powered by Surfing Waves

Τρίτη 17 Ιουλίου 2018

Tο τελικό κείμενο του «Κλεισθένη Ι». Εκλογές στις 26 Μαΐου 2019, απλή αναλογική και τετραετή θητεία




Δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της Βουλής το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών «Κλεισθένης Ι», υπό τον τίτλο «Μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης – Εμβάθυνση της Δημοκρατίας – Ενίσχυση της Συμμετοχής – Βελτίωση της οικονομικής και αναπτυξιακής λειτουργίας των ΟΤΑ [Πρόγραμμα «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι»] – Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας των ΦΟ.ΔΣ.Α – Ρυθμίσεις για την αποτελεσματικότερη, ταχύτερη και ενιαία άσκηση των αρμοδιοτήτων σχετικά με την απονομή ιθαγένειας και την πολιτογράφηση – Λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας ΥΠΕΣ και άλλες διατάξεις».

Να θυμίσουμε ότι το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε στις 12 Ιουλίου 2018, από την Ολομέλεια της Βουλής, με 150 ψήφους υπέρ και 123 κατά.

Τα άρθρα 28 και 56 που καθιερώνουν την απλή αναλογική στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές εγκρίθηκαν με 161 ψήφους υπέρ τους και 111 αντίθετες ψήφους. Η τροπολογία για την κατάτμηση της Β’ Αθήνας και της Περιφέρειας Αττικής, πέρασε με 241 ψήφους υπέρ έναντι 31 ψήφων κατά. Η τροπολογία για την ταυτόχρονη διεξαγωγή αυτοδιοικητικών εκλογών και ευρωεκλογών, υπερψηφίστηκε με 149 ψήφους έναντι 122, ενώ ένας βουλευτής ψήφισε «παρών».

Με το νέο νόμο καθιερώνεται το σύστημα της απλής αναλογικής που θα εφαρμοστεί από τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Η ημερομηνία διεξαγωγής των επόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών ορίστηκε για τις 26 Μαΐου, μαζί με τις ευρωεκλογές, ενώ ο β΄ γύρος, όπου χρειαστεί, θα γίνει στις 2 Ιουνίου.

Επίσης ορίζεται ότι η θητεία των δημοτικών και περιφερειακών αρχών θα είναι τετραετής. Παράλληλα γίνεται κατάτμηση των εκλογικών περιφερειών της Β΄ Αθήνας και της Αττικής, ενώ δημιουργείται Επιτροπή στο υπουργείο Εσωτερικών με αντικείμενο την επεξεργασία και κατάθεση πρότασης για την ψήφο των Ελλήνων εξωτερικού, με τη δέσμευση εκ μέρους της ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών, ότι η σχετική νομοθετική ρύθμιση θα έρθει προς ψήφιση εντός του 2018.

ΤΕΛΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ Ι»

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.