powered by Surfing Waves

Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2018

Σε δύο φάσεις οι αλλαγές στον «Καλλικράτη»


Σε δύο φάσεις θα γίνουν οι μεταρρυθμίσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με την πρώτη να ξεκινά το αμέσως επόμενο διάστημα και τη δεύτερη, όταν και η κατάσταση στην οικονομία θα το επιτρέπει.

Αυτό ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης σε συνέντευξή του, «Στο Κόκκινο».

Οι αλλαγές στον «Καλλικράτη», στο θεσμικό πλαίσιο σημείωσε ο κ. Σκουρλέτης «είναι μία δουλειά την οποία την κάνουμε εδώ και πάρα πολύ καιρό. Αφορά πάρα πολλά ζητήματα, κυρίως στο πεδίο των αρμοδιοτήτων της Αυτοδιοίκησης, αλλά και της ίδιας της εσωτερικής λειτουργίας των δήμων και των περιφερειών. Τα ζητήματα του εκλογικού συστήματος. Είναι μία δουλειά η οποία ακουμπάει και σε αρμοδιότητες και άλλων υπουργείων, γι’ αυτό θέλουμε να εμβαθύνουμε λίγο σε αυτές τις αλλαγές και να μην πιάσουμε μόνο το θέμα των τίτλων, όπως κάθε φορά γινόταν μέχρι τώρα σε αντίστοιχες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες. Νομίζω, λοιπόν, ότι το επόμενο διάστημα θα κάνουμε αυτή τη συζήτηση πάνω σε μία πολύ συγκεκριμένη βάση».

Ο κ. Σκουρλέτης τόνισε ότι για πολλά πράγματα έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για αναγκαίες αλλαγές, με εξαίρεση «το θέμα του εκλογικού συστήματος, δηλαδή της απλής αναλογικής, για το οποίο, για ευνόητους λόγους από μεριάς κάποιων δημάρχων υπάρχουν έντονες αντιδράσεις»

«Βεβαίως, είπε, μιλάμε για αλλαγές τις οποίες μπορούμε να τις κάνουμε και με βάση τις αντικειμενικές συνθήκες που υπάρχουν σήμερα στην οικονομία, και το περιοριστικό πλαίσιο. Γι’ αυτό, αυτή η πραγματικότητα μας οδηγεί στο να μιλάμε για μία πρώτη μεταρρυθμιστική φάση, την οποία θα ακολουθήσει μία δεύτερη, προφανώς όταν και η κατάσταση στην οικονομία θα το επιτρέπει».

Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Σκουρλέτη:

Ν. ΣΒΕΡΚΟΣ: Ας ξεκινήσουμε από το ζήτημα το Μακεδονικό, το ονοματολογικό. Πολύς λόγος έγινε στην προηγούμενη περίοδο. Σήμερα, βλέπουμε ότι μετά τη χθεσινή σύσκεψη στο Μαξίμου υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις. Από τα ακραία δεξιά λένε ότι είστε έτοιμοι να ξεπουλήσετε την Μακεδονία. Από την άλλη λένε, για παράδειγμα διαβάζω την «Ελευθερία του Τύπου», ότι είναι έτοιμος για κυβίστηση ο Καμμένος και πλέον είναι έτοιμοι και αυτοί να δώσουν, εννοώ οι κυβερνώντες, να δώσουν μία λύση. Δεν ξέρω. Η δικιά σου οπτική ποια είναι πάνω σε αυτά;



Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Καταρχήν να δούμε το θέμα με τη σοβαρότητα που του αρμόζει. Μετά από δεκαετίες φαίνεται ότι υπάρχει μία κινητικότητα και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να λυθεί αυτό το θέμα και είναι πάρα πολύ σημαντικό το να μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε φυσιολογικές, κανονικές σχέσεις με τη FYROM. Θεωρώ ότι μία τέτοια εξέλιξη αναβαθμίζει τον ρόλο της χώρας ως σταθεροποιητικό παράγοντα στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιανατολικής Μεσογείου. Και αν κανείς το συνδυάσει με τις θετικές προοπτικές της οικονομίας, θεωρώ ότι είναι μία πάρα πολύ καλή συγκυρία η οποία θα βοηθήσει την χώρα σε όλα τα μέτωπα. Τα μέτωπα της οικονομίας, στο θέμα του κύρους απέναντι στις άλλες χώρες, του κύρους της απέναντι στους εταίρους της Ευρώπης. Ουσιαστικά είναι μία ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί. Σε ποια πολιτική βάση; Σε αυτή τη γραμμή που ούτως ή άλλως έχει χαραχτεί, δηλαδή της σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό. Άρα η κυβέρνηση είναι σαφές ότι έχει θέση. Όλα αυτά, τα οποία λεγόντουσαν τις προηγούμενες μέρες, ήταν υπεκφυγές εκ μέρους των δυνάμεων της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα της Νέας Δημοκρατίας, «να μας πει η κυβέρνηση ποια είναι η θέση της» και μετά να πει και αυτή τη δική της. Αυτά τα πράγματα είναι αστεία. Θα σας θυμίσω, για όσους έχουν χάσει τη μνήμη τους, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, και ο Συνασπισμός παλαιότερα, ήταν από αυτές τις δυνάμεις που πάρα πολλά χρόνια πριν είχε με σαφήνεια τοποθετηθεί στην ανάγκη επίλυσης αυτού του ζητήματος στη βάση αυτής της πολιτικής θέσης. Τότε που ήταν και αντιδημοφιλής αυτή η θέση. Τότε που ο κόσμος κατέβαινε στις διάφορες λαοσυνάξεις, που πρωτοστατούσε και η εκκλησία και γίνονταν διάφορα πράγματα τα οποία τελικά θεωρώ ότι πλέον αποτελούν παρελθόν.



