powered by Surfing Waves

Παρασκευή 1 Απριλίου 2016

Αναζητούνται 6 από τα 15 ακίνητα της υπό εκκαθάριση Επιχείρησης Πολιτισμού Λίμνης. Έωλα επιχειρήματα Αλεξίου


Η Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού και Ανάπτυξης του πρώην Δήμου Λίμνης (ΔΕΠΑΛ) ιδρύθηκε από τον πρώην Δήμο το 1996  και τέθηκε σε διαδικασία λύσεως και εκκαθάρισης το 2011 η οποία ολοκληρώνεται  τώρα 5 χρόνια μετά. Ο δήμος σύμφωνα με το  παραπάνω ΦΕΚ ( ΦΕΚ 80Β/11.02.1997 ) σύστασης της Επιχείρησης  παραχώρησε  στην ΔΕΠΑΛ   την δωρεάν χρήση 15 ακινήτων.

Ο Δήμος πρέπει  να παραλάβει μη υφιστάμενα ακίνητα
Ο  νόμος προβλεπει ότι τα παραχωρηθέντα ακίνητα  της ΔΕΠΑΛ επιστρέφονται πίσω στο δήμο πριν την εκκαθάριση με  μια διαπιστωτικής πράξη.  Σύμφωνα με τον Δήμαρχο αυτή η διαπιστωτική πράξη  πού   έπρεπε να υπογραφεί το  2011 δεν υπάρχει.
Η Επιτροπή Εκκαθαριστών της Δ.Ε.Π.Α.Λ.που όρισε το Δημοτικό Συμβούλιο το 2015 επισήμανε ότι  6 ακίνητα που ο εκκαθαριστής προτείνει να παραληφθούν από το Δημοτικό Συμβούλιο δεν υφίσταται πλέον και δεν μπορούν να παραληφθούν. Συγκεκριμένα :

1. «το οικόπεδο του παλαιού ελαιοτριβείου», το οποίο δεν υφίσταται προ πολλών ετών .

2. «το οικόπεδο με κτίσμα του πρώην Δημοτικού Σχολείου», οποίο δεν υφίσταται.

3. «το οικόπεδο και τις εγκαταστάσεις του Δημοτικού Κάμπινγκ Σπιάδας», δεν υφίσταται σε λειτουργία Κάμπινγκ

4. «το οικόπεδο με το κτίσμα στη θέση Βοριά Ρέμα», δεν υφίσταται ούτε οικόπεδο , ούτε κτίσμα διότι έχουν μεταβιβαστεί προ πολλών ετών.

5. «το παλαιό κτίριο του εργοστασίου Ριτσώνη», δεν υφίσταται καθόσον το κτήριο ανήκει σε ιδιώτη.

6. «το οικόπεδο του Μουσείου(Κήπος)».

Τα ακίνητα δεν είναι καταχωρημένα  στο βιβλίο παγίων του Δήμου.

Σε αντίθεση με το τι αναφέρει ο εκκαθαριστής, στην Έκθεση του ότι «τα παραχωρηθέντα για χρήση μέσω δωρεάς ακίνητα στην Επιχείρηση, ουδέποτε αποτέλεσαν περιουσιακό στοιχείο αυτής και η απεικόνιση των ήταν καταγεγραμμένη πάντα στα βιβλία του Δήμου» δεν είναι καταχωρημένα σήμερα στο βιβλίο παγίων του Δήμου.
 Ο κ. Κουτσουράς  εξήγησε ότι το πρόβλημα οφείλετε στο ότι δεν υπήρχε  στο Δήμο μητρώο ακίνητης περιουσίας . Ο κ. Αλεξίου αποδέχθηκε τις ατέλειες με το έωλο επιχείρημα  ότι "είναι γνωστό πως δούλευαν οι Δήμοι κατά το παρελθόν σ΄όλη την Ελλάδα και φυσικά και ο δικός μας" και ότι ."δεν υπάρχουν αρχεία ενημερωμένα με στοιχεία παραλαβής και παράδοσης, που να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα !"  και οτι ". Κοιτάξτε, γνωριζόμαστε μεταξύ μας, είμαστε μεγάλα παιδιά!"


