powered by Surfing Waves

Τρίτη 19 Απριλίου 2016

Ιησουιτική "συμπόνια" αιρετών για την προσωρινή φιλοξενία προσφύγων στο δήμο μας: "Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, δέκα μέρες κοσκινίζει"



Στις 6/4/2016 συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο για δεύτερη φορά η εξεύρεση κατάλληλων χώρων για την πιθανή φιλοξενία περίπου 100 προσφύγων μετά από αίτημα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που στάλθηκε από στις αρχές του Μάρτη.   Στις 29/3/16  το Δημοτικό Συμβούλιο ανέβαλε την λήψη απόφασης για το θέμα στέλνοντας το   στους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων για να υποδείξουν κατάλληλους χώρους.  Όπως διευκρίνισε ο κ. Παζάρας από  τα στοιχεία που  ζήτησε το έγγραφο έγγραφο του Υφυπουργού (εκθεσιακά κέντρα, γήπεδα, αθλητικές εγκαταστάσεις, κάμπινγκ, κατασκηνώσεις, ξενοδοχεία και άλλοι παρόμοιοι χώροι), ο Δήμος μας διαθέτει γήπεδα ποδοσφαίρου που δεν χρησιμοποιούνται. και άλλους χώρους.  Ο κ Παζάρας τόνισε ότι  "Αν δεν  τους υποδείξουμε , τότε αφενός μεν θα είμαστε ψεύτες, αφετέρου δε θα είμαστε αρνητές των παραδόσεων μας, των εθίμων μας την ιστορία μας και του πολιτισμού μας".


21 πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων: "Δεν έχουμε κατάλληλους χώρους"

Σύμφωνα με τα πρακτικά  από τις 22  τοπικές  κοινότητες  του Δήμου μας  όλες  απάντησαν εκτός από την ΤΚ Σπαθαρίου.  Παρά την πληθώρα των εγκαταλελειμμένων δημοτικών σχολείων  στο δήμο μας  σύμφωνα  με τα δημοσιευμένα πρακτικά οι 21  πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων στο σύνολο τους δήλωσαν ότι δεν διαθέτουν κατάλληλους χώρους για την προσωρινή στέγαση προσφύγων. Το εντυπωσιακό είναι ότι ανάμεσα τους είναι και οι πρόεδροι ΤΚ προσφυγό-χωριών του δήμου μας. Ο κ. Αλεξίου ανέφερεου προκάλεσε έκπληξη η αρνητική στάση των τοπικών συμβουλίων. Ξέρω τους συμπατριώτες της περιοχής μας ότι είναι φιλόξενοι άνθρωποι και απορώ για την στάση τους".

Δεν πάρθηκε απόφαση

Στο τέλος της συνεδρίασης μπήκαν προς ψήφιση 5 προτάσεις αλλά καμία  δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία των παρόντων μελών με αποτέλεσμα να μην παρθεί απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Οι 5 προτάσεις

α. Πρόταση Κουτσουρά Σταύρου Ψήφοι επτά-7-
«Ο Δήμος μας στην περιφέρεια ευθύνης του δεν διαθέτει κατάλληλους χώρους για να φιλοξενήσει πρόσφυγες, σε συνθήκες αξιοπρεπείς που να παρέχουν τις βασικές υποδομές υγιεινής και ασφάλειας. Υπάρχει όμως η δυνατότητα για μικρό χρονικό διάστημα και αφού προηγουμένως γίνουν βελτιωτικές εργασίες σε κάποιους χώρους όπως το μη χρησιμοποιούμενο γήπεδο στη θέση «Σταυρός» Μουρτιά καθώς και τα ανενεργά Δημοτικά Σχολεία που βρίσκονται σχεδόν σε όλες τις Τοπικές Κοινότητες. Οι παραπάνω εργασίες θα πρέπει να γίνουν με χρηματοδότηση από την κεντρική διοίκηση όπως επίσης, και οι δαπάνες που θα χρειαστούν για την σίτιση των προσφύγων. Αυτά μόνο για βραχυπρόθεσμη φιλοξενία, για
μεγαλύτερο χρονικό διάστημα να εφαρμοστεί το καινούργιο νομοσχέδιο, που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή κι αφορά μίσθωση οικιών και ξενώνων για την περαιτέρω φιλοξενία των προσφύγων.
Σε αυτή την προσπάθεια θα πρέπει να προσφέρουν την βοήθειά τους και άλλοι φορείς της τοπικής κοινωνίας, όπως είναι η Εκκλησία». Την πρόταση ψήφισαν: Κουτσουράς Σταύρος, Παζάρας Βασίλειος, Κουκουρίκος Ηλίας, Αλεξίου Δημήτριος, Αρβανίτης Παναγιώτης , Περήφανου
Νίκη ,Κατσούρας Δημήτριος

β. Πρόταση Λιαγκάκη Ευσταθίου Ψήφοι δύο-2-
«Πρέπει να γίνει καταγραφή για πέντε έως έξη χώρους που θα έπρεπε να έχουν ειπωθεί. Αυτοί οι χώροι για να γίνουν χώροι υποδοχής χρειάζονται προϋποθέσεις. Αν δεν υπάρχει κρατική χρηματοδότηση μέσω Δήμων και όχι μέσω Μ.Κ.Ο, δεν μπορεί κανένας Δήμος να φιλοξενήσει όλον αυτό τον κόσμο». Την πρόταση ψήφισαν: Λιαγκάκης Ευστάθιος και Γεωργατζής Ευάγγελος

γ. Πρόταση Γιάννη Στεργίου Ψήφοι οκτώ-8-
1ο Σκέλος της πρότασης: Ο Δήμος δεν έχει τέτοιους χώρους όπως αυτοί περιγράφονται στο  συγκεκριμένο έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κάτι που επιβεβαιώνεται και από το σύνολο των αποφάσεων των τοπικών συμβουλίων που αναφέρουν ότι :
«Ο Δήμος δεν διαθέτει κατάλληλους χώρους που να μπορούν να καλύψουν έκτακτες ανάγκες προσωρινής στέγασης προσφύγων» Την πρόταση ψήφισαν: Στεργίου Ιωάννης, Στέφου Κυριακή, Καντζούρας Ιωάννης, Μουργιάς Ιωάννης, Κανελλόπουλος Ιωάννης, Φλώκου Κωνσταντάκη Σοφία, Τάρλας Κυριάκος, Χατζής Ανδρέας Ψήφοι οκτώ-8-
2ο σκέλος της πρότασης: «Να αναληφθεί πρωτοβουλία από το Δήμο ώστε να συγκεντρωθούν και να αποδοθούν στους πρόσφυγες είδη πρώτης ανάγκης, τρόφιμα, φάρμακα κλπ. εκφράζοντας εμπράκτως την αλληλεγγύη του».  Την πρόταση ψήφισαν: Στεργίου Ιωάννης, Στέφου Κυριακή, Καντζούρας Ιωάννης, Μουργιάς Ιωάννης, Κανελλόπουλος Ιωάννης, Φλώκου Κωνσταντάκη Σοφία, Τάρλας Κυριάκος, Χατζής Ανδρέας Ψήφοι οκτώ-8-