Ν. ΣΒΕΡΚΟΣ: Εφόσον λοιπόν ξεκινάμε τώρα μία υπόθεση που έχει να κάνει με τις συζητήσεις. Δεκαεννιά του μηνός πρόκειται να ξεκινήσουν οι πρώτες επαφές μεταξύ Ελλάδας και FYROM με τον ειδικό απεσταλμένο από πλευρά του ΟΗΕ και τον ειδικό διαπραγματευτή. Μπορεί να έχουμε και μία συνάντηση σε επόμενη φάση, εάν πάνε όλα καλά, μεταξύ των δύο ηγετών των δύο χωρών. Ας μείνουμε όμως στο εσωτερικό. Βλέπουμε τον Νίκο Κοτζιά, βλέπουμε συνολικά την κυβέρνηση, να λέει ότι θέλει να οικοδομήσει μία ευρύτερη συναίνεση σε κοινοβουλευτικό επίπεδο. Πρώτα – πρώτα υπάρχουν τέτοιου είδους συνομιλητές μέσα στη Βουλή αυτή τη στιγμή;



Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Υπάρχουν. Υπάρχουν τέτοιοι συνομιλητές και έχει φανεί και θεωρώ ότι τελικά η στάση, ιδιαίτερα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και των άλλων δυνάμεων της αντιπολίτευσης, θα είναι το μέτρο που θα κρίνει την πολιτική τους αξιοπιστία στο κρίσιμο ζήτημα των εθνικών θεμάτων. Δεν χωρούν υπεκφυγές. Χρειάζεται, ασφαλώς, η διαμόρφωση της ευρύτερης δυνατής συναίνεσης, για εθνικά ζητήματα μιλάμε, αλλά από εκεί και πέρα όπως είπαμε και πριν, η στάση του καθενός θα κρίνει και την πολιτική του αξιοπιστία. Πολύ δε περισσότερο, νομίζω ότι το περιμένει κάποιος αυτό από τον συντηρητικό χώρο, από την δεξιά παράταξη, που θεωρητικά τουλάχιστον αυτά τα ζητήματα, τα εθνικά, τα έχει πολύ ψηλά στην ατζέντα της. Μέχρι τώρα, ο τρόπος που έχει πολιτευτεί τις προηγούμενες βδομάδες, με εξαίρεση τη χθεσινή τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος φάνηκε να προσγειώνεται λίγο στην πραγματικότητα, δείχνει ότι επιλέγει να κινείται με αντιπολιτευτικούς τόνους και με αντιπολιτευτικές «κορώνες» και να χάνει την ουσία του ζητήματος. Θα δούμε τις επόμενες μέρες.



Ν. ΣΒΕΡΚΟΣ: Πάντως κάποιοι λένε ότι ουσιαστικά αυτό που κάνει η κυβέρνηση είναι να καλεί σε αποστασία τους βουλευτές της αντιπολίτευσης. Βέβαια είναι λίγο οξύμωρο αυτό το σχήμα αλλά, ότι υποτίθεται ότι προσπαθεί να αποσπάσει από τις κοινοβουλευτικές τους ομάδες διάφορους βουλευτές.



