powered by Surfing Waves

Κυριακή 22 Ιουλίου 2018

195 χρόνια λήθης για το τραγικότερο γεγονός στην νεώτερη ιστορία του δήμου μας. Την Δευτέρα η μαύρη επέτειος των ανώνυμων και ατίμητων ηρωών



Από kireas.org


Ας τιμήσουμε την θυσία των 2.000 σφαγιασθέντων την Δευτέρα 23 Ιουλίου

Σε δυο ημέρες κλείνουν 195 χρόνια από τη μαύρη Δεύτερα της 23ης Ιουλίου του 1823. Την ημέρα που η οθωμανική ορδή του Μπερκόφτσαλη έσφαξε πάνω από 2.000 χιλιάδες αθώους στο Μαντούδι και τα Αχμετ Αγά (σημερινό Προκόπι). Η σφαγή των αθώων έγινε με σκοπό να καταπνιγεί η εξέγερση του 1821 στην Εύβοια. Γυναίκες, παιδιά και ολόκληρες οικογένειες έπεσαν θύματα μιας απερίγραπτης πολεμικής βαναυσότητας.

Όπως γράφει ο Γιώργος Παπαστάμου «...Μανιασμένα τα μπουλούκια της Τουρκιάς ξεχύθηκαν στην κοιλάδα του Αχμέτ Αγά. Ερήμωση και φωτιά ολούθε. Στα Μαντουδιανά πλατάνια αραδαριά κρεμασμένοι σα σφαχτάρια, οι χριστιανοί. .»

Για 195 χρόνια τα η θύματα δεν πενθούνται και δεν τιμούνται. Η 23η Ιουλίου είναι απλώς μια ημέρα σαν τις άλλες. Η φρικαλέα θυσία τους είχε σβηστεί από την τοπική μνήμη αν και η ημέρα έχει στα χαρτιά αναγνωριστεί από τον Δήμο μας σαν τοπική επέτειος πένθους και μνήμης της τραγωδίας. Το συνταρακτικότερο και τραγικότερο γεγονός στην ιστορία του δήμου μας, παραμένει και το μοναδικό που η επέτειος του δεν τιμάται από τις επίσημες αρχές.

Αυτή την ημέρα, την 23η Ιουλίου 2018, σαν απόγονοι των θυμάτων, ας αποτίσουμε φόρο τιμής στους για 195 χρόνια ξεχασμένους από τις επίσημες αρχές σφαγιασθέντες και ας προσευχηθούμε για τις ψυχές τους. Η θυσία τους δεν μπορεί και δεν πρέπει να λησμονηθεί. Είναι μια εξαιρετικά σημαντική διάσταση της συνείδησής μας και της ταυτότητάς μας. Δόξα και τιμή στους ήρωες!

kireas.org

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.