονες γύρω από τους οποίους περιστρέφονται οι σχετικές πρωτοβουλίες: ολοκληρωμένη τουριστική ανάπτυξη, βασισμένη στην ανάδειξη του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, ζωντανή σχέση με την πολιτιστική κληρονομιά ως δημόσιο αγαθό, στήριξη της σύγχρονης πνευματικής και καλλιτεχνικής παραγωγής και ευρύτερα της αποκαλούμενης «δημιουργικής βιομηχανίας».
Παράλληλα, εξήγησε πως οι άξονες αυτοί εισέρχονται ως προτεραιότητες στα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ και εξέθεσε διεξοδικά τις δράσεις για τον πολιτισμό που ήδη υλοποιούνται ή πρόκειται να υλοποιηθούν στο πλαίσιο των επιμέρους Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων. Στάθηκε ιδιαίτερα στην προτεραιότητα που αποδίδεται στις νέες προσκλήσεις επιχειρηματικότητας (αυτοαπασχόληση πτυχιούχων, νεοφυής επιχειρηματικότητα, θερμοκοιτίδες επιχειρήσεων) στον τομέα της «πολιτιστικής και δημιουργικής βιομηχανίας».
Όπως υπογράμμισε: «Συνολικά, το νέο παραγωγικό μοντέλο, στο οποίο στοχεύουμε, βάζει στο κέντρο τη γνώση και τη δημιουργικότητα των ανθρώπων». Ο κ. Χαρίτσης στάθηκε ακόμη στη συνεργασία ανάμεσα στους χώρους του πολιτισμού αφενός και της έρευνας και καινοτομίας αφετέρου, και συγκεκριμένα στη δράση «Πολιτισμός, Πολιτιστική Κληρονομιά, Επιστήμη και Τεχνολογία» που ανήγγειλαν ο Τομέας Έρευνας του υπουργείου Παιδείας και το υπουργείο Πολιτισμού (με προϋπολογισμό 14 εκατ. ευρώ). Η προώθηση της καινοτόμου τεχνολογίας για τη συντήρηση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι ένα πεδίο όπου η χώρα μας ήδη πρωτοστατεί και όπου διαφαίνονται σημαντικές αναπτυξιακές δυνατότητες.
Ο υφυπουργός επισήμανε επίσης ότι, κατά τη νέα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ, έργα υποδομής για τον πολιτισμό θα μπορούν κατά κύριο λόγο να υλοποιηθούν στο πλαίσιο των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων. «Έγκειται», τόνισε, «στους δήμους και τις περιφέρειες να καταθέσουν, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού και του υπουργείου Οικονομίας, ώριμες προτάσεις, ενταγμένες σε έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό πολιτιστικής ανάπτυξης».
Τέλος, σε σχέση με το Αρχαίο Θέατρο Λευκάδας, που αποτέλεσε και την αφορμή για την πραγματοποίηση της διημερίδας, ο κ. Χαρίτσης επισήμανε ότι η Κυβέρνηση θα  συνεργαστεί στενά με τον δήμο Λευκάδας και την περιφέρεια Ιονίων Νήσων και θα διασφαλίσει την απρόσκοπτη χρηματοδότηση των εργασιών αποκάλυψης του μνημείου.

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.