Δευτέρα, 31 Αυγούστου 2015

Εγκώμιο κ. Κορέλη-Μπουλουγούρη προς τους ντόπιους εικαστικούς καλλιτέχνες

Ενα ευγενικό και εύαισθητο εγκώμιο της κ. Κορέλη-Μπουλουγούρη προς τους ντόπιους καλλιτέχνες εθελοντές πού συμμετείχαν στις εικαστικές εκθέσεις του Πολιτιστικού Καλοκαιριού 2015  του δήμου μας.

της         Γιάννα Κορέλη-Μπουλουγούρη

ΔΗΜΟΣ ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ-ΛΙΜΝΗΣ-ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΑΣ

                     ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2015  …ΑΝΑΣΕΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡIΟΥ  

                                                           Εικαστικά

Σε πείσμα της ζοφερής τρέχουσας  Πραγματικότητας έλαμψε κι εφέτος το Πολιτιστικό Φεστιβάλ, που φέρνει το βάρος των 38 έως σήμερα χρόνων, του μακροβιότερου της Εύβοιας, αλλά και του Ελλαδικού χώρου, αυτό  το φεστιβάλ των ‘Ελυμνίων’.    

Χωρίς Πολιτισμό επικρατεί… βαρβαρότητα. Η Γνώση, η Μουσική, το Τραγούδι, ο Χορός, οι Τέχνες είναι οι ρίζες του Πολιτισμού του Ανθρώπου. Η παγκόσμια αλλά και η κατά τόπο  πολιτιστική κληρονομιά μας οδηγούν και μας εμψυχώνουν! Μας εμπνέουν, για να συνεχίσουμε να υπερβαίνουμε άσχημες καταστάσεις της τρέχουσας Πραγματικότητας και να ελπίζουμε!

Μωσαϊκό   εκδηλώσεων σ’ όλο το Δήμο μας απ’ άκρου εις άκρον με πνευματικές αναζητήσεις και ανακοινώσεις, με φολκλορικές και αθλητικές αποδράσεις, με λαϊκά γλέντια, ποικίλα άλλα ενδιαφέροντα και σπουδαίες διαλέξεις!

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε στο κτίριο ‘ΜΕΛΑ’ στην παραλία των Ελυμνίων, ένα κτίριο εποχής, καλαίσθητο, κόσμημα για την πολίχνη των Ελυμνίων, τις ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ από   1  έως  15   Αυγούστου, καθημερινά από τις 8μμ-10.30μμ. Έκθεση Ζωγραφικής,  Αγιογραφίας,  Φωτογραφίας,  πηλοπλαστικής, κοσμήματος, μικροτεχνικής !

Αξίζει να σταθούμε στους Ευβοείς, γεννήματα θρέμματα του Δήμου μας,  καλλιτέχνες- χορηγούς του Φεστιβάλ, που τίμησαν και ύμνησαν τον τόπο τους, προβάλοντας  τη μοναδικότητα  της ιδιαίτερης πατρίδας τους και την ευγενική, καλλιτεχνική και ευχάριστη πλευρά του χαρακτήρα τους, που  είναι και  γνωστό  χαρακτηριστικό   των Ευβοέων από αρχαιοτάτων χρόνων. Μάθαινε κανείς πολλά, παρακολουθώντας  τις διαδρομές τους, αποτυπωμένες στα εκτιθέμενα έργα τους! 

Οι ζωγράφοι,  Ρούλα (Άριελ) Ψαρρού,  Καίτη Πανάγου, Γιάννης Κογκόρνας  συγκίνησαν με την ευαισθησία τους  και με ότι είχαν πρόθεση να πουν.

Ο κ. Δημήτρης Μουζούρης  με τις εμπνευσμένες συνθέσεις του από γυαλόξυλα, τόσο ζωντανές και εντυπωσιακές, σε παρέσερνε σε τόσους συνειρμούς, σε μάγευε!

Η Ελευθερία Μελισσάρη με τις μικροκατασκευές και τις χαριτωμένες με παιδική ανεμελιά δημιουργίες της, συγκινούσε!