Π. Σκουρλέτης: Δεν χρειάζεται το Ελληνικό Κοινοβούλιο να τοποθετηθεί με κάποιο τρόπο, εν πάση περιπτώσει, απέναντι σε ένα τόσο κρίσιμο θέμα; Δηλαδή όταν αναμετριόμαστε με τις προκλήσεις της ιστορίας, πώς το κάνουμε αυτό; Έτσι δεν είναι;



Ν. ΣΒΕΡΚΟΣ: Σωστά. Ας φύγουμε από το ζήτημα αυτό και ας πάμε λίγο και στην αξιολόγηση, την τρίτη αξιολόγηση, η οποία για να ολοκληρωθεί πρέπει να περάσει αυτό το πακέτο των προαπαιτούμενων, που πρόκειται να έρθει την επόμενη εβδομάδα σύμφωνα με πληροφορίες. Και πολλές αλλαγές έχει, έχει και για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, έχει και αλλαγές στον κώδικα είσπραξης των οφειλών στο δημόσιο, έχει και το ζήτημα των απεργιών. Θεωρείτε ότι θα είναι μία εύκολη διαδικασία αυτή;



Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Καμία αξιολόγηση δεν ήταν εύκολη. Παρόλο που η τελευταία είναι σαφώς πιο ήπια, θα’ λεγε κάποιος σε σχέση με τις δύο προηγούμενες. Είναι σαφές επίσης ότι όλα αυτά που προβλέπονται, στο πλαίσιο της αρχικής συμφωνίας, διέπονται από τη λογική του προγράμματος απέναντι στο οποίο εμείς έχουμε τοποθετηθεί. Τι από αυτά θεωρούμε ότι είναι αποτέλεσμα συσχετισμών, εξαναγκασμών. Πως θα θέλαμε να κάνουμε κάποια πράγματα διαφορετικά. Σημασία έχει εάν εκτιμάμε ότι αυτή η προσπάθεια που ξεκίνησε στη δεύτερη φάση διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, από το Σεπτέμβριο του ’15, τελικά, αργά, σταθερά, με πιο γρήγορους ρυθμούς κάποιες άλλες στιγμές, δημιουργεί τις προϋποθέσεις να μπορέσει η χώρα να ανακτήσει εκείνον τον βαθμό ελευθεριών που απαιτείται για να έχει μία αυτοκυριαρχία σε κρίσιμα ζητήματα της πολιτικής. Εκεί νομίζω τελικά θα κριθούν όλα και θεωρώ ότι η φορά των πραγμάτων είναι θετική, παρά τις αντιφάσεις της, παρά τα προβλήματα.



Ν. ΣΒΕΡΚΟΣ: Από εκεί και πέρα πρέπει να περιμένουμε τις επόμενες εβδομάδες, ίσως, και το νομοσχέδιο από την πλευρά τη δικιά σας, του Υπουργείου Εσωτερικών, με τις αλλαγές, σωστά;



Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Μιλάτε για τις αλλαγές στον «Καλλικράτη». Στο θεσμικό πλαίσιο. Αυτό είναι μία δουλειά την οποία την κάνουμε εδώ και πάρα πολύ καιρό. Αφορά πάρα πολλά ζητήματα, κυρίως στο πεδίο των αρμοδιοτήτων της Αυτοδιοίκησης, αλλά και της ίδιας της εσωτερικής λειτουργίας των δήμων και των περιφερειών. Τα ζητήματα του εκλογικού συστήματος. Είναι μία δουλειά η οποία ακουμπάει και σε αρμοδιότητες και άλλων υπουργείων, γι’ αυτό θέλουμε να εμβαθύνουμε λίγο σε αυτές τις αλλαγές και να μην πιάσουμε μόνο το θέμα των τίτλων, όπως κάθε φορά γινόταν μέχρι τώρα σε αντίστοιχες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες. Νομίζω, λοιπόν, ότι το επόμενο διάστημα θα κάνουμε αυτή τη συζήτηση πάνω σε μία πολύ συγκεκριμένη βάση.



Ν. ΣΒΕΡΚΟΣ: Πάντως, από ότι έχω καταλάβει, είναι η πρώτη φορά που έρχεται μια τέτοιου είδους αλλαγή στο θεσμικό πλαίσιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και οι ίδιοι οι ασκούντες την εξουσία δεν αντιδρούν ιδιαίτερα, δεν βλέπουμε δηλαδή τόσο μεγάλες αντιδράσεις όσο υπήρχαν στο παρελθόν.



Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Αν εξαιρέσει κανείς το θέμα του εκλογικού συστήματος, δηλαδή της απλής αναλογικής, όπου, θα έλεγα εγώ ότι για ευνόητους λόγους από μεριάς κάποιων δημάρχων υπάρχουν έντονες αντιδράσεις, γενικά πολλά πράγματα έχουν ωριμάσει ως αναγκαίες αλλαγές. Βεβαίως, μιλάμε για αλλαγές τις οποίες μπορούμε να τις κάνουμε και με βάση τις αντικειμενικές συνθήκες που υπάρχουν σήμερα στην οικονομία, και το περιοριστικό πλαίσιο. Γι’ αυτό, αυτή η πραγματικότητα μας οδηγεί στο να μιλάμε για μία πρώτη μεταρρυθμιστική φάση, την οποία θα ακολουθήσει μία δεύτερη, προφανώς όταν και η κατάσταση στην οικονομία θα το επιτρέπει.

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.