Η εκθεση  λύσης και εκκαθάρισης της ΔΕΠΑΛ

Η εκθεση  λύσης και εκκαθάρισης της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτισμού και Ανάπτυξης του πρώην Δήμου Λίμνης του ορκωτού λογιστή πού  παρουσιάστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 4/3/16  Διαύγεια ανέφερε τα παράκατω:


Ορκωτός Λογιστής:  "Παραχωρηθέντα με δωρεάν χρήση ακίνητα στην Επιχείρηση. Σύμφωνα με το συστατικό έγγραφο ΦΕΚ 80Β/11.02.1997 ο Δήμος Ελυμνίων παραχώρησε δωρεάν στην επιχείρηση την χρήση των παρακάτω ακινήτων με βάσει τις διατάξεις του άρθρου247 του Π.Δ 410/1995:
1. Το κτίριο του κινηματοθέατρου Ελύμνιο.
2. Το κτίριο της αποθήκης του Δήμου
3. Οικόπεδο με κτίσματα στη θέση Ρετσινόλακος
4. Οικόπεδο με κτίσμα στη θέση Χρόνια
5. Το ακίνητο του παλαιού Ελαιοτριβείου
6. Το οικόπεδο με τα κτίσματα το πρώην Γυμνασίου – Λυκείου
7. Το οικόπεδο με τα κτίσματα του πρώην Δημοτικού Σχολείου
8. Το οικόπεδο με τα κτίσματα και τις εγκαταστάσεις που στεγάζονται ο Ν.Ο.Λ και ο Λιμενικός Σταθμός
9. Το οικόπεδο και τις εγκαταστάσεις του δημοτικού Camping Σπιάδων
10.Το οικόπεδο με τα κτίσματα στην θέση Βοριά Ρέμα
11.Το οικόπεδο στην περιοχή Βοριά Ρέμα και Κατούνια
12.Το οικόπεδο στην θέση Χρόνια
13.Το κτίριο της παλαιάς ΔΕΗ
14.Το οικόπεδο του Μουσείου (Κήπος)
15.Τα παλαιά κτίρια του εργοστασίου Εταιρείας Ριτσώνη
Τα παραχωρηθέντα για χρήση μέσω δωρεάς ακίνητα στην Επιχείρηση, ουδέποτε απετέλεσαν περιουσιακό στοιχείο αυτής και η απεικόνιση των ήταν καταγεγραμμένη πάντα μέσα στα βιβλία του
Δήμου.
 3.1. Επιστροφή των ακινήτων στον Δήμο πριν την Εκκαθάριση
Η επιστροφή στον σημερινό Δήμο Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Άννας των παραχωρηθέντων κατά χρήση στην επιχείρηση ακίνητων του πρώην Δήμου Λίμνης, λαμβάνει χώραν αυτοδίκαια πριν την εκκαθάριση ως επιτάσσει το άρθρο 8 της παραγράφου γ’ του ΦΕΚ 80/11.02.1997.
Αυτό σημαίνει ότι με την απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο, της Λύσης της Επιχείρησης όλα τα ακίνητα περιέχονται αυτοδίκαια στον Δήμο.

Περαιτέρω επί της διαδικασίας επιστροφής των ακινήτων στον Δήμο παρέχονται επεξηγηματικά και διευκρινιστικά τα ακόλουθα:
Τα παραχωρηθέντα ακίνητα του Δήμου προς την ΔΕΠΑΛ επιστρέφονται σε αυτόν πριν την εκκαθάριση (προφανέστατα δεν αποτελούν αντικείμενο της διαδικασίας εκκαθάρισης). Αυτό έμμεσα ενισχύεται και από την θέση που διατυπώνεται στην με αριθ. 39/2011 Γνωμοδότηση του ΣΤ’ Τμήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ,σύμφωνα με την οποία η λύση των Δημοτικών Επιχειρήσεων παρά το γεγονός ότι επέρχεται αυτοδίκαια δυνάμει του Ν 3852/2010,εν τούτοις είναι σκόπιμο να περιβάλλονται και με τον τύπο μιας διαπιστωτικής πράξης.
Αποδίδεται δηλαδή βάρος κατά την διαδικασία εκκαθάρισης αποκλειστικά στην διεκπεραίωση εκκρεμών υποθέσεων της Δημοτικής Επιχείρησης που σχετίζονται με υποχρεώσεις και απαιτήσεις προς τρίτους."

