powered by Surfing Waves

Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2018

Μια εκπρόθεσμη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου: "Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, συνεχίζοντας τα αντιλαϊκά της μέτρα.....". Το δικαίωμα ένστασης ήταν μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου

Α Π Ο Σ Π Α Σ Μ Α 

Από το πρακτικό της αρίθμ. 24 / 10-12-2018 συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου 

Θ Ε Μ Α : Νέοι χάρτες εξισωτικής αποζημίωσης και αποκλεισμός τηςπεριοχής πρώην Δήμου Κηρέως»




Πριν από την έναρξη συζήτησης των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης
υποβλήθηκε στον Πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου αίτημα από αγρότες
της δημοτικής ενότητας Κηρέως (Μπρατζίκου Άννα, Τσιβίκα Αθανάσιο,
Λάμπρου Αντώνιο, Χριστοδούλου Δημήτριο και Καταραχιά Νικόλαο
) που
ζητούν να συζητηθεί εκτάκτως το θέμα «Νέοι χάρτες εξισωτικής
αποζημίωσης και αποκλεισμός της περιοχής πρώην Δήμου Κηρέως»
Το δημοτικό συμβούλιο ύστερα από διαλογική συζήτηση κι αφού έλαβε
υπόψη του :
1. Την πρόταση του κ. Προέδρου για την συζήτηση του θέματος
2. Τις διατάξεις του άρθρου αρ.74 παρ.7 Ν.4555/2018
Αποφαίνεται ΟΜΟΦΩΝΑ Χαρακτηρίζει το θέμα : «Νέοι χάρτες
εξισωτικής αποζημίωσης και αποκλεισμός της περιοχής πρώην
Δήμου Κηρέως»ως κατεπείγον και συζητητέο κατά την παρούσα
συνεδρίαση του.
Το δημοτικό συμβούλιο ύστερα από διαλογική συζήτηση αφού έλαβε υπόψη
του :
1.Τις απόψεις των αιτούντων
2.Τις γνώμες των δημοτικών συμβούλων όπως διατυπώνονται στα
απομαγνητοφωνημένα πρακτικά που τηρούνται στο αρχείο του Δήμου

ΟΜΟΦΩΝΑ Α π ο φ α σ ί ζ ο υ ν
κι εκδίδουν το πιο κάτω ψήφισμα:
Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, συνεχίζοντας τα αντιλαϊκά της μέτρα και σε
συνέχεια της στήριξής της στις αποφάσεις της Ε.Ε., από τη νέα χρονιά εξαιρεί
τις περιοχές του πρώην Δήμου Κηρέα από τις εξισωτικές αποζημιώσεις.

Πρόκειται για ένα ακόμη χτύπημα στα δικαιώματα και το εισόδημα των
μικρών και μεσαίων αγροτών & κτηνοτρόφων της περιοχής μας.
Ακόμα και οι οδηγίες της Ε.Ε. δεν είναι επαρκείς για να εξαιρεθεί η περιοχή
μας από την εξισωτική αποζημίωση.
Ειδικά μετά την καταστροφή που υπέστησαν αγρότες και κτηνοτρόφοι της
περιοχής μας από τις πρόσφατες πλημμύρες, συντρέχουν επιπλέον λόγοι για
να παραμείνουν στο καθεστώς της εξισωτικής αποζημίωσης.
Το Δημοτικό Συμβούλιου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας, με ομόφωνη
απόφασή του συντάσσεται με τα δίκαια αιτήματα των αγροτών και
κτηνοτρόφων της περιοχής μας και καλεί την κυβέρνηση να αναθεωρήσει την
απόφαση αυτή και να συνεχίσουν οι αγρότες να παίρνουν την εξισωτική
αποζημίωση.
Συγκροτεί επιτροπή αποτελούμενη από τους 1) Δήμαρχο ΜαντουδίουΛίμνης- Αγ. Άννας 2) Αντιδήμαρχο Δημοτικής Ενότητας Κηρέως και 3)
Αγροτικό Σύλλογο Μαντουδίου, προκειμένου να συναντηθεί με τον αρμόδιο Υπουργό και Βουλευτές του Νομού και συζητήσει το θέμα.