Η Μαρίνα Βαλή με την αναβίωση της τέχνης του αργαλειού!  Τι βιώματα δεν έβγαιναν στην επιφάνεια από τα παιδικά χρόνια, όπου σε κάθε σπίτι υπήρχε ο αργαλειός! Παράδοση  Λαϊκή  και στοιχείο του τοπικού πολιτισμού μας. Τίποτα δεν πήγαινε χαμένο! Κομματάκια ‘κουρελού’ πανέμορφα περίμεναν τη χρήση τους στο σήμερα από τους διαθέτοντες  νοσταλγική διάθεση! Όμορφα εκτιθεμένα τα κομμάτια της με πληροφορίες για το κάθε τι, διδάσκοντας συνάμα την  έννοια της ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ!

Η Δέσποινα Κανάρη με τις υφασμάτινες, περίτεχνες δημιουργίες της, ως κοσμήματα! Στεκόσουν και θαύμαζες!

Η Μάρω Πετρίδη στην τέχνη του κοσμήματος! Μοναδική, αυθεντική δουλειά κι έμπνευση από καλλιεργημένο, εκπαιδευμένο άνθρωπο, γεννημένο καλλιτέχνη. Τα κοσμήματά της, παρουσιασμένα με περισσή επιμέλεια, ξετρέλαιναν το γυναικείο κοινό και όχι μόνον! Μαζί με το σύζυγό της Ηλία Πετρίδη, επίσης καλλιτέχνη, κάθε χρόνο μας προσφέρουν τ’ αποτελέσματα των καλλιτεχνικών αναζητήσεών τους σ’ όλα τα πεδία: Ζωγραφική, κόσμημα, φωτογραφία, ξυλογλυπτική, μεταλλοτεχνική, κεραμική και μας καλούν να μοιραστούμε συγκινήσεις!

Ο Μηχανολόγος Μηχανικός, Λιμνιώτης φωτογράφος,  Χρήστος Γεωργίου συγκίνησε με την αγάπη για τη χώρα του,   αποθανατίζοντας ‘ ΣΤΙΓΜΕΣ ΑΠΟ  ΕΛΛΑΔΑ’  με τόση ομορφιά μέσα τους και νοσταλγικότητα! Ο εστιασμός του και η πρόθεσή του  σε αγαλλίαζαν!  Όντως γίναμε κοινωνοί των συναισθημάτων του καλλιτέχνη, αφού αυτός  ήταν και ο ευγενής σκοπός του, να μοιραστεί τη συγκίνησή του, όπως δήλωνε και στα γραφόμενά του.

Η Εύα Πισπιρίγκου, η φωτογράφος του  ‘ΑΡΚΤΙΚΟΥ’, που ζεί στη Νορβηγία, προσέφερε μέσα από την τέχνη της  τα μοναδικά,  πολύ μακρινά για μας ‘ενσταντανέ’,  που παραξένευαν και εντυπωσίαζαν!

Ο Στροφυλιώτης  Δημήτρης Μπουλουγούρης (Κοράλης), Ο οικονομολόγος φωτογράφος, με το ‘ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ’ απ’ άκρου εις άκρον του νησιού, πρόσφερε με τη δική του ευαίσθητη ματιά και γνώση στους συντοπίτες του και όχι μόνον την επίγνωση του ρόλου της Εύβοιας στον παγκόσμιο Πολιτισμό και την πρωτοπορία της σ’ όλες τις εκφάνσεις του βίου! Η ενασχόληση με το πάθος του αυτό, όπως τόνιζε στα γραφόμενά του, η μελέτη και η έρευνά του καθώς και οι επιρροές από μεγάλους στο είδος, με τους οποίους εντρύφησε, όπως ο Πλάτων Ριβέλης, στοχεύουν σε πολλά υποσχόμενες συγκινήσεις, ανατάσεις  και προβληματισμό στον τομέα της φωτογραφίας. Το δε επιστημονικό του υπόβαθρο προσθέτει ακρίβεια, καθαρότητα και σκοπό στην απόδοση του ζητουμένου!

