powered by Surfing Waves

Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Τι ξοδεύει και που ο δήμος μας; Θα μπορέσει να ξεπληρώσει το χρέος του;

Σημερα 10/10/11 ο δημος μας  ανάρτησε λεπτομερή στοιχεία απο  τα προυπολογισμένα  έσοδα και εξοδα στο Διαύγεια.  Είναι αξιοσημείωτο  οτι 2,5 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή τα μισά απο τα συνολικά έξοδα του δήμου πηγαίνουν σε μισθούς προσωπικού και 550 χιλιάδες ευρώ σε αμοιβές των αιρετών. Ο δήμος μας είναι ένας απο τους 56 υπερχρεωμένους δήμους της χώρας με χρέος 3.990.414 ευρώ και είναι να μπεί στο πρόγραμμα εξυγίανσης που εξήγγειλε η κυβέρνηση.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επιμήκυνση αποπληρωμής δανείων, χαμηλότερο επιτόκιο και χορήγηση περιόδου χάριτος (για ορισμένες περιπτώσεις δήμων), ενώ θα υπάρξει πάγωμα προσλήψεων σε αυτούς τους δήμους, πάγωμα χρηματοδότησης ορισμένων εκδηλώσεων, καθώς και υποχρέωση υλοποίησης του προγράμματος εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος.

Πιέσεις για την εξυγίανση των υπερχρεωμένων δήμων άσκησε και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μετά το περιστατικό με τους Δήμους Ζωγράφου και Αχαρνών, όταν λόγω της μη εξόφλησης δανειακών υποχρεώσεών τους προς ξένες τράπεζες.

Στόχος είναι η διασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας των δήμων με την έγκριση δανείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών έως και 25 χρόνων, για την αποπληρωμή του, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι δανειακές υποχρεώσεις τους και να φύγει από πάνω τους η θηλιά της στάσης πληρωμών.

Ωστόσο, οι δήμοι θα έχουν την υποχρέωση να συντάξουν προγράμματα εξυγίανσης, ενώ θα έχει προηγηθεί λεπτομερής έλεγχος από ορκωτούς λογιστές και στη συνέχεια θα τεθούν υπό τον άμεσο έλεγχο της Ελεγκτικής Επιτροπής σε μηνιαία βάση. Στην Ελεγκτική Επιτροπή, που θα παρακολουθεί στενά την ακριβή τήρηση των προγραμμάτων εξυγίανσης, θα μετέχουν ένας σύμβουλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ως πρόεδρος, ο γενικός διευθυντής Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Yπουργείου Εσωτερικών και ένας εκπρόσωπος της ΚΕΔΚΕ. Στο πρόγραμμα εξυγίανσης μπορούν να υπαχθούν δήμοι μετά από αίτησή τους ή ακόμη και από διαπιστωτική πράξη του υπουργού Εσωτερικών, στην περίπτωση που οι ετήσιες υποχρεώσεις τους σε τοκοχρεολύσια υπερβαίνουν το 20% των τακτικών τους εσόδων ή το συνολικό τους χρέος υπερβαίνει το σύνολο των τακτικών τους εσόδων.

Στο δήμο μας  εξοδα για τοκοχρεωλυσια γαι τα δυο τρίμηνα ή το μισό ετος  ειναι 471.746 ευρώ  ή το 23,7% των τακτικών εσόδων του πρωτου εξαμήνου που είναι 1,991 εκατομμύρια ευρώ  και το συνολικο χρέος   3.990.414 ευρώ  δεν  πρεπει να ξεπερνά τα ετήσια τακτικά έσοδα του.  Τα τακτικά έσοδα του πρώτου εξαμήνου που έχουν εισπραχθεί ειναι 1.991.186 ευρώ. Αντιστοιχούν σε ετήσιες πραγματικές εισπράξεις τακτικών εσόδων  3.982.372 ευρώ, δηλαδή οριακά κάτω απο το συνολικό χρέος του δήμου



Π.Ο.Ε.= ΕΣΟΔΑ/ΕΞΟΔΑ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΤΩΝ
ΚΩΔΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΩΝ

ΚΩΔΙΚΕΣ ΕΣΟΔΩΝ


0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.