Τοποθετήσεις

Δήμαρχος: Στην έκθεση του εκκαθαριστή κατά την 31/12/2014 αναγράφονται στην παρ.2 τα 15 ακίνητα που είχαν παραχωρηθεί προς χρήση στη ΔΕΠΑΛ. Επίσης αναφέρεται ότι «μετά την οριστικοποίηση της Λύσης και Εκκαθάρισης ο Δήμαρχος του Δήμου Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας, πρέπει να αναθέσει σε Επιτροπή την εξέταση και την καταγραφή των παραπάνω ακινήτων (τα οποία αυτοδίκαια ανήκουν στο Νέο Καλλικρατικό Δήμο».
Στην έκθεση του εκκαθαριστή κατά την 31/12/2015 στην παρ.3.1 «Επιστροφή των ακινήτων στο Δήμο πριν την εκκαθάριση» αναφέρεται ότι επιστρέφονται με την λύση της επιχείρησης και πριν την εκκαθάριση τα παραχωρηθέντα ακίνητα «με τον τύπο μιας διαπιστωτικής πράξης».
Η ανωτέρω κατά νόμο απαιτούμενη διαπιστωτική πράξη μέχρι σήμερα δεν υπάρχει, αλλά θα έπρεπε να υπογραφεί το έτος 2011 αμέσως μετά την απόφαση Νο. 17248/964/Φ.Ε.Κ. 2239/ 06.10.2011 της
Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας –Στερεάς Ελλάδας, η οποία θέτει την Δημοτική Επιχείρηση σε διενέργεια λύσης και εκκαθάρισης.  Επισημαίνουμε ότι μετά την ανωτέρω απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ουδεμία χρήση των ακινήτων επιτρέπεται να γίνει από τον εκκαθαριστή κατά τη διάρκεια της εκκαθάρισης.

Με την με υπ’ αρίθμ. 73/2015 απόφαση Δ.Σ. ορίστηκε η Επιτροπή Εκκαθαριστών της Δ.Ε.Π.Α.Λ. για την καλύτερη οργάνωση και παρακολούθηση του όλου έργου της εκκαθάρισης σε συνεργασία με τον εκκαθαριστή. Η Επιτροπή αυτή με το αρ.πρωτ. 6691/16-06-2015 έγγραφό της προς τον εκκαθαριστή, επισημαίνει τις διαφορές στα ακίνητα που αναφέρει ο εκκαθαριστής για παραλαβή – επιστροφή της χρήσης στο Δήμο.

Στην ανωτέρω επιστολή επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι:

1. «το οικόπεδο του παλαιού ελαιοτριβείου», το οποίο δεν υφίσταται προ πολλών ετών .

2. «το οικόπεδο με κτίσμα του πρώην Δημοτικού Σχολείου», οποίο δεν υφίσταται.

3. «το οικόπεδο και τις εγκαταστάσεις του Δημοτικού Κάμπινγκ Σπιάδας», δεν υφίσταται σε λειτουργία Κάμπινγκ

4. «το οικόπεδο με το κτίσμα στη θέση Βοριά Ρέμα», δεν υφίσταται ούτε οικόπεδο , ούτε κτίσμα διότι έχουν μεταβιβαστεί προ πολλών ετών.

5. «το παλαιό κτίριο του εργοστασίου Ριτσώνη», δεν υφίσταται καθόσον το κτήριο ανήκει σε ιδιώτη.