δ. Πρόταση Σκομπρή Νικολάου Ψήφος Μία-1-

ε. Πρόταση των Προέδρων των Τοπικών κοινοτήτων.
Οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. Χαλιούλιας Ιωάννης και Παληός Ευστράτιος ψήφισαν την πρόταση των Προέδρων των Τοπικών κοινοτήτων «Ότι ο Δήμος δεν διαθέτει κατάλληλους χώρους που να μπορούν να καλύψουν έκτακτες ανάγκες προσωρινής στέγασης προσφύγων» Ψήφοι δύο-2-



Κύρια σημεία των τοποθετήσεων

Στεργίου Ιωάννης: "Για μας ο Δήμος αδυνατεί να απαντήσει επί του εγγράφου που απέστειλε το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, για τον λόγο ότι δεν έχει τέτοιους χώρους όπως αυτοί περιγράφονται στο συγκεκριμένο έγγραφο, κάτι που επιβεβαιώνεται και από το σύνολο των αποφάσεων των τοπικών συμβουλίων"

Παζάρας Βασίλειος: "να δώσουμε τα στοιχεία που μας ζητά το πρώτο έγγραφο και να υποδείξουμε αυτούς τους χώρους, καταγράφοντας ποιες από τις προϋποθέσεις πληρούνται.  
 .........Οι χώροι που αναφέρονται στο έγγραφο του Υφυπουργού (εκθεσιακά κέντρα, γήπεδα, αθλητικές εγκαταστάσεις, κάμπινγκ, κατασκηνώσεις, ξενοδοχεία και άλλοι παρόμοιοι χώροι), μπορούν να φιλοξενήσουν ένα σημαντικό αριθμό προσφύγων. Από τους παραπάνω χώρους ο Δήμος μας διαθέτει γήπεδα ποδοσφαίρου που δεν χρησιμοποιούνται. Αυτά λοιπόν τα γήπεδα θα πρέπει να τα υποδείξουμε. Αν δεν τα υποδείξουμε , τότε αφενός μεν θα είμαστε ψεύτες, αφετέρου δε θα είμαστε αρνητές των παραδόσεων μας, των εθίμων μας την ιστορία μας και του πολιτισμού μας."

Σκομπρής Νικόλαος: "Το θέμα δεν αφορά μόνο εμάς ....... θα πρέπει να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους και να πάρουν θέση ξεκάθαρη από την Εκκλησία που μπορεί μέχρι κάθε ένα πολιτιστικό σύλλογο που θα προσφέρει"

Αρβανίτης Παναγιώτης: "Το έγγραφο που θα στείλουμε θα πρέπει να έχει μια θετική κατεύθυνση, παρουσιάζοντας συγχρόνως και τα προβλήματα του, δηλαδή να αναφέρει δυνατότητα φιλοξενίας από 80 έως 100 πρόσφυγες, να είναι σε διασπορά, δηλαδή στα εγκαταλειμμένα σχολεία που έχουν ρεύμα. αποχέτευσης, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα είναι παραπάνω από 5 έως 6 άτομα ανά σχολείο ή δημόσιο κτίριο."

Καντζούρας Ιωάννης: "Ας βγάλουμε μία ανακοίνωση και ας μας δηλώσουν όσοι θέλουν να πάρουν κάποιους στο σπίτι τους, είναι μία πρόταση".

Αλεξίου Δημήτριος: "Μου προκάλεσε έκπληξη η αρνητική στάση των τοπικών συμβουλίων. Ξέρω τους συμπατριώτες της περιοχής μας ότι είναι φιλόξενοι άνθρωποι και απορώ για την στάση τους. Δεν γνωρίζω πως τέθηκε το ερώτημα σε αυτούς. Προφανώς κάποιοι τους είπαν, πως θα μας πάρουν τις δουλειές, που δεν έχουμε ή το φαγητό, που δεν διαθέτουμε. ......Προτείνω να προχωρήσουμε σε καταγραφή για πόσους μπορούμε να προσφέρουμε φιλοξενία προσωρινή σε ύπνο, σίτιση και στοιχειώδεις συνθήκες διαβίωσης".

Περήφανου Νίκη: "Εφόσον έχουμε κληθεί να απαντήσουμε για τους χώρους, ας απαντήσουμε ότι υπάρχουν χώροι, όπως τα γήπεδα .....".

Χατζής Ανδρέας: " Δεν υπάρχουν υποδομές. Αν βρίσκαμε κτίρια ή ξενοδοχεία ώστε να μπορούν   να ζήσουν ανθρώπινα δεν νομίζω ότι θα υπήρχε πρόβλημα από κανέναν μας".

Λιαγκάκης Ευστάθιος : "Πρέπει να γίνει καταγραφή για πέντε έως έξη χώρους που θα έπρεπε να έχουν ειπωθεί."  

Δήμαρχος: "να σκεφτούμε κάποιους χώρους να δηλώσουμε ότι είναι ακατάλληλοι, να δηλώσουμε ότι δεν έχουμε τα μέσα και να καλέσουμε τους αρμόδιους να το επιβεβαιώσουν και για την μαζική φιλοξενία και για την εν διασπορά φιλοξενία. Να μην είναι μια στείρα άρνηση".

Κουτσουράς Σταύρος: " Υπάρχει όμως η δυνατότητα για μικρό χρονικό διάστημα και αφού
προηγουμένως γίνουν βελτιωτικές εργασίες σε κάποιους χώρους όπως το μη χρησιμοποιούμενο γήπεδο στη θέση «Σταυρός» Μουρτιά καθώς και τα ανενεργά Δημοτικά Σχολεία που βρίσκονται σχεδόν σε όλες τις Τοπικές Κοινότητες. "



Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν και οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων Κεχριών, Σκεπαστής, Κηρίνθου, Δαφνούσας, Παπάδων, Αμελάντων, Κεράμειας, Κοτσικιάς και ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Λίμνης. Ο δημοτικός σύμβουλος κ. Αλατζάς Ευάγγελος αποχώρησε από την αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου λίγο πριν από την ψηφοφορία του θέματος.


Τα επίσημα πρακτικά της συνεδρίασης


Θ Ε Μ Α : «Σχεδιασμός αντιμετώπισης προσφυγικής κατάστασης»

