powered by Surfing Waves

Δευτέρα 8 Αυγούστου 2016

Εκδήλωση της Ένωσης Λιμνίων με θέμα: «Λίμνη-24 Ιουλίου 1944 -Το χρόνικο της θυσίας και της ληστείας».



Σε εκδήλωση της Ένωσης Λιμνίων ο Μητροπολίτης Χαλκίδας


Το Σάββατο 6 Αυγούστου το βράδυ, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, συνοδευόμενος από τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπό του, Αρχιμ. Φιλόθεο Θεοχάρη και τον Πρωτοδιάκονό του Νεκτάριο Ευγενικό, μετέβη στην Πόλη της Λίμνης, όπου, στον υπαίθριο χώρο του Κτιρίου Μελά, στην Παραλία της Λίμνης, παρέστη στην Εκδήλωση – Αφιέρωμα Μνήμης, την οποία διοργάνωσε η Ένωση Λιμνίων, με θέμα: «Λίμνη-24 Ιουλίου-Το χρόνικο της θυσίας και της ληστείας».
Την Εκδήλωση άνοιξε η Πρόεδρος της Ενώσεως κ. Χαρούλα Μπελλάρα-Βλαχάκη, ενώ ομίλησαν εξαιρετικά, παρουσιάζοντας πολλά στοιχεία από το «Ευβοϊκό Δίστομο», όπως χαρακτηρίστηκε, ο κ. Δημήτριος Αποστόλου-Ελύμνιος, η κ. Σοφία Μπελλάρα και η κ. Ευαγγελία Αποστόλου.

Στην Εκδήλωση παρέστησαν ο Δήμαρχος Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας κ. Χρήστος Καλυβιώτης, ο Αρχιερατικός Επίτροπος Αιγάιων και Νηλέως Πρωτοπρεσβ. Κωνσταντίνος Λιάσκος, οι Ιερείς Ιωάννης Σεφέρης της Δάφνης και Ναούμ Σταύρου της Στροφυλιάς και πολλοί Λιμνιώτες, αλλά και επισκέπτες.

Την Εκδήλωση έκλεισε ο Δήμαρχος κ. Καλυβιώτης, ενώ στην αποφώνησή του, κατόπιν ευγενούς προσκλήσεως της Κυρίας Προέδρου, ο Σεβασμιώτατος τόνισε την αξία της γνώσεως της ιστορίας για την ζωή ενός Λαού.

____________________
Αιφνιδιαστική ληστρική επιδρομή
Τις 24/7/44 ο εχθρός οργανώνει αιφνιδιαστική επιδρομή στην εύφορη περιοχή της Β.&; Κεντρικής Εύβοιας με μεγάλες δυνάμεις και μεταφορικά μέσα για να συγκεντρώσει μεγάλες ποσότητες ειδών διατροφής και άλλων αγαθών εν όψει της αποχώρησης των Γερμανών από την Ελλάδα. Με πολυάριθμα πλωτά μέσα αποβιβάζονται στο Κυμάσι επίνειο του Μαντουδίου μεγάλες μικτές εχθρικές δυνάμεις. Συγχρόνως άλλες δυνάμεις με επικεφαλής τον Παλαιοδημόπουλο αποβιβάζονται στη Λίμνη. Τρίτη μεγάλη φάλαγγα με το στρατηγό Παπαθανασόπουλο εισβάλλει στην Β/Κ και τελικά στη Β. Εύβοια. Παντού οι Γερμανοτσολιάδες επιδίδονται σε λεηλασίες και διαρπαγές αγαθών, σε πιέσεις, σε τρομοκρατικές ενέργειες και εμπρησμούς, για να αποσπάσουν τρόφιμα, ιματισμό, ακόμα και προίκες κοριτσιών. Τα μικρά τμήματα του ΕΛΑΣ που έχουν μείνει εκεί προσπαθούν με αιφνιδιαστικά χτυπήματα όπου μπορούν να παρεμποδίσουν τη ληστρική δράση του εχθρού. Στη Λίμνη εμποδίζεται από ομάδα του Κίτσου η απόβαση του εχθρού με απώλειες 4 νεκρούς αντάρτες. Στην Τσούκα και στο Δρυμώνα επίσης οι επιδρομείς δέχονται σκληρά χτυπήματα από τους αντάρτες. Πρωτοφανέρωτη είναι η καταστροφή που παθαίνει η περιοχή ανυπολόγιστες οι ζημιές του εθνικού πλούτου. Χιλιάδες στρέμματα από δάση ακόμα και αμπελώνες γίνονται παρανάλωμα του πυρός. Οι δασώσεις εκτάσεις από Μαντούδι ως τις Μαρκάτες καίγονται εξ ολοκλήρου. Οι χωρικοί αρνούνται να παραδώσουν τα αγαθά τους. Τους τα παίρνουν όμως καίγοντας τα σπίτια τους και αρπάζοντας το βιος τους. Εκατοντάδες υποζύγια και άλλα μέσα μεταφοράς μεταφέρουν τα αρπαγέντα αγαθά στα λιμάνια Λίμνης, Ροβιές για φόρτωση ενώ σπίτια καίγονται στη Λίμνη (60 σπίτια) και στις Ροβιές. Δυστυχώς το Σύνταγμα δεν μπόρεσε να αντιδράσει αποτελεσματικά στην αιφνιδιαστική αυτή ληστρική ενέργεια του εχθρού γιατί ήταν απασχολημένο με τις επιχειρήσεις της Ν. & Κ. Εύβοιας και λόγω των μεγάλων αποστάσεων. Αλλά άλλη επιδρομή δεν αποτολμάει ο εχθρός. Τον Αύγουστο του ’44 δέχεται κάμποσα χτυπήματα. Το πιο σοβαρό όμως είναι την 3/9/44 όταν μεγάλη γερμανική φάλαγγα στον αμαξωτό δρόμο Χαλκίδας – Κύμης στην τοποθεσία Λαμπούσα κοντά στο χωριό Λάλα σιμά στο Αλιβέρι παθαίνει πανωλεθρία από το 3ο Τάγμα.



0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.