Συντάχθηκε το παρόν πρακτικό και υπογράφεται ως κατωτέρω:
O Πρόεδρος H Αντιπρόεδρος
Χατζής Ανδρέας Στέφου Κυριακή
ΤΑ ΜΕΛΗ
Γεωργάκαινα Ελένη
Γιαννιός Κων/νος
Κατσούρας Δημήτριος
Παληός Ευστράτιος
Αρβανίτης Παναγιώτης
Δανέλης Ιωάννης
Βούλγαρης Αναστάσιος
Κουκουρίκος Ηλίας
Σεσοντή Μαρία
Στεργίου Ιωάννης
Ψαρρού Ελπίδα
Μουργιάς Ιωάννης
Καντζούρας Ιωάννης
Αλεξίου Δημήτριος
Λιαγκάκης Ευστάθιος
Γεωργατζής Ευάγγελος
Ακριβές απόσπασμα
εκ του πρωτοτύπου
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΧΑΤΖΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ


 Aπόφασή της  Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Στερεάς

7.12.2018,Με απόφασή της η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Στερεάς καλεί τον περιφερειάρχη να προβεί στις κατάλληλες ενέργειες, για να μην εφαρμοστεί ο νέος τρόπος κατανομής της εξισωτικής αποζημίωσης.

 Ο τελικός χάρτης της Εξισωτικής για την Εύβοια


ΝΟΜΟΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
Αγίου, Αλιβερίου, Αµαρύνθου, Αµφιθέας, Αρτεµισίου, Ασµηνίου, Αυλωναρίου, Αφρατίου, Βαθέος, Βασιλικού, Βέλους, Γουβών, Δροσιάς, Δύστου, Ιστιαίας, Καθενών, Καλλιθέας, Καλοχωρίου-Παντειχίου (Καλού Χωρίου-Παντειχίου), Καµαρίων, Καστέλλας, Κεχριών, Κήπων, Κριεζών, Λεπούρων, Μονοδρύου, Μύτικα, Νέας Αρτάκης, Νέας Λαµψάκου, Νέου Πύργου, Νεοχωρίου, Ορίου, Παλιούρα, Παραλίας Αυλίδος, Πισσώνος, Πολιτικών, Πούρνου, Προκοπίου, Πυργίου, Στροφυλιάς, Ταξιάρχου, Τριάδος, Φαράκλας, Φάρου, Χαλκιδέων, Ψαχνών, Ωρεών, Ωρολογίου

Οι σημαντικότερες αλλαγές στον τελικό χάρτη
Από τη δημοσίευση της νέας λίστας των περιοχών με φυσικούς περιορισμούς και ειδικά μειονεκτήματα, που δημοσιεύει αποκλειστικά, η «ΥΧ» προκύπτουν ορισμένες ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις:

1 Σημαντική αύξηση των περιοχών με φυσικούς περιορισμούς

Όπως παρατηρεί κάποιος σε σχέση με τη λίστα που αφορούσε τον χάρτη της οριοθέτησης πριν ολοκληρωθεί η διαβούλευση, υπάρχει διπλασιασμός των περιοχών που, τελικά, περιλαμβάνονται στον νέο, τελικό χάρτη που σχηματίστηκε μετά το πέρας της διαβούλευσης.

Αυτό, άλλωστε, αντανακλάται και στην ανακοίνωση του υπουργείου, όπου οι εκτάσεις των περιοχών που προστέθηκαν αυξήθηκαν από 7,8 σε 13 εκατ. στρέμματα. Πολλές περιοχές ανά τη χώρα είχαν κοπεί, σύμφωνα με την αρχική μεθοδολογία που είχε εφαρμοστεί, γιατί θεωρήθηκε ότι είτε είχαν ξεπεράσει τον φυσικό περιορισμό της ξηρασίας, είτε ότι η μέση οικονομική επίδοση των καλλιεργειών και των εκτροφών ενός νομού ήταν ανώτερη του αντίστοιχου εθνικού μέσου όρου. Νομοί όπως τα Χανιά, το Ρέθυμνο και η Λακωνία είχαν βρεθεί εκτός Εξισωτικής, με δεκάδες περιοχές να εντάσσονται και πάλι στον τελικό χάρτη, όπως συνέβαινε και στο παλιό καθεστώς, πριν από τη διαβούλευση.

