powered by Surfing Waves

Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2019

Εγκύκλιος του ΥΠΕΣ για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια δήμων 2019-2020


Διευκρινιστική εγκύκλιο αναφορικά με τη συγκρότηση των υπηρεσιακών συμβουλίων στους δήμους και τις περιφέρειες μετά την ανάδειξη των νέων αιρετών μελών για τη διετία 2019-2020 εξέδωσε ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης.


Ειδικότερα ο κ. Χαρίτσης αναφέρει ότι:

Μετά την έναρξη ισχύος του ν.4369/2016, και ειδικότερα κατά το άρθρο 30 παρ. 3 αυτού, οι υπηρεσίες όφειλαν να προβούν, με απόφαση του αρμοδίου οργάνου, στην εκ νέου συγκρότηση των υπηρεσιακών συμβούλιων τους αποτελούμενα, πλην των αιρετών μελών:

Στους ΟΤΑ α΄ Βαθμού από τρεις (3) μόνιμους υπαλλήλους και τους αναπληρωτές αυτών, που ασκούσαν καθήκοντα προϊσταμένου Διεύθυνσης κατόπιν επιλογής, είχαν τον περισσότερο χρόνο άσκησης καθηκόντων προϊσταμένου Διεύθυνσης και υπάγονταν στην αρμοδιότητά του, στη δε περίπτωση που ο αριθμός των Προϊσταμένων Διεύθυνσης κατόπιν επιλογής δεν επαρκούσε για τη συγκρότηση του ή δεν είχαν γίνει επιλογές, ορίζονταν υπάλληλοι που ασκούσαν με οιονδήποτε νόμιμο τρόπο αντίστοιχα καθήκοντα και πληρούσαν τις λοιπές προϋποθέσεις,

Στους ΟΤΑ β΄ βαθμού από τρεις (3) μόνιμους υπαλλήλους και τους αναπληρωτές αυτών, που ασκούσαν καθήκοντα προϊσταμένου Διεύθυνσης, είχαν τον περισσότερο χρόνο άσκησης καθηκόντων προϊσταμένου Διεύθυνσης, υπάγονταν στην αρμοδιότητα του Υπηρεσιακού Συμβουλίου και υπηρετούσαν στην έδρα του, στη δε περίπτωση που ο αριθμός των υπηρετούντων στην έδρα του Υπηρεσιακού Συμβουλίου δεν επαρκούσε για τη συγκρότηση του, ορίζονταν υπάλληλοι που υπηρετούσαν εκτός της έδρας του, που πληρούσαν τις προϋποθέσεις.

Η θητεία των μελών των υπηρεσιακών συμβουλίων που συγκροτήθηκαν κατά τα ανωτέρω λήγει με την επιλογή και τοποθέτηση προϊσταμένων Διευθύνσεων που επιλέγονται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων (ν.3584/2007), όπως ισχύει και του Κώδικα Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. (ν.3528/2007), όπως ισχύει, οπότε και συγκροτούνται τα υπηρεσιακά συμβούλια του άρθρου 5 του Κώδικα Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων και του άρθρου 249 του ν. 3852/2010.

Περαιτέρω, η θητεία των αιρετών μελών των υπηρεσιακών συμβουλίων των ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού, έληξε την 31η Δεκεμβρίου 2018, όπως άλλωστε σας γνωρίσαμε και με τις αριθμ. 31474/28-6-2018 (ΑΔΑ:7Α07465ΧΘ7-3Ι4) και 31739/28-6-2018 (ΑΔΑ: Ω368465ΧΘ7-ΝΔ1) εγκυκλίους μας, αντίστοιχα . Λαμβάνοντας υπόψη τα ως άνω εκτεθέντα, καθώς και το γεγονός ότι αναδείχθηκαν σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία τα νέα αιρετά μέλη στα υπηρεσιακά συμβούλια των ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού για τη χρονική περίοδο 2019-2020, διευκρινίζουμε ότι οι φορείς θα πρέπει να προβούν σε τροποποίηση των ισχυουσών αποφάσεων συγκρότησης, ως προς το μέρος που αφορά στους αιρετούς εκπροσώπους και μόνο.