O Δήμαρχος εισηγούμενος το θέμα είπε:«Στην προηγούμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου είχε τεθεί το ίδιο θέμα για συζήτηση. Είχε τεθεί υπόψη των μελών του δημοτικού συμβουλίου η εισήγηση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής (απόφαση 11/2016) και το σώμα απεφάνθη ότι έπρεπε να ζητηθούν οι απόψεις των τοπικών συμβουλίων. Τα τοπικά συμβούλια με αποφάσεις τους σχεδόν στο σύνολο τους έχουν αποφασίσει και καταθέσει τις απόψεις τους. Ζητώ από τον Πρόεδρο να διαβαστούν οι αποφάσεις και να ενσωματωθούν στα πρακτικά ,όπως και η εισήγηση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και οι αποφάσεις των τοπικών συμβουλίων».
Ο Γραμματέας του δημοτικού συμβουλίου στο σημείο αυτό διάβασε: α)την αρίθμ. 11/2016 απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής» η οποία έχει ως εξής: «Κυρίες και Κύριοι Σύμβουλοι, Θέτω υπόψη της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής το με αριθμ. πρωτ. 661/7-3-2016 έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας με θέμα «Παροχή στοιχείων» με το οποίο ζητούνται στοιχεία από το Δήμο Μαντουδίου - Λίμνης – Αγίας Άννας αναφορικά με την προσφυγική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη χώρα μας. Γεγονός είναι ότι σε περίπτωση που δεν υπάρξει λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο μπορεί όλοι οι Δήμοι της χώρας να κληθούν να φιλοξενήσουν έναν αριθμό προσφύγων. Από το ίδιο το έγγραφο προκύπτει ότι θα πρέπει ως Δήμος να προβεί στην κατάρτιση ενός σχεδίου για τον χώρο που ενδεχομένως θα φιλοξενήσει πρόσφυγες. Ο σχεδιασμός αυτός θα αφορά τις πρώτες ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν ώστε οι χώροι αυτοί να είναι όσο το δυνατόν πιο ανθρώπινοι και να πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις ασφάλειας, υγιεινής και αξιοπρεπούς φιλοξενίας και προς αποφυγή προβλημάτων με τις τοπικές κοινωνίες. Η οργανωτική δομή του Δήμου για την φιλοξενία των προσφύγων προτείνεται να είναι για 100 άτομα με πληθυσμιακή αναλογία στο σύνολο της χώρας και του Δήμου. Επίσης θα πρέπει να ορισθεί ένας υπεύθυνος από πλευράς Δήμου ο οποίος σε περίπτωση φιλοξενίας προσφύγων θα είναι αρμόδιος για την επαφή με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες (Υπουργεία, Γιατρούς, Μ.Κ.Ο, κ.λ.π) Προτείνω λοιπόν να εισηγηθούμε προς το Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίσει άμεσα σε ένα σχέδιο φιλοξενίας προσφύγων ώστε εάν προκύψει το θέμα να είμαστε όσο το δυνατόν έτοιμοι για την άμεση παραλαβή των   προσφύγων και την φροντίδα διαμονής τους ανάλογα με τον προβλεπόμενο χρόνο επίσης να ορίσει έναν υπεύθυνο ο οποίος θα είναι ο αρμόδιος για την επικοινωνία με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες (Υπουργεία, Γιατρούς, Μ.Κ.Ο, κ.λ.π)

Η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής μετά από διαλογική συζήτηση και αφού έλαβε υπόψη:

1. Την εισήγηση του κ. Προέδρου
2. Το άρθρο 80 παρ. 2 & 3 του Ν. 3463/2006.
ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ
Εισηγείται στο Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίσει άμεσα σε ένα σχέδιο φιλοξενίας προσφύγων ώστε εάν προκύψει το θέμα να είμαστε όσο το δυνατόν έτοιμοι για την άμεση παραλαβή των προσφύγων και την φροντίδα διαμονής τους ανάλογα με τον προβλεπόμενο χρόνο επίσης να ορίσει έναν υπεύθυνο ο οποίος θα είναι ο αρμόδιος για την επικοινωνία με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες (Υπουργεία, Γιατρούς, Μ.Κ.Ο, κ.λ.π).

β) Τις πιο κάτω αποφάσεις των τοπικών συμβουλίων κι εκπροσώπων :
  1. Την 6/2016 απόφαση της Δημοτικής Κοινότητας Λίμνης
  2. Την 5/2016 απόφαση Τοπικής Κοινότητας Ροβιών
  3. Την 1/2016 απόφαση Τοπικής Κοινότητας Κουρκουλών
  4. Την 4/2016 απόφαση Τοπικής Κοινότητας Κεχριών
  5. Την 1/2016 απόφαση Τοπικής Κοινότητας Σκεπαστής
  6. Την 4/2016 απόφαση Τοπικής Κοινότητας Μαντουδίου
  7. Την 1/2016 απόφαση Τοπικής Κοινότητας Προκοπίου
  8. Την 1/2016 απόφαση Τοπικής Κοινότητας Στροφυλιάς
  9. Την 1/2016 απόφαση Τοπικής Κοινότητας Φαράκλας
  10. Την 3/2016 απόφαση Τοπικής Κοινότητας Κηρινθου
  11. Την 6/2016 απόφαση Τοπικής Κοινότητας Πηλίου
  12. Την 2/2016 απόφαση Τοπικής Κοινότητας Αγ. Άννας
  13. Την 4/2016 απόφαση Τοπικής Κοινότητας Αχλαδίου
  14. Την 2/2016 απόφαση Τοπικής Κοινότητας Παπάδων
  15. Την 2/2016 απόφαση Τοπικής Κοινότητας Κερασιάς
  16. Το αρίθμ. πρωτ. 3007/31-3-2016 έγγραφο εκπροσώπου Τοπικής Κοινότητας Δαφνούσας
  17. Το αρίθμ. πρωτ.2940/4-4-2016 έγγραφο εκπροσώπου τοπικής κοινότητας Βλαχιάς
  18. Το αρίθμ. πρωτ. 2858/31-3-2016 έγγραφο εκπροσώπου τοπικής κοινότητας Μετοχίου
  19. Το αρίθμ. πρωτ. 1/30-3-2016 έγγραφο εκπροσώπου τοπικής κοινότητας Αμελάντων
  20. Το αρίθμ. πρωτ. 2/30-3-2016 έγγραφο εκπροσώπου τοπικής κοινότητας Κοτσικιάς
  21. Το αρίθμ. πρωτ. 6/30-3-2016 έγγραφο εκπροσώπου τοπικής κοινότητας Κεράμειας
Οι οποίες στο σύνολο τους αναφέρουν ότι δεν διαθέτουν κατάλληλους χώρους που να μπορούν να καλύψουν έκτακτες ανάγκες προσωρινής στέγασης προσφύγων.


Το δημοτικό συμβούλιο ύστερα από διαλογική συζήτηση κι ανταλλαγή απόψεων κι αφού έλαβε υπόψη :
3
1. Την αρίθμ. 11/2016 απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής
2. Τις αποφάσεις των Προέδρων των τοπικών συμβουλίων κι εκπροσώπων όπως πιο πάνω λεπτομερώς αναφέρονται

3. Τις γνώμες των πιο κάτω δημοτικών συμβούλων, που είναι:

