powered by Surfing Waves

Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2019

Φρένο στις κατατμήσεις καλλικρατικών δήμων




Επανεξετάζει το υπουργείο Εσωτερικών το ζήτημα της κατάτμησης «καλλικρατικών δήμων» με επικρατέστερη τη σκέψη της μετάθεσής του για μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου.


Ο υπουργός Εσωτερικών Αλ. Χαρίτσης αν και ρωτήθηκε από δημοσιογράφους στη διάρκεια ενημερωτικής συνάντησης χθες, αρνήθηκε να τοποθετηθεί ανοικτά επί του θέματος.

Ωστόσο πηγές του υπουργείου Εσωτερικών μεταφέρουν συγκεκριμένους προβληματισμούς από πλευράς συνταγματολόγων, στους οποίους απευθύνθηκε, αλλά και σειρά παραμέτρων που πρέπει να ξεπεραστούν πριν προχωρήσουν σε οποιαδήποτε κίνηση και μάλιστα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα πριν από τις εκλογές.

Ζήτημα συνταγματικότητας τίθεται αναφορικά με την πρόβλεψη του Συντάγματος για «την ελεύθερη και ανόθευτη εκδήλωση της λαϊκής θέλησης», δεδομένου ότι οι τυχόν αλλαγές θα έρθουν πολύ κοντά στην ημερομηνία των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Επιπλέον πριν από τη διάσπαση δήμων θα πρέπει να έχουν ξεκαθαριστεί ζητήματα όπως πως θα μοιραστούν το προσωπικό, η ακίνητη περιουσία των δήμων, που θα αποδοθούν οι οφειλές και τα χρέη, τι θα γίνει με τις συμβάσεις έργων ή προγραμμάτων ΕΣΠΑ που είναι σε εξέλιξη, πως θα χωριστούν οι εκλογικοί κατάλογοι. Ειδικά για τους εκλογικούς καταλόγους εκτιμάται ότι μόνο η προσφυγή ενός ψηφοφόρου που θα εντοπίσει κάποια αστοχία, όπως για παράδειγμα διπλοεγγραφή, αρκεί για να τινάξει στον αέρα την εκλογική διαδικασία.

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.