Άντλησε δύναμη από την ανακάλυψη του Τόπου του, μέσα από το οδοιπορικό του κι από όλα τα θαύματα, που είχε να  του προσφέρει η βιωματική του αυτή προσπάθεια! Μέσα από το οδοιπορικό του τελειοποιεί τη μοναδική εξίσωση μεταξύ Μαύρου και Φωτεινού, Υπερβολής και Συγκράτησης. Παρατηρεί την αίσθηση του μεγαλείου με  τη βεβαιότητα, ότι μπορείς να παραιτηθείς από τα πάντα εκτός από τον εαυτό σου! Συνειδητοποιεί, ότι δεν του αρέσουν τα φανταχτερά και ότι οι υπερβολές δεν ταιριάζουν με τα θέματα της καρδιάς.   Μυστηριώδη ατμόσφαιρα και ιερή ανεμελιά  με νότες μελαγχολικές αλλά και ελπιδοφόρας  εσωστρέφειας αποπνέει η δουλειά του. Σε ελκύει να γνωρίσεις, ότι η φύση ‘κρύπτεσθαι φιλεί’!  Μεστό, όντως, το κέρασμα του καλλιτέχνη!

Δικαίως  ο Δήμαρχος χαρακτήρισε  χορηγούς τους εθελοντές καλλιτέχνες, που τίμησαν τον Τόπο τους, προσφέροντας  κόπο, χρήμα, χρόνο, γνώση, φιλότιμο και ταλέντο στον τόπο και στους συντοπίτες τους, διδάσκοντας, ότι ο ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ είναι η πιο ευγενική κινητήρια δύναμη για κάθε κοινό καλό!

Στην τελευταία βραδιά των  ευχαριστιών και της απονομής των  αναμνηστικών Διπλωμάτων από τον Δήμαρχο Χρήστο Καλυβιώτη, ήσαν όλοι  εκεί   οι καλλιτέχνες μαζί επίσης  με   το  Δημήτρη Αποστόλου (Ελύμνιο),  που  είναι η ψυχή και το πνεύμα αυτού του ΦΕΣΤΙΒΑΛ,  και της  άοκνης  διακόνισσας  του τοπικού μας  πολιτισμού, Λίτσας Παναγιώτου,  συγκινημένοι και αλληλέγγυοι, ευχόμενοι και για του χρόνου!.

Εύγε τους!  Ένα μεγάλο ευχαριστώ από όλους μας! Θερμά συγχαρητήρια τους πρέπουν!

Ους


Ο Δήμαρχος με όλους τους καλλιτέχνες τη βραδιά της απονομής  των αναμνηστικών διπλωμάτων.

Ο Δημήτρης Μπουλουγούρης (Κοράλης) μπροστά από τις φωτογραφίες του.

     Άποψη της αίθουσας με μερικά από τα εκθέματα

Ο Δήμαρχος κ. Καλυβιώτης με τον Δημήτρη Αποστόλου (Ελύμνιος)

                                     
           

                                                               Στροφυλιά  25  Αυγούστου 2015

                                     Γιάννα Κορέλη-Μπουλουγούρη

                                               Τηλ.  6945046767

11 Σχόλια:

Μπράβο αλλά οι εκθέσεις δεν θα πρέπει να μένουν μόνο στην Λίμνη. Θα πρέπει να πηγαίνουν και στο Μαντούδι και την Αγία Άννα για λίγες ημέρες

συγχαρητήρια κύριε Δήμαρχε .ονομάζουμε εθελοντές και επιβραβεύουμε αυτούς που είχαν τη πραματια τους και την πουλούσαν με τζάμπα ρεύμα,ψύξη ,ενοίκιο ,διαφήμιση που είναι τα εργαστήρια τους ?.άλλοι ήταν εθελοντές όπως και κάθε χρόνο άλλα δεν έχω δει επιβράβευση .