Στεργίου Ιωάννης: Το θέμα επανέρχεται μετά την αναβολή που ζητήθηκε στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο, προκειμένου να αποφανθούν με αποφάσεις τους τα τοπικά συμβούλια και να έρθει με μια συγκεκριμένη εισήγηση η δημοτική αρχή για συζήτηση και λήψη απόφασης. Δυστυχώς
φάνηκε και σήμερα για ακόμη μια φορά η έλλειψη πολιτικής ευθύνης της δημοτικής αρχής και κυρίως του δημάρχου που συγκάλεσε την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου χωρίς ωστόσο να έχει τίποτα να εισηγηθεί για το συγκεκριμένο θέμα, ώστε να συζητήσουμε επί της εισηγήσεως του και να λάβουμε σχετική απόφαση. Η αποποίηση και ο φόβος ανάληψης της όποιας ευθύνης από τον δήμαρχο είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο και αποτελεί πάγια τακτική του μέχρι σήμερα. Όλο αυτό το διάστημα ήταν αρκετό και του έδινε την δυνατότητα να προσκαλέσει τους φορείς του Δήμου μας, αλλά και την επιτροπή διαβούλευσης προκειμένου να γίνει μια διευρυμένη και ουσιαστική συζήτηση για ένα τόσο σοβαρό θέμα που δεν αφορά μόνο τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου αλλά όλη την τοπική μας κοινωνία. Ο τρόπος αυτός διοίκησης δείχνει το κατά πόσο η παρούσα δημοτική αρχή σέβεται τους πολίτες που υπηρετεί. Δυστυχώς ένα τόσο σοβαρό θέμα δεν είχε σταλεί ούτε στις τοπικές κοινότητες για να λάβουν σχετικές αποφάσεις, κάτι που έγινε εκ των υστέρων και μετά από αίτημα της δημοτικής μας παράταξης αλλά και του δημοτικού μας συμβουλίου.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το προσφυγικό – μεταναστευτικό είναι ένα πολυδιάστατο πρόβλημα κυρίως με πολιτικές, αλλά και ανθρωπιστικές , οικονομικές και κοινωνικές διαστάσεις. Η πολιτική διάσταση καθορίζεται από την Ελληνική κυβέρνηση, η οποία όμως δεν κατάφερε να διαμορφώσει ένα εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης του ζητήματος, χωρίς να μπορεί να ελέγξει τις αυξανόμενες ανθρώπινες ροές που εισέρχονται στη χώρα μας, χωρίς να μπορεί να προσδιορίσει το χρόνο παραμονής τους μετά το κλείσιμο των συνόρων από τους «γείτονες και φίλους εταίρους μας». Όσο αφορά το ανθρωπιστική διάσταση, δεν πιστεύω πως υπάρχει άνθρωπος που δεν συγκινείται από το δράμα αυτών των ανθρώπων, που διωγμένοι από τις πατρίδες τους, αναζητούν μία καλύτερη ζωή.
Το Υπουργείο Εσωτερικών, με το από 16/03/2016 έγγραφό του που έχει θέμα «Αναζήτηση κατάλληλων χώρων για την κάλυψη έκτακτων αναγκών προσωρινής στέγασης προσφύγων» και δεν έχει αριθμό πρωτοκόλλου , ζητά από τους δήμους να υποδείξουν κατάλληλους χώρους, που δεν
χρησιμοποιούνται, για φιλοξενία προσφύγων για την αντιμετώπιση, όπως ισχυρίζεται, εκτάκτων αναγκών, αγνοώντας έναν πολύ σημαντικό και ουσιαστικό όρο «αξιοπρεπείς χώρους φιλοξενίας». Για μας η φιλοξενία θα πρέπει να γίνει σε αξιοπρεπείς δημόσιους χώρους, όπου θα παρέχονται όλες
οι υπηρεσίες προς τους φιλοξενούμενους και που δυστυχώς ο Δήμος μας δεν διαθέτει.
Για τον σκοπό της προσωρινής φιλοξενίας μπορούν να αξιοποιηθούν υποδομές του κράτους, που δεν χρησιμοποιούνται, με κριτήριο πάντα την ικανοποίηση των αναγκών των προσφύγων αλλά και των κατοίκων της περιοχής.
Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να γίνει η Ελλάδα και κατ’ επέκταση ο Δήμος μας αποθηκευτικός χώρος ανθρώπινων ψυχών, για να διατηρήσουν καθαρή τη συνείδησή τους οι ευρωπαίοι εταίροι μας.

Το μείζον θέμα του προσφυγικού, πρέπει να αντιμετωπισθεί ως πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο πρόβλημα και η Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και οι διεθνείς παγκόσμιοι οργανισμοί πρέπει άμεσα να αναλάβουν τις ευθύνες τους.  Να δοθεί η δυνατότητα μετακίνησης των προσφύγων, όπως προβλέπουν οι διεθνείς συνθήκες από την Ελλάδα προς τις χώρες προορισμού που επιθυμούν.
Με βάση τη συνθήκη της Γενεύης του 1951, να αναγνωριστούν τα δικαιώματα που απορρέουν από την ιδιότητα του πρόσφυγα και του αιτούντος άσυλο για όλες τις εθνικότητες που αναγνωρίζει ο ΟΗΕ ότι έχουν το προσφυγικό προφίλ.
Πρέπει να δημιουργηθούν κατάλληλοι χώροι για την φιλοξενία των προσφύγων, χώροι που να διασφαλίζουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και να έχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές , γιατί θα ζήσουν εκεί ανθρώπινες ψυχές. Οι πρόσφυγες είναι άνθρωποι και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζονται.
Δεν μπορείς να στοιβάζεις ανθρώπινες ψυχές σε ακατάλληλους χώρους και να υπερηφανεύεσαι ότι τους προσφέρεις φιλοξενία. Οι δε χώροι αυτοί, να λειτουργούν κάτω από την αποκλειστική ευθύνη του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, για όσο διάστημα χρειαστεί.
Ο Δήμος μας δυστυχώς δεν διαθέτει τέτοιους χώρους που να διασφαλίζουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, ούτε το απαιτούμενο προσωπικό, ούτε τις κατάλληλες δομές ώστε να ανταποκριθεί στα στοιχειώδη που απαιτούνται για μια αξιοπρεπή φιλοξενία ανθρώπων.
Οι δομές υγείας εντός των ορίων του Δήμου λόγω της υποστελέχωσης υπολειτουργούν. Ασθενοφόρο εδώ και ένα μήνα δεν υπάρχει στο Κέντρο Υγείας Μαντουδίου. Τα Αστυνομικά Τμήματα έχουν σημαντικές ελλείψεις σε προσωπικό.
Οι χώροι που πρέπει να επιλεγούν δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να διαταράσσουν την κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου. Η αδυναμία να δεχθούμε πρόσφυγες στον δήμο μας λόγω έλλειψης
κατάλληλων χώρων δεν φανερώνει με κανέναν τρόπο έλλειψη αλληλεγγύης Άλλωστε οι πολίτες του Δήμου μας έχουν αποδείξει πολλές φορές την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά τους.
Η κυβέρνηση οφείλει να παρουσιάσει έναν οργανωμένο κεντρικό σχεδιασμό σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας που θα αντιμετωπίζει το προσφυγικό ζήτημα στο σύνολό του, παίρνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες των τοπικών κοινωνιών και θα δίνει απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα που έχουν εκφραστεί και κατατεθεί από την πρωτοβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση.
Για μας ο Δήμος αδυνατεί να απαντήσει επί του εγγράφου που απέστειλε το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, για τον λόγο ότι δεν έχει τέτοιους χώρους όπως αυτοί περιγράφονται στο συγκεκριμένο έγγραφο, κάτι που επιβεβαιώνεται και από το σύνολο των αποφάσεων των τοπικών συμβουλίων. Επίσης να αναληφθεί πρωτοβουλία από το Δήμο ώστε να
συγκεντρωθούν και να αποδοθούν στους πρόσφυγες είδη πρώτης ανάγκης, τρόφιμα, φάρμακα κλπ. εκφράζοντας εμπράκτως την αλληλεγγύη του.