2 Μπαίνουν ξανά περιοχές με βοσκότοπους

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «ΥΧ», οι ιθύνοντες του ΥΠΑΑΤ αποφάσισαν να βάλουν νερό στο κρασί τους και να εντάξουν στον τελικό χάρτη πολλές περιοχές που περιλαμβάνουν βοσκότοπους, κάτι που δεν είχε ληφθεί υπόψη κατά τη διαμόρφωση του χάρτη που είχε τεθεί σε διαβούλευση. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Θεσσαλίας, όπου στον τελικό χάρτη εμφανίζονται 41 περιοχές της Λάρισας και ακόμα 6 από τα Τρίκαλα με φυσικούς περιορισμούς, τη στιγμή που στον χάρτη της διαβούλευσης υπήρχαν μόλις 20 περιοχές για όλη τη Θεσσαλία.

Το ίδιο συνέβη και με την Ήπειρο, όπου επανεντάχθηκαν 24 περιοχές στη λίστα με τους φυσικούς περιορισμούς που είχαν κοπεί προσωρινά. Οι περιοχές αυτές απαντώνται, ως επί το πλείστον, στις περιφερειακές ενότητες (νομούς) Θεσπρωτίας και Ιωαννίνων.

3 Ειδικά μειονεκτήματα για ακρίτες και όχι μόνο

Όπως τονίζει το υπουργείο, η οριοθέτηση περιοχών με ειδικά μειονεκτήματα αποτελούσε υποχρέωση της χώρας από την ΕΕ. Ωστόσο, το ποιες περιοχές εντάχθηκαν δείχνει και μια τάση καταπράυνσης όσων βρίσκονταν εκτός Εξισωτικής στον χάρτη της διαβούλευσης.

Περιοχές όπως η Καστοριά από τη Δυτική Μακεδονία, αλλά η ένταξη περιοχών της Θεσπρωτίας και των Ιωαννίνων δείχνουν προς αυτή την κατεύθυνση. Αναφορικά με την οριοθέτηση των περιοχών με ειδικά μειονεκτήματα από το υπουργείο μας ανέφεραν ότι «εντάχθηκαν στις μειονεκτικές περιοχές όλες οι παραμεθόριες και νησιωτικές κοινότητες ως περιοχές με ειδικά μειονεκτήματα, λαμβάνοντας υπόψη την απόστασή τους (περίπου 20 χιλιόμετρα) από τη συνοριογραμμή».


«Να αποκατασταθεί η αδικία στον νέο χάρτη των μειoνεκτικών περιοχών»

Γιάννης Σάρρος - 7.12.2018,

Την αντίθεσή της για τον νέο χάρτη των μειoνεκτικών περιοχών εκφράζει η Περιφερειακή Ένωση Δήμων της Στερεάς Ελλάδας και κάνει λόγο για μεγάλη αδικία. Σε δήλωσή του προς τα τοπικά ΜΜΕ, ο πρόεδρος της ΠΕΔ, Λουκάς Υπερήφανος, αναφέρει ότι «μεσοσταθμικά το ποσό της εξισωτικής αποζημίωσης μειώνεται για την Περιφέρεια Στερεάς πάνω από 50% και σε κάποιες περιπτώσεις μηδενίζεται. Αρκετοί παραγωγοί δεν θα μπορούν πλέον να συντηρήσουν την επιχείρησή τους».

Η περιφέρεια θεωρεί ότι ο προσδιορισμός και η διαδικασία οριοθέτησης του χάρτη των περιοχών με φυσικούς περιορισμούς κρίνεται μάλλον αμφισβητούμενος και δεν συνάδει με το πνεύμα και πιθανώς με τις ειδικές διατάξεις της σχετικής ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Επισημαίνει, επίσης, ότι πρέπει να εκτιμηθούν όλες οι περιοχές ανά δήμο και όχι ανά περιφερειακή ενότητα με όλα τα δεδομένα και τους συντελεστές που ορίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.


Με απόφασή της η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Στερεάς καλεί τον περιφερειάρχη να προβεί στις κατάλληλες ενέργειες, για να μην εφαρμοστεί ο νέος τρόπος κατανομής της εξισωτικής αποζημίωσης. Με αυτόν τον τρόπο, θα μειωθούν δραστικά τα ποσά της αποζημίωσης λόγω του γεγονότος ότι τα νέα κριτήρια αντιμετωπίζουν αποσπασματικά την κατάσταση και αδυνατούν να περιγράψουν με ολοκληρωμένο τρόπο τις ανάγκες των παραγωγών.

Τέλος, τα μέλη της ΠΕΔ ζητάνε την άμεση αύξηση του συνολικού κονδυλίου της εξισωτικής αποζημίωσης πάνω από 50% για να μπορέσουν να στηριχτούν οι κάτοικοι αυτών των περιοχών που αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα.


