powered by Surfing Waves

Δευτέρα 2 Απριλίου 2018

Στην Επιτροπή Περιβάλλοντος Στερεάς και τον Περιφερειάρχη φέρνει το πετ-κοκ το ΚΚΕ



Ερώτηση στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Δευτέρας 2-4-18

Η κυβέρνηση  ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, συνεχίζοντας την  πολιτική των προκατόχων της, αδειοδοτεί

εντελώς ξεδιάντροπα και χωρίς ενδοιασμούς, την παραχώρηση της διαχείρισης απορριμμάτων σε μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους, προκειμένου να προχωρήσουν τα σχέδιά τους για ακόμα μεγαλύτερη κερδοφορία. Αυτό σημαίνει τεράστιο κόστος για τα λαϊκά στρώματα αλλά και ότι ανοίγει ο δρόμος για την καρκινογόνα καύση.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αδειοδότησης  η LAFARGE: στο Βόλο για την καύση εκατοντάδων χιλιάδων τόνων τοξικών αποβλήτων, σκουπιδιών και ΠΕΤ-ΚΟΚ, στο Αλιβέρι με την καύση του RDF, αλλά και της ΤΕΡΝΑ στην Πελοπόννησο που αναλαμβάνει με ΣΔΙΤ τη διαχείριση των απορριμμάτων της Περιφέρειας.

Οι αδειοδοτήσεις  συνήθως γίνονται εν κρυπτώ . Έτσι και στην περίπτωση της ΤΕΡΝΑ ΛΕΥΚΟΛΙΘΟΙ Α.Ε. στο Μαντούδι  η αδειοδότηση  ήρθε από την Γενική Γραμματεία  Αποκεντρωμένης διοίκησης για την αλλαγή  καυσίμου που χρησιμοποιείται στην παραγωγή δίπυρου  μαγνησίτη , από μαζούτ σε καύσιμο τύπου ΠΕΤ-ΚΟΚ.

Η αδειοδότηση δόθηκε με δεδομένο ότι είναι σε λειτουργία  η υπό ίδρυση ΒΙΠΕ Μαντουδίου, ενώ δεν έχει δοθεί ακόμα  η σχετική άδεια.

Σε ερώτησή μας στη  Δ/σ περιβάλλοντος, γιατί δεν ήρθε στην επιτροπή σχετική ΜΠΕ, πήραμε την απάντηση ότι θεωρείται μικρής κλίμακας αλλαγή και δεν χρειαζόταν έγκριση.

Σε παλιότερη επίκαιρη ερώτησή μας στο Π.Σ. για τη ΒΙΠΕ Μαντουδίου ,είχαμε αναφέρει την ευθύνη της περιφέρειας  που περνάει τα σχέδια της ΤΕΡΝΑ «από το παράθυρο».

Επειδή μας ανησυχεί ιδιαίτερα η επιμονή της ΤΕΡΝΑ για τη δημιουργία ΒΙΠΕ τύπου Α, ζητάμε να μας ενημερώσετε τι ακριβώς συμβαίνει, αν αποδέχεστε αυτή τη λογική και τι μέτρα θα πάρετε ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.


Παραθέτουμε την  ερώτηση προς τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας στις 27/4/15:

Σχετικά με την απόφαση της Δ/σης Περιβάλλοντος & Χωρ/Κου Σχεδιασμού της Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για την έγκριση του σταδίου Β1 του ΓΠΣ Δήμου Κηρέως.

Με απόφασή της, η Διεύθυνση Περιβάλλοντος & Χωρ/Κου Σχεδιασμού της Περιφέρεια Στερεάς ενέκρινε το στάδιο Β1 του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Κηρέως στο οποία συμπεριλαμβάνει και την δημιουργία Επιχειρηματικού Πάρκου τύπου Α (ΒΙΠΕ).

Η απόφαση λήφθηκε παρά   τα  ψηφίσματα του Δημοτικού Συμβουλίου Μαντουδίου Λίμνης και Αγίας Άννας που ζητούσαν την αφαίρεση της ΒΙΠΕ από το ΓΠΣ Κηρέως.

Για την Λαϊκή Συσπείρωση το ζήτημα λειτουργία ιδιωτικής ΒΙΠΕ στην περιοχή της Κεντρικής Εύβοιας είναι ιδιαίτερα σοβαρό. Δεν είναι μόνο ζήτημα με οικολογική διάσταση αλλά θέμα που σχετίζεται με τον τρόπο ανάπτυξης της Χώρας, που στον δοσμένο συσχετισμό δυνάμεων λειτουργεί σε όφελος των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Σχετίζεται ακόμη με την ιδιωτικοποίηση δημόσιας περιουσίας, υποθηκεύοντας την μελλοντική της αξιοποίηση κόντρα στα συμφέροντα των εργαζομένων.

Από αυτή τη σκοπιά η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ εναντιώνεται στην παραχώρηση ή στην εκχώρηση γης , δασικών εκτάσεων, γενικότερα δημόσιας, δημοτικής περιουσίας και στην αδειοδότηση της ΤΕΡΝΑ για την προώθηση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Εναντιώνεται στο πέρασμα της γης , του ορυκτού πλούτου ,του λιμανιού που βρίσκονται στην περιοχή «πρώην Σκαλιστήρη» και στην ευρύτερη περιοχή , στην ιδιοκτησία του ομίλου της ΤΕΡΝΑ.

Με δεδομένο ότι η απόφαση της Δ/σης Περιβάλλοντος έρχεται να βάλει από το «παράθυρο» τα σχέδια της ΤΕΡΝΑ σε λειτουργία ρωτάμε τι θα κάνετε να ανακληθεί η παραπάνω απόφαση.

ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ

ΣΟΦΙΑ ΝΤΟΥΡΟΥ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.