Το λόγο πήρε ο κ. Δήμαρχος και είπε :
«Δεν επιτρέπετε σ΄αυτή την αίθουσα να λέμε πράγματα που αποδεικνύονται από έγγραφα ότι είναι αναληθή. Συγκεκριμένα ο κ. Στεργίου είπε ότι τοΥπουργείο στο έγγραφο του δεν έχει αριθμό πρωτοκόλλου. Το έγγραφο που επικαλέστηκε ο κ. Στεργίου αντίγραφο του οποίου έχω κι εγώ ο ίδιος. Είναι από το Υπουργείο κι έχει αριθμό πρωτοκόλλου 10512/16 με ημερομηνία 2/3/2016 και το θέμα γνωστό. Επίσης η Αποκεντρωμένη έχει κι αυτή το έγγραφο της κι έχει επίσης αριθμό πρωτοκόλλου 661 με αριθμό φακέλου 100.000 και ημερομηνία 3/3/2016. Δεν μπορούν να ακούγονται πράγματα σ΄αυτό το βαθμό όποια Κυβέρνηση κι αν έχουμε. Εξευτελίζεται η Διοίκηση. Αυτή είναι η διαμαρτυρία μου.


Παζάρας Βασίλειος: Το θέμα σήμερα θα πρέπει να είχε τίτλο «Αναζήτηση κατάλληλων χώρων για την κάλυψη έκτακτων αναγκών προσωρινή στέγαση προσφύγων και παροχή στοιχείων σχετικά με την προσφυγική κατάσταση στο Δήμο μας. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τα έγγραφα του Τμήματος Αστικής Κατάστασης και κοινωνικής ένταξης Ευβοίας και του Υφυπουργού κ. Μπαλάφα, που στάλθηκαν στο Δήμο μας. Τα έγγραφα αυτά επικαλέστηκε ο Δήμαρχος και έφερε για συζήτηση στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα με τίτλο «Σχεδιασμός Αντιμετώπισης προσφυγικής Κατάστασης».Με τίτλο θέματος αυτόν συζητήσαμε για τρεις ώρες επί παντός επιστητού και όχι γι΄ αυτό που μας ζητάν τα έγγραφα.
Μάλιστα μας ρώτησε, αν θυμάμαι καλά, τι θα κάνουμε αν αύριο μας φέρουν με πούλμαν 100 πρόσφυγες.
Κύριε Πρόεδρε Αιφνιδιασμός της τοπικής κοινωνίας, δεν προκύπτει από τα παραπάνω έγγραφα.
Στο μεν πρώτα μας ζητά να προχωρήσουμε στην καταγραφή των χώρων φιλοξενίας που έχουμε παραχωρήσει, η τυχόν θα παραχωρήσουμε, καθώς επίσης και τον αριθμό προσφύγων – μεταναστών που φιλοξενούμε. Επίσης μας ζητά να καταγράψουμε τις μη κυβερνητικές οργανώσεις που
δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας, καθώς και τις ανάγκες των μεταναστών σε είδη σίτισης, ένδυσης και προϊόντων υγιεινής, προκειμένου να διοχετευτούν σ’ αυτού προσφορές και χορηγίες του Ιδιωτικού Τομέα. Στο έγγραφο του Υφυπουργού μας ζητείται η συνδρομή μας στην υπόδειξη χώρων κατάλληλων, οι οποίοι μπορούν να παραχωρηθούν άμεσα, προκειμένου να καλύψουν έκτακτες ανάγκες προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων. Μάλιστα στο έγγραφο αυτό διευκρινίζονται οι χώροι που θεωρούνται κατάλληλοι και σημειώνονται οι αναγκαίες προϋποθέσεις για την καταλληλότητα τους.
Άρα αυτά που θα πρέπει σήμερα να συζητήσουμε είναι να δώσουμε τα στοιχεία που μας ζητά το πρώτο έγγραφο και να υποδείξουμε αυτούς τους χώρους, καταγράφοντας ποιες από τις προϋποθέσεις πληρούνται. Υποχρεωτικά μετά από αυτά θα ακολουθήσει ενημέρωση για το ποιοι από τους χώρους που εμείς υποδείξαμε θα χρησιμοποιηθούν ως χώροι προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων.
Επίσης θα διευκρινίζεται για το ποιοι θα τους ετοιμάσουν, ποιοι θα αναλάβουν την σίτιση, ποιοι την καθαριότητα, ποιοι τα έξοδα και γενικά θα γίνει μια κατανομή αρμοδιοτήτων στις Δημόσιες Υπηρεσίες που θα εμπλακούν. Τότε και μόνο θα μπορέσουμε να σχεδιάσουμε το πώς θα αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικότερα την προσφυγική κατάσταση. Οι χώροι που αναφέρονται στο έγγραφο του Υφυπουργού (εκθεσιακά κέντρα, γήπεδα, αθλητικές εγκαταστάσεις, κάμπινγκ, κατασκηνώσεις, ξενοδοχεία και άλλοι παρόμοιοι χώροι), μπορούν να φιλοξενήσουν ένα σημαντικό αριθμό προσφύγων.
Από τους παραπάνω χώρους ο Δήμος μας διαθέτει γήπεδα ποδοσφαίρου που δεν χρησιμοποιούνται. Αυτά λοιπόν τα γήπεδα θα πρέπει να τα υποδείξουμε.
Αν δεν τα υποδείξουμε , τότε αφενός μεν θα είμαστε ψεύτες, αφετέρου δε θα είμαστε αρνητές των παραδόσεων μας, των εθίμων μας την ιστορία μας και του πολιτισμού μας. Να θυμίσω ότι οι πρόγονοί μας είχαν και θεό της φιλοξενίας. Ήταν δε ο Δίας, ο οποίος είχε και το προσωνύμιο Ξένιος

.Λιαγκάκης Ευστάθιος: Η συγκινητική λαϊκή αλληλεγγύη, που πρέπει να δυναμώσει ακόμα πιο πολύ, δε μπορεί να υποκαταστήσει την κρατική ευθύνη. Απαιτούμε τώρα:  Γενναία ενίσχυση των υποδομών και του προσωπικού διάσωσης, υποδοχής, περίθαλψης και καταγραφής με αποκλειστική ευθύνη του κράτους. · Δημιουργία ανθρώπινων και αξιοπρεπών ανοικτών και δημόσιων ΠΡΟΣΩΡΙΝΩΝ χώρων υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων – μεταναστών, που θα λειτουργούν με ευθύνη του υπουργείου Μεταναστευτικής πολίτικης.  · Με ευθύνη του υπουργείου να ληφθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα ανθρώπινης διαβίωσης στους χώρους που ήδη λειτουργούν, όπως και σε αυτόν του στρατοπέδου της Ριτσώνας ( εξασφάλιση γιατρών , φαρμάκων, παροχή ρεύματος ,τρεχούμενου και πόσιμου νερού, αποχέτευσης, προστασίας από τα λιμνάζοντα ύδατα, θέρμανσης, διερμηνείας. · Όχι στα hot spots γιατί αποτελούν κέντρα διαλογής για μετεγκατάστασης ελάχιστων προσφύγων, όσων κριθούν χρήσιμοι για τα μονοπώλια κρατών – μελών της Ε.Ε που θα τους επιλέξουν και μαζικού εγκλωβισμού για τους υπόλοιπους.

