powered by Surfing Waves

Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Kireas.org: Ποιοι είναι οι προστατευόμενοι αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία στο δήμο Μαντουδίου, Λίμνης και Αγίας Άννας;

Η αξία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς δεν περιορίζεται  μόνο στο ότι λειτουργεί σαν πόλος έλξης για τους τουρίστες και στο  ότι ομορφαίνει το δήμο μας.  Η πολιτιστική κληρονομιά  είναι μια απτή μαρτυρία των ριζών μας,  της κοινής ιστορικής πορείας μας,  χωρίς την οποία το παρόν μας θα ήταν φτωχό και το μέλλον μας στείρο.  Η πολιτιστική κληρονομία  είναι θεμελιώδες στοιχείο της  ταυτότητας του δήμου μας με σημαντικά οφέλη για την κοινωνία, το περιβάλλον και την οικονομία.  Συμβάλλει ουσιαστικά στην ποιότητα ζωής και στο χαρακτήρα και την αισθητική του περιβάλλοντος  που ζούμε. Η  προστασία, διατήρηση και ενίσχυση της πολιτιστικής κληρονομιάς μας   είναι κάτι παραπάνω από ηθική υποχρέωση και θα πρέπει να εμπνέει και να ενσωματώνεται  στις στρατηγικές προτεραιότητες βιώσιμης  ανάπτυξης.

Για την καλύτερη προστασία της  πολιτιστικής κληρονομιάς και για να υποβοηθήσει το έργο του δήμου ο Kireas.org  κατέγραψε τους  επίσημα αναγνωρισμένους από το Υπουργείο Πολιτισμού αρχαιολογικούς  χώρους της περιοχής καθώς και τα ανακηρυγμένα σαν  προστατευόμενα μνημεία του δήμου. Τα τοπογραφικά  όρια των αρχαιολογικών χώρων μεταφερθήκαν από τα σχετικά ΦΕΚ σε χάρτη του google. Στο δήμο Μαντουδίου, Λίμνης και Άγιας Άννας επίσημα υπάρχουν 6 οριοθετημένοι αρχαιολογικοί χώροι,  6  αρχαία μνημεία, 25 διατηρητέα κτήρια  νεώτερης περιόδου και 3 διατηρητέες βιομηχανικές εγκαταστάσεις (ένα  επεξεργασίας ρητίνης και δυο εξόρυξης λευκόλιθου). 

Επίσημα, σαν  αρχαιολογικοί χώροι  αναγνωρίζονται: 1) η αρχαία Κήρινθος, 2) η νησίδα του Αγίου Βασιλείου στην Αγία Άννα, 3) ο λόφος Καστρί στο Προκόπι, 4) ο λόφος Καστρί ή Λούτσας στην Κήρινθο, 5) το ύψωμα Έλληνας μεταξύ Σκεπαστής και Κεράμεια και 6) η Αρχαία πόλη των Οροβιών γύρω από το λόφο του προφήτη Ηλία στις Ροβιές.  Στα  διατηρητέα μνημεία  συμπεριλαμβάνονται: ο φράγκικος πύργος των Ροβιών,  τα  παλαιοχριστιανικά ερείπια στην Παναγίτσα της Λιμνης, η μονή Γαλατακίου, το εκκλησάκι του Αη Γιάννη στο Πήλι. (δες χάρτη  http://g.co/maps/gnxv7 )

Η  καταγραφή και γεωγραφική αποτύπωση των αρχαιολογικών  χώρων και μνημείων κατάδειξε σοβαρές παραλήψεις. Χώροι και μνημεία  όπως το Μαντείο του Σεληναίου Απόλλωνος στον Άγιο Ταξιάρχη ,  Τα βυζαντινά ερείπια του λόφου Αγιανάκου  και η θέση βόρεια του Παλαιοχωρίου στις Ροβιές, το κάστρο της Κλεισούρας νότια του Προκοπίου, η θέση Ντούρλα  στην Αγία Άννα, η θέση Λουτρό στον Κοτσικιά,  ο πύργος Μπέζα στην Δαφνούσα,  ο Σταυρεπίγαστος ναός της Τσούκας , το αρχοντικό Τοπάζη στις Κεχριές  κ.α.  δεν συμπεριλαμβάνονται στις λίστες προστατευόμενων του υπουργείου πολιτισμού.

Από το Σύνταγμα η προστασία του πολιτιστικού περιβάλλοντος είναι  υποχρέωση του Κράτους. Για τη διαφύλαξή  του το Κράτος έχει υποχρέωση να παίρνει ιδιαίτερα προληπτικά ή κατασταλτικά μέτρα.   Σε τοπικό επίπεδο ο δήμος έχει  και αυτός ευθύνη για την προστασία μνημείων και αρχαιολογικών και ιστορικών χώρων στην περιοχή του  (άρθρο 75 παρ. στ του N. 3463/2006).

Τα  στοιχεία και  χάρτες  που παραθέτουμε μπορούν να αξιοποιηθούν από την  δημοτική αρχή και άλλους εμπλεκόμενους φορείς   για την καλύτερη νομοθετική όσο και για την ουσιαστική  προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς μας.

Ο αναλυτικός χάρτης με τα όρια των αρχαιολογικών χώρων  και τα στοιχεία  για κάθε χώρο είναι αναρτημένα  στο http://kireas.org/arxaiol.htm



Kireas.org

Ο σύλλογος όλων των δημοτών

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.