Εξισωτική 2019: Τα 8 κριτήρια που διαμόρφωσαν τον νέο χάρτη

Γιατί μένουν εκτός αποζημίωσης εκατοντάδες περιοχές σε όλη τη χώρα


Αντώνης Ανδρονικάκης - 5.10.2018


Εν μέσω έντονων αντιδράσεων από γεωργούς και κτηνοτρόφους σε όλη τη χώρα μετά από τη γνωστοποίηση του νέου χάρτη της εξισωτικής αποζημίωσης, που θα ξεκινήσει να καταβάλλεται από το 2019, η «ΥΧ» παρουσιάζει κατ’ αποκλειστικότητα τη μελέτη που ανατέθηκε από το ΥΠΑΑΤ στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και αξιοποιήθηκε, ώστε να προκύψουν οι μειονεκτικές περιοχές που αντικαθιστούν αυτές που μέχρι σήμερα γνωρίζαμε. Δεδομένου ότι η χάραξη των ορεινών περιοχών ισχύει ως έχει, το ενδιαφέρον εστιάζεται στη νέα οριοθέτηση των μειονεκτικών περιοχών.

Η επαναχάραξη του νέου χάρτη της Εξισωτικής έγινε σύμφωνα με τον κανονισμό 1305/2013 της ΕΕ και με βάση νέα υποχρεωτικά κριτήρια όπως για παράδειγμα κλίμα, νερό και έδαφος που ισχύουν για όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ.


Σύμφωνα με το ΥΠΑΑΤ, η νέα οριοθέτηση των περιοχών δεν αφορά μόνον την Εξισωτική, αλλά και τα μέτρα του ΠΑΑ, όπως είναι τα Σχέδια Βελτίωσης και οι Νέοι Γεωργοί.

Τα 8 κριτήρια χαρακτηρισμού των περιοχών με φυσικούς περιορισμούς
Όπως αναφέρεται στη μελέτη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, η διαδικασία ανασχεδιασμού του χάρτη των μειονεκτικών περιοχών έγινε ως εξής: Βασισμένοι στις προηγουμένως ορισθείσες «ορεινές και μειονεκτικές περιοχές» που όλοι γνωρίζαμε, οι συντάκτες της μελέτης αξιοποίησαν επικαιροποιημένα εδαφοκλιματικά δεδομένα, καθώς και δεδομένα από τη χρησιμοποιούμενη γεωργική έκταση σε όλη τη χώρα, ώστε να διαμορφωθούν σε πρώτη φάση οι εκτάσεις που υπόκεινται σε φυσικούς περιορισμούς σύμφωνα με τις νέες οδηγίες της ΕΕ. Σε αυτό το στάδιο, οι περιοχές με φυσικούς περιορισμούς ορίστηκαν βάσει οκτώ διαφορετικών κριτηρίων:

  • Ξηρασία
  • Περιορισμένη δυνατότητα αποστράγγισης εδάφους
  • Δυσκολία ανάπτυξης ριζικού συστήματος
  • Περιεκτικότητα εδάφους σε ασβέστιο
  • Πετρώδη και μη ευνοϊκά εδάφη
  • Οξύτητα εδάφους
  • Επικλινή εδάφη
Αφού έλαβαν υπόψη δεδομένα από την Επιτροπή Διαχείρισης του ΠΑΑ, σε συνδυασμό με στοιχεία από την ΕΜΥ και τον ΟΠΕΚΕΠΕ οι συντάκτες της μελέτης δημιούργησαν τον πανελλαδικό χάρτη των μειονεκτικών περιοχών. Όπως αναφέρεται στο εισαγωγικό κείμενο, «στην παρούσα έκθεση παρουσιάζονται τα αποτελέσματα της οριοθέτησης περιοχών με φυσικούς περιορισμούς που βασίζονται στο Άρθρο 32 του ΕΚ 1305/2013 της ΕΕ. Είναι γνωστό ότι η έννοια των μειονεκτικών περιοχών εισήχθη με την Οδηγία 75/268 / ΕΟΚ […]. Οι ορεινές και μειονεκτικές περιοχές θεσμοθετήθηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα με την Οδηγία 81/645/ EΟΚ». Στη μελέτη αναφέρεται, επίσης, ότι το 60% της χρησιμοποιούμενης γεωργικής έκτασης στην Ελλάδα πληροί τουλάχιστον ένα από τα οκτώ παραπάνω κριτήρια, κάτι που σημαίνει ότι 25.230.556 στρέμματα σε 2.308 δημοτικές/τοπικές κοινότητες της χώρας μας δίνουν τον επικαιροποιημένο χάρτη των περιοχών με φυσικούς περιορισμούς.