Σκομπρής Νικόλαος: Το θέμα δεν αφορά μόνο εμάς ως Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά την κοινωνία ολόκληρη. Κατά συνέπεια θα πρέπει να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους και να πάρουν θέση ξεκάθαρη από την Εκκλησία που μπορεί μέχρι κάθε ένα πολιτιστικό σύλλογο που θα προσφέρει.
Επειδή δεν ακούστηκε πουθενά η άποψη τους να κληθούν να πάρουν θέση επί του θέματος
Καταθέτω την πρότασή μου στο σώμα και την ψηφίζω.

Τάρλας Κυριάκος: Θεωρούμε απαραίτητη την εισήγηση του Δημάρχου για να μπορέσουμε να ψηφίσουμε .

Αρβανίτης Παναγιώτης: Πρόταση που καταθέτω είναι να εκδώσουμε ένα ψήφισμα να καταδικάζουμε σαν Δήμος τις αιτίες που προκαλούν αυτή την προσφυγιά, αυτή την ταλαιπωρία. Να σταλεί στα μέσα ενημέρωσης και στην ΚΕΔΕ με την παράκληση και προτροπή κάτι παρόμοιο να κάνουν και οι Δήμοι όλης της Ελλάδας.
Με αυτό τον τρόπο εκτός από ο στίγμα που θα δώσουμε σαν δημοτικοί σύμβουλοι θα δώσουμε και ένα άλλο στίγμα ,το πολιτικό στίγμα που πρέπει να έχουν τα δημοτικά συμβούλια και ο Δήμος γενικότερα, που δεν είναι μόνο για να πετάει τα σκουπίδια της γειτονιάς, αλλά πρέπει στα σοβαρά θέματα να παίρνει καθαρή θέση ,ούτως ώστε να είναι ένας μοχλός πίεσης προς τους διοικούντες στην Κεντρική εξουσία, για να κάνουν τουλάχιστον λιγότερα λάθη. Πιστεύω ότι η κατάθεση ενός επιχειρησιακού σχεδίου για το προσφυγικό είναι αναγκαία και την θεωρώ αναγκαία γιατί θα λειτουργήσει σαν δίκτυ που θα προστατεύει την αξιοπρέπεια των προσφύγων σε περίπτωση φιλοξενίας, αν υπάρξει ανάγκη ,αλλά θα συμβάλει και στην αξιοπρέπεια του Δήμου. Αν δεν έχουμε θα λειτουργήσει ο πανικός και η άναρχη σκέψη.
Το έγγραφο που θα στείλουμε θα πρέπει να έχει μια θετική κατεύθυνση, παρουσιάζοντας συγχρόνως και τα προβλήματα του, δηλαδή να αναφέρει δυνατότητα φιλοξενίας από 80 έως 100 πρόσφυγες, να είναι σε διασπορά, δηλαδή στα εγκαταλειμμένα σχολεία που έχουν ρεύμα. αποχέτευσης, πράγμα
που σημαίνει ότι δεν θα είναι παραπάνω από 5 έως 6 άτομα ανά σχολείο ή δημόσιο κτίριο.
Στο έγγραφο να επισημαίνεται η οικονομική ενίσχυση μέσω του Δήμου και τα αναγκαία κενά που έχουμε αυτή την στιγμή να είναι μοχλός πίεσης όπως το Κέντρο Υγείας Μαντουδίου.


Καντζούρας Ιωάννης: Στην προηγούμενη συνεδρίαση είχε ειπωθεί ότι θα λαμβάνονταν υπόψη οι προτάσεις των προέδρων και θα είχαμε πρόταση για ψήφιση. Σήμερα θα ήθελα μία πρόταση για να τοποθετηθούμε. Το 2001 ήμουν Αντιδήμαρχος και 400 άτομα ήρθαν στο Κυμάσι. Η κατάσταση ήταν δραματική με τον τρόπο που ήρθαν. Η αντιμετώπιση του κόσμου άψογη. Ανοίξαμε τουαλέτες υπαίθριες, φτιάξαμε ντους υπαίθρια, φροντίσαμε για τη μεταφορά τους στο Κέντρο Υγείας με το λεωφορείο ,κάθε μέρα 5 έως 6 δρομολόγια για 4 μήνες. Ο κόσμος προθυμοποιήθηκε για την σίτιση.
Δεν νομίζω ότι βάζοντας σκηνές στο γήπεδο θα δείξουμε την ανθρωπιά μας. Εδώ θα έρθουν μόνο όσοι θέλουν άσυλο. Θα πρέπει να φτιάξουμε ειδικό σχολείο, να έχουμε συγκοινωνία για το Κέντρο Υγείας. Υπάρχουν λεφτά, αξιοπρεπείς χώροι για να μην γίνομε νέα Ειδομένη; Ας βγάλουμε μία
ανακοίνωση και ας μας δηλώσουν όσοι θέλουν να πάρουν κάποιους στο σπίτι τους, είναι μία πρόταση. Επιμένω ότι σήμερα θέλω να ακούσω πρόταση της δημοτικής αρχής.

Στέφου Κυριακή: Οι χώροι που έχουμε και αυτοί που έχουν ειπωθεί μέχρι  τώρα είναι κάποια γήπεδα εγκαταλελειμμένα. Αν οι χώροι πληρούν τις προϋποθέσεις, αν έχουμε τις δομές για να
φιλοξενηθούν οι άνθρωποι ευχαρίστως να το κάνουμε, αν δεν τα έχουμε όμως να απαντήσουμε ότι δεν έχουμε τη δυνατότητα.


