powered by Surfing Waves

Πέμπτη 26 Ιουλίου 2018

Συνεταιρισμός Μαντουδίου: "Αλλα είχαμε συμφωνήσει κ. Αρχαιολόγε"

Λόφος Καστρί, "Αρχαία Κήρινθος" συλλογική ιδιοκτησία του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Μαντουδίου


Η απάντηση του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Μαντουδίου προς τον Αρχαιολόγο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας πού αποφάσισε να μην προχωρήσει με τις ανασκαφές στην Αρχαία Κήρινθο και η άγνωστη «Επιτροπή για την ανάδειξη της Αρχαίας Κηρίνθου» με επιφανείς πνευματικούς ανθρώπους της πόλης του Μαντουδίου. Ποιοι είναι αυτοί ;




Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ

Προς Μαντούδι, 29.05.2018
Καθηγητή κ. ********** Παν/μιο Θεσσαλίας

Κοινοποίηση
1. Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού
2. Αναπληρωτή Καθηγητή κ.************* Παν/μιο Θεσσαλίας
3. Εφορεία Αρχαιοτήτων Ευβοίας


Αξιότιμε Κύριε **********,


Σε απάντηση της από 4-5-2018 επιστολής Σας προς το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, η οποία επιδόθηκε και στον Συνεταιρισμό μας, θέτουμε υπόψη σας τα εξής:

Όπως καλώς γνωρίζετε, ο «ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ ΕΥΒΟΙΑΣ - Διαχειρίσεως Συνιδιόκτητου Δάσους & Χορτονομής» που εδρεύει στο Μαντούδι Ευβοίας, δεν είναι ένας απλός σύλλογος ή σωματείο επιστημονικού ενδιαφέροντος, αλλά αποτελεί ΝΠΙΔ, με ότι αυτό συνεπάγεται, το οποίο διαχειρίζεται την περιουσία των μελών του και τα όργανά του φέρουν αστική και ποινική ευθύνη για τις αποφάσεις τους, για τις οποίες και λογοδοτούν.
Κατά συνέπεια, όλες οι ενέργειες αναφορικά με την διαχείριση της περιουσίας αυτού και των μελών του κλπ, λαμβάνουν χώρα μέσω των αποφάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου και Γενικής Συνέλευσης.
Όπως, επίσης, καλώς γνωρίζετε, τον μήνα Δεκέμβριο του έτους 2017 λάβαμε σχετική επιστολή σας, δια της οποίας μας ενημερώνατε ότι το Πανεπιστήμιο Βόλου, υπό τη δική σας εποπτεία θα προχωρούσε σε ανασκαφική έρευνα εντός ιδιοκτησιών που εκτείνεται η Αρχαία Κήρινθος. Ωστόσο, το πρόγραμμα αυτό, απείχε παρασάγγας από όσα είχαν συμφωνηθεί και διαλαμβάνονταν στην σύμβαση παραχώρησης χρήσης και στην σύμβαση παροχής αντισταθμιστικών ωφελειών, που ο Συνεταιρισμός μας είχε υπογράψει με τον Δήμο Μαντουδίου- Λίμνης –Αγίας Άννας, το οποίο ήδη Σας είχαμε καταστήσει γνωστό με την αποσταλείσα προς εσάς από 28-12-2017 εξώδικη δήλωση μας, το περιεχόμενο της οποίας δεν χρειάζεται να αναφέρουμε και πάλι προς αποφυγή ασκόπων επαναλήψεων.

Ωστόσο, πρέπει να αναφερθεί, ότι με την ως άνω εξώδικη δήλωση, ο Συνεταιρισμός μας, σας προσκάλεσε να προχωρήσουμε μαζί σε μία νέα σύμβαση συνεργασίας αναφορικά με τον ως άνω σκοπό, στην δε πρόσκληση μας αυτή ουδεμία απάντηση λάβαμε μέχρι σήμερα, ενώ πρέπει να αναφερθεί, ότι από όσο γνωρίζουμε, η επικοινωνία Σας με τον πληρεξούσιο Δικηγόρο μας, εξαντλήθηκε σε μία μόνο τηλεφωνική συνομιλία, δια της οποίας απλά διαμαρτυρηθήκατε για την αποστολή του ως άνω εξωδίκου μας, το οποίο σας επαναλαμβάνουμε δεν εμπεριέχει ουδεμίας μορφής μομφή προς εσάς, έχει δε τον χαρακτήρα της εξώδικης γνωστοποίησης και μόνο.

