powered by Surfing Waves

Δευτέρα 22 Απριλίου 2019

Δευτέρας διαλογής το πρόγραμμα τουριστικής ανάπτυξης Τσαπουρνιώτη. Συνεδριακό τουρισμό στις παλιές αποθήκες Σκαλιστήρη, Petcoke Breeze κοκτέϊλς© Π.Ο.Π. και «Μουσική στα μπαλκόνια»


Δημοσιοποίησε το πρόγραμμα τουριστικής ανάπτυξης ο Συνδυασμός Τσαπουρνιώτη το οποίο περιορίζεται σε γενικόλογες εξαγγελίες    και δεν λαμβάνει υπόψη του τα ΓΠΣ της περιοχής καθώς και τις κατευθύνσεις  και περιορισμούς  του νέου  περιφερειακού χωροταξικού.
Η ανάλυση είναι ελλιπής και υποτυπώδης και δεν στηρίζεται σε συγκεκριμένα δεδομένα για το δήμο, αλλά σε στοιχεία που αφορούν όλο το νομό.

Ενδεικτικός είναι ο στρουθοκαμηλισμός και προχειρότητα στην ανάλυση απειλών και ευκαιριών (SWOT!) που αγνοεί την απειλή από την ΒΙΠΕ στο τουριστικό προϊόν και την διαμόρφωση  ελκυστικής τουριστικής ταυτότητας ανεξάρτητα του "μοναδικού" αφηγήματος που προτείνει ο συντάκτης της.  Σύμφωνα με την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του ΓΠΣ Κηρέως   η ΒΙΠΕ  θα έχει σημαντικές αρνητικές συνέπειες (μόνιμες και μακροπρόθεσμες)  και θα  εξαλείψει οποιαδήποτε μορφή τουρισμού στην περιοχή (σελ. 184 ) . Θεωρεί ότι θα έχει αρνητικές επιπτώσεις ακόμη και στο Προκόπι το οποίο αποτελεί σημαντικό κέντρο θρησκευτικού τουρισμού διεθνούς εμβέλειας . Ένα έργο μεγέθους τέτοιου όπως η ΒΙΠΕ δύναται να επισκιάσει τους προαναφερθέντες χώρους και η μεταβολή του τοπίου και του χαρακτήρα της περιοχής που πρόκειται θα επιφέρει δύναται να απωθήσει τους επισκέπτες αυτών των περιοχών». (σελ. 188). Αυτές οι διαπιστώσεις των χωροτακτών του ΓΠΣ δεν  συμπεριλαμβάνονται στην ανάλυση απειλών στο τουρισμό του πετ-κοκίτικου συνδυασμού Τσαπουρνιώτη.


Το πρόγραμμα Τσαπουρνιώτη προβλέπει ανάπτυξη  5 ειδών τουρισμού:

1. Γαστρονομικός τουρισμός (με δημιουργία signature cocktails όπως "Petcoke breeze" γα παράδειγμα και Φεστιβάλ Στρογγυλής Τραπέζης!)

2. Θρησκευτικός/Πολιτιστικός Τουρισμός (Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος , Μονή του Οσίου Δαυίδ και «Μουσική στα Μπαλκόνια»)

 3. Θαλάσσιος/Αθλητικός Τουρισμός ( τουριστική ανάπτυξη Λιμένα Μαντουδίου με Λάμδα και ΤΕΡΝΑ δίπλα,   ξανά η θαλάσσια σύνδεση Μαλαισίνα - Λίμνη,  Ναυτικός Όμιλος Λίμνης)

4. Φυσιολατρικός Τουρισμός (καταρράκτες, αρχαία δέντρα, σπάνια φυτά, το απολιθωμένο δάσος, και βιότοποι που δεν προστατεύει κανένας΄ο αρχαιολογικός χώρος Πέλεκυς!  απολιθωμένο δάσος Κερασιάς, δράσεις στην εξαγωγή ρητίνης),

5.Τουρισμός Ευκολίας (διακοπές εκτός σεζόν 3-4 ημερών  με  πολιτισμικές δραστηριότητες με τις αστικές δραστηριότητες,  Ποιες δραστηριότητες;)

Το περιφερειακό χωροταξικό προβλέπει και ανάπτυξη άλλων μορφών τουρισμού (γεωτουρισμός, αλιευτικός/ καταδυτικός) που δεν καλύπτει το πρόγραμμα.