Αλεξίου Δημήτριος: Στο προηγούμενο Δ.Σ τοποθετήθηκα στην εισήγηση μου και είπα πως συμφωνώ να ανταποκριθούμε θετικά, σε ότι αφορά την αποστολή στοιχείων που μας ζητήθηκαν από Υπουργείο και Περιφέρεια.Δηλαδή να στείλουμε στοιχεία για τυχόν υπάρχουσες εγκαταστάσεις -υποδομές στοιχειωδώς κατάλληλες, να φιλοξενήσουν πρόσφυγες θύματα του πολέμου, αν και εφ΄ όσον παραστεί ανάγκη.Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για την αντιμετωπιση ενός τέτοιου ενδεχόμενου. Ο Δήμος μας δεν αποτελεί τόπο προορισμού για τους πρόσφυγες. Στόχος τους είναι η Κεντρική Ευρώπη.Είναι αλήθεια πως η κοινωνία μας βρίσκεται σε μεγάλη κρίση .Δεν έχουμε διαθέσιμα, περνάμε δύσκολες ώρες.Αλλά και αυτοί οι άνθρωποι είναι θύματα ανελέητων βομβαρδισμών. Είναι θύματα ενός πολέμου που τους επιβλήθηκε από τους ιμπεριαλιστές της Δύσης για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Βομβαρδίζουν εννιά αεροπορίες. Εμείς τι θα κάναμε στη θέση τους; Θα καθόμαστε να μας σκοτώσουν ; Το πρόβλημα είναι πολιτικό , οικονομικό, κοινωνικό και ανθρωπιστικό. Η πολιτεία μας έχει τις δικές της ευθύνες. Στα πλαίσια των υποχρεώσεων που ανέλαβε ζητάει να καταγραφούν υπάρχουσες δομές και να αναφερθούν τα στοιχεία. Ας μην είμαστε φοβικοί και εσωστρεφείς. Έναν πολιτισμό κουβαλάμε ως προικώο και πρέπει να τον τιμήσουμε. Δεν αντιλαμβάνομαι τα επιχειρήματα του είδους « στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους συνανθρώπους μας πρόσφυγες, αλλά μακριά από εμάς» , ας πάνε κάπου αλλού κ.αΜου προκάλεσε έκπληξη η αρνητική στάση των τοπικών συμβουλίων. Ξέρω τους συμπατριώτες της περιοχής μας ότι είναι φιλόξενοι άνθρωποι και απορώ για την στάση τους. Δεν γνωρίζω πως τέθηκε το ερώτημα σε αυτούς. Προφανώς κάποιοι τους είπαν, πως θα μας πάρουν τις δουλειές, που δενέχουμε ή το φαγητό, που δεν διαθέτουμε. κ. Δήμαρχε την περασμένη φορά μίλησες για τη παλιά ΔΕΗ ,για το πρώην «κάμπιγκ σπιάδας» και για το δασικό χωριό .Τα ανάφερες ως παραδείγματα διάθεσης χώρων για συζήτηση. Ας απευθυνθούμε και σε πολίτες που έχουν και θέλουν να προσφέρουν ανθρωπιστικό έργο. Στην εκκλησία , σε κατασκηνώσεις ….καλά δεν μπορούμε να φιλοξενήσουμε εκατό ανθρώπους
προσωρινά! Δεν μπορούμε πενήντα ,είκοσι ούτε καν δέκα; Δεν πιστεύω πως έχουν έτσι τα πράγματα. Προτείνω να προχωρήσουμε σε καταγραφή για πόσους μπορούμε να προσφέρουμε φιλοξενία προσωρινή σε ύπνο, σίτιση και στοιχειώδεις συνθήκες διαβίωσης. Κε Δήμαρχε κακώς ήρθατε χωρίς εισήγηση συγκεκριμένη. Έτσι η συζήτηση από «παροχή στοιχείων» μετατράπηκε σε υπέρ ή κατά της φιλοξενίας των προσφύγων. Αλλά και τώρα αυτή τη στιγμή πάρτε μια πρωτοβουλία για σύνθεση των απόψεων. Τέλος συμφωνώ με τον κ.Αρβανίτη Παναγιώτη να βγάλουμε ψήφισμα καταδίκης του πολέμου στη Συρία και της αποσταθεροποίησης της περιοχής από τις μεγάλες δυνάμεις για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο και παράλληλα να εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στο Συριακό λαό. Αν θέλουμε να σταματήσουν οι ροές προσφύγων πρέπει να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί. Ψηφίζω υπέρ του να σταλούν στοιχεία που ζητήθηκαν, ώστε να μην αιφνιδιαστεί ο Δήμος αν μας επιβληθεί η φιλοξενία προσφύγων.

Περήφανου Νίκη: Εφόσον έχουμε κληθεί να απαντήσουμε για τους χώρους, ας απαντήσουμε ότι υπάρχουν χώροι, όπως τα γήπεδα και ας σημειωθεί ότι, στο Δήμο μας είναι μεγάλα τα ποσοστά ανεργίας και ότι υπάρχει δυσκολία στις δυνατότητες εθελοντικής προσφοράς.

Παληός Ευστράτιος: Αν ψάχνουμε χώρους για να φιλοξενηθούν θα πρέπει  να είναι κοντά στον κεντρικό άξονα οδικής μεταφοράς σύμφωνα με το έγγραφο και να είναι όλοι μαζί για τον απαιτούμενο έλεγχο.

Χατζής Ανδρέας: Είμαι ο πρώτος που θα υπογράψω αν στα γήπεδα μπορούν να χτιστούν σπίτια για να μπορέσουν να ζήσουν οι πρόσφυγες χωρίς να βρέχονται. Δεν υπάρχουν υποδομές. Αν βρίσκαμε κτίρια ή ξενοδοχεία ώστε να μπορούν   να ζήσουν ανθρώπινα δεν νομίζω ότι θα υπήρχε πρόβλημα από κανέναν μας.

Κουκουρίκος Ηλίας: Είναι δύσκολο σήμερα να πάρουμε απόφαση. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση και εισήγηση που θα πρέπει να ήταν έτοιμη για να γίνει συζήτηση επί της ουσίας. Να κωδικοποιηθούν όλες οι προτάσεις που έγιναν για να μπει ένα πλαίσιο στη συζήτηση.

Λιαγκάκης Ευστάθιος : Πρέπει να γίνει καταγραφή για πέντε έως έξη χώρους που θα έπρεπε να έχουν ειπωθεί. Αυτοί οι χώροι για να γίνουν χώροι υποδοχής χρειάζονται προϋποθέσεις. Αν δεν υπάρχει κρατική χρηματοδότηση μέσω Δήμων και όχι μέσω Μ.Κ.Ο, δεν μπορεί κανένας Δήμος
να φιλοξενήσει όλον αυτό τον κόσμο.

Δήμαρχος: Είμαστε ένας Δήμος που έχει τα μεγαλύτερα προβλήματα όσο αφορά την όδευση των προσφύγων, για το σκοπό που θέλουν οι άνθρωποι, προσωρινά ή περισσότερο, να μείνουν σε έναν τόπο. Κατά την άποψή μου δεν πρόκειται να έρθουν εκτός κι αν η κυβέρνηση, για λόγους τακτικής, κάνει αναλογική διασπορά σε όλους τους Δήμους της Ελλάδας και μας το επιβάλλει. Τότε θα αναγκαστούμε να δώσουμε λύση και απάντηση στην σημερινή κουβέντα. Θέλω σας παρακαλώ πολύ, να σκεφτούμε κάποιους χώρους να δηλώσουμε ότι είναι ακατάλληλοι, να δηλώσουμε ότι δεν έχουμε τα μέσα και να καλέσουμε τους αρμόδιους να το επιβεβαιώσουν και για την μαζική φιλοξενία και για την εν διασπορά φιλοξενία. Να μην είναι μια στείρα άρνηση.

Κουτσουράς Σταύρος: Ο Δήμος μας στην περιφέρεια ευθύνης του δεν διαθέτει κατάλληλους χώρους για να φιλοξενήσει πρόσφυγες, σε συνθήκες αξιοπρεπείς που να παρέχουν τις βασικές υποδομές υγιεινής και ασφάλειας. Υπάρχει όμως η δυνατότητα για μικρό χρονικό διάστημα και αφού
προηγουμένως γίνουν βελτιωτικές εργασίες σε κάποιους χώρους όπως το μη χρησιμοποιούμενο γήπεδο στη θέση «Σταυρός» Μουρτιά καθώς και τα ανενεργά Δημοτικά Σχολεία που βρίσκονται σχεδόν σε όλες τις Τοπικές Κοινότητες.
Οι παραπάνω εργασίες θα πρέπει να γίνουν με χρηματοδότηση από την κεντρική διοίκηση όπως επίσης, και οι δαπάνες που θα χρειαστούν για την σίτιση των προσφύγων. Αυτά μόνο για  βραχυπρόθεσμη φιλοξενία, για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα να εφαρμοστεί το καινούργιο νομοσχέδιο, που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή κι αφορά μίσθωση οικιών και ξενώνων για την περαιτέρω φιλοξενία των προσφύγων.Σε αυτή την προσπάθεια θα πρέπει να προσφέρουν την βοήθειά τους και άλλοι φορείς της τοπικής κοινωνίας, όπως είναι η Εκκλησία.





