powered by Surfing Waves

Τετάρτη 29 Αυγούστου 2018

Αντιστήριξη των πλευρών της βορειοανατολικής γωνίας του Πύργου Τσούκας


H Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ευβοίας ενέκρινε τις επείγουσες εργασίες προσωρινής αντιστήριξης των πλευρών της βορειοανατολικής γωνίας του Πύργου Ζωοδόχου Πηγής, Τ.Κ. Κηρίνθου, Δήμου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας, όπου εντοπίζεται πλήρης αποδιοργάνωση των εσωτερικών παρειών της εν λόγω τοιχοποιίας του μνημείου. Οι εν λόγω επεμβάσεις
κρίνονται επείγουσες και αναγκαίες και αποτελούν τα άμεσα μέτρα που πρέπει να
ληφθούν για την προσωρινή προστασία τόσο του μνημείου, όσο και των
πιστών/επισκεπτών στον γειτνιάζοντα ναό. Όλες οι εργασίες θα πραγματοποιηθούν από εξειδικευμένο συνεργείο και με τη συνεχή  επίβλεψη επιστημονικού προσωπικού της Υπηρεσίας.







Στα χρόνια της Φραγκοκρατίας υπήρχαν δύο πύργοι για τον έλεγχο της ορεινής διόδου -που συμπίπτει με το σημερινό οδικό δίκτυο- που ένωνε την ανατολική ακτή της Βόρειας Εύβοιας με το Μαντούδι στην ανατολική ακτή: ο πύργος της Φαράκλας και αυτός εδώ, ο πύργος της Τσούκας.

Ο πύργος βρίσκεται μέσα στο χωριό Ζωοδόχος Πηγή (παλιά ονομασία Τσούκα) δίπλα στην εκκλησία.

Είναι τετραγωνικής διατομής με μήκος πλευρών 9 μέτρα. Το ύψος του σήμερα είναι 5 μέτρα. Πιθανότατα χτίστηκε το 14ο αιώνα.

πηγή ¨https://www.kastra.eu/castlegr.php?kastro=tsouka

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.