Το λεπτό σημείο της διαδικασίας καθορισμού των μειονεκτικών περιοχών όμως είναι ότι εν συνεχεία και μετά το πρώτο στάδιο, έπρεπε να οριστούν ποιες από τις ανωτέρω περιοχές έχουν ξεπεράσει είτε με επενδύσεις, είτε με κατάλληλη προσαρμογή της γεωργικής δραστηριότητας τους εν λόγω περιορισμούς που απορρέουν από τα οκτώ κριτήρια που είδαμε. Περνάμε, λοιπόν, στο επόμενο στάδιο.

Ξεσκαρτάρισμα με όρους αρδευτικών επενδύσεων και οικονομικής προόδου
Όπως αναφέρεται στην εισαγωγή της έκθεσης του ΓΠΑ, «η παρούσα έκθεση παρουσιάζει τα αποτελέσματα της διαδικασίας προσαρμογής που ακολουθήθηκε για να οριστούν και να αποκλειστούν περιοχές με σημαντικούς φυσικούς περιορισμούς και ειδικά μειονεκτήματα βάσει του Άρθρου 32 του Κανονισμού 1305/2013 της ΕΕ, που έχουν ξεπεράσει μέσω επενδύσεων ή μέσω οικονομικής δραστηριότητας ή μέσω στοιχείων της αναμενόμενης παραγωγικότητας της γης, ή που μέσω παραγωγικών μεθόδων συστημάτων γεωργίας έχουν αντισταθμίσει την απώλεια εισοδήματος ή τα επιπρόσθετα κόστη που αναφέρονται στο Άρθρο 31(1)».





Σε αυτό το στάδιο ελήφθησαν υπόψη δεδομένα των αρδευόμενων (που πράγματι αρδεύονται) και αρδεύσιμων (με δυνατότητα να αρδευτούν) χρησιμοποιούμενων γεωργικών εκτάσεων για να αποσαφηνιστεί ποιες από αυτές έχουν ξεπεράσει το πρόβλημα της ξηρασίας, καθώς σύμφωνα με τη μελέτη η ξηρασία επηρεάζει το 86,2% του συνόλου των γεωργικών εκτάσεων των μη ορεινών περιοχών. Aκολουθούν τα πετρώδη εδάφη με περίπου 20% και τα επικλινή εδάφη με 8%. «Eπομένως», καταλήγει η έκθεση, «οι σημαντικές επενδύσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια ώστε να ξεπεραστούν οι φυσικοί περιορισμοί αφορούν στην άρδευση».

Αφού ορίστηκαν οι περιοχές που ξεπέρασαν το πρόβλημα της ξηρασίας, εν συνεχεία πραγματοποιήθηκε ένα φιλτράρισμα που βασίστηκε σε οικονομικά δεδομένα. Βασισμένοι σε στοιχεία του δικτύου παρακολούθησης αγροτικών εκμεταλλεύσεων (FADN) του έτους 2010, έγινε κατάταξη των περιοχών της χώρας με κριτήριο την αξία παραγωγής ανά εκτάριο (1 εκτάριο = 10 στρέμματα) καλλιεργούμενης έκτασης ανά περιοχή (εκφρασμένη σε ευρώ ανά εκτάριο ή ανά μονάδα ζώου του κοπαδιού).



 Από αυτή την κατηγοριοποίηση και αφού ελήφθησαν υπόψη η μέση αξία παραγωγής της χώρας 1.736,5 ευρώ/εκτάριο σε συνδυασμό με το 80% αυτής (1.389,2 ευρώ/εκτάριο) δημιουργήθηκαν τρεις κατηγορίες κατάταξης των περιοχών: Πρώτον, περιοχές άνω του 80% της μέσης αξίας παραγωγής (σ.σ. πράσινες), δεύτερον περιοχές κάτω του 80% (σ.σ. σομόν) και τρίτον περιοχές μεταξύ του 80% και του μέσου όρου της αξίας παραγωγής (σ.σ. λευκές) ανά επιφάνεια καλλιεργούμενης έκτασης. Οι περιοχές της πρώτης κατηγορίας (άνω του 80%) μένουν εκτός εξισωτικής, καθώς θεωρείται ότι έχουν ξεπεράσει τους φυσικούς περιορισμούς. Επίσης, ελήφθησαν υπόψη οι περιοχές που, ενώ μπορεί να είχαν ξεπεράσει την ξηρασία, αντιμετώπιζαν προβλήματα από τα υπόλοιπα επτά κριτήρια που είδαμε πιο πάνω.

