powered by Surfing Waves

Πέμπτη 21 Απριλίου 2016

Διάγνωση των Αναγκών της Αγοράς Εργασίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας

Στις 28 Μαρτίου 2016 ημέρα το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας στην Κάρυστο ενέκρινε  «Μελέτη για τη Διάγνωση των Αναγκών της Αγοράς Εργασίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας».


Ο πρωτογενής τομέας στη Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας αντιστοιχεί σε ποσοστό 9,6% της ΑΠΑ
(Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία) του πρωτογενή τομέα της χώρας αποδίδοντας της, την τέταρτη θέση  μεταξύ των υπόλοιπων Περιφερειών. Ο δευτερογενής τομέας στην Περιφέρεια, αν και ακολουθεί την γενική καθολική τάση μείωσης του μεριδίου στην αγορά, παραμένει ακόμη αρκετά σημαντικός. Η συγκέντρωση του δευτερογενή τομέα με βάση το μερίδιό του στην ΑΠΑ είναι 37,2%, υψηλότερη ακόμα  και σε σύγκριση με την ΕΕ27 (24,7%). Τέλος, ο τριτογενής τομέας είναι ιδιαίτερα σημαντικός τόσο στο επίπεδο παραγωγής περιφερειακού εισοδήματος, όσο και σε επίπεδο αριθμού επιχειρήσεων και  απασχολούμενων σε αυτές. Το ποσοστό των επιχειρήσεων που ανήκουν στο τριτογενή τομέα αποτελούν  το 80% με αντίστοιχο υψηλό ποσοστό απασχολούμενων στο συγκεκριμένο τομέα (67%). 2 . Υφιστάμενη κατάσταση στην τοπική αγορά εργασίας

Ο οικονομικά ενεργός πληθυσμός της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας το 2011 ανέρχονταν σε 217.278
άτομα και υπολείπονταν του οικονομικά μη ενεργού πληθυσμού κατά 121.834 άτομα, γεγονός που
φανερώνει άλλη μια αρνητική εξέλιξη για την αγορά εργασίας στην περιοχή. Ο οικονομικά ενεργός
πληθυσμός της περιοχής αποτελεί το 4,74 % του αντίστοιχου πληθυσμού της χώρας. Από την κατανομή των απασχολούμενων ανά κλάδο οικονομικής δραστηριότητας στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, προκύπτει ότι το μεγαλύτερο ποσοστό της απασχόλησης αφορά στον κλάδο της Γεωργίας, Δασοκομίας και Αλιείας με τιμή 17,33% και ακολουθούν ο κλάδος του Χονδρικού και Λιανικού
Εμπορίου με ποσοστό 15,65% και ο κλάδος της Μεταποίησης με 13,88%. Εξίσου σημαντικά ποσοστά απασχόλησης καταγράφονται στον κλάδο της Δημόσιας Διοίκησης και των κατασκευών με 8,63% και 8,06% αντίστοιχα. Αντίστοιχα, το επάγγελμα με τους περισσότερους απασχολούμενους είναι αυτό των ειδικευμένων γεωργών και κτηνοτρόφων με ποσοστό 11,19%. Ακολουθεί το επάγγελμα των πωλητών, οι οποίοι αποτελούν το 9,53% των απασχολούμενων, οι τεχνίτες ανέγερσης και αποπεράτωσης κτιρίων με ποσοστό 6,10%, οι εκπαιδευτικοί με ποσοστό 6,02% και οι οδηγοί μέσων μεταφοράς και χειριστές κινητού εξοπλισμού με ποσοστό 5,91%.
Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή της ΕΛ.ΣΤΑΤ. το 2011, από την κατανομή των  απασχολούμενων ατόμων κατά εκπαιδευτικό επίπεδο προκύπτει ότι, το μεγαλύτερο ποσοστό (41,80%) αφορά στους απόφοιτους της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Ακολουθούν οι απόφοιτοι Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης με ποσοστό 31,74% και οι πτυχιούχοι της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης με ποσοστό 21,88%. Πολύ μικρό θεωρείται το ποσοστό των κατόχων Διδακτορικού και Μεταπτυχιακού Τίτλου φτάνοντας μόλις το 1,36%. Τέλος υπάρχει ένα ποσοστό 3,22% των απασχολούμενων οι οποίοι είναι χωρίς εκπαίδευση. Αρνητικό στοιχείο αποτελεί το γεγονός πως από το σύνολο των απασχολούμενων μόλις το 1,36% είναι κάτοχοι διδακτορικού ή μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών. Επίσης, αρνητική εξέλιξη αποτελεί το γεγονός πως από τους πτυχιούχους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης περίπου οι μισοί απασχολούνται σε θέσεις του ευρύτερου Δημόσιου τομέα και μόλις ένα ποσοστό της τάξης του 10% εργάζονται σε παραγωγικούς τομείς του Ιδιωτικού τομέα.
Το ποσοστό ανεργίας στη Στερεά Ελλάδα είναι σχεδόν ίδιο με αυτό της χώρας, φτάνοντας το τελευταίο τρίμηνο του 2015 το 26,4%, κατατάσσοντας την Περιφέρεια στην όγδοη θέση μεταξύ των υπόλοιπων  Περιφερειών. Βάσει των στοιχείων του Δεκεμβρίου του 2015 οι άνεργοι στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ανέρχονται σε 44.134 άτομα, εκ των οποίων το 51,34% (22.660 άτομα) αποτελούν οι μακροχρόνια άνεργοι, το 40,78% (17.999 άτομα) οι άνεργοι που είναι εγγεγραμμένοι κάτω από δώδεκα  μήνες και το υπόλοιπο 7,87% (3.475 άτομα) αποτελούν οι τακτικά επιδοτούμενοι άνεργοι.
Από την παραπάνω ανάλυση είναι προφανές ότι, για την συστηματική συγκέντρωση δεδομένων και την παραγωγή αξιοποιήσιμων συμπερασμάτων, που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην ανάπτυξη της  τοπικής αγοράς και την ενδυνάμωση της επιχειρηματικότητας, είναι απαραίτητη η δημιουργία ενός Μηχανισμού Διάγνωσηςτων Αναγκών της Αγοράς Εργασίας που καταγράφονται στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