4. Τις προτάσεις των δημοτικών συμβούλων (όπως πιο πάνω αναφέρονται) που ψηφίστηκαν από το σώμα ως εξής:

α. Πρόταση Κουτσουρά Σταύρου Ψήφοι επτά-7- «Ο Δήμος μας στην περιφέρεια ευθύνης του δεν διαθέτει κατάλληλους χώρους για να φιλοξενήσει πρόσφυγες, σε συνθήκες αξιοπρεπείς που να
παρέχουν τις βασικές υποδομές υγιεινής και ασφάλειας. Υπάρχει όμως η δυνατότητα για μικρό χρονικό διάστημα και αφού προηγουμένως γίνουν βελτιωτικές εργασίες σε κάποιους χώρους όπως το μη χρησιμοποιούμενο γήπεδο στη θέση «Σταυρός» Μουρτιά καθώς και τα ανενεργά Δημοτικά Σχολεία που βρίσκονται σχεδόν σε όλες τις Τοπικές Κοινότητες.
Οι παραπάνω εργασίες θα πρέπει να γίνουν με χρηματοδότηση από την κεντρική διοίκηση όπως επίσης, και οι δαπάνες που θα χρειαστούν για την σίτιση των προσφύγων. Αυτά μόνο για βραχυπρόθεσμη φιλοξενία, για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα να εφαρμοστεί το καινούργιο νομοσχέδιο, που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή κι αφορά μίσθωση οικιών και ξενώνων
για την περαιτέρω φιλοξενία των προσφύγων. Σε αυτή την προσπάθεια θα πρέπει να προσφέρουν την βοήθειά τους και άλλοι φορείς της τοπικής κοινωνίας, όπως είναι η Εκκλησία».
Την πρόταση ψήφισαν: Κουτσουράς Σταύρος, Παζάρας Βασίλειος, Κουκουρίκος Ηλίας, Αλεξίου Δημήτριος, Αρβανίτης Παναγιώτης , Περήφανου Νίκη ,Κατσούρας Δημήτριος

β. Πρόταση Λιαγκάκη Ευσταθίου Ψήφοι δύο-2-  «Πρέπει να γίνει καταγραφή για πέντε έως έξη χώρους που θα έπρεπε να έχουν ειπωθεί. Αυτοί οι χώροι για να γίνουν χώροι υποδοχής χρειάζονται
προϋποθέσεις. Αν δεν υπάρχει κρατική χρηματοδότηση μέσω Δήμων και όχι μέσω Μ.Κ.Ο, δεν μπορεί κανένας Δήμος να φιλοξενήσει όλον αυτό τον κόσμο».
Την πρόταση ψήφισαν: Λιαγκάκης Ευστάθιος και Γεωργατζής Ευάγγελος

γ. Πρόταση δημοτικού συμβούλου Γιάννη Στεργίου
1ο Σκέλος της πρότασης: Ο Δήμος δεν έχει τέτοιους χώρους όπως αυτοί περιγράφονται στο συγκεκριμένο έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κάτι που επιβεβαιώνεται και από το σύνολο των αποφάσεων των τοπικών συμβουλίων που αναφέρουν ότι :
«Ο Δήμος δεν διαθέτει κατάλληλους χώρους που να μπορούν να καλύψουν  έκτακτες ανάγκες προσωρινής στέγασης προσφύγων» Την πρόταση ψήφισαν: Στεργίου Ιωάννης, Στέφου Κυριακή, Καντζούρας Ιωάννης, Μουργιάς Ιωάννης, Κανελλόπουλος Ιωάννης, Φλώκου Κωνσταντάκη Σοφία, Τάρλας Κυριάκος, Χατζής Ανδρέας Ψήφοι οκτώ-8-
2ο σκέλος της πρότασης: «Να αναληφθεί πρωτοβουλία από το Δήμο ώστε να συγκεντρωθούν και να αποδοθούν στους πρόσφυγες είδη πρώτης ανάγκης, τρόφιμα, φάρμακα κλπ. εκφράζοντας εμπράκτως την αλληλεγγύη του». Την πρόταση ψήφισαν: Στεργίου Ιωάννης, Στέφου Κυριακή, Καντζούρας Ιωάννης, Μουργιάς Ιωάννης, Κανελλόπουλος Ιωάννης, Φλώκου Κωνσταντάκη Σοφία, Τάρλας Κυριάκος, Χατζής Ανδρέας Ψήφοι οκτώ-8-

δ. Πρόταση δημοτικού συμβούλου Σκομπρή Νικολάου Ψήφος Μία-1-

ε. Οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. Χαλιούλιας Ιωάννης και Παληός Ευστράτιος ψήφισαν την πρόταση των Προέδρων των Τοπικών κοινοτήτων «Ότι ο Δήμος δεν διαθέτει κατάλληλους χώρους που να μπορούν να καλύψουν έκτακτες ανάγκες προσωρινής στέγασης προσφύγων» Ψήφοι δύο-2-

Δεν ελήφθη απόφαση γιατί καμία από τις πιο πάνω προτάσεις δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία των παρόντων μελών σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 96 παρ.4 του Ν. 3463/2006.


Συντάχθηκε το παρόν πρακτικό και υπογράφεται ως κατωτέρω:

O Πρόεδρος
Χατζής Ανδρέας
H Αντιπρόεδρος
Στέφου Κυριακή
Ο Γραμματέας
Αλεξίου Δημήτριος

ΤΑ ΜΕΛΗ
Κατσούρας Δημήτριος
Κουτσουράς Σταύρος
Παληός Ευστράτιος
Αρβανίτης Παναγιώτης
Χαλιούλιας Ιωάννης
Περήφανου Νίκη
Σκομπρής Νικόλαος
Τάρλας Κυριάκος
Κουκουρίκος Ηλίας
Στεργίου Ιωάννης
Κανελλόπουλος Ιωάννης
Μουργιάς Ιωάννης
Καντζούρας Ιωάννης
Φλώκου- Κωνσταντάκη Σοφία
Παζάρας Βασίλειος
Λιαγκάκης Ευστάθιος
Γεωργατζής Ευάγγελος


Διαβάστε επίσης


Ο Δήμος μας καλείται να καταρτίσει σχέδιο για χώρο πού ενδεχομένως θα φιλοξενήσει 100 πρόσφυγες

Από τον Άννα στον Καϊάφα στέλνει το Δημοτικό Συμβούλιο την εύρεση χώρου φιλοξενίας προσφύγων

Βίτσας: "...είναι άδικο το Κιλκίς να δέχεται τέτοια πίεση και άλλοι δήμαρχοι να κρύβονται"



0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.