Όμως, παρά την ανωτέρω πρόταση-πρόσκληση μας, έκτοτε δεν λάβαμε καμία απάντησή σας, ούτε έστω κάποια προφορική πρόσκληση σας. Παρά μόνο λάβαμε την ως άνω από 4-5-2018 επιστολή σας, η οποία τουλάχιστον μας θλίβει και μας στενοχωρεί.
Από την πρώτη στιγμή που ανέκυψε το εν λόγω ζήτημα, είχατε πλήρη γνώση της απόφασης της Γενικής Συνέλευσης των μελών του Συνεταιρισμού μας, η οποία και απηχεί το αίσθημα και την εύλογη και δίκαιη επιθυμία όλης της τοπικής κοινωνίας της πόλης μας, ήτοι η συντήρηση και αποθήκευση των όποιων ευρημάτων που θα προκύψουν από τις ανασκαφές να γίνουν στην έδρα των δωρητών, ήτοι στο Μαντούδι Ευβοίας και μελλοντικά να δημιουργηθεί, με της άδεια της αρχαιολογικής υπηρεσίας, Μουσειακός χώρος-εκθετήριο στο διατηρητέο κτίριο «ΜΕΓΑΛΗ ΟΙΚΙΑ» ιδιοκτησίας του Συνεταιρισμού μας, που για το σκοπό αυτό έχουμε προχωρήσει σε μελέτες για την διαμόρφωση του ως έναν απολύτως κατάλληλο πολυχώρο πολιτισμού, ο οποίος βρίσκεται δίπλα στην κεντρική πλατεία του Μαντουδίου
Δεν είναι δυνατόν να θεωρηθεί τοπικισμός, η παραπάνω εύλογη επιθυμία όλων των κατοίκων του Μαντουδίου, αλλά και των μελών μας, όπως επίσης και η πεποίθηση μας, ότι δικαιούμαστε να έχουμε αυτή την τιμή, αφού ο προς ανασκαφή χώρος είναι η γη των προγόνων μας και δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την ιστορία μας.
Αναφορικά με το ζήτημα της άμεσης αποθήκευσης και συντήρησης των ευρημάτων μέχρι την διαμόρφωση του διατηρητέου κτιρίου «ΜΕΓΑΛΗ ΟΙΚΙΑ», δεν ισχύει εξ αντικειμένου και εν τοις πράγμασι η άποψη που διατυπώνετε στην από 4-5-2018 επιστολή σας, ότι δήθεν το κτίριο στο Μαντούδι που προτείνουμε για την προσωρινή εναπόθεση, αποθήκευση κλπ των ευρημάτων, ήτοι το κτίριο του πρώην Δημοτικού Σχολείου Μαντουδίου, δεν είναι κατάλληλο και ασφαλές προς τούτοις, διότι το κτίριο αυτό, όπως σας αναφέρουμε και στην εξώδικη δήλωση μας προς εσάς, σαφώς και πληροί όλους τους όρους ασφαλείας και λειτουργίας των αρχαιολογικών αποθηκών σύμφωνα με το άρθρο 36 παρ.10 του Ν.3028/2002.
Το κτίριο αυτό σας προτείναμε να παραχωρηθεί δωρεάν για τον ως άνω σκοπό (υπενθυμίζουμε δε ότι αποτελείται από τρεις μεγάλες αίθουσες, γραφείο, αποθηκευτικούς χώρους, υπολογιστή, διαμορφωμένους χώρους με ράφια προθήκες και ερμάρια, ασφαλές με καγκελόπορτες, κάμερες ασφαλείας και συστήματα συναγερμού συνδεδεμένα με το ΑΤ Μαντουδίου). Το ως άνω κτίριο και ασφαλές είναι, αλλά και πλήρως κατάλληλο για τη φύλαξη αρχαιοτήτων και για την εργασία σας.