Τα οριζόμενα μέλη καθώς και οι εισηγητές θα αντικατασταθούν μόνο στην περίπτωση που οι εν λόγω υπάλληλοι απώλεσαν την ιδιότητα ένεκα της οποίας ορίστηκαν, είτε ως μέλη είτε ως εισηγητές, ή στην περίπτωση που λύθηκε η υπαλληλική σχέση τους με τον οικείο φορέα ( π.χ. συνταξιοδότηση, μετάταξη).

Περαιτέρω, ειδικά για τις Περιφέρειες, σας ενημερώνουμε ότι με τη ρύθμιση του άρθρου 276 του ν. 4555/2018 (Πρόγραμμα «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ I») τροποποιήθηκε το εδάφιο γ΄ της παρ. 1α του άρθρου 51 του ν. 4407/2016 αναφορικά με τη συγκρότηση των υπηρεσιακών τους συμβουλίων και απαλείφεται η προϋπόθεση της υπηρεσίας στην έδρα της Περιφέρειας ως κριτήριο για τον ορισμό των μελών (μη αιρετών) των μεταβατικών υπηρεσιακών συμβουλίων του άρθρου 30 του ν. 4369/2016, όπως ισχύει. Δόθηκε, έτσι, η δυνατότητα συμμετοχής στα υπηρεσιακά συμβούλια των Περιφερειών και προϊσταμένων Διεύθυνσης από τις Περιφερειακές Ενότητες, σε αντίθεση με το προϊσχύον νομοθετικό πλαίσιο το οποίο παρείχε τη δυνατότητα αυτή μόνο όταν δεν επαρκούσαν οι Διευθυντές από την έδρα της οικείας Περιφέρειας. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αποσαφηνιστεί ότι με τη θέσπιση της ως άνω διάταξης δεν γεννάται υποχρέωση για τη Διοίκηση να προβεί σε αντικατάσταση των ήδη οριζομένων μελών των οικείων υπηρεσιακών συμβουλίων κατά τα ανωτέρω, λαμβανομένης πάντοτε υπόψη της ρητής πρόβλεψης της παρ. 3 α περ. εε΄ του άρθρου 30 του ν. 4369/2016, όπως ισχύει.

Η διάταξη του άρθρου 276 του ν. 4555/2018 τυγχάνει εφαρμογής και πάλι μόνο στις περιπτώσεις που αναφέρθηκαν ανωτέρω (απώλεια της ιδιότητας του προϊσταμένου Διεύθυνσης ή λύση υπαλληλικής σχέσης), όπου η Διοίκηση καλείται να ορίσει ως μέλος, πλέον, τον προϊστάμενο Διεύθυνσης με τον περισσότερο χρόνο άσκησης καθηκόντων προϊσταμένου Διεύθυνσης μεταξύ όλων των προϊσταμένων Διεύθυνσης της Περιφέρειας, συμπεριλαμβανομένων και των Περιφερειακών Ενοτήτων. Τέλος, θέτουμε υπόψη σας ότι τα υπηρεσιακά συμβούλια του άρθρου 30 του ν.4369/2016 συστήθηκαν εκ του νόμου και κατά συνέπεια δεν απαιτούνταν απόφαση σύστασής τους.

Ωστόσο, όπου, εκ του περισσού, εκδόθηκαν αποφάσεις σύστασης, προτείνεται η κατάργησή τους με τις αποφάσεις συγκρότησης των οικείων υπηρεσιακών συμβουλίων.

Παρακαλούμε όπως ενημερώσετε σχετικά τους ΟΤΑ Α΄ και Β΄ Βαθμού της χωρικής σας αρμοδιότητας. Την παρούσα εγκύκλιο μπορείτε να αναζητήσετε στο δικτυακό τόπο του Υπουργείου www.ypes.gr στην Ενότητα: Εγκύκλιοι – Αποφάσεις Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή πληροφορία

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.