6.Επίσης στις εκθέσεις του εκκαθαριστή αναφέρεται «το οικόπεδο του Μουσείου(Κήπος)», για το οποίο ο εκκαθαριστής θα έπρεπε να έχει ενεργήσει σύμφωνα με το Νόμο και να παραδώσει το ακίνητο στο Δήμο. Τα ανωτέρω ακίνητα, κατά παράδοξο τρόπο, ο εκκαθαριστής προτείνει να παραληφθούν από το Δημοτικό Συμβούλιο.
Θα έπρεπε στην έκθεσή του ο εκκαθαριστής να έχει αιτιολογήσει και να εκκαθαρίσει το θέμα αυτό, καθόσον είναι το ουσιαστικό έργο του εκκαθαριστή σύμφωνα με το νόμο.
Άλλωστε αυτός είναι και ο σκοπός, όπως προβλέπει ο νόμος, της σύνταξης και υπογραφής διαπιστωτικής πράξης παράδοσης – παραλαβής των ακινήτων.
Τέλος, είναι άξιον απορίας, ότι ο εκκαθαριστής, στην από 31/12/2015 Έκθεση Λύσης και Εκκαθάρισης της ΔΕΠΑΛ και συγκεκριμένα στο τέλος της παρ. 3, αναφέρει επί λέξει «τα παραχωρηθέντα για χρήση μέσω δωρεάς ακίνητα στην Επιχείρηση, ουδέποτε αποτέλεσαν περιουσιακό στοιχείο αυτής και η απεικόνιση των ήταν καταγεγραμμένη πάντα στα
βιβλία του Δήμου».
Επισημαίνουμε ότι τα ανωτέρω έξι (6) ακίνητα όπως αναφέρονται στην από 31.12.2015 Έκθεση του εκκαθαριστή, δεν είναι καταχωρημένα σήμερα στο βιβλίο παγίων του Δήμου.


Κουτσουράς Σταύρος: Σήμερα καταδεικνύεται για άλλη μια φορά ένα τεράστιο πρόβλημα που μεταφέρεται από παλιά. Το γεγονός ότι μέχρι σήμερα στο Δήμο μας δεν υπήρχε μητρώο ακίνητης περιουσίας. Υπάρχει ένα ΦΕΚ του 1997 που περιγράφεται η ακίνητη περιουσία του Δήμου.
Θα έπρεπε από το 1997 μέχρι σήμερα όλες οι δημοτικές αρχές να είχαν προβεί σε διαπιστωτικές πράξεις .Ξέρουμε ότι το οικόπεδο Β. Ρέμμα έγινε ανταλλαγή, ξέρουμε ότι γκρεμίστηκε το λιοτρίβη, ξέρουμε για το εργοστάσιο.
Κι εμείς σαν επιτροπή που οριστήκαμε να βρούμε λύση, τι θα έπρεπε να κάνουμε ; Υπάρχουν αυτά τα κτίρια;  Οι δημοτικές αρχές από το 1997 μέχρι σήμερα έπρεπε να είχαν κάνει αυτές τις αλλαγές στο μητρώο του Δήμου. Να επικαιροποιεί το μητρώο ιδιοκτησία του. Ασφαλώς και θα ψηφίσουμε την λύση. Όμως όλα αυτά πρέπει να τα δρομολογήσουμε για να επικαιροποιήσουμε το μητρώο.