Παρά τα ανωτέρω, όμως, προκρίνατε για τον ως άνω σκοπό μια αδιαμόρφωτη παλιά αποθήκη έναντι ενοικίου σε γειτονικό οικισμό, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν πληροί τους όρους και τις προϋποθέσεις που εξαρχής εσείς ο ίδιος θέσατε

Αξιοτιμε Κύριε**********

Ο Συνεταιρισμός μας διαχρονικά αγωνίζεται για την ανασκαφή και ανάδειξη της Αρχαίας Κηρίνθου που εκτείνεται εντός των ιδιόκτητων εκτάσεών του.
Το έτος 1974 σε συνεργασία με τον Αρχαιολόγο κο Σάμψων, έλαβε χώρα δοκιμαστική ανασκαφική τομή, ενώ την δεκαετία του ‘90 σε συνεργασία με την προϊσταμένη της τότε ΙΑ ΕΠΚΑ κα * προσπαθήσαμε να εντάξουμε την ανασκαφή στο Γ’ ΚΠΣ. Επίσης το έτος 2014 με πρωτοβουλία του αρχαιολόγου κ. Ριτσώνη, έλαβε χώρα προσπάθεια για την ένταξη της ανασκαφής στο ΕΣΠΑ μέσω του Δήμου μας.
Δυστυχώς, όμως, όλες αυτές οι προσπάθειες δεν ευοδωθήκαν και δυστυχώς, όπως σας γνωστοποιήσαμε και με την εξώδικη δήλωση μας, πολύ όψιμα πληροφορηθήκαμε από τους αρμοδίους, ότι οι όροι επί τη βάση των οποίων προβήκαμε στην σύμβαση παραχώρησης της εν λόγω έκτασης, ήταν εξ αρχής εξ αντικειμένου αδύνατοι να εκπληρωθούν.
Από τα ανωτέρω, καθίσταται εύλογα αντιληπτό, όπως και στην εξώδικη δήλωση μας σας έχουμε ήδη αναφέρει, ότι ο λόγος της καταγγελίας της σύμβασης παραχώρησης της εν λόγω έκτασης προς τον Δήμο, δεν ήταν η επιλογή της Τοπικής Κοινότητας της Κηρίνθου για την αποθήκευση κλπ των ευρημάτων, αλλά η αλλαγή του προγράμματος των ανασκαφών που είχε εξ αρχής συμφωνηθεί, η εν γένει εξ αρχής και εξ αντικειμένου αδυναμία της τήρησης των όρων που διαλαμβάνονται στην σύμβαση παροχής αντισταθμιστικών ωφελειών που υπογράφηκε μεταξύ ημών και του Δήμου Μαντουδίου -Λίμνης Αγίας -Άννας και αποτέλεσε μεταξύ άλλων, τον λόγο της υπογραφής της σύμβασης δωρεάν παραχώρησης της έκτασης προς τον Δήμο, άπαντα τα οποία ουδόλως γνωρίζαμε εξ αρχής και τα πληροφορηθήκαμε πολύ όψιμα.

Παρά ταύτα, με την ως άνω από 28-12-2017 εξώδικη δήλωση μας, σας καταστήσαμε σαφές, ότι είμαστε διατεθειμένοι και επιθυμούμε ττην κατάρτιση νέας σύμβασης παραχώρησης της χρήσης της εν λόγω έκτασης μας με νέους όρους.
Ανεξάρτητα, όμως, από τα όσα έχουν μέχρι σήμερα λάβει χώρα, με την παρούσα μας, όπως και με την ως άνω εξώδικη δήλωση μας, σας γνωστοποιούμε και πάλι, ότι ευελπιστούμε και αναμένουμε μια συνάντηση μαζί σας, με την συμμετοχή και της «Επιτροπής για την ανάδειξη της Αρχαίας Κηρίνθου», που από διμήνου έχει συσταθεί από εκπροσώπους φορέων και επιφανείς πνευματικούς ανθρώπους της πόλης του Μαντουδίου, ώστε να συζητηθούν όλα τα θέματα που άπτονται της ανασκαφικής προσπάθειας και της ανάδειξης της ιστορίας της περιοχής μας.


Διαβάστε επίσης

Τοπικιστική διαμάχη Μαντουδίου Κηρίνθου για τυχόν ευρήματα των ανασκαφών διώχνουν αρχαιολόγο από την Αρχαία Κήρινθο.

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.