Όλα τα παραπάνω φιλτραρίσματα είχαν ως αποτέλεσμα ο τελικός αριθμός των δήμων-δικαιούχων της νέας Εξισωτικής να πέσει σημαντικά σε σχέση με τον αριθμό των 2.308 δημοτικών κοινοτήτων. Όπως υποστηρίζει το ΥΠΑΑΤ, η αριθμητική μείωση αυτή δεν σημαίνει κατ’ αναλογία μείωση των εκτάσεων της χώρας που δικαιούνται την εξισωτική, καθώς σε όρους επιφάνειας καλλιεργούμενης γης δεν θα υπάρξουν σημαντικές μεταβολές σε σχέση με το παλιό καθεστώς.

Ειδικά μειονεκτήματα υπέρ νησιών και ακριτών
Πέραν των ανωτέρω, ορίστηκαν οι περιοχές με ειδικά μειονεκτήματα. Πρόκειται για ακόμα ένα λεπτό σημείο της διαδικασίας που συγκεντρώνει ενδιαφέρον. Όπως αναφέρεται στην εισαγωγή του τρίτου σκέλους της μελέτης του ΓΠΑ: «Η έκθεση παρουσιάζει τα αποτελέσματα του τελευταίου βήματος της διαδικασίας που ακολουθήθηκε για να οριστούν περιοχές με σημαντικούς φυσικούς περιορισμούς και ειδικά μειονεκτήματα». Εδώ, εν συντομία, τίθενται τα εξής κριτήρια. Πρώτον, οι περιοχές που αποτελούν ευρωπαϊκά σύνορα με τρίτες χώρες (FYROM, Τουρκία, Αλβανία) και δεύτερον ο νησιωτικός χαρακτήρας της χώρας μας. Όπως αναφέρεται στο κείμενο του ΓΠΑ: «Τα ελληνικά νησιά, εκτός της Κρήτης και της Εύβοιας, είναι ως επί το πλείστον απομονωμένα από την ηπειρωτική χώρα και αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα στη μεταφορά των αγαθών μέσω θαλάσσης ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του χειμώνα […]. Επιπλέον, υπάρχουν αυξημένα κόστη για ενέργεια και ύδρευση, όπως συμβαίνει για τα περισσότερα προϊόντα και υπηρεσίες. Επιπροσθέτως, η διατήρηση της αγροτικής δραστηριότητας σε συνδυασμό με την αλιεία στα μικρά νησιά είναι απολύτως απαραίτητη για να διατηρηθεί η τουριστική δυναμική της περιοχής και να προστατευτεί η ακτογραμμή. Επομένως, οι δήμοι που βρίσκονται σε μικρά νησιά και δεν είναι ορεινοί ή δεν υπόκεινται σε άλλους φυσικούς περιορισμούς, χαρακτηρίζονται ως περιοχές με ειδικά μειονεκτήματα», αναφέρουν οι συντάκτες.

Προσωρινός χάρτης της Εξισωτικής 2018

Τέλος Οκτωβρίου κλείνει οριστικά το θέμα της Εξισωτικής

Σύμφωνα πάντα με το υπουργείο, για όσες περιοχές παύουν να θεωρούνται μειονεκτικές (και, άρα, θα βρεθούν εκτός Εξισωτικής), ισχύει μεταβατική διετία όπου θα δίνεται μέρος της αποζημίωσης. Ως προς τη διαδικασία, πηγές του ΥΠΑΑΤ πληροφόρησαν την «ΥΧ» ότι η χώρα μας, αφού λάβει κάποιες τελευταίες παρατηρήσεις από την Κομισιόν, θα είναι σε θέση να κλείσει το θέμα της Εξισωτικής στα τέλη Οκτωβρίου. Δικαίωμα ένστασης πλέον δεν προβλέπεται, από τη στιγμή που έχει λήξει η –σύντομη ομολογουμένως– περίοδος διαβούλευσης.


0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.