Αφου οτι κανεις το κανεις εθελοντικα.τι την θες την επιβραβευση;μηπως οτι κανεις το κανεις για αλλο λογο;

Από πότε η κ. Κορελη Μπουλουγούρη έγινε δήμαρχος στο δημο μας 7:05?

Εθελοντές - έμποροι κυρία Μπουλουγούρη, χωρίς ταμεία, ενοίκια, φόρους, αποδείξεις, τουλάχιστον στη Λίμνη έδωσαν παράσταση παραεμπορίου. Ο Δήμος κι οι εμπορικοί σύλλογοι κοιμούνται με τα τσαρούχια.

οι εμπορικοί σύλλογοι ,?TPEXOUN STA PANIGIRIA. KAI STA EXOHIKA TOUS NA MPEKROPIOUNE....

Ευχαριστώ το «Ελεύθερο Βήμα», που δημοσίευσε το άρθρο μου και όλους τους φίλους, που διάβασαν και σχολίασαν το δημοσίευμά μου, έστω και αρνητικά. Αισθάνομαι την ανάγκη να συμπληρώσω με δυο λόγια: Η τέχνη είναι πολιτισμός. Ο Δήμος στα πλαίσια των πολιτιστικών εκδηλώσεων του καλοκαιριού διευκολύνει, όσους θέλουν να εκθέσουν τα καλλιτεχνικά τους δημιουργήματα. Αυτό είναι μια συνηθισμένη τακτική, που εφαρμόζουν όλοι οι Δήμοι. Μέσα στις υποχρεώσεις του Δήμου είναι και η προώθηση του πολιτισμού, γιατί ο πολιτισμός συμπαρασύρει και όλες τις υπόλοιπες δραστηριότητες ενός τόπου. Ο Δήμος δεν έδωσε χώρο σε εμπόρους, για να πουλήσουν τη «πραμάτεια» τους, έδωσε χώρο σε ερασιτέχνες καλλιτέχνες, για να καταθέσουν την ψυχή τους. Πιστεύω, ότι ο Δήμαρχος ονόμασε τους εκθέτες χορηγούς με την έννοια, ότι συμβάλλουν στη πολιτιστική ανάπτυξη του Δήμου. Αν κάποιος επιμένει να το βλέπει από καθαρά εμπορική σκοπιά, θα διαπιστώσει, ότι οι εκθέτες δεν έκαναν «αθέμιτο ανταγωνισμό» σε επαγγελματίες εμπόρους και δεν κέρδισαν χρήματα. Μάλλον συνέβη ακριβώς το αντίθετο. Το κίνητρο τους δεν ήταν οικονομικό !.

κυρια ΓΙΑΝΝΑ ΚΟΡΕΛΗ-ΜΠΟΥΛΟΥΓΟΥΡΗ εαν συνεχισετε να το βλεπετε με τον τροπο που το εσεις θελετε να το βλεπετε θα ανεβασω φωτογραφιες με τα ειδη που εκθετατε με ταμπελακια επανω με τις τιμες πωλησης . και δεν απαντησατε στο ερωτημα ενος αλλου παραπανω . που ειναι τα εργαστηρια τους ? τα αγορζω απο αλλου και τα εκθετω για δικια μου δημιουργια και το λετε αυτο πολιτισμος ?

4 Σεπτεμβρίου 2015 - 6:20 μ.μ. ανεβασε φωτογραφιες

Το κτηριο Μελα σπανιως χρησιμοποιειται απο τον Δημο για τον σκοπο που ειχε ο δωρητης.
Φετος ομως, οπως καθε καλοκαιρι εκει εγινε εκθεση καλλιτεχνων κ φυσικα εγιναν κ πωλησεις.
Ειναι πολυ σημαντικο για την οικονομια της Λιμνης να βοηθουνται απο τον δημο οσοι ασχολουνται με την τεχνη ωστε να ανεβαινει το επιπεδο του τουρισμου κ συνεπως κ των εσοδων της πολης.
Συγχαρητηρια στους συμμετεχοντες κ στον δημο που βοηθησε

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.