3. Περιφερειακός Μηχανισμός Διάγνωσης των αναγκών της Αγοράς Εργασίας
Η σύσταση και λειτουργία του Περιφερειακού Μηχανισμού διάγνωσης των αναγκών της αγοράς εργασίας έχει στόχο να αποτελέσει το βασικό εργαλείο εντοπισμού των κρίσιμων τάσεων και μεγεθών σε σχέση με το εργατικό δυναμικό, την απασχόληση, την ανεργία, την εκπαίδευση και την επαγγελματική κατάρτιση,  την παραγωγικότητα, τη δυναμική και μετατόπιση των κλάδων οικονομικής δραστηριότητας στη Στερεά Ελλάδα.
Στο πλαίσιο της λειτουργίας του θα διερευνώνται και προσδιορίζονται τα βασικά μεγέθη και στοιχεία για την αγορά εργασίας όπως η απασχόληση και η ανεργία σε κλαδικό, επαγγελματικό, εκπαιδευτικό καιπεριφερειακό επίπεδο. Στο επίκεντρο των αναλύσεων εμπίπτει ο εντοπισμός αναντιστοιχιών ειδικοτήτων και δεξιοτήτων. Για την προετοιμασία λειτουργίας του Μηχανισμού δημιουργήθηκε διαδικτυακό ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο στην ηλεκτρονική διεύθυνση agora.stereahellas.gr σύμφωνα με τη  μεθοδολογία του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΙΕΑΔ) το οποίο και  απευθύνθηκε σε επιχειρήσεις και Επιμελητήρια της περιοχής παρέμβασης. Το πληροφοριακό σύστημα σχεδιάστηκε ώστε να προσδιοριστούν όλα τα κρίσιμα θέματα της έρευνας πεδίου φιλοδοξώντας να αποτυπώσει τα μεγέθη που σχετίζονται άμεσα με την οικονομική εξέλιξη, την κοινωνική ευθύνη και τα προβλήματα των επιχειρήσεων στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Στόχοι - Διαδικασίες – Αποτελέσματα

Στόχοι
 Καταγραφή αναντιστοιχιών προσφοράς και ζήτησης επαγγελμάτων, κλάδων, προσόντων και
δεξιοτήτων στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.
 Μεσοπρόθεσμη διάγνωση αναντιστοιχιών προσφοράς και ζήτησης επαγγελμάτων, κλάδων,
προσόντων και δεξιοτήτων.
 Συνεισφορά στον ορθολογικό σχεδιασμό πολιτικών και προγραμμάτων εκπαίδευσης, κατάρτισης καιενίσχυσης της καινοτομίας σε τοπικό επίπεδο.
 Συνεισφορά στην ορθολογικό προσανατολισμό του εργατικού δυναμικού στην αγορά εργασίας της
Περιφέρειας μέσα από την παραγωγή και ανάλυση δεδομένων.
 Συνεισφορά στον ορθολογικό προσανατολισμό των επιχειρήσεων αναφορικά με την αγορά εργασίας της Περιφέρειας μέσα από την παραγωγή και ανάλυση δεδομένων.

Διαδικασίες
 Ποσοτική εκτίμηση της προσφοράς εργασίας κατά κλάδο και επάγγελμα στην Περιφέρεια
 Τακτική ανανέωση αποτελεσμάτων .
 Εκτίμηση των τάσεων εξέλιξης και της δυναμικής των επαγγελμάτων κατά κλάδο και επάγγελμα σετοπικό επίπεδο.
 Συμμετοχικό και δικτυακό σύστημα διακυβέρνησης.

Αποτελέσματα
 Προσδιορισμό δυναμισμού επαγγελμάτων/κλάδων/εκπαιδευτικών επιπέδων και των αναντιστοιχιώνπου παρατηρούνται στην αγορά εργασίας σε περιφερειακό επίπεδο.
 Ροές και ζήτηση μισθωτής εργασίας σε περιφερειακό επίπεδο.
 Κενές θέσεις εργασίας και αναντιστοιχίες προσφοράς και ζήτησης εργασίας σε επαγγελματικό και
κλαδικό επίπεδο.
 Χαρακτηριστικά των ανέργων και αναντιστοιχίες προσφοράς και ζήτησης εργασίας σε κλαδικό,
επαγγελματικό και χωρικό επίπεδο.
 Προσόντα και δεξιότητες του εργατικού δυναμικού.
 Μεσοπρόθεσμη εκτίμηση/πρόβλεψη των τάσεων και της δυναμικής που εμφανίζουν τα διαφορετικά  επαγγέλματα σε τοπικό επίπεδο, ανά κλάδο, επάγγελμα, προσόντα και δεξιότητες




0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.