Παράλληλα, ενώ ο τουριστικός ανταγωνισμός θεωρείται μια σοβαρή απειλή το πρόγραμμα δεν συμπεριλαμβάνει κατευθύνσεις για διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος από ανταγωνιστικούς προορισμούς που προσφέρουν ακριβώς τα ίδια και καλύτερα.













ΣΟΥΟΤ Τσαπουρνιώτη
.....


Οι στόχοι του προγράμματος  Τσαπουρνιώτη είναι:


"Όραμα μας είναι τουριστική ανάπτυξη με όρους βιωσιμότητας όπως ορίζεται στην περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική της διάσταση.
Αποστολή μας είναι να κάνουμε ορθή διαχείριση της υπάρχουσας υποδομής κα των δυνατοτήτων της περιοχής προς τη δημιουργία ενός τουριστικού προϊόντος που θα καταστήσει το Δήμο μας επισκέψιμο προορισμό όλο το χρόνο, σε όφελος της τοπικής κοινωνίας.

Συστατικά στοιχεία του προτεινόμενου μοντέλου τουριστικής ανάπτυξης, είναι:
• Ενδυνάμωση της πολιτιστικής ταυτότητας και σύνδεση των κομματιών της, δημιουργώντας και αναδεικνύοντας το μοναδικό αφήγημα της περιοχής μας
• Να φέρουμε μαζί άτομα από διαφορετικά backgrounds και ειδικότητες οδηγώντας τόσο σε υψηλού επιπέδου τουριστικές εμπειρίες, όσο και σε κοινωνική συνοχή
• Δημιουργία κοινωνικά δίκαιων συνεργιών προστιθέμενης αξίας μέσα από πολιτισμό, γαστρονομία και άλλων δραστηριοτήτων
• Ενδυνάμωση της τοπικής κοινωνίας μέσα από αύξηση της απασχόλησης και εκπαίδευσης
• Δημιουργία θετικού και αυξανόμενου οικονομικού αντίκτυπου

Ειδικότεροι στόχοι αποτελούν:
• Άμβλυνση της εποχικότητας και επέκταση της σεζόν
• Ενδυνάμωση του brand name της περιοχής
• Αύξηση της απασχόλησης
• Διαφοροποίηση της τουριστικής προσφοράς
• Διαφοροποίηση του μίγματος τουριστών και αύξηση των αφίξεων
• Άμβλυνση των κύκλων της τουριστικής κίνησης σε απροσδόκητα κοινωνικοοικονομικά γεγονότα

....................................................
8. Προσέλκυση Επενδύσεων

Πέρα από τους τέσσερις τομείς προτεραιότητας, ενδεικτικές δράσεις μεγαλύτερου βεληνεκούς θα μπορούσαν να είναι και επενδυτικές παρεμβάσεις που ανοίγουν νέες αγορές. Για παράδειγμα:

1. Παραθεριστικές κατοικίες για διακοπές μακράς διαρκείας (συνταξιούχοι κλπ).

2. Υποδομές για την παροχή υψηλής ποιότητας ιατρικής περίθαλψης (ιατρική κλινική, κέντρα ευεξία κλπ) για την ανάπτυξη ιατρικού τουρισμού. Είναι άλλωστε επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι το ήπιο κλίμα της περιοχής είναι ευεργετικό για την υγεία.

3. Αξιοποίηση εγκαταλελειμμένων μονάδων όπως οι αποθήκες στο Μαντούδι, για μορφές συνεδριακού τουρισμού."


Το πρόγραμμα τουριστικής ανάπτυξης Τσαπουρνιώτη





__________________________________________


0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.