Αλεξίου Δημήτριος : Ωστόσο άκουσα την άποψη του Δημάρχου για την υπόθεση της ΔΕΠΑΛ.  Συγκεκριμένα συγκράτησα τη πρόταση : ….¨ Έχει δίκιο ο κ. Κουτρουμπής που δεν μας δίνει κατάσταση που να φαίνεται τι ακριβώς μας παραδίδει ,αλλά και εγώ έχω δίκιο που δεν παραλαμβάνω, διότι ο κατάλογος των ακινήτων που αναφέρονται ως περιουσία της ΔΕΠΑΛ σήμερα δεν υφίστανται¨…….. .
Κύριοι σύμβουλοι ,είναι γνωστό πως δούλευαν οι Δήμοι κατά το παρελθόν σ΄όλη την Ελλάδα και φυσικά ο δικός μας δεν αποτελούσε εξαίρεση.  Γνωρίζουμε πως δεν υπήρχε επαρκής έλεγχος και απολογισμός. Δεν υπάρχουν αρχεία ενημερωμένα με στοιχεία παραλαβής και παράδοσης, που
να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα ! Δεν υπάρχουν καταγραφές ή αν υπάρχουν δεν υφίστανται πια ή είναι λειψά ενημερωμένες. Κοιτάξτε, γνωριζόμαστε μεταξύ μας, είμαστε μεγάλα παιδιά! Ζούμε όλοι εδώ και πολλά χρόνια στη περιοχή αυτή και θυμόμαστε τι έγινε τις δεκαετίες
του 1980-΄90. Με το νομικό καθεστώς που υπήρχε τότε, ο Δήμος βγήκε επιθετικά και έφραξε στη περιοχή μας οικόπεδα και εγκαταστάσεις, γιατί θεωρούσε ότι ήταν δικά του κάποτε και τα έχασε ή είχαν ανταλλαχτεί με άλλα και έψαχνε να κατοχυρώσει την περιουσία του ή έμμεσα διεκδικούσε
πράγματα που θεωρούσε ότι του ανήκουν και εμείς ήμασταν ορθώς μαζί του- δίπλα του. Αυτή δεν είναι η πραγματικότητα;
Από μνήμης θυμάμαι ότι ο Δήμος διεκδίκησε στου Βοριά- Ρέμα φράζοντας τις εγκαταστάσεις. Όμοια έπραξε στο λεγόμενο Δημοτικό κάμπιγκ. Κάτι ανάλογο έγινε με τις εγκαταστάσεις εργοστασίου πρώην Ριτσώνη!
Δεν επιθυμώ να μοχλεύσω μνήμες και να διχάσω ξύνοντας πληγές ,αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. Τίτλοι απ΄ ότι γνωρίζω δεν αποχτήθηκαν, εκτός και αν κάνω λάθος , οπότε είμαι έτοιμος να ανακαλέσω και να επανορθώσω.   Τότε λοιπόν, στη μέση της δεκαετίας ΄90 ο Δήμος έστησε μια επιχείρηση την ΔΕΠΑΛ με 5.000.000. δρχ. αρχικό κεφάλαιο και με γνωστούς στόχους. Για να την προβάλλει μάλιστα ως στιβαρή επιχείρηση με μέλλον λαμπρό, την προίκισε με όλα τα διαθέσιμα ακίνητα, ανεξάρτητα αν είχαν ή δεν είχαν τίτλους ιδιοκτησίας . Με αυτόν τον τρόπο αφ΄ ενός μεν φούσκωνε τη ¨μπάγκα ¨, εφ΄ ετέρου δε δημιουργούσε ένα υπερτίμημα διεκδικώντας στο μέλλον και έμμεσα ……....τίτλους ιδιοκτησίας για λογαριασμό του . Ας μη κάνουμε τώρα πως δεν καταλαβαίνουμε κ. Δήμαρχε. Τι ευθύνες ζητάτε από τον ορκωτό λογιστή κ. Κουτρουμπή; Δεν υφίσταται πλέον το παλιό λιοτρύβι. Το οικόπεδο του Βοριά Ρέμα ανταλλάχθηκε με άλλο στη Λίμνη ! Σε προηγούμενο συμβούλιο ζητήσατε από τον κ. Κουτρουμπή να σας παραδώσει τα ακίνητα που δεν υπάρχουν και που ποτέ δεν περιήλθαν σε αυτόν, απειλώντας να του καταλογίσετε 600.000 ευρώ προσωπικό χρέος προς το Δήμο!
Δεν τον γνωρίζω το κ. Κουτρουμπή. Δεν έχω καμία σχέση μαζί του . Προτείνω να προχωρήσουμε στην εκκαθάριση και λύση της ΔΕΠΑΛ. Κακώς ισχυρισθήκατε κ. Δήμαρχε ότι δεν παραλαμβάνετε ! Δεν παραλαμβάνετε εσείς αλλά το Δ.Σ. Με πολιτική ευθύνη προηγούμενου Δ. Σ πέρασαν στο
παρελθόν περιουσιακά στοιχεία του Δήμου στην επιχείρηση, με πολιτική ευθύνη δική μας θα επανέλθουν στο Δήμο. Ας μη κρατάμε όμηρο τον κ. Κουτρουμπή.

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.