powered by Surfing Waves

Πέμπτη 28 Απριλίου 2016

Ερώτηση για στήριξη των ρετσινοπαραγωγών της Βόρειας και Κεντρικής Εύβοιας κατέθεσε το ΚΚΕ


Ερώτηση στους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Οικονομικών με την οποία ζητά μέτρα στήριξης των ρετσινοπαραγωγών της Βόρειας και Κεντρικής Εύβοιας κατέθεσε το ΚΚΕ.Είναι γνωστό ότι η ρητινοκαλλιέργεια αποτελεί πολύ σημαντικό παραδοσιακό κλάδο για τη Βόρεια - Κεντρική Εύβοια.

Στην περιοχή εργάζονται περισσότερες από 1.000 οικογένειες, ενώ στη διάρκεια της κρίσης απασχολούνται και άλλοι εργαζόμενοι που χτυπήθηκαν από την ανεργία.

Οι ρετσινάδες εργάζονται σε αντίξοες συνθήκες, με συχνά εργατικά ατυχήματα, η προσφορά τους είναι σημαντική, είναι οι "φύλακες των δασών". Καθαρίζουν χιλιάδες στρέμματα υπορόφου δάσους χαλεπίου πεύκης και παράλληλα με την καθημερινή τους παρουσία στα δάση προστατεύουν από πυρκαγιές και λαθροϋλοτομία. Η πολύτιμη αυτή συμβολή στη μείωση των πυρκαγιών και των καταστροφών που προκαλούν καταγράφεται στα στοιχεία των Δασαρχείων και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Το ΚΚΕ επανειλημμένα με διαδοχικές παρεμβάσεις αναδεικνύει τα προβλήματα των ρητινοκαλλιεργητών και τονίζει ότι οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, τα ανεπαρκή - μειωμένα ποσά της οικονομικής ενίσχυσης, η μείωση της αμοιβής τα τελευταία χρόνια, η αύξηση των εξόδων (π.χ. ενοίκιο, καύσιμα κλπ.) δεν επιτρέπουν την επιβίωση των εργαζομένων του κλάδου και των οικογενειών του με βαριές γενικότερες συνέπειες για την περιοχή.

Στα στοιχεία καταγράφεται πως το 2014 η ενίσχυση ανά κιλό ρητίνης ήταν 0,46 ευρώ (μεικτά) για κάθε παραγωγό, ενώ υπενθυμίζουμε ότι το 2010 η οικονομική ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό, ήταν τέτοια που ο κάθε παραγωγός πληρώθηκε με 0,64 ευρώ το κιλό.

Πρέπει υπολογιστεί ότι όσο αυξάνεται η ετήσια παραγωγή ρητίνης, τόσο μειώνεται η καταβαλλόμενη οικονομική ενίσχυση ανά κιλό , αφού η συνολική πίστωση, που εγκρίνεται για το σκοπό αυτό από τον κρατικό προϋπολογισμό, παραμένει η ίδια η είναι μειωμένη.

Με τα δεδομένα αυτά, με τη συνεχή μείωση της τιμής της ρητίνης -ανά κιλό, όπως αναφέρουν οι ίδιοι οι παραγωγοί, το εισόδημα των εργαζομένων δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε στοιχειώδεις ανάγκες και ο κλάδος βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο.
Θα προστεθούν και άλλοι στο μακρύ κατάλογο των ανέργων, ενώ τα δάση θα μείνουν απροστάτευτα από την λαθροϋλοτομία και τους εμπρησμούς.

Στις συνθήκες αυτές είναι ανάγκη να αυξηθεί το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης στον κωδικό του προϋπολογισμού στα 3.000.000 ευρώ και να αυξηθεί η αμοιβή στα 0,50 ευρώ το κιλό της ρητίνης.

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί, τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για να προσαρμοστεί η οικονομική ενίσχυση στα 3.000.000 ευρώ και στα 0,50 ευρώ το κιλό της Ρητίνης;

Οι Βουλευτές

Γιάννης Γκιόκας
Γιώργος Λαμπρούλης
Διαμάντω Μανωλάκου
- See more at: http://www.eviaportal.gr/content.asp?ID=42283#sthash.7BvStBmt.dpuf

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.